Unele persoane prezinta deficiente de tinuta evidente, foarte putine dintre acestea sunt congenitale, majoritatea fiind consecinta lipsei de miscare in viata de zi cu zi. Aceasta isi pune amprenta negativa nu numai asupra oaselor si articulatiilor,ci si asupra organelor interne si a psihicului.Tinuta exterioara si interioara se influenteaza reciproc.Cu mijloace simple se pot evita si se pot trata eficient defectele de tinuta
Ce sunt deficientele de tinuta?
In ziua de astazi, multi copii acorda prea putin timp, sportului. Din ratiuni de logistica sau din comoditate, copiii nu mai fac miscare la gradinita sau la scoala. Stau ore in sir, in banci, care aproape fara exceptie le afecteaza spatele. Aceasta postura monotona provoaca degenerarea anumitor grupe musculare, care contribuie in mod normal la o tinuta corecta. Astfel, pozitiile gresite duc la vatamari musculare cu caracter permanent, printre acestea se numara: spatele curbat (musculatura slabita a spatelui), bazin stramb (musculatura slabita a ambomenului) sau ambele concomitent.
Defectele de tinuta pot fi cauzate si de purtarea gresita a ghiozdanului, mult prea greu.
In special la varsta copilariei, oasele sunt usor deformabile. O tinuta deficienta sau purtarea gresita a unui obiect greu pe o perioada indelungata de timp, pot cauza vatamari ireversibile ale coloanei
Siptome tipice
- Tulburari de crestere
- Uzura prematura a coloanei vertebrale
- Tulburari functionale cardio-pulmonare
- Probleme motorii
Cum recunoastem o deficienta de tinuta?
Imediat dupa nastere, pediatrul consulta nou-nascutul pentru identificarea unei eventuale displazii de sold. Dar si investigatiile ulterioare sunt destinate depistarii precoce a defectelor de postura,in vederea tratamentului corespunzator.
Trebuie sa va adresati medicului ortoped in urmatoarele situatii:
- copilul are o tinuta stramba a corpului
- calcaiele copilului se ciocnesc in interior
- cand copilul sale, el nu este capabil sa isi controleze greutatea corpului
- degetele de la picioare sunt prea departate intre ele
- copilul nu poate sa apuce de jos o batista cu degetele de la picioare.
In cazul deficientelor scheletice, medicul ortoped poate sa prescrie diverse aparate ortopedice, sine si corsete, care pot corija oasele inca flexibile si posturile incorecte.
In cazul copiilor mai mari, grupele musculare nedezvoltate pot fi antrenate cu ajutorul unor exercitii speciale. In cazuri grave, se poate recomanda si corijarea defectului prin interventie chirurgicala.
Un mod de viata sanatos
Se recomanda practicarea sportului. Miscarea in aer liber este cea mai buna metoda de profilaxie a deficientelor de tinuta. Daca oasele si articulatiile au crescut, deficientele usoare risca sa se transforme repede in defecte permanente, care se corecteaza greu, chiar si prin metodele medicinii alternative.
Inotul este, de asemenea deosebit de eficient in cazul tinutei inadecvate.
Se recomanda rationalizarea cu strictete a programului de stat la televizor si calculator.
Incaltamintea corecta este foarte importanta pentru picoarele copiilor. Incaltamintea sport se va folosi doar in activitatile sportive, iar in rest, pantofi de buna calitate, cu o corecta pozitionare a calcaiului.
Pozitia corecta in sezut stimuleaza indreptarea spatelui, inaltimea mesei si a scaunului trebuie sa fie adaptate inaltimii corporale. Este mai avantajos blatul de masa inclinat, cu o buna iluminare.
Ridicarea si purtarea corecta a obiectelor impiedica curbarea incorecta a coloanei vertebrale: greutatea ghizdanului nu trebuie sa reprezinte mai mult de 10% din greutatea corporala, iar ghiozdanul trebuie purtat in spate, in niciun caz pe un singur umar.
Aratati-i copilului cum se ridica greutatile protejandu-ne coloana: intotdeauna din pozitia “pe vine” si niciodata prin curbarea spatelui.
O tinuta corecta in pozitia culcat este deosebit de importanta pentru coloana vertebrala.
Pentru intarirea ligamentelor si a musculaturii picioarelor, copiii mici trebuie sa poarte pantofiori abia la varsta cand sunt capabili sa mearga singuri, fara ajutor. Dar chiar si atunci, trebuie lasati sa umble desculti cat de des este posibil.
Terapii alternative
Alifiile din fructe de piper Cayenne au efect de incalzire si de relaxare a musculaturii. In cazul in care copilul se simte “intepenit” in mod frecvent, incercati sa il masati cu o astfel de alifie.
O alimentatie bine aleasa este importanta pentru evitarea supraponderabilitatii. Copiii trebuie sa consume zilnic multe frucye, legume si cereale integrale. Dulciurile si produsele de tip fast food trebuie sa reprezinte o exceptie. Dietele alimentare radicale nu sunt recomandate copiilor, deoarece, in faza de crestere, ei au nevoie sporita de elemente nutritive.
Pentru intarirea oaselor inca moi la copii, se recomanda vitamina D si calciu in cantitate suficienta.
Metode si exercitii integrale
Tehnica Alexander si metoda Feldenhrais ajuta la inlaturarea tiparelor gresite de miscare si, prin aceasta contributie la disparitia durerilor provocate la nivel osos si muscular.
Rolfing– aceasta metoda speciala de masaj rezolva problemele acumularii de tesut conjunctiv, contribuind la extinderea contractiilor de tesut si la inmuierea acumularilor nodulare. Scopul tratamentului este normalizarea intregii statici corporale.
Metoda Dorn-Breuss – este metoda care abordeaza pozitiile gresite ale bazinului si voloanei vertebrale. Acest tratament bland este favorabil si pentru copii.