Month: March 2023

Postul medical. Sfaturi utile pentru sanatate.

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Postul medical. Sfaturi utile pentru sanatate.

Postul a avut intodeauna o importanta religios-spirituala, in sensul de curatire, de introspectie si de iluminare. Postul nu inseamna abtinerea de la anumite feluri de mancare sau o cura de slabire. Pe prim plan se situeaza, de fapt, curatirea si purificarea spirituala si abia in ultima instanta detoxifierea organismului. Postul medical poate contribui nu numai la inlesnirea inceperii unei modificari a obiceiurilor alimentare sau a modului de viata, ci s-a dovedit a fi, totodata, un bun calmant si un mijloc profilactic

Originea postului

In multe religii, postul este adanc ancorat ca o forma de disciplina religioasa. Hipocrate, Galenus si Paracelsus cunosteau deja actiunea de stimulare a sanatatii prin post. Stareta Hildegard von Bingen, prima femeie “medic naturist”, a recomandat postul pentru a oferi corpului p sansa de schimbare si de reorientare.

Conceptul modern si notiunea de post medical au fost influentate hotarator de medicul german Otto Buchinger (1878-1966). El a infiintat in anul 1920 prima clinica de post medical.

Ce reprezinta postul medical?

Scopul postului medical este de a obtine o curatare interioara a organismului, asa-numita “epurare”. Prin reziduuri se inteleg produsele secundare, daunatoare, ale metabolismului, precum si substantele daunatoare primite din exterior, care se acumuleaza cu timpul in corp. Vorbind de postul medical, care este o tehnică terapeutica, urmarim un alt scop – restaurarea sistemului natural de aparare al organismului pentru combaterea bolii.

De regula, organismul isi procura tot ce are nevoie din alimentatia zilnica. Ceea ce este prea mult, excedentar, se inmagazineaza in depozite. Daca alimentatia zilnica lipseste, atunci se utilizeaza proviziile depozitate in organism. Dupa 6 ore fara hrana, organismul deja incepe sa consume rezervele de glucoza. Dupa 24 de ore recurge sa utilizeze ca sursa de energie proteinele, si dupa cateva zile, se va extrage in sfarsit intreaga energie necesara corpului din rezervele de grasimi. Pe de o parte, se ajunge la o incetinire a metabolismului, iar pe de alta parte se accentueaza procesele de descompunere si de eliminare, care au loc cu o viteza deosebit de mare.

Cei care postesc au parte de o percepere mai pozitiva a corpului si se simt mult mai productivi, au un randament mai mare. Dupa post, schimbarile nutritionale sau modificarea obiceiurilor de viata sunt facilitate in mod evident.

  • Actioneaza preventiv impotriva valorilor marite ale lipidelor din sange, ale colesterolului si acidului uric, dar si in cazul dibetului zaharat de tip 2
  • Actioneaza impotriva imbolnavirilor provocate de metabolism, boli cardiovasculare, boli digestive, boli de piele, tulburari depresive, migrene, alergii, predispozitii la boli infectioase.

La ce sa te astepti?

Un post medical dureaza 2 pana la 4 saptamani. Pentru a dobandi linistea necesara si distantarea de cotidian, este de recomandat ca in timpul postului sa se apeleze la concediu. Daca postiti pentru prima data acasa, ar trebui sa iti intrebi mai intai medicul, pentru a afla daca exista impedimente.

  • Se incepe cu 1 pana la 3 “zile de eliberare”. Organismul se acomodeaza cu hrana usoara, saraca in calorii si se dezobisnuieste de substante stimulatoare ( alcool, nicotina, cafea).
  • Postul propriu zis incepe prin curatarea si purificarea intestinelor.
  • Ar trebui sa bei cel putin 2,5 l de lichide pe zi. Acest lucru contribuie si la stimularea activitatii rinichilor. Cele mai recomandate sunt apa plata, sucurile de fructe si legume diluate, zeama de legume fara grasimi, ceaiurile din plante si din fructe.
  • Miscarea fizica este recomandata (plimbari pe jos, mers cu bicicleta, yoga)
  • Planifica zilnic o perioada de odihna de cca 2 ore. Compresele la ficat ( de ex : sticle cu apa calda puse intr-o carpa de bumbac umeda) pot contribui la detoxifierea ficatului.
  • Intreruperea postului marcheaza sfarsitul curei. Incepand cu un mar, in decurs de 4 zile de revenire, de reconstructie, organismul se obisnuieste incet cu hrana normala.

