Month: September 2022

Top alimente alcaline pentru o sanatate de fier

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Top alimente alcaline pentru o sanatate de fier

Alimentele care restabilesc echilibrul acido-bazic al organismului sunt numite alimente alcaline

Alimentele alcaline asigura valoarea corecta a pH-ului organismului nostru.

Corpul uman are nevoie de un nivel al pH-ului in jurul valorii de 7.4, adica un pH usor alcalin. Una din principalele cai prin care corpul isi mentine pH-ul sunt rinichii. Acestia filtreaza acizii in exces din corp si ii excreta in urina.

Studiile au aratat ca atunci cand nivelul de aciditate din corp devine cronic, poate duce la aparitia mai multor boli, precum pietre la rinichi, densitate osoasa scazuta, degradare musculara si chiar a artritei, a diabetului si a cancerului.

Se recomanda ca 80% din alimentatie sa fie compusa din produse alcaline, care se regasesc in categoriile enumerate mai jos. Restul de 20% pot fi alimente acide, insa acestea trebuie mentinute la un nivel minim.

O dieta alcalina presupune in primul rand moderatie. Nu inseamna ca trebuie sa alegi o varianta extrema si sa elimini complet toate alimentele acide. Trebuie doar sa pastrezi un echilibru intre produsele pe care alegi sa le consumi zilnic.

Care sunt cele mai importante alimentele alcaline ?

Lamaia

Sucul de lamaie are pH-ul 2-3 inainte de a fi digerat, ceea ce inseamna ca este acid insa, ca si in cazul altor fructe, metabolizarea sa determina produsi secundari alcalini, care scad cantitatea de acid pe care rinichii trebuie sa o elimine, asadar are un efect alcalinizant asupra urinii.

Este un antioxidant puternic prin continutul ridicat de vitamina C ( 30 ml suc asigura 23% din necesarul zilnic de vitamina C), favorizeaza absorbtia unor minerale si in special a fierului, atunci cand este asociat cu alimente bogate in astfel de elemente, stimuleaza productia de bila, iar consumul regulat poate preveni formarea anumitor tipuri de pietre la rinichi.

Uleiul de masline

Este un aliment bogat in vitamina E si acizi grasi mononesaturati.Este de prefrat consumul uleiului de masline presat la rece.

Semintele de in

Nu sunt doar alcaline, dar sunt si foarte bogate in fibre si vitamina E. Ele pot reduce inflamatia si bufeurile in cazul femeilor la care apare menopauza.

Castravetele

Este un bun remediu pentru piele, ii echilibreaza pH-ul, iar aceasta va fi mai hidratata si luminoasa. Contine 90% apa.

Mango

Acest fruct este un remediu excelent pentru curatarea colonului.

Hrisca

Hrisca este un excelent inlocuitor al graului care ofera un inceput plin de energie in fiecare zi, ajutand chiar la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Pepenele rosu

Este un aliment super alcalin si in mod special benefic pentru organism datorita cantitatii mari de fibre si a unui procent foarte ridicat de apa (92%) care intra in compozitia sa.

Ananas

Este un fruct indicat in mentinerea siluetei.

Sfecla mangold (sfecla elvetiana)
Sfecla mangold este un excelent aliment alcalin care are proprietati antibacteriene si antivirale si, de asemenea, ajuta organismul sa indeparteze radicalii liberi.
Quinoa
Semintele de quinoa mentin un nivel sanatos al glucozei din sange.
Avocado
Este bogat in acizi grasi mononesaturati, este un aliment excelent in mentinerea sanatatii inimii.
Varza de Bruxelles
Are un continut ridicat de vitamina C, este o sursa importanta de fibre, bogata in vitamina K si minerale, bogata in acid folic.
Alegele
Sunt o excelenta sursa de fier si reduc imediat aciditatea gastrica.
Morcovii
Sunt legumele cu cel mai ridicat nivel de betacaroten, sustin vederea.
Strugurii
Sursa excelenta de antioxidanti, super bogati in vitamine, recomandati pentru cei care se confrunta cu hipertensiunea arteriala.
Brocoli
Ideal pentru reducerea nivelului de colesterol rau.
Varza murata
Este un probiotic natural pe care ar trebui sa il consumati cat de des puteti.
Germeni de lucerna
Bogati in enzime.Ajuta la mentinerea echilibrului hormonal.
Patrunjelul
Este o sursa bogata de vitamina C, detoxifica intestinele.
Papaya
Este un laxativ natural care mentine colonul curat.
Fructele de padure
Fructe bogate in antioxidanti.
Seminte crude de dovleac
Ofera suport imunitar,contin grasimi vegetale omega 3,asigura sanatatea prostatei. Au efecte benefice impotriva diabetului.

