Sforaitul este un zgomot produs in timpul somnului, atunci cand uvula de pilda, situata in fundul gatului blocheaza patrunderea aerului in timpul somnului. Poate reprezenta un simptom al apneei – care este o problema mult mai serioasa de sanatate, ce ii afecteaza in mod obisnuit pe barbati.
Patrunderea aerului in organism determina vibratii puternice ale zonei palatale sau altor parti ale gurii, nasului si gatului. In functie de cat este de moale structura acestora, vibratiile sonore emise sunt asa de puternice incat pot fi auzite de oriunde din casa si pot deranja somnul oricui se afla in acel loc.
Majoritatea cauzelor sforaitului pot fi usor remediate printr-un tratament extrem de simplu sau prin schimbarea stilului de viata. Dar pot exista si alte cauze mult mai complexe ce necesita investigatie medicala amanuntita si tratament specific.
Sforaitul. Cauze
Exista anumiti factori ce pot favoriza aparitia sforaitului. Fumatul, supraponderabilitatea, consumul de alcool, somniferele, proasta pozitie in timpul somnului, prezenta prafului in camera. Eliminarea lor poate reduce posibilitatea de producere a sforaitului. Anumite circumstante pot duce la aparitia sforaitului:
- Obstructia limbii, care se duce in spate pe gat.
- Nari mici sau infundate.
- Deviatie de sept nazal din cauza accidentelor survenite in timpul practicarii anumitor sporturi.
- Congestie catarala survenita in timpul somnului.
- Omusor mare.
- Oase mai mari ale nasului in dreptul narilor.
- Polipi nazali.
- La copii, polipi nazali mari si respiratul pe gura.
Sforaitul este periculos?
Sforaitul in sine nu este periculos, dar poate reprezenta un simptom al unei afectiuni serioase de genul apneei din timpul somnului, cei afectati de aceasta avnd blocaje respiratorii in timp ce dorm. La persoanele care sufera de apnee in timpul somnului pot aparea batai neregulate ale inimii si chiar infarcturi.
Persoanele cele mai predispuse dun femeile sau barbatii trecuti de 45 de ani, iarin cazul femeilor este vorba de cele care, aflate la menopauza, nu urmeaza nici un fel de tratament de restabilire a echilibrului hormonal. Asa ca daca va aflati la aceasta varsta si sforaiti, ca sfaturi medicale este recomandat sa apelati la un medic specialist.
Ce este apneea?
Apneea este intrerupera temporara a respiratiei. Apneea poate avea loc in timpul somnului. Din cauza opririi respiratiei, care determina o scadere a nivelului de oxigen din sange, persoana se trezeste pentru a putea respira din nou. Acest ciclu de blocare a respiratiei in timpul somnului/trezire si reluare a respiratiei cauzeaza oboseala cronica. Cel mai adesea insa cei afectati de apnee nu isi dau seama de ce dorm prost si se simt obositi.
Care sunt simptomele apneei nocturne?
Simptomele obisnuite sunt:
- Sforait sonor;
- Senzatie de sufocare si taiere a respiratiei;
- Somn agitat;
- Somnolenta accentuata in timpul zilei;
- Schimbari de personalitate;
- Dureri de cap matinale.
Sforaitul – tratament
Exista o serie de interventii chirurgicale pentru persoanele care sforaie si prezinta obstructii sau diformitati ale gurii, nasului sau gatului. Totusi aceste operatii nu prezinta un succes garantat. Daca sforaitul este insotit de apnee in timpul somnului, ceea ce va afecteaza starea de sanatate, se poate trata in spital prin interventie chirurgicala sau de catre un medic orl. Consultati-va medicul pentru a face ce este mai bine.
Somnoplastie
Un tratament modern ce foloseste undele radio slabe de frecventa si temperatura joasa duce la reducerea zonei palatale moi.
Uvulopalatoplastie cu laser
Tratamentul cu laser cu dioxid de carbon duce la reducerea zonei palatale moi si uveulei (omusorului). Este o procedura de remodelare a zonei palatului moale care da rezultate eficiente.
Interventie chirurgicala de corectare a deviatiei de sept – septoplastie- sau de ablatie a unui polip – polipectomie nazala
Mica interventie chirurgicala ce deschide coridorul nazal prin indepartarea polipilor sau corectarea diformitatilor ce duc la reducerea dimensiunii acestuia.
Scoaterea amigdalelor
Daca obstructia respiratorie se datoreaza amigdalelor si peretilor faringelui, operatia de amigdalita nu va rezolva decat in cazuri rare problemele celor afectati de sforait si apnee.