Colonhidroterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Fiind cel mai mare organ responsabil pentru starea sistemului imunitar, intestinul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Dereglarea functiei intestinale duce la aparitia multor afectiuni. In tratamentul cu apa cunoscut sub numele de clisma sau de cura interna Kneipp, intestinul gros este supus unei curatiri temeinice prin care sunt activate procesele intestinale, iar flora intestinala se regeneraza.

Originile terapiei

Clismele avand ca scop curatirea intestinului se practica de sute de ani. Asemenea procedee erau cunoscute si de catre egipteni si romani. Chiar si in Evul Mediu si in perioada Barocului doctorii recomandau pacientilor lor clisme pentru dezintoxicarea organismului. De-a lungul timpului, principiul de baza al tratamentului aproape ca nu s-a schimbat deloc.

Unul dintre cei mai renumiti colonhidroterapeuti ai timpurilor noastre a fost americanul John Harvey Kellogg (1853-1943), cunoscut si ca un vegetarian radical. El conducea un sanatoriu pentru terapie completa, unde se punea accentul pe hrana, exercitiu fizic si clisme. Din SUA metoda irigarii colonului a ajuns in secolul XX si in Canada, dupa care moda a revenit in Europa. In Germania se practica cu succes de mai bine de 25 de ani.

Ce este colonhidroterapia?

Intestinul nostru are aproximativ 8,5 m lungime si o suprafata totala de 200 m2. In intestinul gros se aduna toate componentele hranei pe care organismul nu le poate utiliza. Acestea sunt concentrate si eliminate prin rect. Intrucat in intestin se afla 75% din celulele imunitare si limfoide, functionarea optima a mucoasei intestinale este de mare importanta pentru intregul sistem imunitar.

Flora noastra intestinala este adesea deteriorata, din cauza hranei necorespunzatoare, a aditivilor alimentari si a medicamentelor. O flora intestinala sanatoasa este indispensabila pentru a ne proteja de agentii patogeni. Daca exista o lipsa de bacterii intestinale naturale, toxinele si produsele reziduale nu se descompun si nu sunt eliminate suficient de rapid.

Cu ajutorul colonhidroterapiei se poate regla o flora intestinala deteriorata. Dupa cum sugereaza si numele, este vorba despre o clatire a intestinului gros (colon) cu apa calduta.

Astfel, se indeparteaza resturile provenite din digestie, iar mucoasa intestinala se poate regenera.

Spre deosebire de metoda traditionala a clismelor facute manual, cu ajutorul unui furtun, in cazul colonhidroterapiei pacientul este conectat la un aparat cu un sistem de doua furtunuri.

Primul furtun introduce apa calduta in intestinul gros, iar cel de-al doilea evacueaza apa murdara. Lichidul de spalare este format din solutie de sare la temperatura corpului, la care se pot adauga tincturi de plante medicinale – spre exemplu musetel.

La ce sa va asteptati?

In timpul tratamentului, veti sta culcat pe spate.

  • Vi se va introduce un mic tub in anus, care este legat cu doua furtunuri – unul de intrare si unul de evacuare.
  • Apoi se va introduce apa calda in intestin. Se poate ca apa sa fie imbogatita cu substante homeopate sau din plante.
  • Temperatura apei depinde de felul terapiei si poate varia intre 21 si 41 de grade Celsius. In total, se introduc, 10 l de apa.
  • Apa calduta relaxeaza musculatura intestinala, care conduce la mobilitatea intestinala dorita. Gazele sau resturile fecale se dizolva si sunt evacuate. Nu intervine starea de sicomfort vizual sau olfactiv in timpul tratamentului.
  • Un masaj suplimentar, masajul colonului, dizolva resturile de excremente si curata peretii intestinului. Masajul se face pe abdomen, in ritmul respiratiei cu miscari circulare deasupra intestinului gros.

Procedeul de curatire se repeta de mai multe ori si dureaza in total aproximativ 45 de minute. Numarul de tratamente recomandate variaza intre 4 si 8 sedinte, uneori sunt indicate chiar si mai multe. Este utila asocierea colonhidroterapiei cu un post de mai multe saptamani.

Cu pregatire pentru acest tratament este recomandat ca in ziua dinaintea tratamentului sa se ia numai o masa usoara. In ziua terapiei este recomandat, pe cat posibil, sa nu mancati. Iar ulterior se recomanda doar alimente care se digera usor si foarte hranitoare, ca de exemplu supa concentrata sau supa de legume, sucuri de fructe sau de legume si ceaiuri de ierburi.

Cui i se recomanda colonhidroterapia?

Rezultate bune se obtin in cazul infectiilor intestinale cronice si acute.

Conform principiilor fizioterapeutice, o flora intestinala dereglata poate cauza si alte boli, precum alergii, boli de piele, predispozitie crescuta la infectii si dureri de cap. In cazul sensibilitatii la problemele circulatorii, ar trebui sa consultati mai intai medicul. Clatirea intestinului nu este recomandata in caz de operatii la intestin, infarct, angina pectorala, sangerari intestinale, infectii intestinale, ocluzie intestinala, formare de tesuturi noi in intestinul gros, adenom de prostata, precum si in caz de sarcina.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.