Month: November 2015

Greata si varsaturile

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Greata si varsaturile

 

Greata si varsaturile sunt mecanisme naturale de protectie a corpului nostru, anume pentru a se elibera de mancarurile neprielnice sau de toxine. Daca barierele de intrare, saliva bucala si sucul gastric nu ne-au putut proteja suficient, organismul ia masuri mai drastice. Cand nu reuseste, totusi, sa elimine agentii patogeni sau toxinele prin varsaturi, febra si diareea se pot dovedi utile.

Cum apar greata si varsaturile?

Centrul care provoaca varsaturile se afla pe trunchiul cerebral si dirijeaza  golirea stomacului prin varsaturi. Pentru declansarea lor, se trimit impulsuri catre musculatura stomacului si diafragma, prin care sunt provocate contractiile stomacale care duc la golirea stomacului.

De cele mai multe ori, greata si varsaturile sunt declansate de asimilarea toxinelor sau de infectii. In acest caz, varsaturile sunt masurile de protectie si curatare ale corpului si nu trebuie oprite.

Cateodata, varsaturile au alte cauze, spre exemplu schimbarile hormonale de la inceputul unei sarcini, foarte rar, apar varsaturi cauzate de imbolnaviri cerebrale (spre exemplu comotii cerebrale sau cresterea presiunii cerebrale). In acest caz trebuie sa chemati de urgenta un medic.

Cum recunoastem greata si varsaturile?

Daca la cateva ore dupa masa aveti dintr-odata dureri de stomac gen colici, iar dupa ce ati varsat spontan va simtiti foarte slabiti, dar totusi mai bine, inseamna ca sigur ati consumat ceva alterat. Chiar si dupa consumul excesiv de alcool, corpul se elibereaza deseori prin eliminarea de voma a toxinelor asimilate. In cele mai multe cazuri, aceste reactii ale corpului sunt sanatoase si nu trebuie sa va faceti griji. Dupa varsaturi continue, se poate ajunge la o carenta periculoasa de lichide si minerale – mai ales la copii si batrani. Primele semne sunt limba uscata si aspra, stare de slabiciune si scaderea tensiunii.

Ce poate face medicina alopata?

In general, dupa varsaturi puternice e necesara o alimentatie sanatoasa de lichide si minerale, la pacientii foarte slabiti aceasta alimentatie putandu-se face si intravenos.

Mijloacele antivomitive actioneaza asupra centrului din creier care comanda varsaturile, ele opresc nevoia de a varsa si sunt utilizate in caz de migrene, greturi puternice la gravide si datorate chimioterapiei, dar nu si in cazul infectiilor. Daca este nevoie, infectiile bacteriene grave sunt tratate cu antibiotice.

Sfatul medicului

In situatiile de mai jos ar trebui sa consultati medicul:

  • la varsaturi dupa consumul de ciuperci (posibila otravire cu ciuperci)
  • la varsaturi dupa consumul alimentelor din conserve, mai ales daca aveau capacul umflat (suspect de botulism, o boala infectioasa foarte grava)
  • la aparitia simultana a varsaturilor si diareei puternice, mai ales dupa calatorii (posibila infectie a stomacului si intestinului)
  • la culoarea rosie sau neagra a varsaturilor (posibile sangerari ale tractului digestiv)
  • dupa o lovitura puternica la cap (posibila comotie cerebrala)
  • la varsaturi care dureaza de mai mult de doua zile (la copii si batrani)

Terapii naturiste

In majoritatea cazurilor, puteti trata persoanal greata si varsaturile, cu medicamente naturale.

Un mijloc vechi anti-greata este radacina proaspata de ghimbir, pe care o puteti mesteca bucata cu bucata.

Chiar si 1 pana la 2 picaturi de ulei de menta picurate pe limba si lasate sa se topeasca usor, v-ar putea ajuta impotriva senzatiei de greata.

[ad#articol]

In caz de greata se mai pot recomanda si substante amare, care se lasa combinate cu plante calmante cum ar fi :roinita, musetelul sau semintele de  finic, pelinul, iberis amara si radacina de lumanarica pamantului.

