Month: March 2013

Cromoterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Cromoterapia

Spectru luminii vizibile este alcatuit din 7 culori: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Fiecare culoare oscileaza, are o anumita lungime de unda si o energie, care pot fi oferite organismului uman. Cromoterapia utilizeaza actiunea pozitiva a culorilor asupra corpului, spiritului si sufletului si contribuie astfel la armonie, la echilibrare, aducand liniste si multumire in suflet.

Originea cromoterapiei

Ca lumina solara si culorile au o actiune terapeutica, au recunoscut deja, cu 3000 de ani in urma, independent unii de altii, indienii, chinezii si egiptenii, urmati mai tarziu de greci si de romani.

Egiptenii au construit templul culorii cu 7 incaperi, care au fost configurate fiecare intr-o alta culoare. In functie de boala de care suferea, persoana, era plasata in camera cu culoarea de recuperare corespunzatoare, pentru a beneficia acolo de o baie de culoare.

Ce este cromoterapia?

Cromoterapia este combinata adesea cu alte terapii subtile, care urmeaza principii de recuperare asemanatoare, ca de exemplu terapia florala Bach, terapia chakrelor, terapia cu sunete, sau cristaloterapia. Cu cele sapte culori spectrale le sunt asociate proprietati definite:

  • Rosu: este culoarea fortei vitale si a autoritatii, a fortei de a s eimpune. Rosu te face comunicativ si constient de sine, actioneaza excitant, cu efect de incalzire si stimulator, imbunatateste circulatia si stimuleaza metabolismul. In afara de acestea, mai dezvolta energia sexuala si capacitatea de munca si randamentul in activitati.
  • Portocaliu: culoarea prieteniei, a creativitatii si a increderii in sine. Portocaliul actioneaza cu forta de incurajare si realizeaza senzatia de destindere, de relaxare, creeaza dragoste de viata, are efect de recuperare in afectiuni psihice. Actioneaza excitant asupra activitatii glandelor, stimuleaza digestia, ajuta in afectiuni cardiovasculare si in caz de oboseala.
  • Galben: este culoarea intelepciunii. Galbenul da elan spiritului, ajuta in caz de slabire a memoriei, cand sunt probleme de invatare, in caz de dereglari functionale ale ficatului, precum si impotriva oboselii, a unei dispozitii depresive, a lipsei de chef si in stari de plictiseala. Aceasta culoare stimuleaza musculatura si faciliteaza eliminarea reziduurilor, a toxinelor.
  • Verde: este culoarea armoniei interne, a cresterii si a sanatatii. Verdele incurajeaza recuperarea, regenerarea, relaxarea si actioneaza linistitor asupra inimii si sistemului nervos, stabilizand tensiunea arteriala. Reduce inflamatiile si retentiile tisulare, stimuleaza drenajul secretiilor bronsice si faciliteaza vindecarea inflamatiilor cronice.
  • Albastru: culoarea linistii, a pacii, a fidelitatii si a credintei. Albastrul incurajeaza relaxarea si echilibrul, scade temperatura, creste pragul dureros, calmeaza sistemul nervos, favorizeaza normalizarea tensiunii arteriale ssi atenueaza starile de anxietate, palpitatiile si insomnia.
  • Indigo (albastrul de la miezul noptii): culoarea interiorizarii spirituale si a perceptiei extrasenzoriale. Indigoul actioneaza stimulator asupra glandei paratiroide si are efect normoreglator in hiperfunctii tiroidiene, actionand si asupra sistemului nervos si limfatic. Are efect de calmare si de racorire si ajuta in situatii acute, cum sunt crampele, durerile, sangerarile si inflamatiile.
  • Violet: culoarea iubirii aproapelui, a caintei si a purificarii. Violetul ajuta la clarificarea problemelor, incurajeaza sensibilitatea si faciliteaza capacitatea de concentrare. Violetul favorizeaza echilibrul dintre metabolism si glande.

Ce va asteapta?

Practicienii alternativi ofera urmatoarele posibilitati de cromoterapie. Partial, dumneavoastra puteti  sa le executati si pe cont propriu: cea mai simpla este utilizarea unei lampi cu culori. Trebuie sa va asezati comod in fata unei lampi si sa deconectati in prealabil, pe cat posibil orice perturbatii din afara. Incaperea trebuie sa fie calda si confortabila.

Un ulei aromatizat selectionat corespunzator, existent in bolul cu arome, precum si o muzica placuta de fundal, in surdina, intensifica actiunea. Adesea 10 pana la 15 minute sunt suficiente pentru a obtine un efect pozitiv.

La radiatia cu culori va intindeti, lao anumita distanta, sub o sursa de lumina colorata. In functie de metoda aplicata, se va radia pielea in anumite zone sau directionat de anumite chakre.

