Afectiunile din perioada de sarcina

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Afectiunile din perioada de sarcina

 

 Afectiunile tipice care insotesc o sarcina, precum greata, retentia de apa, venele varicoase, dereglarile digestive si de circulatia sanguina, ori oboseala accentuata pot sa va strice buna dispozitie. Nu trebuie sa va temeti, majoritatea indispozitiilor sunt intr-adevar deranjante, dar inofensive, putand fi ameliorate pe cale naturala.

Ce sunt afectiunile din perioada de sarcina?

“Fiecare sarcina este altfel”! Exista intr-adevar o lista de afectiuni tipice, insa daca, sau in ce forma apar acestea, este o chestiune care difera de la femeie la femeie, de la sarcina la sarcina.

In primul trimestru al perioadei de sarcina, multe femei se simt obosite si epuizate – corpul trebuie sa se obisnuiasca cu noua provocare. Din cauza modificarilor hormonale, se ajunge des la greturi si varsaturi, sanii cresc si sunt, de aceea, foarte sensibili. De multe ori, femeile simt nevoia foarte puternica de a merge la toaleta.

Apar frecvent senzatii de ameteala si dureri de cap, precum si retentie de apa la maini, picioare si talpi. Chiar si o scurgere vaginala mai puternica, albicioasa, este normala (Leucoreea). Insa daca aceasta este maronie sau rosie, trebuie sa mergeti neaparat la doctor, pentru a lua masuri si a stopa sangerarile.

Al doilea trimestru al perioadei de sarcina este perceput de catre cele mai multe femei ca fiind deosebit de placut: afectiunile din stadiul anterior s-au stins in mare parte, burtica nu este inca prea mare, iar energia a revenit. Prin permanenta crestere a uterului, organele interne sunt treptat tasate, ceea ce duce la cardialgie, necesitatea frecventa de a urina sau la sentimentul de plin/umflare. Tendoanele si muschii devin tot mai elastici si deseori apar dureri la nivelul aparatului locomotor. La femeile care dispun din nastere de un tesut conjunctiv mai slab se formeaza usor vene varicoase si pot aparea crampe nocturne ale pulpei. Pentru a evita durerile timpurii, tonusul muscular scade, ceea ce se intampla din pacate si cu sistemul digestiv – multe femei insarcinate suferind de constipatie.

Odata cu cresterea in greutate a burtii, in ultimul trimestru al sarcinii multe femei sufera de dureri de spate. Cardialgia si sentimentul de plin cedeaza, de indata ce uterul coboara, pe la finele perioadei de sarcina. In schimb, creste presiunea pe vezica. Noaptea este dificil sa se gaseasca o pozitie comoda, de aceea multe femei se plang de dereglari ale somnului.

[ad#articol]

Pe la sfarsitul perioadei de sarcina, se ajunge cel mai des la complicatii medicale. Printre acestea se numara diabetul gestational, preeclampsia (presiune arteriala marita, datorata sarcinii), afectiuni ale placentei si intarzieri de crestere ale bebelusului.

Cum recunosc afectiunile din perioada de sarcina?

Cele mai multe afectiuni sunt intr-adevar deranjante, dar inofensive. In orice caz, ar trebui sa consultati un medic sau o moasa de indata ce aveti un presentiment neplacut sau daca afectiunile devin mult prea puternice. Voma in exces (hyperemesis gravidarum), de exemplu, duce la pierderi masive de lichid si trebuie tratata de catre medic. De regula, nu este voie sa se administreze medicamente in timpul sarcinii fara acordul medicului, iar acest lucru este valabil si pentru preparatele naturiste.

Terapii naturiste

Exista un numar mare de moduri alternative de vindecare pentru a va ameliora afectiunile din timpul sarcinii. In orice caz, toate masurile trebuie discutate cu doctorul dumneavoastra.

Ayurveda

Datorita faptului ca pune pret pe echilibru, bucataria ayurvedica este ideala pentru alimentatia din timpul sarcinii.

Ghimbirul si cardamomul, impreuna cu o banana zdrobita, sunt bune impotriva gretei.

Semintele de chimion ajuta la digestie, iar cuisoarele intaresc musculatura.

Iata un remediu impotriva gretei: amestecati 5 lingurite suc/zeama de ghimbir(din radacina rasa de ghimbir), 1 lingurita de zeama de lamaie, 1 lingurita de zahar de trestie sau miere si jumatate de lingurita de hingu si beti in decurs de 1 pana la 2 ore, de 4 ori cate jumatate de lingurita.

Homeopatia

Pe langa un tratament traditional, sunt utile si urmatoarele remedii:

  • Nux vomica: ameteala si iritabilitate, crampe in pulpe si talpile picioarelor;
  • Pulsatilla: ameteala, tendinta spre plans si nevoie de urinare prin slabirea pelvisului.

Sarurile Schussler

  • Calcium phosphoricum D6: in cazul problemelor de dantura sin timpul sarcinii, dar si impotriva senzatiei de voma cauzata de sarcina
  • Calcium fluoratum D12: previne aparitia varicelor, dar isi face efectul incet si trebuie luata pentru o perioada mai lunga de timp. Preventiv, luati zilnic 5 tablete.

Fitoterapia

Musetelul si ghimbirul atenueaza ameteala si senzatia de voma: pentru aceasta amestecati cate 20g de flori de musetel, frunze de roinita si menta si turnati 150ml apa clocotita pe 1 lingurita din amestec. Apoi lasati ceaiul acoperit 10 pana la 15 minute, strecurati-l si beti pana la 5 cesti zilnic.

Ceaiul de levantica si de roinita linisteste nervii.

Uleiul de menta pe tample ajuta impotriva durerilor de cap. Aplicata pe piele, solutia de ulei de nuca de cocos amestecata cu o infuzie de galbenele previne vergeturile.

Terapia nutritionala

Acidul folic este neaparat necesar pentru o dezvoltare sanatoasa a fetusului – mai laes in primele saptamani ale sarcinii.

Fibrele previn constipatia, vitamina B6 si zincul ajuta impotriva gretii matinale.

Magneziul alina crampele si previne durerile care apar in preajma nasterii.( se renunta la el cu putin inaintea masterii).

Terapii fizice

Baile aromatice relaxeaza si atenueaza tensiunile care pot provoca dureri de cap. Caldura alina durerile de spate.

Psihoterapia

Daca pe perioada sarcinii aveti probleme psihice, va pierdeti echilibrul sufletesc, ori va temeti ca nu va veti descurca in rolul de mama, nu pregetati sa luati in calcul ajutorul terapeutic.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.