Month: February 2013

Colonhidroterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Fiind cel mai mare organ responsabil pentru starea sistemului imunitar, intestinul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Dereglarea functiei intestinale duce la aparitia multor afectiuni. In tratamentul cu apa cunoscut sub numele de clisma sau de cura interna Kneipp, intestinul gros este supus unei curatiri temeinice prin care sunt activate procesele intestinale, iar flora intestinala se regeneraza.

Originile terapiei

Clismele avand ca scop curatirea intestinului se practica de sute de ani. Asemenea procedee erau cunoscute si de catre egipteni si romani. Chiar si in Evul Mediu si in perioada Barocului doctorii recomandau pacientilor lor clisme pentru dezintoxicarea organismului. De-a lungul timpului, principiul de baza al tratamentului aproape ca nu s-a schimbat deloc.

Unul dintre cei mai renumiti colonhidroterapeuti ai timpurilor noastre a fost americanul John Harvey Kellogg (1853-1943), cunoscut si ca un vegetarian radical. El conducea un sanatoriu pentru terapie completa, unde se punea accentul pe hrana, exercitiu fizic si clisme. Din SUA metoda irigarii colonului a ajuns in secolul XX si in Canada, dupa care moda a revenit in Europa. In Germania se practica cu succes de mai bine de 25 de ani.

Ce este colonhidroterapia?

Intestinul nostru are aproximativ 8,5 m lungime si o suprafata totala de 200 m2. In intestinul gros se aduna toate componentele hranei pe care organismul nu le poate utiliza. Acestea sunt concentrate si eliminate prin rect. Intrucat in intestin se afla 75% din celulele imunitare si limfoide, functionarea optima a mucoasei intestinale este de mare importanta pentru intregul sistem imunitar.

Flora noastra intestinala este adesea deteriorata, din cauza hranei necorespunzatoare, a aditivilor alimentari si a medicamentelor. O flora intestinala sanatoasa este indispensabila pentru a ne proteja de agentii patogeni. Daca exista o lipsa de bacterii intestinale naturale, toxinele si produsele reziduale nu se descompun si nu sunt eliminate suficient de rapid.

Cu ajutorul colonhidroterapiei se poate regla o flora intestinala deteriorata. Dupa cum sugereaza si numele, este vorba despre o clatire a intestinului gros (colon) cu apa calduta.

Astfel, se indeparteaza resturile provenite din digestie, iar mucoasa intestinala se poate regenera.

Spre deosebire de metoda traditionala a clismelor facute manual, cu ajutorul unui furtun, in cazul colonhidroterapiei pacientul este conectat la un aparat cu un sistem de doua furtunuri.

Primul furtun introduce apa calduta in intestinul gros, iar cel de-al doilea evacueaza apa murdara. Lichidul de spalare este format din solutie de sare la temperatura corpului, la care se pot adauga tincturi de plante medicinale – spre exemplu musetel.

La ce sa va asteptati?

In timpul tratamentului, veti sta culcat pe spate.

  • Vi se va introduce un mic tub in anus, care este legat cu doua furtunuri – unul de intrare si unul de evacuare.
  • Apoi se va introduce apa calda in intestin. Se poate ca apa sa fie imbogatita cu substante homeopate sau din plante.
  • Temperatura apei depinde de felul terapiei si poate varia intre 21 si 41 de grade Celsius. In total, se introduc, 10 l de apa.
  • Apa calduta relaxeaza musculatura intestinala, care conduce la mobilitatea intestinala dorita. Gazele sau resturile fecale se dizolva si sunt evacuate. Nu intervine starea de sicomfort vizual sau olfactiv in timpul tratamentului.
  • Un masaj suplimentar, masajul colonului, dizolva resturile de excremente si curata peretii intestinului. Masajul se face pe abdomen, in ritmul respiratiei cu miscari circulare deasupra intestinului gros.

Procedeul de curatire se repeta de mai multe ori si dureaza in total aproximativ 45 de minute. Numarul de tratamente recomandate variaza intre 4 si 8 sedinte, uneori sunt indicate chiar si mai multe. Este utila asocierea colonhidroterapiei cu un post de mai multe saptamani.

Cu pregatire pentru acest tratament este recomandat ca in ziua dinaintea tratamentului sa se ia numai o masa usoara. In ziua terapiei este recomandat, pe cat posibil, sa nu mancati. Iar ulterior se recomanda doar alimente care se digera usor si foarte hranitoare, ca de exemplu supa concentrata sau supa de legume, sucuri de fructe sau de legume si ceaiuri de ierburi.