Ceva mai blande sunt papadia, rostopasca si portocalul amar.

O reteta pentru un ceai garantat util in caz de greata : 20 g pelin, 40 g flori de musetel, 40 g frunze de roinita.

Terapia nutritionala

In caz de greturi acute ar trebui sa beti, cel putin timp de o zi, doar ceai, sa mancati doar paine prajita si mucilagiu de ovaz.

Daca simptomele incep sa treaca, puteti mari planul alimentar. Dar evitati pentru o perioada de timp alcoolul, cafeaua, mancarurile crude, mancarurile grase si condimentele picante.

In cazul varsaturilor, ar trebui sa fiti atenti la consumul de lichide. Beti cel putin 2 pana la 3 litri de lichide pe zi.

Tratament sindrom colon iritabil

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Tratament sindrom colon iritabil

 

Portiunea de tract digestiv stomac-intestin reactioneaza foarte sensibil la tensiunea psihica. Stresul de lunga durata, nervozitatea si suprasolicitarea psihica pot provoca simptome de sindrom al colonului iritabil si care nu au nici o cauza organica.

Colonul iritabil este caracterizat printr-o schimbare majora a functionarii intestinului; insotita de dureri abdominale, gaze, greata, lipsa apetitului, respiratie mirositoare, arsuri la stomac, balonari, dureri de spate, slabiciune, palpitatii si ameteli pot fi de asemenea prezente. Pot aparea cand costipatia cand diareea.

Daca simptomele dispar noaptea si se amelioreaza in perioada de concedii, faptul este un indiciu ca poate fi vorba despre o durere conditionata nervos.

Aproape 20% dintre cei cu sindrom de colon iritabil au sangerari rectale.

Colonul iritabil pare sa fie produsul civilizatiei occidentale, intrucat el nu este cunoscut acolo unde se consuma hrana neprocesata.

Colonul iritabil afecteaza intre 50 si 75% din populatie, dupa un anumit timp, in anumite perioade ale vietii. Este intalnit mai frecvent la femei decat la barbati. Simptomele incep, de obicei, la pacientii in varsta de 20 sau 30 de ani, dupa varsta de 50 de ani , colonul iritabil se instaleaza foarte rar.

Intestinul are de obicei o configuratie normala; simptomele se datoreaza unei anomalii functionale si nu uneia anatomice.

In loc sa se contracte intr-un mod coordonat, ca la oamenii sanatosi, la cei cu colon iritabil, muschii colonului se contracta in spasme neregulate. Aceasta face ca hrana sa se miste prin tractul gastrointestinal ori prea repede, ori prea incet. Cand trece prea incet, este absorbita prea multa apa, ducand la scaune tari, uscate. Cand trece prea repede, este absorbita prea putina apa, lucru care duce la scaune apoase sau diaree.

Sunt 3 tipuri de colon iritabil:

  1. constipatie cu durere,
  2. diaree fara dureri, cu mucus,
  3. constipatie, alternata cu diaree.

Diareea se produce cel mai frecvent dimineata, la desteptare si/sau  dupa micul dejun. Diareea nocturna este rara. Unii pacienti acuza scaune ca o pasta,”de forma unui creion”, decat diaree.

Studii ale ritmului electric au detectat unde de 3 sau 6 cicluri/minut. Pacientii cu sindrom de colon iritabil prezinta o rata semnificativ mai mare decat persoanele sanatoase- cu 3 cicluri/minut, in conditii normale.

Tratament sindrom colon iritabil

In cazul in care sunteti fumator, ar trebui sa renuntati la tigari. Nicotina perturba activitatea stomacului si a intestinului si duce la agravarea simptomelor.