Dieta alcalina presupune consumul de fructe si legume, care ajuta la ridicarea pH-ului din urina, in timp, iar asta poate preveni demineralizarea oaselor si poate reduce riscul inflamatiilor din organism. De asemenea, dieta alcalina este un adjuvant si in cazul pacientilor care sufera de gastrita, cistite, viroze sau ulcer.

Sursa foto: Pixabay

Etichete populare:

alimentealimente alcaline

Nalba mica (Casul Popii) planta vindecatoare

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Nalba mica (Casul Popii) planta vindecatoare

Nalba cu frunze mici-Malva Vulgaris, numita in popor banuti,cas,colacel,covrigel,nalba salbatica,nalba rotunda,turtele, este una dintre cele mai utile plante folosite in tratarea inflamatiilor mucoase interne si externe

Casul Popii cu frunzele mici este o planta taratoare, putin lemnoasa la baza rizomului. Ea are frunze alungite,zimtate cu flori mici,de la violet la roz pal. Fructul rotunjor arata ca o roata de cas, de aici si numele de “casul popii”.

Florile, frunzele si tulpinile nalbei contin substante mucilaginoase si se pot culege din luna Iunie pana in Septembrie. Aceste substante dau plantei efectul emolient asupra mucoaselor iritate sau afectate.

Nalba se remarcă prin diversitatea compușilor antioxidanți.

Alți compuși importanti din nalba sunt: antocianini, luteolină, kaempferol, miricetina, apigenina, acizi grasi: palmitic, pelargonic, stearic, alfa-linoleic acizi organici: oxalic, malic, ascorbic, citric, uleiuri esentiale carotenoide, clorofila A și B, tocoferoli, polifenoli, flavonoide, terpenoizi, cumarine, calciu, cupru, fier, potasiu, mangan, magneziu, potasiu, zinc.

In ce afectiuni este benefica nalba

Nalba se dovedeste a fi benefica mai ales sub forma de ceai pentru foarte multe afectiuni cum ar fi:

Inflamatiile mucoaselor din interiorul organismului:

  • gastrite
  • indigestii
  • ulcer gastric
  • ulcer intestinal
  • colita ulcerativa
  • inflamatiile mucoaselor vezicale
  • inflamatii gastro-intestinale
  • spasme gastro-intestinale

Iritatiile orale si faringiene

  • gura uscata
  • gingivita
  • dureri de dinti
  • abcese dentare

Recomandata in afectiunile respiratorii

  • secretie pulmonara abundenta
  • laringita si bronsita
  • amigdalita
  • raguseala
  • emfizem pulmonar
  • favorizeaza expectoratia
  • imbunatateste respiratia

In urma unui  studiu realizat in anul 201, s-a constatat ca un sirop de tuse pe baza de plante care contine radacina de nalba, a fost eficient in ameliorarea tusei  cauzate de răceli , bronșită sau boli ale tractului respirator cu formare de mucus.

Ajuta la vindecarea infectiilor urinare

Senzatiile neplacute de usturime si iritare,dispar imediat de la prima utilizare a nalbei.

Secretiile lacrimale

Se dovedesc excelente baile si compresele la ochi facute cu ceai caldut de nalba.