[ad#articol]

La acupunctura cu culori, anumite puncte de acupunctura se vor ilumina cu o lampa colorata. Diferite aparate asigura o radiatie cu culori foarte precisa, pe care terapeutul le poate alterna individual. Ca si in cazul acupuncturii clasice, astfel se vor armoniza dereglarile fluxului de energie. Amenajati-va mediul inconjurator din punct de vedere coloristic, astfel ca sa actioneze benefic asupra dumneavoastra. Zugraviti peretii de acasa in culori sau alegeti corespunzator culorile perdelelor si cuverturilor. Contactul direct cu materialul colorat este foarte benefic: alegeti imbracamintea dumneavoastra constient, dupa culori. Pentru cromoterapie nu exista ingradiri. Ea este indicata tuturor oamenilor si este utilizabila in orice mediu de viata, fara efecte secundare.

Ingredientul cheie in curele de slabit

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ingredientul cheie in curele de slabit

Cercetatorii austrieci si germani au descoperit ca mirosul uleiului de masline poate constitui unul dintre  ingredientele importante a unei cure de slabit. Ei sustin ca mirosul poate elimina foamea, oferind in acelasi timp senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.

Oamenii de stiinta recomanda  ca de pe masa sa nu lipseasca uleiul de masline, pentru ca mirosul acestuia ofera senzatia de satietate, informeaza dailymail.co.uk.

Voluntarii care au participat la acest studiu au consumat timp de trei luni, zilnic – pe langa dieta lor normala -, o cantitate de 500 de grame de iaurt. Unii au adăugat in iaurt ulei de masline, altii, ulei de rapita, altii, slanina, altii, unt.

Cei care au folosit in dieta lor uleiul de masline au consumat zilnic mai putine calorii – la nivel general – si niciunul dintre acesti voluntari nu a luat in greutate. In plus, acestia prezentau in sange un nivel mai ridicat de serotonina, hormonul satietatii.

[ad#articol]

Studiul arata ca aroma alimentelor are capacitatea de a regla senzatia de satietate, cercetatorii spunand ca spera sa dezvolte produse alimentare cu un continut scazut de grasimi, care sa satisfaca si gustul celui mai pretentios gurmand.

Specialistii au creat un iaurt imbunatatit cu compusii aromatici din uleiul de masline, aceste extracte oferind o senzatie de satietate pe o perioada mai lunga de timp. Persoanele care au mancat acest tip de iaurt au consumat zilnic, in medie, cu 200 de calorii mai puţin.

Terapia cu enzime

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Terapia cu enzime

Enzimele sunt niste molecule proteice, care dirijeaza procesele metabolice din organismele plantelor, animalelor si microorganismelor. Terapia cu enzime se foloseste de actiunea enzimelor vegetale si animale. Daca acestea se administreaza impreuna cu alimentele sau sub forma de preparate concentrate, atunci ele ajung prin intermediul mucoasei intestinale direct in sange si isi pot desfasura actiunea in tesuturi. Enzimele s-au dovedit eficiente mai ales in tratamentul proceselor inflamatorii din corp.

Originea terapiei cu enzime

Bazele terapiei cu enzime au fost puse de catre scotianul John Beard (1857-1924), care in cautarile sale pentru gasirea unei terapii adecvate combaterii cancerului a devenit atent la actiunea enzimelor. Dupa ce a injectat enzime animale la pacientii ce aveau tumori, el a observat o stagnare, ocazional chiar si un regres al cresterii tumorii. In anii 1950, medicul Max Wolf a reusit, in colaborare cu biologul specializat in cercetarea celulei, Hellen Benitez, sa obtina enzime din ananas si din papaia pe care le-a combinat cu fermentii de origine animala.

Aceasta combinatie se utilizeaza cu succes, de zeci de ani, sub denumirea “Wobe”.

Intre timp, s-au descoperit numeroase enzime cu actiune terapeutica, iar unele si-au gasit locul stabil chiar si in cadrul medicinii care se preda la facultate. Astfel, de exemplu, nu se poate face abstractie de streptokinaza, enzima bacteriana din terapia Lyset, utilizata si in tratamentul unor forme de infarct miocardic acut.

Ce este terapia cu enzime?

Enzimele reprezinta molecule proteice, care coordoneaza aproape toate procesele biologice, fie ca este vorba de plante, animale sau om. Fiecare enzima ( intre timp au fost descoperite cca 2500) are o anumita sarcina.

Totodata, enzimele au si un rol antiinflamator, ele favorizeaza vindecarea si cicatrizarea ranilor, imbunatatesc fluiditatea sangelui sau potenteaza actiunea diferitelor medicamente. Pentru a facilita un spectru de tratament util, expeditiv, preparatele se obtin deseori din combinatia diferitelor enzime, care se completeaza in actiunea lor.

Exista si enzime care contribuie indeosebi la fortificarea sistemului imunitar. Acestea se utilizeaza la anumite boli autoimune, dar si in cazul cancerului. Enzimelepot, de asemenea, sa amelioreze efectele secundare din terapia cancerului.

Si in stomatologie se utilizeaza foarte des enzimele, de exemplu in scopul de a preveni edemul sau hematomul ce pot aparea ca urmari secundare ale unei extractii dentare si sau de a sprijini cicatrizarea ranii.

