Din timpuri stravechi, florile au fost considerate remedii naturale pentru boli comune, insa de ceva vreme sunt utilizate si pentru maladii mai grave, cum ar fi Alzheimer sau cancer.
Lavanda
In mod normal, lavanda combate insomnia, alopecia, anxietatea si stresul, fiind sedativa, relaxanta si antidepresiva.
Potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea din Maryland timpurile moderne s-a descoperit ca uleiurile din lavanda au calitati analgezice, fiind utilizate contra durerilor de dupa interventii chirurgicale,potrivit dailymail.co.uk.
Lavanda, administrata in cazuri de anxietate, a avut aceeasi eficacitate ca medicamentul lorazepam, potrivit unui studiu german publicat in Phytomedicine.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oodate din Japan, uleiul de lavanda reduce gradul de agresivitate si anxietate in cazul pacientilor cu dementa şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
Ghioceii
Minunatele flori albe care anunta venirea primaverii sunt utilizate in mod traditional ca remediu in cazul durerilor de cap, ca analgezic si antidot in cazuri de otravire.
In prezent au devenit insa si remediu contra formelor usoare spre moderate de dementa. Bulbul ghiocelului contine galantamina, care contribuie la cresterea nivelului de acetilcolina, o substanta din creier implicata in transmiterea mesajelor de la celulele nervoase.
Maladia Alzheimer este asociata cu scaderea nivelului de acetilcolina, iar in cazul acesteia galantamina opreste sau incetineste declinul, ajutand memoria.
Narcisa
In mod traditional este utilizata ca vomitiv, dar si in comprese peste arsuri sau rani.
In prezent este folosita impotriva maladiei Alzheimer, bulbul florii continand aceeasi substanta galantamina.
De asemenea, substantele din narcisa sunt utilizate ca vehicul pentru medicamentele antidepresive, pentru a le face mai eficiente in creier.
Un studiu realizat in China a stabilit ca unii compusi din narcisa pot distruge unele tipuri de celule canceroase (leucemie).