Cresterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmanta, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situatia actuala este in primul rand dovada unei lipse de informare si educatie in cadrul publicului larg, dar si a unei atitudini pasive generale” (sursa citynews)
Ce este diabetul?
Boala zaharului sau diabetul impiedica celulele organismului nostru sa mai poata prelua suficient zahar din sange. Motivul este o carenta de insulina, care se formeaza in pancreas.
Exista doua tipuri de diabet:
– diabetul juvenil (de tip 1), caracterizat prin inhibarea productiei de insulina din cauza unei reactii autoimune, inca din primii ani de viata
– diabetul adultului (de tip 2) unde insulina are fie dificultatea de a trece in sange, fie de a asimila glucoza.
Intr-o situatie normala, nivelul glucozei din sange se afla intre 60 si 100 mg la un decilitru. Prin carenta de insulina se ajunge la valori sanguine ridicate, ceea ce face ca excendentul de glucoza sa fie eliminat prin urina. In mod compensatoriu, corpul isi ia energia si din metabolismul lipidic, ceea ce determina o hiperaciditate, chetoacidoza, care pune viata in pericol. Printre factorii de risc, figureaza modul de viata nesanatos, alimentatia incorecta, lipsa de miscare, excesul de greutate, stresul psiho-social permanent, toti acesti factori fac din diabetul tip 2 o boala a civilizatiei. La femeile mai tinere intalnim si diabetul de sarcina, care, este descoperit la controalele medicale prenatale si in majoritatea cazurilor poate fi tratat printr-o dieta corespunzatoare.
Cum recunoastem diabetul?
De multe ori, boala este depistata cu mare intarziere, deoarece, intr-o prima faza, nu prezinta aproape nici un fel de simptom.
Diabeticii au o persistenta senzatie de sete, furnicaturi in extremitati, urinari dese, senzatie de foame sau in unele cazuri lipsa toatala a apetitului, ranile care se vindeca mai greu, stare de slabiciune.
Daca identificati astfel de simptome, mergeti de urgenta la medic!
Diabetul netratat poate provoca o crestere a glucozei din sange care va poate pune in pericol viata. Din cauza nivelului ridicat al zaharului din sange, sistemul imunitar este si el afectat, astfel incat apar frecvent infectii, pielea este iritata si cum am spus si mai sus ranile se vindeca din ce in ce mai greu, infectii cronice a cailor urinare. In plus, apar o serie de urmari, cum ar fi depunerile de grasimi la nivelul ficatului si pe peretii vaselor de sange, crescand astfel riscul de ateroscleroza. Apar problemele de vascularizare, disfunctii renale, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, orbire. Nervii, sunt de asemenea afectati de excesul de zahar. Apar tulburarile de perceptie si neuropatii.
[ad#articol]
Un mod de viata sanatos
Multi dintre bolnavii de diabet tip 2 sunt supraponderali. O reducere insemnata a greutatii antreneaza cu sine si o normalizare a valorilor glucozei sanguine. Ca sfaturi medicale, se recomanda o hrana completa, bogata in legume, saraca in grasimi si hidrati de carbon (cartofi, orez si paste fainoase)
- de evitat : zaharul, mierea, dulciurile, dulceata, bauturile indulcite (limonada, berea, sucurile de fructe), alimentele denaturate (conserve, produse pe baza de faina rafinata)
- se recomanda: toate varietatile de legume, in special cele care contin zahar putin (telina, toate varietatile de varza, sparanghelul, ceapa, fasolea, salata), de preferinta crude, deoarece cruditatile pot scadea efectiv doza de insulina; salata de papadie, usturoiul, hreanul, cresonul si morcovii proaspeti au un real efect asupra functiei hepatice.
- se va folosi zaharina si se vor cumpara produse pentru diabetici
- reduceti cat mai mult consumul de nicotina (care va poate afecta retina) si de alcool ,recomadat fiind sa renuntati la aceste obisnuinte.
- suplimente alimentare: in special mineralele, ca cromul (contribuie la formarea insulinei)
- in nici un caz nu renuntati sa mancati; subalimentatia poate conduce la hipoglicemie
- se va controla cu regularitate procentul de glucoza din sange, ca si tensiunea arteriala. In fiecare oras mare exista un grup de auto-asistenta pentru diabetici, cu care puteti face schimb de experienta si de la care puteti prim sfaturi ajutatoare
- evitati situatiile stresante; orice fel de stres mareste procentul de glucoza din sange
- ingrijiti-va picioarele; nu purtati incaltaminte care va strange (astazi exista incaltaminte conceputa special pentru diabetici, care nu strange si protejeaza picioarele de ulceratii)
- ingrijiti-va imediat cea mai mica zgarietura, taietura
Remedii naturiste
Frunzele de scorus si de branca stimuleaza regenerarea pancreasului.
Scoarta arborelui de chinina actioneaza asupra metabolismului glucozei si astfel reduce nivelul zaharului din sange.
Frunzele de afin (Vaccinium myrtillus) si de ienupar, ca si sucul din radacina de alant preintampina daunele provocate de diabet in organism si stimuleaza producerea de insulina.
Extractele din fructele de pepene amarui dar si usturoiul, sofranul si scortisoara regularizeaza nivelul insulinei.
Avem un exemplu de reteta de ceai recomandat pentru diabetici, urmand ca dumneavoastra sa cereti acordul medicului pentru consumarea lui:
15 g frunze de afin
15 g de radacina si tulpina de papadie
40g pastai de fasole grasa
15 g radacina de cicoare
15 g frunze de menta.
Sursa de inspiratie : Ghidul indicelui glicemic (Editura All, Bucuresti); Alimentatia bolnavilor de diabet (Ed. National)