Terapia cu lipitori

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Terapia cu lipitori

Desi este conditionata de obisnuinta, aceasta metoda traditionala se bucura de popularitate. Daca se reuseste depasirea anumitor inhibitii, substantele curative din saliva lipitorilor pot fi eficiente si de folos acolo unde alte terapii au dat deja gres. Astfel, terapia cu lipitori este recomandata mai ales pentru tratarea inflamatiilor locale, precum si pentru eliminarea toxinelor.

Originile terapiei cu lipitori

Aplicarea de lipitori este unul dintre cele mai vechi procedee de eliminare. Indienii se foloseau de calitatile terapeutice ale lipitorilor cu mai multe sute de ani inaintea lui Hristos. In jurul anului 200 i. Hr., medicii din Europa au inceput sa ia sange cu ajutorul lipitorilor pentru rezolvarea cazurilor de mastita sau pleurezie. Germanii se foloseau de capacitatea de aspiratie a acestui mic animal, pentru a alina inflamatiile, afectiunile venelor, hematoamele, ba chiar si depresiile si migrenele.

In secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la folosirea excesiva a lipitorilor. In Franta se aplicau in jur de 30 de lipitori unui singur pacient. La inceputul secolului al XIX-lea, Germania exporta anual circa 30 milioane de lipitori in America, aproximativ aceeasi cantitate fiind folosita sin tara. Totusi, aceasta situatie s-a schimbat catre finele secolului al XIX-lea, cand noile tehnici de tratament medical au inlocuit vechile leacuri folosite acasa. In ultimii 20 de ani, lipitoarea cea sensibila trece printr-o perioada de renastere, odata cu paritia chirurgiei reconstructive.

[ad#articol]

Astfel, terapia cu lipitori devine din ce in ce mai populara. Astazi se utilizeaza anual circa 300.000-400.000 de lipitori in scop terapeutic.

Ce este terapia cu lipitori?

Lipitoarea Hirudo medicinalis este o ruda apropiata a ramei, fiind crescuta special pentru scopuri terapeutice. Lipitorile terapeutice au intre 2-4 cm lungime, culoare ei variaza de la verde inchis pana la negru si are ventuze la ambele capete. Prin micile incizii in forma de stea, lipitoarea secreta odata cu saliva ei substante care impiedica coagularea, inflamarea si vasoodilatarea.

Prin aceste substante se numara hirudina- o substanta care imbunatateste fluiditatea sangelui. Dupa ce lipitoarea a supt, rana ramane mai multe ore deschisa, apoi apare o hemoragie ulterioara, in care se pierd intre 20 si 40 ml de sange. Substantele antiinflamatoare din saliva lipitoarei impiedica infectarea ranii provocata de muscatura. Utilitatea terapeutica a micii sugative consta pe de o parte in evacuarea cheagurilor, pe de alta parte, in efectul pozitiv al substantelor din saliva.

La ce sa va asteptati?

O sedinta dureaza maxim o jumatate de ora. Pielea trebuie sa fie bine curatata, bine irigata si fara cosmetice.

  • Tratamentul se executa in pozitia culcat, se aplica pana la 10 lipitori ( in cazul copiilor mai putine). Fiecare lipitoare va fi utilizata numai o singura data. Muscatura nu doare, iar durerea este comparabila cu senzatia pe care o simtiti atunci cand sunteti piscat de o urzica
  • Lipitorile iau aproximativ 10-15 ml de sange. Procesul de sugere nu trebuie sa fie intrerupt, ele se indeparteaza singure de pe rana pe care au provocat-o si cad singure.
  • Ramane o mica rana, care trebuie curatata si putin acoperita, fara a impiedica snagerarea ulterioara
  • Dupa acest tratament, se recomanda o perioada de odihna la pat. Dupa o saptamana- 2 se repeta tratamentul, cu alte lipitori.

Cui i se recomanda hirudoterapia?

In zilele noastre, se foloseste efectul anticoagulant al enzimei hirudina pentru a scadea in aceea portiune de tesut vascozittaea sangeluisi, deci, pentru a imbunatati circulatia sanguina. Printre domeniilede utilizare se numara diferite boli, printre care se numara multe dintre inflamatiile vaselor sanguine, probleme ale articulatiilor si diferite procese inflmatoare, chiar si tinitus. In afara de femeile gravide si de copii mici, oricine poate beneficia de efectele sanatoase ale terapiei cu lipitori.

Este drept ca anumite boli fac exceptie: tulburarile de coagulare, infectiile sangelui si diabetul. Dar si cei care folosesc medicamente care subtiaza sangele sau au alergie la histamine ar trebui sa renunte la aceasta terapie.

Sursa de inspiratie: Medicinal Leech Therapy (Michalsen)

Etichete populare:

remediiterapietratament

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Salvează-mi numele, emailul și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.