Cui i se recomanda colonhidroterapia?

Rezultate bune se obtin in cazul infectiilor intestinale cronice si acute.

Conform principiilor fizioterapeutice, o flora intestinala dereglata poate cauza si alte boli, precum alergii, boli de piele, predispozitie crescuta la infectii si dureri de cap. In cazul sensibilitatii la problemele circulatorii, ar trebui sa consultati mai intai medicul. Clatirea intestinului nu este recomandata in caz de operatii la intestin, infarct, angina pectorala, sangerari intestinale, infectii intestinale, ocluzie intestinala, formare de tesuturi noi in intestinul gros, adenom de prostata, precum si in caz de sarcina.

Cati microbi poti gasi pe telefonul mobil?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

In urma unui test bacteorologic, un grup de studenti ai Universităţii Surrey din Marea Britanie, au descoperit  cati microbi, bacterii si microorganisme daunatoare se afla pe telefoanele mobile imediat dupa folosirea acestora.

Dupa ce au reusit sa imprime intreaga portiune a unui telefon mobil pe o lamela speciala de microscop, in doar trei zile rezultatele pe care studentii le asteptau au fost cu adevarat uimitoare, relateaza dailymail.co.uk.

Studentii implicaţi in acest studiu sustin ca  o mare portiune din ecranul telefoanelor este acoperita in mod constant de microorganisme care, din fericire, nu sunt periculoase pentru corpul uman. Coloniile de bacterii care se formeaza pe suprafetele telefoanelor provin din flora invizibila de microorganisme a corpului uman. 

Doctorul Simon Park, lector universitar in biologie moleculara, sustine ca acest experiment facut de studenti ii ajuta sa descopere o lume microbiologica pe suprafete ale unor obiecte folosite zi de zi.

“Se poate vedea foarte clar felul in care aceste bacterii cresc pe suprafata telefoanelor mobile. Bacteria care se dezvolta in acest caz se numeste Bacillus mycoides. Acest mod de dezvoltare al bacteriilor este unic in cazul bacteriei. Din aceste rezultate se pare ca telefoanele nu tin minte doar numere ci si ce fel de contacte are fiecare om cu suprafete ce ajuta la dezvoltarea microorganismelor”, sustine Simon Park.

Ceaiul verde si vinul remedii impotriva maladiei Alzheimer

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ceaiul verde si vinul remedii impotriva maladiei Alzheimer

Ceaiul verde si vinul au efecte protectoare asupra creierului cand vine vorba de maladia Alzheimer, intrucat ambele bauturi contin o molecula care impiedica placile amiloide sa distruga celulele nervoase din creier.

Comform lefigaro.fr,vinul si ceaiul verde contin fiecare un polifenol, resveratrol respectiv EGCG (epigallocatechin gallate), molecule cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si pentru actiunile lor benefice contra diabetului, obezitatii si cancerului.

Comprimate continand doze concentrate de resveratrol fac de exemplu obiectul unui test clinic de faza a II-a in Statele Unite, in cadrul caruia oamenii de stiinta incearca sa le studieze efectele pe care aceasta substanta activa le are asupra pacientilor suferind de forme usoare si moderate de dementa.

[ad#article]

Maladia Alzheimer se explica prin prezenta placilor amilioide, un agregat de peptide beta-amiloide si de proteine tau, in creier. Aceste formatiuni se lipesc de neuroni, provocandu-le distrugerea. “Am dorit sa vedem daca forma exacta a acestor placi joaca un rol esenţial” in acest proces, a explicat profesorul Nigel Hooper, coordonatorul studiului.

Cercetatorii britanici au plasatin eprubete de studiu placi amiloide in prezenta unor celule nervoase cerebrale umane si animale. “Atunci cand am adaugat moleculele extrase din vin si din ceai verde, placile nu mai provocau moartea acestor celule”, a relatat acelasi cercetator. “Ele erau deformate si nu mai puteau sa se lipeasca de moleculele (denumite prioni) situate la suprafata neuronilor”.

Histerectomia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Histerectomia

Histerectomia reprezinta ablatia (inlaturarea) chirurgicala a uterului in totalitate sau partial. In SUA, cca 25% din femeile care au depasit varsta de 50 de ani au facut aceasta operatie. Desi histerectomia este frecvent recomandata femeilor cu fibroame, de multe ori ea nu este necesara.