La inceput pot aparea fenomene secundare, precum limba incarcata, dureri de cap, senzatii de ameteala, palpitatii, carcei la pulpa piciorului si tulburari de somn.

Cui ii este indicat postul medical?

In principiu, postul medical este recomandat fiecarui adult; nu ar trebui sa posteasca persoanele foarte inaintate in varsta, copii, gravidele si mamele care alapteaza, deoarece este extenuant pentru organismele lor. Daca suferi de o boala cronica, nu ar trebui in nici un caz sa postesti fara controlul medicului.

Daca iei cu regularitate medicamente, va fi probabil nevoie de o adaptare a dozei, in timpul postului medical si eventual dupa.

Etichete populare:

detoxdietapost medical

Ce boli vindeca ghimbirul-Beneficii pentru sanatate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Ce boli vindeca ghimbirul-Beneficii pentru sanatate

Ghimbirul este originar din India. Planta inalta de 60 cm creste dintr-un rizom tuberiform. Are frunze inguste si dezvolta direct din radacina o floare alba sau galbena. Ambele nume ghimber si ghimbir isi au originea in numele indian”shringavera”, care aparea in scrierile sanscrite cu mii de ani in urma.

In medicina traditionala chineza, tibetana si cea ayuverdica, ghimbirul a cucerit o pozitie importanta ca planta medicinala.

Radacina de ghimbir era considerata ca fiind tonifianta pentru circulatie, remediu pentru febra, frisoane, enterite cronice, boli reumatice, dureri musculare, migrene, greata si spasme.

Prin scrierile arabe, grecesti si romane ale Antichitatii a fost transmis in Europa efectul curativ al acestei plante.

Datorita proprietatilor sale benefice din gingerol, radacina de ghimbir poate fi folosita ca analgezic, antiinflamator, rezolutiv si antispastic.

Ghimbirul creste caldura internă a corpului, imbunatateate apetitul, stimuleaza formarea sucului gastric, imbunatateste secretia gastrica. Ghimbirul este eficient pentru indigestie,  alimentele cu adaos de radacina de ghimbir devin mai usoare si mai bine absorbite. Ghimbirul este foarte benefic pentru tractul digestiv si pentru a a scapa de kilogramele in plus.
Este recomandat in caz de raceli, gripa, tuse, dureri de gat fiind foarte recunoscut ca un bun expectorant.
Conform specialistilor, ghimbirul scade nivelul de colesterol din sange, scade tensiunea arteriala, intareste vasele de sange, fiind utilizat cu succes in lupta cu ateroscleroza.
Ghimbirul stimulează glanda tiroida, este utilizat pentru flatulenta, colici intestinale, renale si biliare. Acesta este utilizat in cazul alergiilor si bolilor de piele, precum si pentru astm bronsic
Ca medicament impotriva raului de miscare, trebuie luat cu aproximativ 30 de minute inainte de inceperea calatoriei.
In medicina naturista clasica se folosea ghimbirul proaspat in combinatie cu ceaiul verde si scortisoara.
Un bandaj cu ghimbir are un efect benefic impotriva carceilor.

Restrictii de utilizare

In cazul existentei de calculi biliari sau al administrarii de anticoagulante, ar trebui sa consulti medicul inainte de administrarea ghimbirului.

Ceaiul de ghimbir consumat in exces ar putea irita mucoasa gastrica si ar putea poate provoca disconfort digestiv.Intr-o astfel de situatie, te poti confrunta cu arsuri gastrice, dureri de stomac, balonare, flatulenta sau chiar diaree.

