Aloe Vera este o specie de plante suculente care se intalneste probabil in Nordul Africii. Denumita de chinezi “remediul armoniei”, recunoascuta de rusi ca fiind “elixirul tineretii”, numita in India “kumari” care inseamna zeita in limba sanscrita si folosita inca din antichitate de poporul egiptean care o numeau “planta nemuririi”, planta de aloe vera (Aloe Barbadensis) este recunoascuta de secole ca fiind planta minune.
Ea creste pana la 100 cm inaltime, frunzele sunt carnoase in forma de lance, care cresc direct din pamant, cu marginile in forma de dinte de fierastrau si sunt acoperite cu un strat ceros.
Inflorirea are loc la 2-3 ani de la plantare, dar plantele crescute in casa infloresc rar.
Recoltarea plantei Aloe Vera
Recoltarea frunzelor de aloe vera poate incepe doar dupa ce planta si-a atins maturitatea, adica dupa 3-4 ani de la plantare.
Planta nu poate creste insa in zonele in care temperatura coboara pentru mai mult timp sub zero grade Celsius. Frunzele isi pot pierde substantele active si se pot distruge insa deja de la temperaturi de 4-5 grade Celsius. In schimb, planta se dezvolta foarte bine in soare puternic, la temperaturi de 40 de grade si poate supravietui si la temperaturi mult mai mari, putand sa reziste si la perioade prelungite de seceta. Nu-i prieste excesul de apa, dar poate supravietui si in jungla umeda, daca radacina nu sta in apa sau intr-un sol prea umed.
Pentru a permite utilizarea unui sistem mecanizat de ingrijire, se planteaza in randuri distantate la 60-70 cm intre ele, iar frunzele se recolteaza numai manual prin detasare de la baza, sub asa-numita linie de gel, astfel incat sa nu se piarda gelul. Recoltarea se desfasoara la intervale de 5-8 saptamani, fiind recoltate de fiecare data doar 3-5 frunze exterioare de la fiecare planta matura.
[ad#articol]
Aloe Vera creste insa foarte bine si in casa, in ghiveci. Nu este pretentioasa din punctul de vedere al solului, putand fi folosit inclusiv pamant din gradina, dar in primul rand nu este pretentioasa din punctul de vedere al ingrijirii si este foarte rar atinsa de boli sau de paraziti. Ingrasamintele se folosesc rar si in cantitati mici. Trebuie plasata insa intr-un loc bine aerisit si cu cat mai multa lumina. Trebuie udata abundent, dar inaintea udarii solul trebuie sa fie complet uscat. In special iarna, cand absoarbe mai putina apa, creste riscul de a fi udata prea des, caz in care ii pot putrezi radacinile si poate muri. In general, ar trebui udata o data pe saptamana, trebuie insa verificat daca s-a uscat pamantul, dar rezista si trei saptamani fara apa. Iarna are nevoie de cat mai multa lumina si de un loc in care temperatura sa nu scada sub 8-10 grade Celsius. Frigul este printre putinele lucruri care o pot distruge.
Inmultirea se face in perioada mai-iunie prin despartirea puilor de la baza plantei si plantarea lor in ghivece mai mici sau prin butasi plasati in pamant nisipos si tinuti cateva zile la caldura si la umbra pana la aparitia radacinilor, dupa care se pot muta in ghivece. Planta creste foarte repede, astfel ca se recomanda ca o data pe an sa fie mutata in ghivece mai mari.
Vara poate fi scoasa pe balcon sau in gradina, dar trecerea trebuie facuta treptat si trebuie avut grija sa nu ramana afara in noptile in care temperatura scade sub 8-10 grade.
Componentele active din Aloe Vera
Planta de Aloe Vera conține peste 240 de substanțe active, printre care se numara 18 aminoacizi, vitamine, minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc şi cupru), saruri minerale, fitosteroli – care au actiune antiinflamatorie, bradikininaza – o enzima care ajuta la reducerea inflamarii, un adevarat cocktail de hormoni vegetali care stimuleaza cresterea celulara si cicatrizarea, precum si mucopolizaharide care sunt responsabile de hidratarea celulara.
Nu este toxica si poate fi administrata in cantitati mari. Nu au fost observate incompatibilitati cu diverse medicamente, ci, dimpotriva, in general le amplifica efectele curative.