Alergiile tenului

Spalaturile caldute cu nalba sunt benefice in alergiile tenului, care provoaca mancarimi si usturimi faciale.

Trateaza hemoroizii

Astringenta si emolienta la nivelul formatiunilor hemoroidale.

Substantele active din nalba, ofera elasticitate crescuta vaselor sangvine si impiedica formarea de dilatatii venoase noi.

Afectiuni externe:

  • rani
  • abcese
  • picioare sau maini umflate provenite din urma unor fracturi sau flebite (se recomanda bai de picioare sau de maini)
  • ulcer varicos

Cancer laringian

In astfel de cazuri se prepara un extract rece,lasand peste noapte la macerat, cantitatea de plante necesara dozei pe o zi.

  • in 2 1/2 l apa (1 lingurita cu varfa de planta la 1/4 l de apa).

Dimineata, maceratul se incalzeste usor si se tine intr-un termos clatit in prealabil cu apa fierbinte. Se beau 4 cesti pe parcursul zilei,incetul cu incetul,iar cu restul se face gargara.

 

Surse articol:

  1. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), Assessment report on Malva sylvestris L. and/or Malva neglecta Wallr., folium and Malva sylvestris L., European Medicines Agency, flos , 20 November 2018: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-malva-sylvestris-l/malva-neglecta-wallr-folium-malva-sylvestris-l-flos-first-version_en.pdf
  2. Maria Treben, Cașul-popii, Sanatate din Farmacia Domnului

 

Ce categorii de persoane se pot vaccina antigripal, gratuit, la medicul de familie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ce categorii de persoane se pot vaccina antigripal, gratuit, la medicul de familie

Specialistii in epidemiologie se asteapta ca gripa si COVID-19 sa se raspandeasca in acelasi timp in aceasta iarna.

Gripa nu este o raceala obisnuita. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, cu febra inalta, insotita de frisoane, stare generala extrem de proasta, cefalee, tuse, dureri musculare, simptomatologie care se instaleaza foarte rapid. Sigur ca multe dintre semnele si simptomele gripei se regasesc si in cazul infectiei cu noul coronavirus, dar, in ceea ce priveste copiii, gripa este o boala cu potential agravant mult mai mare

Dozele de vaccin antigripal au fost deja distribuite de catre Directile de Sanatate catre cabinetele de familie si medicii au inceput deja sa faca programari.

“Este primul an cand vaccinul gripal este adus in luna Septembrie. Am tinut foarte mult la acest lucru, sa nu mai fim pusi in situatia care s-a repetat an de an de a trimite in teren vaccinuri, la mijlocul lunii decembrie sau in ianuarie, si au ramas cantitati importante de vaccinuri care nu au mai putut sa fie utilizate”, a explicat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

Daca suntem persoane asigurate si facem parte din categoriile de risc – copiii de pana in 5 ani, persoanele de peste 60 de ani sau care sufera de boli cronice – ne putem vaccina gratuit la medicul de familie.

Persoanele care nu fac parte din aceste categorii pot cumpara vaccinul din farmacie, la pretul standard de 64,5 lei. Daca suntem asigurati il putem face si pe acesta la medicul de familie.

Specialistii ne spun ca este bine sa incepem vaccinarea de acum pentru ca perioada in care corpul raspunde si formeaza anticorpi antigripali dureaza pana la 25 de zile, asta in conditiile in care sezonul se estimeaza ca va incepe undeva dupa jumatatea lunii Octombrie.

 

Sursa foto:Pixabay

Remedii pentru eliminarea gazelor intestinale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 6 minute

Remedii pentru eliminarea gazelor intestinale

Gazele intestinale reprezinta acumulari de aer prezente pe toata lungimea tractului digestiv, incepând din stomac pana in rect. 

Gazele intestinale apar in mod natural de la inghitirea aerului sau din cauza descompunerii alimentelor consumate. Ele pot fi eliminate prin eructatii, atunci cand se gasesc in stomac, sau prin flatulenta, daca se gasesc in zona inferioara a intestinului gros.

