Boli de piele

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Pielea este intaia poarta de aparare a organismului, fiind un strat protector care impiedica patrunderea elementelor daunatoare in organism si eliminarea celor absolut necesare acestuia.

Cum functioneaza pielea?

Pielea este “fatada monumentala a corpului omenesc”- daca nu ne simtim bine in pielea noastra, atunci acest lucru se oglindeste deseori in aspectul nostru exterior, ea capata un aspect neingrijit. Cu cei 2 metri patrati ai sai, pielea este cel mai intins organ al nostru.

Pielea protejeaza corpul nostru de influentele externe, precum frigul, caldura, radiatiile UV si substantele chimice. In acelasi timp, regleaza pierderea de caldura si de lichide, asigura o protectie eficienta importiva solicitarilor mecanice si ne ajuta in respingerea multor microorganisme, precum bacteriile si ciupercile.

Structura pielii

Ca structura, pielea este alcatuita din trei straturi distincte: la exterior epidermul, la mijloc dermul(corium sau dermis) care este bogat in fibre elastice de colagen , contine nervi, glande sebacee ,glande sudoripare si foliculii pilosi si sub acesta hipodermul. Cel mai profund este reprezentat de fascia muschilor.  Aceasta este compusa din fibre puternice de colagen.

Epidermul consta in maimulte substraturi ( stratum corneum), care sunt eliminate, unul cate unul, altele formandu-se din nou. Epidermul nu contine vase de sange, doar capetele nervilor ajung pana la el. O particularitate caracterizatoare o constituie celulele de pigment ( melanocitele), care protejeaza straturile mai adanci de radiatii UV, producand melanina, care, in caz de iradiere solara, este responsabila pentru multravnitul bronz.

Transpiratia, care este eliminata prin intermediul glandelor sudoripare, formeaza mantia acida protectoare.

La varste inaintate, straturile de piele se subtiaza: in hipoderma se depoziteaza mai multa grasime, iar cantitatile de fibre de colagen, dar si numarul de glande si circulatia sangvina, scad. Pielea devine mult mai vulnerabila si se vindeca din ce in ce mai greu.

Bolile de piele

Sfaturile medicale generale date pentru majoritatea organelor isi pastreaza valabilitatea si in cazul pielii: un mod de viata sanatoasa, echilibrat, fara stres, favorizeaza o piele sanatoasa si frumoasa. O imbatranire prematura a pielii poate fi evitate prin protectie solara si prin hidratare permanenta.

Aparitia bolilor de piele, precum herpesul, zona zoster, negii si eczeme de toate felurile, micozele si abcesele, este favorizat de un sistem imunitar deficitar. Insa, printr-un comportament corespunzator in viata de zi cu zi se pot evita unele  dintre aceste afectiuni. Predispozitia la anumite boli de piele, precum psoriazisul, eczema atipica si uneori si alergiile, este insa ereditara.

Din cauza suprafetei mari pe care o detine, pielea este expusa la diferite pericole, ranile si arsurile fiind cele mai frecvente raniri.

 

Abcese si furuncule

Acneea

Albinismul

Alergiile cutanate

Alopecia – caderea parului

Anomaliile de pigmentare

Arsurile

Boala Lyme

Calvitia

Cancerul buzelor

Candidoza

Celulita

Cloasma

Dermatita

Degeraturile

Eczema

Foliculita

Herpesul

Impetigo

Infestarile cutanate

Insolatia

Keratoza

Matreata

Melanomul malign

Micozele

Neurodermita

Neurodermatita

Negii si bataturile

Psoriazis

Paduchii

Rozacea

Ranile

Scabia

Unghii incarnate

Urticaria

Vergeturi

Vitiligo

Zona zoster

 

 

 

 

 

“Sanatatea inainte de toate”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.