Icterul este numele folosit pentru a desemna colorarea in galben a pielii si a albului ochilor. Icterul este un simptom al multor dereglari ale ficatului, ale vezicii biliare si ale pancreasului si poate fi cauzat, de asemenea, de unele tulburari sanguine.
Icterul apare din cauza nivelului foarte mare al pigmentului cunoscut sub denumirea de bilirubina in sange, un produs de descompunere al celulelor rosii ale sangelui. Bilirubina este procesata de catre ficat si apoi deversata ca o componenta a bilei.
In cazul imbolnavirii ficatului, acesta nu poate procesa bilirubina, astfel incat nivelul acesteia in sange creste, caonducand la icter.
Daca, dintr-un anumit motiv, mai multe milioane de celule rosii sunt descompuse in acelasi timp, nivelul bilirubinei creste, deoarece chiar si ficatul sanatos este supraincarcat. La cateva zile de la nastere, la multi bebelusi apare o forma de icter care este, de obicei, inofensiva si dispare rapid.
[ad#articol]
Icterul necesita intotdeauna investigatie, deoarece dereglarea care l-a produs poate fi grava.
Cauze icter?
Nivelul bilirubinei in sange poate creste in cazul in care cantitatea de bilirubina produsa este prea mare pentru a putea fi procesata de ficat. Celulele hepatice vatamate sau obstructia canalelor biliare, care transporta bila de la ficat la vezica biliara si de acolo la intestinul subtire, pot conduce, de asemenea, la sporirea nivelului de bilirubina in sange. Printre cauzele posibile ale acestui fenomen putem numara:
- Descompunerea excesiva a celulelor rosii din sange.
La o persoana sanatoasa, celulele rosii din sange au o perioada de viata de aproximativ 120 de zile, dupa care sunt indepartate din sange si descompuse de catre splina pentru a produce bilirubina. Daca numarul celulelor rosii care sunt descompuse (hemoliza) este peste normal, ficatul nu poate procesa cantitatea enorma de bilirubina produsa. Acest fapt este cunoscut sub numele de icter hemolitic.
- Vatamarea celulelor hepatice.
- Obstructionarea canalului biliar.
Ce se poate face?
- Medicul va poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a evalua functionarea ficatului si pentru a depista probe ale descompunerii in exces a celulelor din sange, hepatitei virale sau a altor eventuale dereglari ale functiei hepatice.
- Pentru a cauta semne ale inflamarii obstructiei, medicul poate recurge la investigatii precum tomografia computerizata (TC), rezonanta magnetica nucleara (RMN), endoscopia pancreasului (CPER) sau ecografia endoscopica (EUS).
- Este posibil sa fie prelevata o mostra de tesut hepatic – biopsia hepatica- pentru examinarea la microscop, in scopul depistarii unor eventuale boli hepatice primare.
Tratament icter
Daca principala cauza a icterului poate fi tratata, acesta va disparea. In cazul in care cauza acestuia nu este vindecabila, cum se intampla atunci cand este vorba de cancer pancreatic, se poate administra un tratament pentru ameliorarea simptomelor asociate cu icterul, cum ar fi mancarimile de piele (prurit).