Gazele intestinale sunt acumulari de vapori fara miros, incluzand oxigen, dioxid de carbon, nitrogen, metan si hidrogen, care se formeaza in sistemul digestiv, pe intreaga lungime a tractului digestiv, de la stomac pana la rect. Mirosurile neplacute apar atunci cand acestea sunt amestecate cu bacterii intestinale.

Productia excesiva de gaze si flatulenta crescuta pot aparea din cauza capacitatii unor bacterii de a produce gaze. O alta cauza ar putea fi maldigestia sau malabsorbtia zaharurilor si polizaharidelor, cum ar fi cea observata in pancreatita cronica cu insuficienta pancreatica si boala cronica.Studiile arată că o persoană sănătoasă poate avea între 13 și 21 de flatulențe pe zi.

Cauza aparitiei gazelor intestinale

Gazul din tractul gastro-intestinal are doar doua surse. Este fie aer inghitit, fie produs de bacteriile care locuiesc, in mod normal, in intestine. Aerul inghitit este rar cauza flatulentei excesive.

Bacteriile intestinale sunt principalele surse de gaze excesive. Bacteriile produc gaz (hidrogen si/sau metan) atunci cand digera alimentele, in principal zaharuri si polizaharide nedigestibile care nu au fost digerate in timpul trecerii prin intestinul subtire. De asemenea, bacteriile produc dioxid de carbon, dar dioxidul de carbon este absorbit atat de repede din intestin, incat foarte putin trece in flatus.

Zaharurile care sunt digerate frecvent si malabsorbite sunt lactoza, sorbitolul si fructoza.

  • Lactoza este zaharul din lapte. Absenta enzimei lactaza in mucoasa intestinelor determina maldigestia. Lactaza este importanta deoarece descompune lactaza in cele doua componente zaharoase, glucoza si galactoza.
  • Sorbitolul este un indulcitor utilizat frecvent in alimentele cu continut scazut de calorii.
  • Fructoza este un indulcitor utilizat frecvent in toate tipurile de bomboane si bauturi. De asemenea, poate fi gasita in cantitati mari in unele fructe si legume.

Amidonul este o alta sursa importanta de gaze intestinale. Amidonul – polizaharide produse de plante, compus din lanturi lungi de zaharuri, in special fructoza. Sursele comune ale diferitelor tipuri de amidon includ grau, ovaz, cartofi, porumb si orez.

Dacă exista o cantitate excesiva de gaze intestinale, acestea pot fi cauzate de diverse afectiuni digestive, cum ar fi intoleranta la lactoza, boala celiaca, refluxul gastroesofagian, ocluzia intestinală, ulcerul peptic sau sindromul colonului iritabil, dar si de obiceiuri nesanatoase, cum ar fi inghitirea aerului in timp ce mananci sau obiceiul de a bea lichide, mai ales acidulate, in timp ce vorbesti.

Remedii naturale pentru eliminarea gazelor intestinale

Bicarbonatul de sodiu si sucul de lamaie

Remediul care are ca ingrediente bicarbonatul de sodiu și sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune remedii pentru gazele intestinale. Acesta are menirea de a lupta și împotriva hiperacidității gastrice.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu cu zeama de la o jumătate de lămâie și cu o jumătate de cană de apă. Diluează zeama de lămâie în apă, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu. În momentul în care bulele au dispărut, poți bea amestecul. Este recomandat să îl consumi în cantități moderate, până când disconfortul provocat de flatulență dispare.

Ceai de musetel cu licvirita

Unul din substantele gasite in licvirita este lemnul-dulce, care ajuta impotriva spasmelor, arsurilor la stomac si nu in ultimul rand a balonarii. Musetelul are efect calmant si antiinflamator asupra mucoaselor.

Menta

Ajuta la ameliorarea constipatiei si a durerilor abdominale. Pentru acest remediu, ai nevoie de o lingură de menta si o cana de apa. Pune apa la fiert si, cand a dat in clocot, adauga menta. Las-o la infuzat cinci minute, apoi strecoara planta si lasa ceaiul sa se raceasca. Recomandat este sa nu adaugi nici miere si nici zahar in acesta infuzie. Consuma trei astfel de ceaiuri pe zi, pana cand problema dispare.