Desi in trecut ginecologii europeni obisnuiau sa recomande efectuarea unei histerectomii mai rar decat o faceau colegii lor din SUA, in ultimul timp tendinta de a recurge tot mai des la inlaturarea pe cale chirurgicala a uterului a inceput sa se faca simtita si pe batranul continent. Femeile – mai ales cele tinere- ar trebui sa se gandeasca bine inainte de a se hotara sa se supuna unei operatii de histerectomie si sa ia in calcul ca inlaturarea chirurgicala a ovarelor va duce la instalarea imediata a menopauzei. Aceasta inseamna ca vor trebui sa urmeze o TSH si ca nu vor mai putea ramane gravide.

[ad#articol]

Ce  tipuri de histerectomie exista?

  • Histerectomia abdominala subtotala care presupune inlaturarea chirurgicala a uterului si uneori a ovarelor si trompelor falopiene, colul uterin fiind lasat intact.
  • Histerectomia abdominala totala, care presupune ablatia ovarelor, a trompelor falopiene, a uterului si a colului uterin.
  • Histerectomia radicala, care reprezinta ablatia uterului, colulului uterin si a ganglionilor limfatici pelvini prin realizarea unei incizii abdominale.
  • Histerectomia vaginala, care consta in efectuarea unei histerectomii prin vagin si nu prin incizie abdominala.

Inlaturarea ovarelor duce la stoparea definitiva a productiei de hormoni sexuali feminini.

De ce se face?

Histerectomia poate fi facuta in urmatoarele cazuri:

  • pentru inlaturarea chirurgicala a tumorilor canceroase care afecteaza organele pelviene;
  • pentru a trata orice tip de infectie pelviana grava si incontrolabila;
  • pentru a opri o hemoragie uterina care pune in pericol viata pacientei;
  • in cazul anumito boloi grave care afecteaza intestinele sau vezica urinara;
  • pentru indepartarea fibromilor uterini numerosi care provoaca sangerare excesiva si dureri menstruale puternice;
  • pentru taratarea prolapsului uterin in grad avansat;
  • pentru a trata endometrioza severa;
  • pentru a remedia prolapsul uterin si vaginal.

NB: Histerectomia NU trebuie niciodata sa fie tratamentul de electie in cazul sangerarilor menstruale excesive.

Ce trebuie sa faceti daca medicul va recomanda o astfel de operatie?

  • Intrebati-l de ce recomanda inlaturarea uterului. Important este ca si dumneavoastra sa fiti convinsa de necesitatea acestei operatii.
  • Nu luati o decizie pripita – complicatiile aparute dupa histerectomie se manifesta cel mai adesea la femeile care nu erau convinse ca operatia era cu adevarat necesara.
  • Daca nu aveti incredere in recomandarea medicului dumneavoastra, sau doriti sa evitati operatia, cereti si opinia altui ginecolog. O a doua opinie va poate ajuta sa identificati si alte modalitati de tratare a unor boli, mai putin radicale decat o histerectomie.
  • Interesati-va daca vor trebui extirpate si ovarele. Cereti sfatul medicului in legatura cu TSH, care v-ar putea fi prescris pentru a combate instalarea precoce a menopauzei ca urmare a inlaturarii ovarelor. In trecut, exista obiceiul ca ablatia uterina sa fie insotita de cea a ovarelor, pentru a preveni aparitia cancerului ovarian, dar medicii de astazi considera ca acest lucru nu este necesar.

Cum se realizeaza?

  • sub anestezie generala, se va efectua o incizie la nivelul abdominal inferior, dupa care se va trece la extirparea uterului si, daca este necesar, a ovarelor si a trompelor falopiene.
  • dupa operatie, vi se va face o perfuzie si in caz de nevoie, vi se va pune un cateter (o sonda) pentru a drena urina. Veti avea o scurgere vaginala care va dura una sau doua zile.
  • daca vi s-au extirpat ovarele, vi se va prescrie un tratament de substitutie hormonala (TSH).
  • histerectomia poate fi realizata si prin vagin. In locul inciziei in peretele abdominal, se va face o incizie mica la nivelul peretelui vaginal, prin care se scoate uterul. In cursul interventiei se pot extirpa si ovarele sau alte organe. Intrucat cavitatea abdominala nu este deschisa, recuperarea post- operatorie este mai rapida si se evita aparitia complicatiilor post- operatorii. Este tipul de operatie ideala cand este vorba de remedierea prolapsului uterin lipsit de complicatii. Histerectomia pe cale vaginala se practica in cazul fibroamelor care nu sunt mai mari decat un pumn, daca uterul este mobil si vaginul destul de larg.

Ce se intampla dupa operatie?