Asemanator aspirinei (acid acetilsalicilic), ghimbirul contine salicina, insa in mod natural. Datorita acestui compus, ar putea actiona precum un anticoagulant, diminuand vascozitatea sanguina. Insa, atunci cand este consumat in exces, ghimbirul poate provoca hemoragii.

Se recomanda precautie si in cazul femeilor; consumat inainte de menstruatie, ceaiul de ghimbir ar putea provoca sangerari abundente.

Multe femei insarcinate apeleaza la el pentru a combate greturile matinale. Ceaiul de ghimbir pare sa fie sigur in timpul sarcinii, insa trebuie consumat cu moderatie.

Etichete populare:

ghimbirplanta medicinala

Ce sunt chisturile ovariane? Cand ar trebui sa ne alarmam?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Ce sunt chisturile ovariane? Cand ar trebui sa ne alarmam?

Chistul ovarian este frecvent la femeile care au ciclu menstrual. In general, este inofensiv, neprezentand nici un fel de simptome si dispare in timp fara nici un fel de tratament.

Chistul ovarian este o problema care afecteaza un numar mare de femei si poate sa aiba multiple cauze. De asemenea, tipurile de chisturi ovariene difera, iar pentru depistarea lor este necesar un consult ginecologic de rutina. Astfel, chiar daca incă nu exista simptome, chistul poate sa fie localizat si tratat in timp util.

Ce sunt chisturile ovariane?

Un chist ovarian arata, de obicei, asemeni unui saculet umplut cu lichid. Acest tip de chist se regasește intr-un ovar sau pe suprafața acestuia. Exista si situatii in care pacienta se confrunta cu ovare polichistice, atunci cand ovarele sunt afectate de mai multe chisturi de dimensiuni mici.

Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat cel functional.Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si devine foarte dureros.
Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste chist luteal.
Chisturile ovariene functionale sunt cauza cea mai obisnuita pentru marirea volumului ovarelor in perioada fertila.

Motivele aparitiei chisturilor ovariane

Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
– chistul folicular sau simplu, cand sacul ovulului (foliculul) nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
– chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Alte tipuri de chisturi, care nu sunt influentate de ciclurile menstruale:

 

  • Chist dermoid – se formeaza din celulele reproducătoare care produc oua in ovar (celule germinale). Chistul poate conține țesut, cum ar fi par, piele sau dinți.
  • Chistadenom – se dezvolta din celulele de pe suprafata unui ovar si poate fi umplut cu o substanta apoasa. Acest tip de chist poate sa aiba dimensiuni mari.
  • Endometriom – este cauzat de boala numita endometrioza, care duce la cresterea celulelor in afara uterului. Astfel, o parte din tesut poate sa ramana lipit de ovar si formeaza chistul numit endometriom.

Aceste tipuri de chisturi pot chiar sa schimbe pozitia ovarului, cauzand complicatii. Consultul ginecologic este obligatoriu in situatiile in care se depisteaza aceste probleme.

Simptomele chisturilor ovariene

  • urinari frecvente, in cazul in care chistul marit apasa pe vezica urinara;
  • dureri pelvine;
  • modificari ale ciclului menstrual;
  • cresteri in greutate;
  • senzatie de balonare;
  • senzatie de presiune in abdomen;
  • durere in timpul actului sexual;
  • senzatie de durere in zone conexe apartului genital.
Simptomele severe pot sa apara atunci cand chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apar:
– durere pelviana severa, aparuta brusc;
– greata si varsaturi;
– lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc;
– sangerari vaginale sau simptome din pricina socului produs de sangerarea excesiva.

Diagnosticarea chisturilor ovariene

Atunci cand exista suspiciunea de chist ovarian, urmatorul pas este ecografia.Prin intermediul acestei proceduri se poate confirma prezenta unui chist, ajuta la identificarea locatiei acestuia si determina daca este solid, umplut cu lichid sau o combinatie. Ecografia se poate face in doua moduri, fie pe abdomen, fie intravaginal.

Este esential sa se efectueze controalele ginecologice de rutina, inca de la inceperea vietii sexuale, cel puțin anual.

