Boli ale sistemului circulator

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Bolile sistemului circulator reprezinta principala cauza de deces in Romania, iar rata mortalitatii din cauza acestora situeaza Romania pe primul loc in Europa, atat la barbati, cat si la femei.

Nu este niciodata prea devreme sa incepeti sa va ingrijiti de inima dumneavoastra. Printre factorii de risc care ameninta sistemul circulator se numara absenta activitatii fizice, obiceiurile alimentare nesanatoase si obezitatea. Cantitatea de energie pe care o consumati zilnic variaza in functie de activitatile pe care le desfasurati- iar dumneavoastra puteti avea o influenta pozitiva sau, dimpotriva, negativa asupra ei.

In ultimul timp, asa- numitele microdiete (in timpul carora nu aveti voie sa consumati mai mult de 350 de calorii pe zi) au devenit tot mai populare; problema este insa ca, odata cu grasimile, se pierde si masa musculara. Insa efectul cel mai nociv se manifesta la nivelul metabolimului bazal. Daca supuneti organismul unei diete draconice, acesta se opune infomentarii prin incetinirea metabolismului, ceea ce inseamna ca si cantitatea de energie consumata se va diminua- si anume in proportie de 15-20%. In loc sa va supuneti unui regim de infometare, incepeti sa consumati zilnic cantitati moderate de alimente cat mai variate- alegeti-le pe acelea care contin foarte putine grasimi, sare, zahar; reduceti cantitatea de carne rosie si mancaruri procesate si consumati in schimb cantitati moderate de carne de pui, oua, peste, multe fructe si legume proaspete, orez integral si cereale.

Pe langa alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice au efecte benefice asupra sistemului circulator contribuind la:

  • diminuarea nivelului de colesterol din sange
  • reducerea riscului aparitiei cheagurilor de sange
  • ameliorarea tensiunii arteriale si prevenirea hipertensiunii
  • atingerea si mentinerea greutatii ideale
  • refacerea inimii dupa un atac de cord.

Renuntarea la fumat are efecte benefice imediate pentru inima dumneavoastra:

  • tensiunea si pulsul incep sa scada la 20 de minute dupa ultima tigara fumata
  • dupa 8 h , nivelul de monoxid de carbon si de oxigen din sange ajung la normal
  • dupa 24 de h, riscul de atac de cord scade
  • dupa 72 de h, caile respiratorii se relaxeaza, respirati mai usor si capacitatea pulmonara sporeste
  • in una pana la 3 luni dupa ce v-ati lasat de fumat circulatia sanguina si functionarea plamanilor se amelioreaza in proportie de o treime

Reducerea nivelului de colesterol din sange cu doar 1% diminueaza riscul afectiunilor cardiace coronariene cu 2-3 %. Nivelul colesterolului poate fi scazut prin reducerea consumului de carne grasa, care contine o cantitate mare de grasimi saturate – existente in uleiul de masline sau de rapita, in nuci si in avocado.

[ad#articol]

Boli ale sistemului circulator

Bolile sistemului circulator ar putea sa reprezinte un subiect ce ar putea interesa orice persoana, intrucat acestea fac cele mai multe victime. Stiinta evolueaza zilnic si noile descoperiri pot fi utile celor care doresc sa previna sau sa trateze afectiunile cardiovasculare.

Ateroscleroza

Angina pectorala

Anemia feripriva

Apoplexia

Aritmia

Boala lui Buerger

Boala Ebstein

Boala coronariana

Boala Raynaud

Colesterolul

Flutter atrial

Fibrilatia atriala

Hemofilia

Hemoroizii

Hipertensiunea

Hipotensiunea

Hiperlipidemia ereditara

Infarctul de miocard

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca acuta

Insuficienta cardiaca cronica

Palpitatii

Sindromul Brugada

Sindromul Adams- Strokes

Tahicardia

Tromboza venoasa profunda

Varicele

 

In articolele pe care le veti gasi in categoria Sfaturi medicale ne vom stradui sa clasificam afectiunile sistemului circulator si metodele de tratament pentru fiecare afectiune in parte.

 

“Sanatatea inainte de toate”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.