Organismul nostru are nevoie de 22 de aminoacizi, dintre acestia 20 se gasesc in Aloe vera. Dar mai important este faptul ca din cei 8 aminoacizi pe care organismul nostru nu-i poate sintetiza, 7 se gasesc in Aloe vera.
Aloe vera este foarte bogata si in vitamine si minerale. Este una din rarele surse vegetale de vitamina B12, prezenta alaturi de B1, B2, B3, B6 si B9 sau acid folic, contine vitamina A, importanta in lupta impotriva radicalilor liberi, vitaminele C si E, importante pentru stabilizarea membranei celulare si intarirea sistemului imunitar. Singura absenta este vitamina D. Sunt prezente si 20 de minerale esentiale pentru derularea proceselor metabolice, precum magneziu, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, calciu, cupru, fier, crom etc.
Proprietati terapeutice Aloe Vera
Aloe Vera este folosita in :
- AFECTIUNI ALE APARATULUI DIGESTIV: regleaza hiperaciditatea gastrica, cicatrizeaza leziunile gastrice si protejeaza si intretine flora intestinala,Helicobacter pylori, gastroprotector, echilibrant remarcabil al sucurilor gastrice. Diabetul zaharat de tip II poate fi reglat sau chiar vindecat daca se consuma 25 ml de suc de aloe vera inaintea meselor principale, timp de 6 luni. Insuficienta hepatica. Constipatie. Stomatite. Ulceratii bucale
- AFECTIUNI ALE APARATULUI CARDIOVASCULAR SI ALE SISTEMULUI LIMFATIC: Anemia, Angina, Arteroscleroza, Hemoroizi, Degeraturi, Hepatita A,B,C, Hipo si hiper tensiunea arteriala, Varicele
- AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR: Astm, Laringite si Bronsite, Rinite, Amigdalite
- AFECTIUNI ALE APARATULUI UROGENITAL: Cistita, Dureri si dereglari menstruale, Impotenta, Menopauza,
- AFECTIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS: Tulburari de somn, Epuizare nervoasa, Oboseala cronica, Insuficienta intelectuala, Tulburari de concentrare.
- AFECTIUNI ALE SISTEMULUI TEGUMENTOS: Acneea, Infectii in special la copii, Alergii si mancarimi, Eczema, Eczema seboreica, Hematoame, Riduri, Vergeturi, Pemfigul, dermatite, micoze, eruptii cutanate, psoriazis, lupus,ulceratii cutanate acute sau cronice.
- AFECTIUNI ALE SISTEMULUI OCULAR: Cataracta, Glaucomul, Urciorul, Miopie, Hipermetropie, Blefarite, Conjunctivite.
- AFECTIUNI ALE SISTEMULUI IMUNITAR: Artrita reumatica, Candida vaginala, Herpesul Simplex, Herpes zoster, Sclerodermia, Scleroza multipla, intareste sistemul imunitar
In tratamentul extern se recomanda in plagi, atat pentru efectul dezinfectant cat si pentru cicatrizarea ranilor; in durerile reumatismale, prin aplicarea gelului de Aloe se obtine o diminuare a acestora. Se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.
In alergii, preparatele de Aloe Vera atenueaza pruritul si previn eruptiiie cutanate; la fel si in unele dermatite, se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.
Contraindicatii
Produsele pe baza de Aloe Vera pot avea efecte adverse sau reactii secundare la unele persoane sensibile. In literatura de specialitate se mentioneaza, in rare cazuri, o hipersensibilitate la unele produse pe baza de Aloe, dupa o utilizare indelungata, care se manifesta prin dermatite. Se pare insa ca acestea se datoreaza calitatii produselor insuficient purificate. Unele persoane sunt sensibile la produsele care contin acid citric si sorbat de potasiu, ca si alti conservanti.
Pentru a obtine un gel de calitate cat mai buna este important sa nu folosim ingrasaminte concentrate si sa nu le aplicam in perioada premergatoare recoltarii frunzelor, aceasta nefiind o problema pentru ca ele trebuiesc aplicate oricum doar foarte rar. In acelasi timp, este recomandabil sa nu udam planta timp de cinci zile inainte de recoltare.
Daca vrem sa consumam gelul, efectele cele mai bune le obtinem cu gelul in stare pura. Daca nu ne place gustul, este de preferat adaosul de suc de mere sau de miere, fiind de evitat zaharul.