  1. Majoritatea pacientilor au dureri abdominale intermitente. Aceste dureri pot fi agravate mult prin consumarea alimentelor sau lichidelor reci si pot fi oprite printr-o clisma sau prin eliminarea gazelor.Recomandam ca in cazuri severe, aplicatii fierbinti pe abdomen, cu pauze intre.Pot fi eficiente clismele cu apa calduta, administrate incet.
  2. Evitati alimentele care contin xantina, cum ar fi cafeaua, ciocolata, ceaiul, mancarurile condimentate, lichidele reci, bauturile gazoase, precum si medicamentele care produc diaree.
  3. Laptele provoaca diaree, Cam 70% dintre pacientii cu colon iritabil, prezinta intoleranta la lactoza. Multi pacienti din aceasta categorie pot fi “vindecati” prin inlaturarea din dieta a laptelui si alimentelor care il contin. Chiar si subiectii care nu par a fi deficitari in lactaza (enzima care descompune lactoza), intr-un test efectuat, pot sa nu absoarba o mica parte din lactoza.
  4. Uneori sindromul de intestin iritabil are legatura cu intoleranta la alimente, evitati mancarurile grase, cele care baloneaza, anumite sortimente de legume, cum ar fi curmalele, bananele, strugurii si stafidele; in afara de acestea alcoolul, dulciurile si produsele din faina alba, mai ales daca sunt proaspete sau insuficient de coapte, pot provoca deseori dureri.
  5. Pentru ca sindromul intestinului iritabil este deseori provocat de floa intestinala deranjata, ar trebui sa consumati regulat iaurt probiotic, care sprijina bacteriil;e “sanatoase” ale intestinului.

Pacientii ar trebui sa isi tina o evidenta scrisa a alimentelor consumate si sa-si notezer ce au mancat cu 24 de h inainte de instalarea simptomelor. Aceasta poate arata clar alimentul sau alimentele consumate inaintea fiecarei crize.

[ad#articol]

Ceaiurile de menta, musetel, coada-racului si roinita au efecte care reduc crampele din tractul digestiv si pot fi consumate ca atare. In special ceaiul de musetel este un remediu incomparabil pentru durerile de stomac si intestin.

Pe langa acestea, plantele care indeparteaza balonarile – chimionul, anasonul si finicul– pot fi folosite ca tincturi, ceai si preparate-panaceu. Si pansamentele abdominale aduc ameliorari. Pentru aceasta, turnati pe o carpa umeda ulei de chimion si masati-va burta cu acesta.

Daca stomacul produce prea putin acid gastric, luati inainte de masa o substanta de tip bitter. Pelinul, angelica si gentiana au un continut crescut de substante amare si stimuleaza productia de suc gastric. Puteti lua bitter-ul ca pe un ceai sau ca tinctura.

La diaree puteti consuma suc de afin ,acesta fiind bogat in oligoelemente. Cine are tendinte de constipare o poate evita cu un pahar de zeama de muraturi sau cu ajutorul unor extrase din in de cultura sau din psylium. O combinatie cu sunatoare ar ajuta, daca aveti tendinte catre griji si depresii.

 

 

 

Aftele bucale (Ulcere aftoase)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Aftele bucale (Ulcere aftoase)

 

Ulcerul sau sancrul aftos este o leziune de forma ovala ssau rotunda, inconjurata de o zona rosie. Cuvantul grecesc “aftae” inseamna “a da foc”. Aftele sunt intalnite de obicei in zonele mobile a cavitatii bucale, pe obraz, limba, gingii si partea dinauntrul buzelor.

Cel putin una din cinci persoane dezvolta afte bucale de-a lungul vietii, ele aparand de obicei la persoanele cu varste cuprinse intre 10-40 de ani si au un caracter recurent. Perioada de remisiune intre aparitia aftelor poate fi de zile, saptamani, luni sau chiar ani

Cauza este necunoscuta, desi s-au luat in consideratie infectiile virale, alergiile, stresul, deficienta in vitamine si dezechilibrul endocrin. Copiii celor cu ulcere aftoase au un risc crescut de a le contracta.

Aftele incep ca o umflatura mica, rosie care da senzatia de arsura. Ele sunt acoperite cu o membrana alba sau galbuie, vindecandu-se singure intr-o saptamana sau doua, fara cicatrici. Pot aparea cate una sau in grupuri mai mari.

