Numai in Germania exista mai mult de 3 milioane de suferinzi de eczema atopica, predispozitia pentru aceasta boala fiind in crestere. De cele mai multe ori, primele simptome evidente apar inca din perioada in care copilul este sugar. Trauma psihologica printre copiiii afectati, care se rasfrange si asupra parintilor lor, este foarte mare. In schimb, micile basici ale urticariei apar doar temporar.
Ce este neurodermatita?
Neurodermatita, numita si eczema atopica sau eczema endogena, este o inflamatie cronica recidivanta a pielii. Eczema, inseamna, la modul general, o iritare cu prurit a pielii, care duce la o inflamatie.
Cauzele aparitiei neurodermatitei nu sunt cunoscute inca. Se presupune ca sunt implicati mai multi factori, pentru care, de regula, exista si o baza ereditara. Boala apare de cele mai multe ori in episoade, mai frecvente in fazele de stres psihic. La multi copii, boala dispare la pubertate.
Insa unii sufera intreaga lor viata de simptomele acesteia. In plus, pot aparea si astmul bronhial sau guturaiul alergic.. Foarte raspandite in cazul neurodermatitei sunt alergiile la multe substante care in mod normal sunt inofensive, alergii ce provoaca urticarie sau eruptii.
Ce este urticaria?
Prin urticarie intelegem acele basici pe piele (pustule) pruriginoase, care pot aparea pe o anumita zona, limitata, a corpului sau pe intregul corp. De cele mai multe ori, cauza este alergica, dar nu neaparat – chiar si stimularea mecanica si chimica sau incompatibilitatea cu un medicament pot declansa urticaria.
Cum recunoastem eczema atopica si urticaria?
Neurodermatita
In cazul eczemei atopice pielea este, de cele mai multe ori, aspra, foarte uscata si se descuameaza. In fazele acute se ajunge la o senzatie de mancarime neplacuta si chinuitoare. Aceasta ii face pe cei afectati sa-si zgarie asa de tare pielea, incat aceasta incepe sa sangereze. Ranile provocate reprezinta un teren fertil pentru ciuperci si bacterii, care impiedica vindecarea rapida.
La sugari, apare deseori crusta lactea pe pielea capului ca prim semn a unei eczeme atopice. In timp ce lal sugari sunt afectate mai ales portiunile de pe obraji, la copiii mai maricei modificarile tipice de piele se raspandesc pe coate, genunchi si la incheieturile mainilor. In cazurile foarte grave, poate fi afectata pielea de pe tot corpul.
[ad#articol]
Tipice pentru multi suferinzi de neurodermatita sunt aparitia unor margini negre sau a unor cute sub ochi, prezenta de crapaturi la lobii urechii si o senzatie generalizata de prurit, care apare la transpiratie sau in contact direct cu lana.
Urticaria
La fel ca si la atingerea urzicilor, la urticarie se formeaza basici pruriginoase pe piele. Ele sunt diferite ca marime, usor ridicate si foarte bine delimitate.
Un mod de viata sanatos
La sugari, alaptatul este cea mai buna metoda de prevenire a alergiilor. Copiii cu neurodermatita sau cu riscul unei mosteniri ereditare de alergii ar trebui sa fie alaptati un timp cat mai indelungat (peste 1 an).
Un sistem imunitar cu functionalitate sub nivelul normal predispune la reactii excesive. Contactul regulat cu alti copii este astfel de mare ajutor.
Impotriva scarpinatului involuntar, mai ales noaptea, ajuta taierea scurta a unghiilor si purtarea de manusi de lana. Pentru copii exista pijamale speciale, ce au atasate manusi si sosete.
Imbracamintea si lenjeria de pat ar trebui sa fie din bumbac sau matase. Folositi un detergent de spalare fara miros, care sa nu afecteze pielea.
Evitati sa va spalati pielea sau sa faceti baie des, maia les cu sapun sau cu gel de dus. Pentru spalare sau bai de ulei se recomanda suplimente hidratante, fara continut de sapun. Ungeti-va pielea, inca umeda de dupa baie, cu o crema ce-i confera hidratare. Cea mai potrivita ar fi o crema care contine uree si acid gamma linolenic.
Mancarea foarte condimentata, alcoolul si cafeaua stimuleaza circulatia sanguina si sporesc astfel senzatia de mancarime, deci ar trebui evitate.
Remedii naturale
In cazul formarii de basici, taninul natural din coaja de stejar sau ceaiul negru, sub forma de comprese, suplimente de baie sau unguente, au efect de alinare a mancarimilor si de uscare.
In fazele cronice a nuerodermatitei, impotriva pielii uscate ajuta uleiurile din seminte de luminita sau limba mielului. Aceste uleiuri pot fi folosite extern, direct pe regiunile afectate sau sub forma de baie de ulei. Ele exista si sub forma de capsule, care, daca sunt luate in timp, imbunatatesc aspectul pielii.
De ajutor poate fi si administrarea extractului din tulpina de dulcamara, sub forma de tablete.
Unguentul sau solutia de hammelis este antiinflamator si astringent si are efect clinic verificat in fazele acute ale neurodermatitei.
Foarte bine actioneaza si preparatele care contin vita evreului. Extractele din aceasta planta actioneaza ca antiinflamator si astringent, ucigand bacteriile. Un efect asemanator il au si unguentele de urzica, precum si unguentul de Aloe Vera sau din frunze de Cardiosperum halicacabum. Demna de recomandat este si o baie cu extract din paie de ovaz.
Printre alimentele critice pentru suferinzii de neurodermatita se numara: ouale, laptele de vaca, nucile si fructele citrice.
Testati, prin evitarea constienta, treptata, alimentele la care ati putea avea reactii. Colorantii si conservantii din alimente sunt substante cu probleme, dar mai greu de identificat ca declansatori.
Vitaminele B sunt foarte importante pentru o piele sanatoasa. Mancati mai ales produse integrale si leguminoase care contin aceasta vitamina, iar suplimentar luati si tablete de vitamina B. Urmariti sa va asigurati necesarul de vitamina A si C.