Remedii naturiste

Tratamentul naturist se poate aplica fara niciun risc in cazurile in care este vorba despre chisturi de mici dimensiuni si in situatia in care nu s-a ajuns deja la menopauza. Asadar, in cazul femeilor aflate la menopauza, de regula, tratamentul naturist nu este eficient, pentru ca aceste chisturi sunt vechi si singura solutie este interventia chirurgicala.

Ceaiuri

Se recomanda consumul de ceai din urmatoarele plante medicinale: brusture, coada soricelului, urzica, galbenele, tataneasa.

Coada Calului – se pune o mana din planta uscata intr-o sita si se aseaza sita deasupra unei oale in care fierbe apa. Se lasa deasupra aburului cca 20-30 de minute, apoi se ia planta si se pune intr-o panza. Se aplica o cataplasma calda pe regiunea afectata de chisturi. Se tine 3-4 ore. Se aplica de 2 ori pe zi. Dupa procedura ungeti regiunea afectata cu unguent de galbenele.

Trifoiul rosu – regleaza secretia hormonilor sexuali feminini si intervine delicat in mentinerea echilibrului axului endocrin.

Se recomanda consumul sub forma de ceai. Se pune la infuzat o lingurita de planta uscata sau proaspat culeasa la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute. Se consuma o cana pe zi, dimineata. Ceaiul poate fi indulcit cu miere.

Papadia – o gasim peste tot pe tot parcursul sezonului cald si este la indemana oricui. Ceaiul de papadie actioneaza indirect asupra chisturilor ovariene, in sensul ca este un puternic detoxifiant hepatic, astfel incat stimuleaza functiile ficatului. Ficatul este cel care metabolizeaza excesul de hormoni, astfel ca participa la reglarea axului endocrin.

Infuzia de traista ciobanului (Capsella bursa pastoris) este benefica in tratarea afectiunilor aparatului genital feminin, insotite de metroragii. Ea se obtine punand doua lingurite de planta intr-o cana de apa clocotita si lasand astfel amestecul, timp de 10 minute. Se filtreaza si se pot consuma doua cani pe zi.

Bitter suedez

Extern, se pot aplica comprese cu bitter suedez. Se tin 3-4 ore, apoi se pudreaza pielea sau se unge cu un unguent oarecare, pentru a nu favoriza iritatia.

Dupa o perioada de 30 de zile de tratament, se recomanda un examen ginecologic sau ecografic pentru a  vedea daca s-a micsorat sau a disparut chistul.

Mugurii de zmeur

Sunt considerati de medicii specialisti ca cel mai bun leac contra chistului ovarian si a fibromului uterin. Ei au proprietatea de a regla extrem de bine activitatea endocrină si de aceea sunt un medicament miraculos si in durerile menstruale, in ciclul menstrual neregulat si in tulburarile de menopauza.

Mugurii de zmeur se administrează foarte bine in combinatie cu boabele de soc, cel mai indicat fiind extractul de zmeur, cate 50 de picaturi, de 3 ori pe zi.

Uleiul de catina alba

Este benefic in tratarea fibromului uterin si a chisturilor ovariene. In fiecare zi se va administra, de trei ori, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate o lingurita, cu putina miere.

Pulberea de napraznic (Geranium robertianum)

Este folosita in tratamentul ovarului polichistic, dar si contra chistului singular. Se administreaza o lingurita de pulbere, care se mentine sublingual 5-10 minute, apoi se inghite cu un pahar de apa.

Se recomanda o alimentatie majoritar vegetariana, cu multe cruditati, si un accent pus pe verdeturi si vegetale bogate in vitamine cu rol antioxidant (continute in sfecla rosie, morcovi sau tomate). Mai sunt propuse si suplimente alimentare care contin zinc si vitaminele A, C si E. Unele studii stiintifice ne arata ca un consum prea mare de produse de origine animala (branzeturi, lactate procesate, carne de vita cu un continut ridicat de hormoni) pare sa favorizeze formarea de chisturi ovariene.