Fibroamele uterine sunt tumori benigne ale muschiului uterin. Marimea si numaarul variaza: pot fi cat un bob de mazare sau chiar mai mari decat o minge de tenis.
Pana la varsta de 45 de ani, aproximativ 1 din 5 femei are un fibrom uterin. De multe ori nu sunt considerate un motiv de ingrijorare, deoarece ar putea sa nu creasca niciodata atat de mult incat sa deformeze uterul sau sa creeze probleme. In timpul palparii abdomenului la consultul de rutina, medicul ginecolog simte fibroamele ca pe niste umflaturi pe suprafata uterului.
Care sunt simptomele?
Aproximativ un sfert dintre femeile afectate nu prezinta nici un simptom. Simptomele care pot aparea sunt:
- Menstruatie abundenta sau anormala
- Transpiratie si senzatie de plin in abdomen
- Disconfort/durere in timpul actului sexual
- Presiune pe vezica si pe intestine,ceea ce provoaca afectiuni urinare si dureri de spate.
Daca aveti dureri menstruale, daca menstruatia este mai abundenta decat de obicei sau daca observati vreo schimbare a ciclului menstrual, consultati imediat medicul ginecolog.
Tratament pentru fibroamele uterine
La inceput, medicul de familie va va face un consult in zona pelvina si va va intreba ce simptome ati avut. Apoi, daca va considera necesar va va face trimitere la medicul ginecolog. Cel mai probabil, examinarea ginecologica va include o scanare cu ultrasunete a uterului, o histeroscopie si o laparoscopie.
[ad#articol]
Tratamentul pentru fibroamele uterine variaza in functie de gravitatea simptomelor. Din momentul in care nu mai sunteti fertila, fibroamele uterine se micsoreaza si dispar, cu exceptia cazurilor in care urmati o terapie de substitutie hormonala.
Medicul v-ar putea recomanda un tratament cu hormoni anti-estrogen,pentru a micsora fibroamele. Acest tratament poate fi administrat 6 luni, deoarece exista riscul declansarii osteoporozei.
Daca doriti sa va intemeiati o familie si aveti un numar mare de fibroame uterine, medicul v-ar putea recomanda o interventie chirurgicala de extirpare a acestora (miomectomie), care nu afecteaza uterul, lasanadu-l normal si intact.
Daca simptomele sunt intr-adevar ingrijoratoare si nu va mai doriti si alti copii, medicul ginecolog v-ar putea recomanda histerectomia. Aceasta operatie ar trebui sa fie ultima dumneavoastra alternativa iar decizia nu decizia nu trebuie luata decat dupa ce ati mai consultat inca un specialist, de preferinta in prezenta partenerului dumneavoastra.
Ce pot face?
Fibroamele uterine sunt cea mai frecventa cauza a operatiei de histerectomie din Marea Britanie-iar situatia nu este mai buna nici in Romania, asa ca aveti grija sa nu optati pentru o operatie atat de radicala decat daca este absolut necesar. Ar trebui sa luati in calcul aceasta interventie doar daca suferiti de anemie profunda sau daca aveti simptome insuportabile, daca nu, este de preferat sa cautati alte variante.
Foarte putine dintre femeile care au fibroame uterine fac cancer uterin, asadar, trebuie sa consultati medicul in cazul in care observati o sangerare neobisnuita si o dereglare menstruala.