Echipament pentru identificarea rapida a septicemiilor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Echipament pentru identificarea rapida a septicemiilor

Institutul National de boli infectioase ” Prof. Dr. Matei Bals” ne va pune la dispozitie din toamna acestui an, un echipament unic in Romania care permite identificarea, în maxim opt ore, a germenilor care provoacă maladii grave, inclusiv septicemia severă, a anunţat, luni, managerul unităţii, Adrian Streinu-Cercel.

“Institutul dispune de  o aparatură de ultimă generaţie în dotarea laboratoarelor şi a secţiilor de terapie intensivă, care permit diagnosticul precoce şi de mare precizie, şi respectiv salvarea de vieţi. Suntem încă la început în utilizarea tehnicilor PCR de identificare a virusurilor HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriilor TB atipice şi a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achiziţionat costă aproximativ 600.000 de euro şi este primul din România şi al şaptelea în Uniunea Europeană”, ne-a comunicat  managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” din capitală, profesorul Adrian Streinu Cercel, în conferinţa organizată cu ocazia acreditătii unităţii sanitare.

El a mai adaugat ” fără un tratament adecvat, un astfel de bolnav pierde 7,3 la sută şansa de supravieţuire pe oră. O astfel de investigaţie costă 125 de euro, dar tratamentul până la stabilirea unui diagnsotic fără o analiză de acest tip costă 2.000 de euro pe zi “.

Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” este între primele patru spitale din România care au fost acreditate.

Sursa : Mediafax

Un alt pas în dezvoltarea medicală a institutului îl reprezintă diversificarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR), ca principală modalitate de diagnostic a tuturor infecţiilor, dar şi în scop de stabilire a patogenităţii agenţilor infecţioşi şi a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific şi cercetare epidemiologică, concomitent cu asigurarea gradului de protecţie a personalului şi a mediului într-o reţea integrată de boli infecţioase.

Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” este afiliat instituţiilor internaţionale de supraveghere a bolilor infecţioase (ECDC, EuroAIDS etc.) şi este parte din planul internaţional de măsuri privind emergenţa şi reemergenta bolilor infecto-contagioase (SARS, gripă etc.), în sensul intervenţiei rapide în caz de situaţii speciale, conform Întâlnirii G8.

În viitor, investiţiile se adresează pacienţilor dar şi personalului, întrucât numai în ultimele două săptămâni au plecat două asistente, ceea ce înseamnă foarte mult în politica secţiilor unde au lucrat, a mai spus Streinu-Cercel.

La spital sunt investigaţi zilnic aproximativ 500 de pacienţi, spitalul funcţionând cu 700 de paturi.

[ad#articol]

Secţie de preterapie a fost realizată în patru luni, fiind schimbate toate ţevile, cablurile electrice şi sistemul de menţinere a oxigenului cu presiune crescută.

Totodată, în secţie există un laborator pentru investigaţii rapide, acestea fiind realizate în 10-20 de minute, reprezentând o nouă abordare a pacientului, înainte de a fi necesară ventilaţia mecanică la terapie intensivă.

De asemenea, în spital funcţionează Academia Europeană de HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase, care dezvoltă o serie de programe de formare şi de educaţie, având avantajul că oferă acces direct la pacienţi, experţi, echipamente performante şi cele mai avansate proceduri.

Sursa : Mediafax

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.