Tratament afte bucale

  1. Aveti grija sa nu provocati rani in gura. Folositi o periuta de dinti moale, fara pasta de dinti; evitati alimentele ca arahidele, nucile etc; evitati muscarea limbii sau a obrazului. Nu vorbiti in timp ce mestecati, intrucat poate duce la muscarea accidentala a limbii.
  2. Spalarea repetata a gurii cu o solutie din apa cu sare, poate ajuta.
  3. Vaccinurile si antibioticele nu s-au dovedit a fi de ajutor. Nitratul de argint si acidul cromic pot usura temporar durerea, dar pot intarzia vindecarea, pot intinde ulcerele si pot lasa cicatrici.
  4. Renuntati la fumat.
  5. Fiti atenti la hidratare. Beti suficienta apa pentru a avea tot timpul urina deschisa la culoare.
  6. Eliminati din dieta cei mai comuni alergeni alimentari. Dintr-un grup de oameni din cadrul unui studiu legat de alimente alergenice, 56% au avut ulcer aftos.
  7. Trebuie evitate bauturile alcoolice, ciocolata, guma de mestecat, drajeurile. apa mentolata de gura, pasta de dinti, alimentele tari si picante, cafeaua, cartofii, branzeturile, si mai ales, citricele.
  8. Infectiile virale au fost asociate cu dezvoltarea de afte bucale: virusul herpetic, cateva specii de Helycopbacter, streptococi, Epstein-Barr virus.

[ad#articol]

Unii pacienti nu raspund la terapiile farmacologice, asadar pot apela la terapia cu laser. Studiile ne arata ca aceasta amelioreaza durerea imediat, accelereaza vindecarea.

Terapia cu ultrasunete este si ea recomandata in asemenea leziuni bucale.

Bursita – Tratament

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Bursita – Tratament

Bursita este o inflamatie a bursei, un saculet umplut cu un lichid care se afla in incheieturi pentru a scadea frecarea intre piele, tendoane, ligamente, muschi si oase.

Cea mai obisnuita cauze ale bursitei este trauma (bursita traumatica), insa pot provoca aceasta boala si infectiile (bursita septica), folosirea excesiva a incheieturilor, alergiile si un numar mare de alte boli.

Bursita este ceva mai des intalnita la femei, deoarece umerii lor aluneca mai repede decat la barbati, cand au o presiune sporita asupra bursei. Umarul este incheietura cel ami frecvent afectata de bursita.

Din  cauza suprastimularii, membrana sinoviala produce fluid in exces, ducand la dilatarea bursei. Cauzele neplacerii sunt dilatarea si acest fluid in exces.

Daca un anumit sport cauzeaza bursita, pacientului i se vor arata miscarile adecvate, se va verifica echipamentul pentru a fi potrivit marimii, fortei si abilitatii pacientului. Articulatiile si zonele de presiune trebuie protejate.

[ad#articol]

Simptome bursita

Simptomele bursitei sunt urmatoarele: senzatie de tensiune, roseata, durere locoregionala, caldura sau cresterea in volum a zonei invecinate cu bursa inflamata.Simptomele pot iradia in afara ariei articulare. Durerea poate fi accentuata dimineata la trezire sau in timpul noptii.

