Epilepsia debuteaza deobicei in copilarie. Debutul brusc al epilepsiei la maturitate are o alta semnificatie.Desi sufereau de epilepsie, multe personalitati importante, ca Iulius Caesar, Socrate si Vincent van Gogh au fost capabile de performante semnificative. Contrar prejudecatilor comune, epilepsia nu este nebunie, ci doar o criza sau un episod, care nu are nimic de-a face cu o inteligenta redusa.
Adesea, in primii ani de viata, pot aparea crize epileptice la copii. Probleme structurale in creier ( produse de exemplu de asfixierea la nastere), puseuri de febra, inflamatii ale creierului (encefalite) sau ale membranei creierului (meningite), precum si unele tumori ale creierului pot constituie cauzele acestor crize.
Cauze epilepsie
Epilepsia este o afectiune care produce atacuri epileptice periodice, acest lucru intamplandu-se atunci cand impulsurile electrice normale din creier sunt dereglate. Apare de obicei la copii, uneori se transmite ereditar si poate fi dobandita pe parcursul vietii. Aproximativ 3 din 5 copii care au mai putin de 6 ani au uneori convulsii, dar aproape in toate cazurile acestea sunt convulsii febrile, reactia eronata a creierului datorandu-se cresterii temperaturii corporale care apare inainte sau in timpul unei boli infectioase, cum ar fi gripa.
Simptome epilepsie
Atacuri grand mal
- La inceput poate aparea un semn care anunta atacul epileptic, cunoscut sub denumirea de aura, care dureaza cateva secunde si poate fi un sentiment de jena, un miros, un gust, sentimentul unui deja-vu.
- La inceputul atacului corpul devine rigid, persoana incepe sa respire neregulat, apoi membrele si trunchiul incep sa se miste necontrolat.
- Poate aparea urinarea involuntara.
- Daca muschii maxilarului sunt incordati, persoana in cauza poate face spume la gura.
Dupa atac, persoana isi recapata cunostinta, respiratia reintra in ritmul normalsi muschii se relaxeaza. Confuzia si dezorientarea poate dura cateva ore dupa criza si pot fi insotite de dureri de cap. De cele mai multe ori, persoana in cauza nu isi aminteste ce s-a intamplat.
Status epilepticus este o complicatie foarte rara si foarte grava, care apare la persoanele a caror boala nu este tinuta sub control. Persoana care sufera de status epilepticus are atacuri grand mal repetate, fara sa isi recapete cunostinta intre atacuri. Boala poate fi mortala si este nevoie de interventie medicala urgenta.
Atacurile petit mal
- Persoana nu isi pierde cunostinta, ci se afla intr-o stare de visare cu ochii deschisi din care nu poate fi trezita, care dureaza intre 5 si 30 de secunde.
- Ochii pot ramane deschisi si ficsi. Pentru ca in timpul atacurilor persoana nu cade si nu face nici o miscare necontrolata, crizele pot trece neobservate si pot fi confundate cu o stare de visare. Atacurile frecvente pot afecta performanta scolara.
Sa ma adresez medicului?
Adresati-va medicului imediat ce atacul a luat sfarsit, chiar daca credeti ca este vorba de un atac grand mal sau de convulsii febrile. Pentru sanatatea dvs si a celor din jur contactati neintarziat medicul, daca suspectati ca ar putea fi vorba de atacuri petit mal.
Tratament epilepsie
- In cazul in care persoana a avut un atac, medicul ilva examina iar dumneavoastra va va cere detalii despre criza pentru a determina tipul acesteia.
- Medicul ar putea recomanda analize suplimentare pentru a determina cauza atacului. Daca motivul nu este gasit, medicul va trimite persoana in cauza la un examen EEG, pentru a depista activitatea electrica anormala din creier, sau la un control RMN cerebral.
- Daca atacurile reapar constant, indiferent ca este vorba de un grand mal sau petit mal, medicul ii va administra pacientului anticonvulsive. Aceste medicamente se administreaza deobicei in doze, care cresc treptat, pana cand boala este tinuta sub control. Uneori se poate intampla ca , persoana in cauza sa aiba nevoie de un al doilea medicament anticonvulsiv.
- Medicul il va consulta periodic pe pacient. Daca timp de 2-3 ani nu mai are loc nici un atac, tratamentul poate fi redus sau chiar oprit. Orice schimbare a dozei trebuie facuta sub urmarirea medicala.
- Persoanele care sufera de status epilepticus trebuie internate imediat, iar in spital li se vor administra intravenos medicamente pentru a controla atacurile.
Cum sa traiesc cu epilepsie?
Daca ati fost diagnosticat recent cu epilepsie, urmatoarele informatii v-ar putea fi de folos:
- Evitati orice lucru care a declansat vreodata sau ar putea declansa un atac, cum ar fi luminile puternice.
- Invatati sa faceti exercitii de relaxare pentru a putea face fata stresului, care ar putea declansa atacurile.
- Incercati sa luati mese regulate.
- Evitati consumul excesiv de alcool.
- Consultati medicul ianinte de a lua medicamente care pot interactiona cu anticonvulsivele.
- Asigurati-va ca intotdeauna sunteti insotit de o alta persoana in timp ce inotati sau jucati sporturi de apa.
- Daca aveti carnet de conducere auto trebuie sa informati Politia Rutiera si sa predati permisul, pe care il puteti recupera dupa un an, daca in tot acest timp nu ati maia vut nici un atac de epilepsie.
- Inainte de a va alege o profesie, consultati un consilier de cariera, pentru ca unele meserii nu sunt potrivite pentru oamenii care sufera de epilepsie.
- Daca copilul dumneavoastra sufera de epilepsie, urmariti cu mare atentie comportamentul lui pentru a putea semnala schimbarile caracterului. Tratati-va copilul cat mai normal cu putinta. Comunicati-le prietenilor si profesorilor sai care sunt simptomele bolii de care sufera copilul dumneavoastra, pentru ca acestia sa nu se sperie daca el are un atac in prezenta lor.
- Asigurati-va ca micul pacient poarta intotdeauna cu el o bratara sau un medalion pe care sunt gravate informatiile de baza despre boala sa.
Remedii naturale
Uneori este posibila reducerea dozei de medicamente cu ajutorul remediilor naturale.
Remedii recunoscute se gasesc in homeopatie, mai ales in cazul tratarii copiilor. Este insa nevoie sa se prescrie tratamentul de catre un homeopat cuu experienta.
In completarea tratamentului epilepsiei se pot folosi plante care au efect calmant asupra sistemului nervos. Dintre acestea putema minti florile de musetel, radacina de lemn dulce, floarea pasiunii si radacina de valeriana.