Ce sunt chisturile ovariane? Cand ar trebui sa ne alarmam?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Ce sunt chisturile ovariane? Cand ar trebui sa ne alarmam?

Chistul ovarian este frecvent la femeile care au ciclu menstrual. In general, este inofensiv, neprezentand nici un fel de simptome si dispare in timp fara nici un fel de tratament.

Chistul ovarian este o problema care afecteaza un numar mare de femei si poate sa aiba multiple cauze. De asemenea, tipurile de chisturi ovariene difera, iar pentru depistarea lor este necesar un consult ginecologic de rutina. Astfel, chiar daca incă nu exista simptome, chistul poate sa fie localizat si tratat in timp util.

Ce sunt chisturile ovariane?

Un chist ovarian arata, de obicei, asemeni unui saculet umplut cu lichid. Acest tip de chist se regasește intr-un ovar sau pe suprafața acestuia. Exista si situatii in care pacienta se confrunta cu ovare polichistice, atunci cand ovarele sunt afectate de mai multe chisturi de dimensiuni mici.

Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat cel functional.Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine foarte dureros.
Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste chist luteal.
Chisturile ovariene functionale sunt cauza cea mai obisnuita pentru marirea volumului ovarelor in perioada fertila.

Motivele aparitiei chisturilor ovariane

Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
– chistul folicular sau simplu, cand sacul ovulului (foliculul) nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
– chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Alte tipuri de chisturi, care nu sunt influentate de ciclurile menstruale:

 

  • Chist dermoid – se formeaza din celulele reproducătoare care produc oua in ovar (celule germinale). Chistul poate conține țesut, cum ar fi par, piele sau dinți.
  • Chistadenom – se dezvolta din celulele de pe suprafata unui ovar si poate fi umplut cu o substanta apoasa. Acest tip de chist poate sa aiba dimensiuni mari.
  • Endometriom – este cauzat de boala numita endometrioza, care duce la cresterea celulelor in afara uterului. Astfel, o parte din tesut poate sa ramana lipit de ovar si formeaza chistul numit endometriom.

Aceste tipuri de chisturi pot chiar sa schimbe pozitia ovarului, cauzand complicatii. Consultul ginecologic este obligatoriu in situatiile in care se depisteaza aceste probleme.

Simptomele chisturilor ovariene

  • urinari frecvente, in cazul in care chistul marit apasa pe vezica urinara;
  • dureri pelvine;
  • modificari ale ciclului menstrual;
  • cresteri in greutate;
  • senzatie de balonare;
  • senzatie de presiune in abdomen;
  • durere in timpul actului sexual;
  • senzatie de durere in zone conexe apartului genital.
Simptomele severe pot sa apara atunci cand chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apar:
– durere pelviana severa, aparuta brusc;
– greata si varsaturi;
– lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc;
– sangerari vaginale sau simptome din pricina socului produs de sangerarea excesiva.

Diagnosticarea chisturilor ovariene

Atunci cand exista suspiciunea de chist ovarian, urmatorul pas este ecografia.Prin intermediul acestei proceduri se poate confirma prezenta unui chist, ajuta la identificarea locatiei acestuia si determina daca este solid, umplut cu lichid sau o combinatie. Ecografia se poate face in doua moduri, fie pe abdomen, fie intravaginal.

Este esential sa se efectueze controalele ginecologice de rutina, inca de la inceperea vietii sexuale, cel puțin anual.

Remedii naturiste

Tratamentul naturist se poate aplica fara niciun risc in cazurile in care este vorba despre chisturi de mici dimensiuni si in situatia in care nu s-a ajuns deja la menopauza. Asadar, in cazul femeilor aflate la menopauza, de regula, tratamentul naturist nu este eficient, pentru ca aceste chisturi sunt vechi si singura solutie este interventia chirurgicala.

Ceaiuri

Se recomanda consumul de ceai din urmatoarele plante medicinale: brusture, coada soricelului, urzica, galbenele, tataneasa.

Coada Calului – se pune o mana din planta uscata intr-o sita si se aseaza sita deasupra unei oale in care fierbe apa. Se lasa deasupra aburului cca 20-30 de minute, apoi se ia planta si se pune intr-o panza. Se aplica o cataplasma calda pe regiunea afectata de chisturi. Se tine 3-4 ore. Se aplica de 2 ori pe zi. Dupa procedura ungeti regiunea afectata cu unguent de galbenele.

Trifoiul rosu – regleaza secretia hormonilor sexuali feminini si intervine delicat in mentinerea echilibrului axului endocrin.

Se recomanda consumul sub forma de ceai. Se pune la infuzat o lingurita de planta uscata sau proaspat culeasa la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute. Se consuma o cana pe zi, dimineata. Ceaiul poate fi indulcit cu miere.

Papadia – o gasim peste tot pe tot parcursul sezonului cald si este la indemana oricui. Ceaiul de papadie actioneaza indirect asupra chisturilor ovariene, in sensul ca este un puternic detoxifiant hepatic, astfel incat stimuleaza functiile ficatului. Ficatul este cel care metabolizeaza excesul de hormoni, astfel ca participa la reglarea axului endocrin.

Infuzia de traista ciobanului (Capsella bursa pastoris) este benefica in tratarea afectiunilor aparatului genital feminin, insotite de metroragii. Ea se obtine punand doua lingurite de planta intr-o cana de apa clocotita si lasand astfel amestecul, timp de 10 minute. Se filtreaza si se pot consuma doua cani pe zi.

Bitter suedez

Extern, se pot aplica comprese cu bitter suedez. Se tin 3-4 ore, apoi se pudreaza pielea sau se unge cu un unguent oarecare, pentru a nu favoriza iritatia.

Dupa o perioada de 30 de zile de tratament, se recomanda un examen ginecologic sau ecografic pentru a  vedea daca s-a micsorat sau a disparut chistul.

Mugurii de zmeur

Sunt considerati de medicii specialisti ca cel mai bun leac contra chistului ovarian si a fibromului uterin. Ei au proprietatea de a regla extrem de bine activitatea endocrină si de aceea sunt un medicament miraculos si in durerile menstruale, in ciclul menstrual neregulat si in tulburarile de menopauza.

Mugurii de zmeur se administrează foarte bine in combinatie cu boabele de soc, cel mai indicat fiind extractul de zmeur, cate 50 de picaturi, de 3 ori pe zi.

Uleiul de catina alba

Este benefic in tratarea fibromului uterin si a chisturilor ovariene. In fiecare zi se va administra, de trei ori, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate o lingurita, cu putina miere.

Pulberea de napraznic (Geranium robertianum)

Este folosita in tratamentul ovarului polichistic, dar si contra chistului singular. Se administreaza o lingurita de pulbere, care se mentine sublingual 5-10 minute, apoi se inghite cu un pahar de apa.

Se recomanda o alimentatie majoritar vegetariana, cu multe cruditati, si un accent pus pe verdeturi si vegetale bogate in vitamine cu rol antioxidant (continute in sfecla rosie, morcovi sau tomate). Mai sunt propuse si suplimente alimentare care contin zinc si vitaminele A, C si E. Unele studii stiintifice ne arata ca un consum prea mare de produse de origine animala (branzeturi, lactate procesate, carne de vita cu un continut ridicat de hormoni) pare sa favorizeze formarea de chisturi ovariene.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.