Incontinenta urinara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Incontinenta urinara

 

Incontinenta urinara este o problema mai ales “femeiasca”. In principiu, fiecare a treia femeie sufera cel putin temporar de eliminari spontane de urina, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Incontinenta produce multor persoane sentimente de rusine si inferioritate, fapt care conduce la ignorarea completa a problemei. Exista insa posibilitati reale de a intari musculatura vezicii urinare.

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este impartita in 3 grade de dificultate, la fel ca si cauzele si formele de manifestare.

Incontinenta urinara de efort afecteaza in primul rand femeile cu varsta de peste 50 de ani. Pierderea urinei se face datorita unei cresteri de presiune in zona stomacului pe fondul rasului, tusei sau tresaririlor, fara a simti nevoia de urinare. Cauza o constituie slabirea vezicii urinare produsa prin slabirea tesutului conjunctiv, a muschilor bazinului ori a uretrei.

Aceste probleme apar mai ales in timpul sarcinii, datorita supraponderabilitatii si a lipsei de estrogen dupa menopauza.

In cazul incontinentei urinare produse de necesitati imperioase, apare o nevoie puternica, neasteptata de a urina, adesea insotita de udarea patului noaptea.

Aceasta forma de incontinenta apare din cauza infectiilor cronice ale cailor urinare, pietrelor la rinichi si vezica urinara, unei vezici iritabile, dar si datorita tensiunii psihice. Barbatii sunt cei afectati in special de incontinenta prin prea-plin, produsa prin marirea prostatei. Vezica se umple din cauza contractiei sfincterului de iesire pana in momentul senzatiei de “prea plin”, iar urina se elimina pe neobservate.

In cazul incontinentei de reflex, aceasta este provocata de degradarea conexiunii nervoase dintre creier si vezica urinara- de exemplu, din cauza unei afectiuni a coloanei vertebrale (paraplegia), a sclerozei multiple sau a bolii Parkinson.

Cum recunoastem incontineta urinara?

Simptomele sunt specifice tipului de incontinenta. Eliminarea spontana de urina apare mai ales in timpului rasului, tusei sau stranutului. Dar si udarea patului noaptea sau nevoia continua de a urina pot sugera existenta incontinentei. Incontinenta urinara nu face parte din categoria proceselor normale de imbatranire si trebuie tratata.

[ad#articol]

Ce poate face medicina alopata?

Mai intai, doctorul va va examina urina pentru a putea exclude existenta unei infectii. O analiza a vezicii urinare poate arata existenta pietrelor la vezica, a tumorilor sau a altor tipuri de ingustari ale cailor urinare.

In cazul barbatilor este necesar examenul de prostata. Incontinenta de presiune este tratata prin gimnastica bazinului sau prin exercitii specifice ale musculaturii sfincterului.

  • In cazul lipsei de estrogen, doctorul va va prescrie ovule sau unguente vaginale cu estrogen.
  • Anumite medicamente (inhibitori de circulatie ai serotoninei si noradrenalinei) cresc capacitatea de contractare a sfincterului.
  • Anticolinergicele sunt medicamente care afecteaza relaxarea musculaturii vezicii urinare. Acestea sunt prescrise in cazul incontinentei urinare produse de necesitati imperioase.
  • Metoda preferata astazi este introducerea, printr-o interventie chirurgicala minora, a unei benzi TVT (tension free vaginal tape= bandeleta de prolen ancorata retro-pubian), prin care se opreste “caderea”vezicii.

Un stil de viata sanatos

Multe persoane care sufera de incontinenta consuma prea putine lichide. Aceasta este o mare greseala!

Aportul insuficient de lichide mareste riscul unei infectii a cailor urinare. Mai mult chiar, ajuta incontinenta, fiindca musculatura vezicii slabeste daca se produce mai putina urina de-a lungul timpului.

De aceea, trebuie sa consumati intre 1,5 si 2 l de lichid pe zi, in mod regulat.

Gimnastica directionata a bezei bazinului este esentiala, in cazul problemelor de incontinenta. Alte sporturi, precum ciclismul, joggingul antreneaza musculatura bazei bazinului.

Terapii alternative

Fitoterapia

Studiile stiintifice au demonstrat ca semintele de dovleac pot fi utilizate cu succes in tratarea problemelor de incontinenta. Preparatele din ginko stimuleaza circulatia sanguina si redau, astfel, vigoarea musculaturii vezicii. Mantaua doamnei si rizomii de Cimicifuga se recomanda in special in cazul incontinentei de menopauza.

Terapia nutritionala

Consumati alimente bogate in fibre, pentru a evita constipatia. Un intestin plin apasa vezica, agravand problema.

Daca trageti prea greu la cantar, ar trebui sa mai reduceti din greutate. Supraponderabilitatea este un factor de risc pentru incontinenta.

Terapii manuale

Osteopatia imbunatateste starea tesuturilor conjunctive si a musculaturii vezicii urinare, atfel fiind umbunatatit si controlul asupra vezicii.

Terapii fizice

Baile fierbinti si reci stimuleaza circulatia sangelui in zona bazinului si revigoreaza musculatura vezicii.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.