Ce stim despre homeopatie?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Ce stim despre homeopatie?

 

Homeopatia este una dintre cele mai cunoscute si, in acelasi timp, cele mai de succes metode din domeniul medicinei alternative. Datorita efectului sau bland, dar totodata profund, este apreciata in egala masura atat de medici si practicieni fara titlu universitar, cat si de pacientii ei. Principiul similitudinii – asemanatorul este vindecat prin asemanator – este legea universala a vindecarii pe care se bazeaza homeopatia.

Originea homeopatiei

Istoria homeopatiei este strans legata de biografia intemeietorului ei, Samuel Hahnemann care s-a nascut la 10 aprilie 1755, in Saxonia/ Meissen, un centru de manufactura al textilelor si al portelanului. Inca din scoala primara, el s-a remarcat prin inteligenta sa iesita din comun. La varsta de 22 de ani, Hahnemann lua cursuri de la medicul curant al imparatesei austriece, Joseph von Quarin, care l-a impresionat si marcat puternic prin calitatile lui umane si profesionale. Quarin studiase la timpul sau in Viena, cu medicul reformator Anton Storck, un pionier al farmacologiei experimentale. Storck testase deja inaintea lui Hahnemann unele plante otravitoare ca brandusa de toamna, maselarita, laurul, aconitul si cucuta pe oameni si animale, trasand astfel traiectoria homeopatiei. Ca si Hahnemann, Storck a refuzat amestecurile de substante raspandite inmedicina. El lucra cu substante pure.

Medicina in secolul al XVIII- lea

In vremea lui Hahnemann, boala era explicata in primul rand ca fiind o hemoragie sau o intoxicare a lichidelor din corp (sange, fiere galbena sau neagra, mucozitati). Prin urmare, terapiile cuprindeau adesea metode drastice precum venesectia si recurgerea la vomitive si laxative. Erau folosite si emplastrul, ventuzele si lipitorile. Din aceasta cauza, doctorii de atunci prescriau substante extrem de otravitoare, precum mercurul sau plumbul. In multe cazuri, pacientii erau atat de slabiti, incat adesea nici nu supravietuiau tratamentului. Dintr-o profunda indoiala in ceea ce priveste metodele pe care medicina le intrebuinta pe atunci, Hahnemann s-a dedicat intre anii 1781 si 1790 unui studiu stiintific intensiv si a renuntat provizioriu la activitatea de medic. In afara de asta, Hahnemann s-a interesat de legea universala a vietii, astfel incat l-au inspirat indeosebi scrierile medicinale ale renumitilor medici  Hipocrate si Paracelsus.

Momentul nasterii homeopatiei

Pe cand traducea renumitele tratamente ale doctorului scotian William Cullen, Hahnemann a contrazis explicatiile acestuia privind felul de a actiona al medicamentelor, un exemplu fiind ca Dr. Cullen sustinea ca eficienta coajei de chinchina la malarie se bazeaza exclusiv pe substantele amare. Astfel, medicamentul producea celor sanatosi exact simptomele pe care ar fi trebuit sa le vindece la cei bolnavi- o descoperire deschizatoare de drumuri.. Cu aceasta, testarea coajei de chinchina a condus la nasterea homeopatiei.

Ce este homeopatia?

In anii care au urmat dupa legendara testare a coajei de chinchina, Hahnemann a continuat cercetarile cu diferite substante, pe care le-a testat pe el si pe familia sa, ajungand mereu la concluzia ca produsele care puteau vindeca o anumite boala produceau exact simptomele acelei boli la persoanele sanatoase. Hahnemann a sintetizat aceasta descoperire in propozitia “similia similibus curantur” – “asemanatorul este vindecat de asemanator”. In 1976  a facut prima data public principiul similitudinii ca lege universala a medicinei, pe care el insusi a numit-o homeopatie.

Cum actioneaza homeopatia?

Samuel Hahnemann era de parere ca fiecare om dispune de o energie sau vibratie proprie, nevazuta si unica, care pastreaza armonia in organism. El numea aceasta energie ” dinamism” sau vitalitate. Daca aceasta vitalitate este oprimata sau slabita, acest lucru se poate vedea prin simptome, atat la nivel fizic, cat si la cel sufletesc si spiritual.

Un principiu de baza important al homeopatiei este ca boala nu se vindeca prin medicament, ci prin substantele regeneratoare proprii corpului. Acest lucru deosebeste in mod evident homeopatia de alopatie, care pune adesea pacientii intr-o postura pasiva : se trateaza. Pacientul homeopat, dimpotriva, se vindeca singur.

Regula similitudinii – principiul Simile

Puterea de regenerare poate fi accelerata printr-un medicament homeopat, care produce un stimul in corp, asemanator bolii existente. Asadar medicamentul homeopat potrivit trebuie sa aiba puterea sa produca o boala ” artificiala” similara bolii initiale.

Un exemplu impresionant pentru principiul Simile este oferit de ceapa (Allium cepa). Din proprie experienta, cunoasteti efectul unei cepe taiate proaspat la nivelul mucoasei: sulful eliberat de ceapa face ochii sa lacrimeze si nasul incepe sa curga. In cazul unui tratament homeopat, vi s-a prescrie ceapa cand apar aceste simptome specifice. Ca urmare, sucul de ceapa potentat este administrat pentru tratarea racelilor, a guturaiului de fan su iritare la ochi sau a stranutului.

Inca un exemplu interesant pentru principiul Simile : cafeaua ajuta in cazul insomniilor sau al starilor de neliniste, urzica poate avea un efect foarte benefic in cazul urticariilor si al reactiilor alergice ale pielii.

Tutunul se foloseste pentru inlaturarea senzatiei de greata, ameteala, simptome care apar adesea dupa prima tigara fumata.

Cui ii este indicata homeopatia?

Homeopatia este indicata in general tuturor oamenilor. O conditie esentiala consta in a avea incredere in terapeut. cu cat acesta poseda mai multe informatii despre persoana in cauza, cu atat o poate ajuta mai bine. Increderea in homeopatie nu este obligatorie, insa este de mare ajutor, utila fiind indeosebi colaborarea pacientului.

Cu cat este mai eficienta aceasta colaborare dintre pacient si terapeut, cu atat mai indreptatite sunt asteptarile la o vindecare rapida si de durata.

[ad#articol]

Homeopatia obtine rezultate deosebit de bune si in tratarea copiilor, mai ales daca terapia alopata este ingreunata de nenumarate vaccinuri sau de administrarea frecventa de medicamente precum cortizonul sau antibioticele. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele afectate de boli grave, a caror vitalitate este deja foarte slabita.

Cum gasiti un homeopat potrivit?

In germania,  ca remedii naturale precum homeopatia, pot fi prescrise de orice medic sau practician, chiar daca acesta nu are o calificare homeopata. Medicii care ofera terapia homeopata ofocoal trebuie sa aiba insa o pregatire in domeniu de cel putin jumatate de an, timp in care sa fi lucrat intr-un spital homeopat sau sa fi absolvit un curs de specialitate. Pe langa aceasta, este necesara si participarea la cursuri speciale de pregatire, cumuland un total de 160 de ore.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.