Chirurgia estetica a sanului (Part.2)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Chirurgia estetica a sanului (Part.2)

 

Inainte de a va decide care interventie estetica a sanului vi s-ar potrivi, asigurati-va ca ati inteles exact ce presupune si ce urmari are fiecare dintre ele.

Mastoplastia de augmentare (marirea sanilor)

Marirea sanilor poate fi realizata doar cu ajutorul implanturilor mamare, care sunt inserate in fata sau in spatele muschilor pectorali, adica sub sani. In ultimii ani, implanturile au intrat in atentia comunitatii medicale, siguranta folosirii lor fiind pusa sub semnul intrebarii. Daca doriti sa va faceti o mastoplastie, este important sa fiti bine informata in legatura cu urmatoarele chestiuni:

  • Fiind vorba de o procedura care se poate solda cu complicatii, este recomandabil sa cautati cat mai multe informatii despre aceasta operatie. Rugati-l pe chirurgul dumneavoastra sa va puna in legatura cu cineva care a facut deja aceasta operatie.
  • Discutati in detaliu despre dimensiunea la care ati dori sa ajunga sanii dumneavoastra. Fiti realista. Daca sunteti miniona si aveti sanii mici, ganditi-va de doua ori inainte de a alege cupa D. Inainte de operatie, chirurgul va va lua masurile pentru a alege modelul de proteza mamara bidimensionala care vi s epotriveste cel mai bine ca marime si forma. Asigurati-va ca medicul va va examina sanii pentru a detecta posibilele chisturi existente si a decide daca este nevoie de un tratament anteoperator. Este dificil ca un chirurg sa intervina asupra sanului odata ce implantul a fost inserat.
  • Interesati-va daca este posibil sa apara contracturi si unde vor fi localizate cicatricele postoperatorii. Intrebati daca cicatricele vor avea vreo influenta asupra alaptatului si a sensibilitatii mameloanelor.
  • Rugati-l pe medicul dumneavoastra sa va comunice dimensiunea si numele producatorului implantului dumneavoastra, pentru a va putea  procura unele identice, daca va fi nevoie sa le inlocuiti pe cele initiale.

Efectele post – operatorii

Aranjati sa lipsiti de la lucru cel putin 10-14 zile. Este recomandabil sa nu sofati in primele doua saptamani dupa operatie si sa nu ridicati greutati asupra capului timp de 4 saptamani de la aceasta. Desi revenirea la normal se va petrece cam dupa 3 saptamani, este mai bine ca in primele 6 saptamani de la operatie sa evitati practicarea activitatilor sportive.

Posibile motive de ingrijorare

Cancerul mamar

La ora actuala, nu exista probe care sa demonstreze ca ar exista o legatura intre implanturile cu silicon si aparitia cancerului de san. In urma studiilor efectuate, in anul 1989 Agentia Nationala a Medicamentului din SUA (USFDA) a ajuns la concluzia ca, desi efectul cancerigen asupra oamenilor nu poate fi cu totul exclus, riscul ca acest lucru sa se intample este destul de mic. Chirurgii esteticieni din intreaga lume au considerat ca aceasta concluzie este linistitoare, asa incat au continuat sa foloseasca implanturile cu silicon.

Mamografia

Implanturile pot face dificila citirea exacta a mamografiei. Aceasta inseamna ca femeile care au un istoric familial de cancer mamar nu ar trebui sa foloseasca implanturi cu silicon. Orice femeie ar trebui sa isi faca o mamografie inainte de o operatie la sani. Mamografia se poate face si dupa implant, dar in acest caz screeningul va trebui facut din mai multe unghiuri.

[ad#articol]

Contractura capsulara

De obicei, capsula de tesut cicatrizat care se formeaza in mod normal in jurul oricarui implant este destul de subtire si flexibila, dar se poate intampla sa se contracte, devenind rigida ca o bucata de lemn. Dupa unele cercetari contractura capsulara, care poate aparea la 2 sau la 4 ani dupa interventie, afecteaza 7 din 10 femei care au recurs la implanturi de silicon. Masajul sanilor poate reduce rigiditatea. Chirurgul dumneavoastra poate diminua contractura si elibera tensiunea, facand o incizie ceva mai mare in jurul implantului. Sau , daca implantul se afla deasupra muschiului pectoral, el poate fi indepartat si inlocuit cu unul nou, inserat sub muschi, unde e mai putin probabil sa se dea nastere unei contracturi capsulare.

Alte complicatii

Durerile de sani, pierderea senzatiilor la nivelul sanilor, dificultatile de alaptare, infectiile, deplasarea si scurgerile unui implant sunt complicatiile cele mai des intalnite. O complicatie mai neobisnuita este ruptura implantului, care poate aparea spontan sau din cauza unui soc puternic cum ar fi cel cauzat de o lovitura. In asemenea cazuri, este nevoie de o interventie chirurgicala imediata, prin care sunt inlaturate toate resturile de silicon. Unele voci sustin ca jumatate dintre pacientele care recurg la marirea sanilor prin implanturi de silicon sufera efecte secundare la 10 ani dupa operatie. Conform altor surse, riscul este mult mai mic, complicatiile aparand la numai una din trei paciente.

Tipuri de implanturi

Implanturile umplute cu gel de silicon par mai naturale decat cele cu solutii saline si sunt prima alegere a majoritatii chirurgilor esteticieni. Probabilitatea aparitiei unei contracturi este la fel de mare pentru ambele tipuri, dar in cazul celor cu solutii saline nu exista nici un risc de scurgere a siliconului. Daca implanturile cu silicon se rup, isi pierd forma si vor trebui inlocuite. Inainte toate implanturile erau plate, dar in prezent chirurgii le prefera pe cele cu o suprafata texturata, deoarece se pare ca aceasta reduce riscul aparitiei contracturii capsulare. Unul dintre noile tipuri de implant disponibil acum la ora actuala este cel cu trigliceride, care sunt asemanatoare grasimilor naturale ale corpului si in care este incorporat un chip electronic, cu un cod unic de identificare.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.