[ad#articol]

Ce va asteapta?

De regula, enzimele vi se prescriu de catre medic si de catre practicianul alternativ, deoarece ei pot decide cel mai bine care preparat este cel mai util si adecvat pentru tratament. In acest scop, el va va chestiona detaliat in privinta caracterului durerilor, al bolilor de baza, al ritmului si modului de administrare a medicamentelor si cu privire la eventualele alergii.

  • Enzimele se administreaza preponderent sub forma de tablete, drajeuri sau capsule si se pot obtine din farmacii, fara retete.
  • Enzimele se vor lua cu multa apa, cu o jumatate pana la o ora inainte de mese.
  • Administrarea se efectueaza, de regula, de doua pana la trei ori pe zi.
  • Durata terapiei depinde de boala de baza, respectiv de dureri; in cazul inflamatiilor aceasta poate cuprinde 3 pana la 4 saptamani.

Pentru vindecarea ranilor si cicatrizarilor, se aplica unguente cu continut enzimatic. In cazul ocluziilor vasculare ( de exemplu: in tromboze) se pot administra enzime si local, prin injectii.

Cui ii este indicata terapia cu enzime?

Terapia cu enzime este indicata oricui, fiind o metoda de tratament usoara si fara actiuni secundare – si copiii si oamenii mai in varsta pot beneficia de aceasta. In principiu, enzimele se pot combina cu toate celelalte medicamente ( remedii homeopatice, medicamente) si forme de terapii ( de exemplu: chimioterapia), dar ca masura de precautie, consultati-l neaparat pe terapeutul dumneavoastra. Foarte rar apar interactiuni cu alte medicamente, reactii alergice sau schimbarea de culoare a scaunului. Sunt posibile balonari, senzatia de saturatie sau usoare greturi.

In caz de dereglari ale coagularii sangelui, de alergie la albumina, de disfunctii hepatice sau insuficienta renala, nu se recomanda administrarea de enzime. In timpul sarcinii si al alaptarii se va efectua, ca si in  cazul celorlalte medicamente, o echilibrare judicioasa.

Veninul albinelor ar putea stopa raspandirea HIV

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Veninul albinelor ar putea stopa raspandirea HIV

Oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit ca anumite substante din veninul albinelor ar putea contribui la stoparea raspandirii in organism a HIV, virusul care declanseaza SIDA.

Ei s-au declarat entuziasmati de aceasta descoperire si considera ca au facut un pas important in procesul de obtinere a unui gel care sa opreasca raspandirea in organism a virusului HIV.

Toxinele din veninul acestor insecte pot distruge virusul, fara sa afecteze celulele din jurul acestuia, informeaza dailymail.co.uk.

Substanta din veninul de albin, melitina, distruge virusul prin strapungerea invelisului protector al acestuia.

 Savantii de la Washington University School of Medicine au inserat această toxina in nanoparticule, inzestrate cu un fel de “amortizoare”, pentru a impinge celulele sanatoase atunci cand se ciocnesc de acestea.
[ad#articol]

Dar, atunci cand virusul HIV, care are dimensiuni mult mai mici, intra in contact cu ele, el se strecoara intre doua astfel de “amortizoare” si este imediat atacat de catre toxina.

Medicul Joshia L. Hood, coordonatorul studiului, considera ca aceasta toxina va putea fi folosita la fabricarea unui gel vaginal care sa impiedice raspandirea HIV in organism.Cele mai multe dintre medicamentele actuale incetinesc dezvoltarea virusului, insa veninul de albina il ataca si il distruge complet, prevenind astfel infectarea organismului.

Medicii considera totodata ca vor putea sa creeze in viitor un tip special de nanoparticule care vor fi capabile sa distruga si tumorile canceroase.

Detectarea cancerului de stomac prin respiratie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Detectarea cancerului de stomac prin respiratie

O echipa comuna de cercetatori israelieni si chinezi, a inventat un test care detecteaza cancerul de stomac prin analiza respiratiei si care are o rata de succes de 90%.

Acest  test detecteaza prezenta in aerul expirat a unor substante chimice, considerate un “semnal” care indica prezenta cancerului, informeaza dailymail.co.uk.

Studiul, realizat in comun de cercetatorii israelieni si cei chinezi, a fost efectuat pe un esantion de 130 de pacienti, iar rezultatele sale au fost publicate in British Journal of Cancer.

Profesorul Hossam Haick, cercetator la Technion Israel Institute of Technology, coordonatorul studiului, considera ca acest dispozitiv ar putea reprezenta o alternativa viabila pentru endoscopie – o procedura invaziva ce consta in introducerea unui tub lung si flexibil in sistemul digestiv, care poate fi costisitoare, consumatoare de timp si neplacuta pentru pacient.

Dispozitivul este inzestrat cu o serie de senzori care detecteaza acele particule chimice din respiratie care sunt eliminate de tumorile canceroase.