Tratament bursita

  1. Multe cazuri de bursita se datoreaza suprasolicitarii incheieturii. Activitati cum ar fi vopsitul, aplicarea tapetului si calcatul indelungat, pot sa provoace bursita si trebuie evitate. Activitati cu care nu suntem obisnuiti, nu ar trebui desfasurate decat pentru perioade scurte de timp. Caratul unei plase mari in mana, intr-un tur de cumparaturi, poate provoca bursita.
  2. In faza initiala a busitei, putem alege ca tratament compresele cu gheata. Aplicati pachetul cu gheata timp de 30 de minute la fiecare doua sau trei ore.
  3. Cand durerea scade, folositi comprese fierbinti. Aplicamd comprese fierbinti, cand boala abia debuteaza, facem durerea mai acuta, intrucat se produce o acumulare de fluid in bursa. Compresa fierbinte ar trebui aplicata 45-60 minute si urmata de o serie de exercitii de miscare, cel putin o data pe zi. Fierbanteala trebuie sa fie atat de ridicata, cat o putem tolera.
  4. Evitati frigul!
  5. Exercitiile fizice, pentru activarea circulatiei sangelui si prevenirea “inghetarii” incheieturilor, sunt adesea folositoare. In bursita umarului se recomanda urmatoarele exercitii:
    a) Stati in picioare cu fata spre perete, la o distanta de un brat. Puneti ambele brate pe perete cu putin deasupra nivelului taliei si “mergeti” cat puteti de sus pe zid, inaintand cat puteti succesiv cu o mana inaintea celeilalte. Repetati de patru pana la cinci ori pe zi.
    b) Aplecati-va de la mijloc pana cand pieptul va este paralel cu podeaua. Miscati trunchiul astfel incat bratele sa se miste in cerc. Incercati sa mariti cercul descris astfel de brate, de la o zi la alta. Faceti 15-20 de rotiri complete.
    c) Ridicati bratul cu pricina in fata si apoi in sus, coborati-l in spate si iar in sus, coborati-l lateral si sus. Ridicati bratul cat de sus puteti de fiecare data. Repetati exercitiul de cinci ori, zilnic.
    d) Foarte folositor este un scripete, deasupra capului, cu o greutate de 2 kilograme si jumatate. Trageti greutatea cat de sus puteti. Incepeti cu 5 tractiuni de trei ori pe zi, apoi cresteti gradat pana ajungeti sa faceti 50 de tractiuni, de fiecare data.

Anghinarea (Cynara Scolymus)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Anghinarea (Cynara Scolymus)

 

Anghinarea, originara din sudul Spaniei, a fost introdusa in terapeutica inca din secolul al XVI-lea, insa abia in anul 1931 s-a stabilit actiunea coleretica a acestei plante, iar mai tarziu, studiile realizate au confirmat ca aceste proprietati se datoreaza cinarinei si polifenolilor.

Anghinarea este un membru al familiei armurariului, ce ajunge la o inaltime de cca 2 m, avand flori mari de culoare violacee.

De la aceasta planta se folosesc frunzele-Folium Cynarae- care contin cinarina, polifenoli, flavone, un principiu amar, inulina, saruri de potasiu, magneziu etc.

Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp si procesul de formare a colesterolului.
Paralel cu aceste efecte, ceaiul de anghinare are si insusirea de a diminua zaharul din sange, dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.

Consumata proaspat, anghinarea este recomandata in diareea cronica.

[ad#articol]

Sub forma de pulbere, anghinarea este recomandata pentru tratarea gutei, arteriosclerozei, reumatismului, vertijului si migrenelor.

Pentru persoanele care au probleme cu constipatia si cresterea in greutate, se recomanda dimineata inaintea micului dejun, a se bea un pahar mic de suc de anghinare.

Tinctura de anghinare se prepara din 20 de g de frunze bine maruntite, macerate in 100 ml de alcool de 70º, timp de doua saptamani. Se administreaza cate 5-15 picaturi de 3 ori pe zi, si se va dilua cu apa sau cu ceai.

Ca diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit(mancarime).

Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.

Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii, care se manifesta prin hipertensiune si angina pectorala. Rezultatele cercetarilor in acest domeniu, atribuie anghinarei, proprietati microbiene.

Pentru a prepara ceaiul de anghinare se procedeaza astfel:

intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite, care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar sau miere. O parte din ceai se bea pe stomacul gol, dimineata, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai de anghinare se va bea in cursul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.

Este recomandat ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de 1 luna pauza, dupa care se va relua.

Contraindicatii:

Evitați consumul de anghinare daca stiti ca sunteti alergici. Simptomele alergiei pot include agravarea astmului bronsic, eruptii cutanate, soc anafilactic, dispnee , tuse sau senzatia de presiune toracica.

Anghinarea nu este recomandata la femeile insarcinate sau care alapteaza deoarece nu se cunosc efectele adverse pe care planta le poate produce.