Tratament sindrom colon iritabil

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Tratament sindrom colon iritabil

 

Portiunea de tract digestiv stomac-intestin reactioneaza foarte sensibil la tensiunea psihica. Stresul de lunga durata, nervozitatea si suprasolicitarea psihica pot provoca simptome de sindrom al colonului iritabil si care nu au nici o cauza organica.

Colonul iritabil este caracterizat printr-o schimbare majora a functionarii intestinului; insotita de dureri abdominale, gaze, greata, lipsa apetitului, respiratie mirositoare, arsuri la stomac, balonari, dureri de spate, slabiciune, palpitatii si ameteli pot fi de asemenea prezente. Pot aparea cand costipatia cand diareea.

Daca simptomele dispar noaptea si se amelioreaza in perioada de concedii, faptul este un indiciu ca poate fi vorba despre o durere conditionata nervos.

Aproape 20% dintre cei cu sindrom de colon iritabil au sangerari rectale.

Colonul iritabil pare sa fie produsul civilizatiei occidentale, intrucat el nu este cunoscut acolo unde se consuma hrana neprocesata.

Colonul iritabil afecteaza intre 50 si 75% din populatie, dupa un anumit timp, in anumite perioade ale vietii. Este intalnit mai frecvent la femei decat la barbati. Simptomele incep, de obicei, la pacientii in varsta de 20 sau 30 de ani, dupa varsta de 50 de ani , colonul iritabil se instaleaza foarte rar.

Intestinul are de obicei o configuratie normala; simptomele se datoreaza unei anomalii functionale si nu uneia anatomice.

In loc sa se contracte intr-un mod coordonat, ca la oamenii sanatosi, la cei cu colon iritabil, muschii colonului se contracta in spasme neregulate. Aceasta face ca hrana sa se miste prin tractul gastrointestinal ori prea repede, ori prea incet. Cand trece prea incet, este absorbita prea multa apa, ducand la scaune tari, uscate. Cand trece prea repede, este absorbita prea putina apa, lucru care duce la scaune apoase sau diaree.

Sunt 3 tipuri de colon iritabil:

  1. constipatie cu durere,
  2. diaree fara dureri, cu mucus,
  3. constipatie, alternata cu diaree.

Diareea se produce cel mai frecvent dimineata, la desteptare si/sau  dupa micul dejun. Diareea nocturna este rara. Unii pacienti acuza scaune ca o pasta,”de forma unui creion”, decat diaree.

Studii ale ritmului electric au detectat unde de 3 sau 6 cicluri/minut. Pacientii cu sindrom de colon iritabil prezinta o rata semnificativ mai mare decat persoanele sanatoase- cu 3 cicluri/minut, in conditii normale.

Tratament sindrom colon iritabil

In cazul in care sunteti fumator, ar trebui sa renuntati la tigari. Nicotina perturba activitatea stomacului si a intestinului si duce la agravarea simptomelor.

  1. Majoritatea pacientilor au dureri abdominale intermitente. Aceste dureri pot fi agravate mult prin consumarea alimentelor sau lichidelor reci si pot fi oprite printr-o clisma sau prin eliminarea gazelor.Recomandam ca in cazuri severe, aplicatii fierbinti pe abdomen, cu pauze intre.Pot fi eficiente clismele cu apa calduta, administrate incet.
  2. Evitati alimentele care contin xantina, cum ar fi cafeaua, ciocolata, ceaiul, mancarurile condimentate, lichidele reci, bauturile gazoase, precum si medicamentele care produc diaree.
  3. Laptele provoaca diaree, Cam 70% dintre pacientii cu colon iritabil, prezinta intoleranta la lactoza. Multi pacienti din aceasta categorie pot fi “vindecati” prin inlaturarea din dieta a laptelui si alimentelor care il contin. Chiar si subiectii care nu par a fi deficitari in lactaza (enzima care descompune lactoza), intr-un test efectuat, pot sa nu absoarba o mica parte din lactoza.
  4. Uneori sindromul de intestin iritabil are legatura cu intoleranta la alimente, evitati mancarurile grase, cele care baloneaza, anumite sortimente de legume, cum ar fi curmalele, bananele, strugurii si stafidele; in afara de acestea alcoolul, dulciurile si produsele din faina alba, mai ales daca sunt proaspete sau insuficient de coapte, pot provoca deseori dureri.
  5. Pentru ca sindromul intestinului iritabil este deseori provocat de floa intestinala deranjata, ar trebui sa consumati regulat iaurt probiotic, care sprijina bacteriil;e “sanatoase” ale intestinului.

Pacientii ar trebui sa isi tina o evidenta scrisa a alimentelor consumate si sa-si notezer ce au mancat cu 24 de h inainte de instalarea simptomelor. Aceasta poate arata clar alimentul sau alimentele consumate inaintea fiecarei crize.

[ad#articol]

Ceaiurile de menta, musetel, coada-racului si roinita au efecte care reduc crampele din tractul digestiv si pot fi consumate ca atare. In special ceaiul de musetel este un remediu incomparabil pentru durerile de stomac si intestin.

Pe langa acestea, plantele care indeparteaza balonarile – chimionul, anasonul si finicul– pot fi folosite ca tincturi, ceai si preparate-panaceu. Si pansamentele abdominale aduc ameliorari. Pentru aceasta, turnati pe o carpa umeda ulei de chimion si masati-va burta cu acesta.

Daca stomacul produce prea putin acid gastric, luati inainte de masa o substanta de tip bitter. Pelinul, angelica si gentiana au un continut crescut de substante amare si stimuleaza productia de suc gastric. Puteti lua bitter-ul ca pe un ceai sau ca tinctura.

La diaree puteti consuma suc de afin ,acesta fiind bogat in oligoelemente. Cine are tendinte de constipare o poate evita cu un pahar de zeama de muraturi sau cu ajutorul unor extrase din in de cultura sau din psylium. O combinatie cu sunatoare ar ajuta, daca aveti tendinte catre griji si depresii.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.