Anasonul

Este foarte bun pentru combaterea indigestiei si a flatulentei. Remediul se prepara in urmatorul mod: se iau două stelute de anason si se adauga in 250 de ml de apa fierbinte; se lasa la infuzat cateva minute, apoi se consuma rece. Nu sunt indicate mai mult de doua cani pe zi.

Musetelul

Musetelul este o planta cunoscuta pentru efectele sale relaxante, dar nu multă lume știe că aceasta contribuie și la eliminarea gazelor intestinale. În plus, mușețelul te scapă și de durerile abdominale.

Ai nevoie de o lingura de flori de musetel si de o cana de apa. Pune apa la fiert si, cand a dat in clocot, adauga florile de musetel. Lasa totul la infuzat zece minute, apoi serveste ceaiul. Este suficient sa bei doua sau trei cani de ceai de musetel pe zi si vei putea sa spui adio gazelor intestinale.

Carbunele activ medicinal

In vechime, cărbunele activ era considerat antidotul universal. In zilele noastre, continua sa fie promovat ca un remediu natural puternic, avand o varietate de presupuse beneficii, precum scaderea colesterolului sau sustinerea functiei renale.
Carbunele medicinal este o pulbere fina, neagra, facuta din carbune, coji de nuca de cocos, turba, sau samburi de masline. Carbunele este activat prin prelucrarea acestuia la temperaturi foarte ridicate, fiind mai poros decat carbunele obisnuit.

Are rol benefic in balonare, sindromul colonului iritabil, diaree, toxinfectii alimentare,colita, colita ulcerativa,intoxicatii cu alcool.

 

Cum prevenim gazele intestinale

Nu manca si nu bea prea repede, ci mesteca incet. Saliva noastra contine enzime care sunt importante pentru defalcarea carbohidratilor si a amidonului. In acest fel, poti evita in prealabil excesul de aer in abdomen.

  • Evita bauturile carbogazoase!
  • Consuma mai multe mese mici pe parcursul zilei in loc de trei mese mari!
  • Vorbeste cat mai putin in timpul mesei si abtine-te de la consumul excesiv de guma de mestecat!
  • Consuma alimente care au un efect redus asupra volumului de gaz din corp – carne de pasare, peste, oua, orez, porumb, nuci, ciocolata, legume ca salata verde, rosiile, broccoli, conopida, sparanghelul, fructe precum ciresele, strugurii, pepenii verzi.
  • Previne balonarea prin miscare! Exercitiile fizice moderate ajuta dupa masa- daca este posibil, mergi intr-o plimbare pentru a ajuta functia digestiva.
  • Evita fumatul
  • Evita sa bei lichidele prin paie
  • Aplicarea caldurii umede – de exemplu, o sticla cu apa calda pe zona stomacului, infasurata intr-un prosop umed – poate ajuta la ameliorarea crampelor abdominale.
  • Argila face minuni – leaga substantele daunatoare din tractul digestiv si armonizeaza activitatea gastrointestinală, sustinand eliminarea toxinelor din intestin. Simptomele persistente, cum ar fi diareea, crampele stomacale si flatulenta, sunt usurate. Se amesteca una pana la doua linguri de argila de trei ori pe zi intr-un pahar de apa sau intr-o ceasca de ceai de musetel neindulcit si se bea dintr-o data.
  • Consuma de trei ori pe zi ceai de chimen! Gratie carvonei din compozitie, substanaă ce relaxează muschii din tractul digestiv, amelioreaza crampele si flatulenta. Mod de preparare: se toarna doua linguri de boabe in apa fierbinte, se lasa zece minute.
  • Foloseste uleiul de chimion in combinatie cu uleiul esential de menta. Stimuleaza digestia si promoveaza formarea acidului biliar. Tulburarile gastrointestinale sunt astfel usurate.