Dependenta manifestata prin ciclul mancare- voma, se numeste bulimie, este un dezechilibru psihic care afecteaza mai ales femeile tinere. Dupa ingurgitarea unei cantitati mari de alimente, de cele mai multe ori hipercalorice, acestea imediat sunt varsate fortat. Factorul declansator este frica de ingrasare.
Bulimie
Bulimia este o boala conditionata psihic, aparuta mai des in ultimele decenii. Este cauzata mai ales de prevalenta idealului de frumusete, care ne este prezentat in fiecare zi de catre media, dar si experientelor sexuale negative sau problemelor din cadrul caminului.
Adesea, comportamentul bulimic se mentine ins tare total ascunsa, nefiind remarcat nici macar de prieteni sau de membrii familiei. De obicei cele care sufera de bulimie sunt femeile, dar procentul de barbati afectati de aceasta boala este si el in crestere.
Ce este bulimia?
La aparitia acestei boli este specifica aparitia unor nevoi incontrolabile de a manca, prin care grupurile tinta devoreaza alimente foarte bogate in calorii, cum ar fi budinca, ciocolata sau chipsurile de cartofi. Din cauza temerilor pentru propria “imagine”, alimentele sunt vomate. Tipice sunt si utilizarea frecventa a dietelor tip post, a laxativelor si a diureticelor. Din punct de vedere al pacientilor, totul se invarte in jurul mancarii, se dicuta doar despre cumpararea si prepararea alimentelor. Alternarea continua a puseurilor de foame extrema si a dietelor cauzeaza fluctuatii puternice in greutate. In mod normal, greutatea unei persoane bulimice se mentine in zona normala- spre deosebire de greutatea celor care sufera de anorexie (anorexia nervoasa).
Factori favorizanti
Printre posibilii declansatori ai bulimiei se numara stresul din viata de zi cu zi, asteptarile prea mari de la propria persoana, conflictele din familie, atitudinea extrem de protectiva a printilor, sau perfectionismul exagerat. Bulimia mai poate aparea si din cauza anorexiei, la fel cum anorexia se poate dezvolta din cauza comportamentului de bulimie nervoasa.
[ad#articol]
Cum recunoastem bulimia?
Cuvantul bulimie inseamna “foame de bou”, cu refrire la crizele regulate de foame extrema, care determina pacientul sa ingurciteze rapid cantitati foarte mari de mancare. El nu se va opri decat atunci cand s-a golit tot frigiderul, cu alte cuvinte daca nu mai exista nimic de mancare in zona. Starea de bine care urmeaza, iar mai apoi ura impotriva propriei persoane, ii imping pe acesti oameni sa dea afara tot ceea ce au mancat. In mod normal, acest proces decurge in tacere absoluta si fara nici un fel de semne exterioare, ceea ce poate duce la stari depresive si de instrainare sociala. Primele simptome de bulimie sunt autocontrolul permanent, dar si conversatiile constante despre mancare. Parintii ar trebui sa contribuie cu un exemplu pozitiv si sa se hraneasca sanatos si echilibrat.
Adesea, adolescentele se confrunta cu tema “cum arat” tocmai datorita mamelor lor, in sensul ca acestea se simt prea grase si, din acest motiv se lamenteaza. In afara de problemele psihice, in cazul persoanei bulimice apar si probleme fizice, precum ameteli, dureri de cap, schimbari la nivelul pielii si al parului. Ca urmare a varsaturilor constante, multi dintre pacienti sufera de lipsa de potasiu, inflamari ale esofagului si ale peretelui stomacului. De asemenea tipice sunt problemele cu smaltul dintilor si inflamatiile glandei salivare parotide.
Ce poate face medicina alopata?
Primul pas important este acceptarea, in sensul ca bolnavul trebuie sa accepte ca atitudinea sa fata de mancare este puternic afectata. In cazul in care boala este in stadiu avansat si al perturbarilor puternice de sanatate, se recurge la internarea pacientului. Pe timpul spitalizarii, pacientul va fi analizat din punct de vedere al atitudinii fata de mancare, iar cu ajutorul unui plan nutritional se va incerca normalizarea acesteia.