Magnetoterapia (terapia cu camp magnetic) vizeaza restabilirea echilibrului campului magnetic al corpului, tulburarile acestuia putandu-se manifesta in diferite moduri, de pilda ca intarzieri in procesul de cicatrizare al ranilor sau sub forma unor deficiente ale circulatiei sangvine.Suntem inconjurati de campuri magnetice. Nu numai telefoanele mobile, aparatele cu microunde sau televizoarele, ci chiar si pamantul si toate fiintele poseda un camp magnetic propriu.
Originea magnetoterapiei
Cu circa 3000 de ani in urma, in vechile civilizatii ale Egiptului si Chinei, oamenii erau impresionati de puterea pietrelor magnetice, care au fost utilizate deatunci, mereu si in scopuri terapeutice. La inceputul secolului XX, Wilhelm Reich, un elev al lui Sigmund Freud, a introdus magnetismul ca mijloc terapeutic prin masina Orgon.
Incepand cu anii 1950, fortele magnetice se utilizeaza sub diferite forme. De exemplu, in ortopedie, se utilizeaza campuri electromagnetice pulsatoare in cazurile de fracturi osoase, pentru a stimula reformarea oaselor.
Ce este magnetoterapia?
Nu numai corpul omenesc, dispune de un camp magnetic, dar si diferitele sale organe individuale si celule, oscileaza cu diferite frecvente si produc astfel un camp magnetic propriu. Magnetoterapia utilizeaza acest fapt si transmite impulsuri fie intregului organism, fie unei anumite zone. Se considera ca slabele campuri magnetice utilizate exercita o influenta asupra conductibilitatii electrice a celulelor corpului.
Diferitele metode se deosebesc prin caracteristicile respectivului camp electromagnetic sau magnetic, static sau pulsator. Importante sunt si selectia frecventei, intensitatea energiei si localizarea.
O metoda este terapia electromagnetica pulsatoare (TEMP), careia i se atribuie, in special in ortopedie si in reumatologie, numeroase succese terapeutice.
S-a dovedit stiintific, ca se realizeaza o mai buna oxigenare a corpului si are loc o imbunatatire a metabolismului corpului.
O alta metoda este plasarea locala de magneti permanenti, respectiv aplicarea de folii magnetice sau de minimagneti. Acestia au efect de alinare, de calmare a durerilor si stimuleaza circulatia sanguina, ceea ce se manifesta prin furnicaturi sau printr-o senzatie de caldura.
Terapia usoara cu camp megnetic, dupa metoda lui Wolfgang Ludwing, utilizeaza frecventa undelor magnetice ale pamantului. Scopul utilizarii acestei metode este de a produce frecveta initiala a unui organ, respectiv a unei persoane si de a restabili astfel din nou “armonia primordiala”.
La ce sa va asteptati?
Magnetoterapia se efectueaza cu aparate mici, care sunt usor de manevrat, astfel incata cestea sa se poata utiliza si acasa, pentru continuitatea terapiei.
Deoarece magnetoterapia poate favoriza eliminarea produsilor toxici de metabolism, ar trebui sa beti mai multa apa, pentru ca taote substantele daunatoare sa fie eliminate. In functie de caz, rezultatele pot aparea rapid sau abia in decursul catorva saptamani. Durerile sau blocajele cedeaza, de regula, miscarile putandu-se executa din nou, fara probleme.
Cui ii este indicata magnetoterapia?
Terapia cu camp magnetic este indicata in mod deosebit oamenilor care sufera de limitari ale mobilitatii, de restrictionari ale miscarilor, care sunt afectati de stres sau acuza stari de anxietate. Chiar si in lipsa unor rezultate spectaculoase, magnetoterapia poate fi incercata. Procedeul este interzis insa persoanelor cu stimulator cardiac si gravidelor.