  • Dupa intoarcerea acasa, este recomandabil sa mentineti un nivel moderat de exercitiu fizic, oprindu-va insa de indata ce simtiti vreun disconfort.
  • Puteti sa va reluati activitatile obisnuite, precum mersul la cumparaturi sau activitatile gospodaresti la cinci sapatamani de la operatie. In a sasea saptamana va veti simti aproape normal, desi veti continua sa resimtiti o oarecare oboseala.
  • Incepand din a sasea saptamana de la operatie va veti putea relua activitatea sexuala, intrucat partea superioara a vaginului va fi deja vindecata. Daca in decursul operatiei nu v-a fost extirpat si colul uterin, senzatiile resimtite in timpul contactului sexual nu vor fi afectate.

Operatia are efecte psihologice?

  • Majoritatea femeilor care au beneficiat de consiliere din partea ginecologului ianinte de operatie, sunt multumite de decizia luata. Vaginul ramane neschimbat dupa operatie – cu exceptia cazurilor in care se recurge la histerectomie radicala, care presupune o usoara scurtare a acestuia.
  • Insatisfacia apare atunci cand decizia nu a fost luata dupa o justa cumpanire a motivelor si a tuturor optiunilor pe care femeia in cauza le avea la dispozitie si atunci cand partenerul a fost implicat in procesul decizional.
  • Femeile care sufera de depresie dupa histerectomie fac parte, de obicei, din categoria acelora care nu erau convinse ca operatia era absolut necesara, mai ales daca nu era vorba de o boala care sa le puna in perisol viata. Este mult mai usor sa accepti o asemenea operatie daca stii ca aceasta ti-a salvat viata.

Leucoreea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Leucoreea

Adesea leucoreea sau scurgerea vaginala este deranjanta si neplacuta – nici o femeie nu doreste sa traiasca pe termen lung cu aceasta afectiune, chiar daca, in cele mai multe cazuri, aceasta este inofensiva. Leucoreea, cum este numita aceasta scurgere, poate insa indica si o infectie vaginala produsa de ciuperci sau bacterii. si dereglarile hormonale pot duce la leucoree. In cazuri foarte rare, leucoreea este expresia unor boli foarte serioase, de aceea o scurgere ce tine o perioada mai indelungata, trebuie intotdeauna diagnosticata medical.

Ce este leucoreea?

Vaginul este un organ care se curata singur. Toate secretiile, precum si celulele moarte, sunt transportate spre exterior, “se scurg afara”. Cantitatea si compozitia scurgerii vaginale depinde de diversi factori. Astfel, in ciclul lunar, exista faze in care se produce o cantitate mai mare de leucoree, chiar si spre finalul unei sarcini se poate ajunge la o scurgere abundenta.

O cantitate mica de scurgere, in cazuri normale transparenta sau alba, exista intotdeauna.

Daca apar modificari privind cantitatea, culoarea, consistenta sau mirosul, atunci acestea pot avea diverse motive. De cele mai multe ori, cauza poate fi o infectie vaginala sau o dereglare hormonala (afectiuni ale ciclului).

O infectie vaginala (vaginita) poate avea diferite cauze. De cele mai multe ori, factorul nociv sunt micozele ( mai ales Candida albicans), dar si bacterile intestinale care ajung in vagin sunt luate in consideratie ca factor declansator.

In plus, exista si agenti care sunt transmisi la un contact sexual neprotejat. La acestea se adauga trichomonas, chlamydia si, in mai mare masura, gonococi, care provoaca gonoreea (blenoragia).

Cu toate ca, o infectie vaginala nu este, de cele mai multe ori, o boala serioasa, trebuie insa sa va lamuriti si sa urmati un tratament medical, pentru a evita o evoluare a infectiei. In multe cazuri, este necesara si o tratare a partenerului, pentru ca sa nu aiba loc nici un “efect de ping-pong”, adica partenerii sa se tot molipseasca reciproc.

Cum recunosc leucoreea?

Daca leucoreea se modifica ca aspect, durata, cantitate, culoare, consistenta sau miros, ori daca se manifesta prurit puternic in regiunea vaginului, acestea sunt indicatii de infectie. In mod normal, leucoreea este transparenta sau alba (scurgere alba) si aproape fara miros. Daca insa este galbuie sau verzuie si observati vreun miros neplacut, ar trebui sa consultati un ginecolog. Acesta, de regula, va putea identifica cu un test-lama microorganismul care a provocat-o.

[ad#articol]

O scurgere care produce arsuri si mancarimi poate avea si cauze alergice. Cele mai frecvente sunt alergiile la detergenti, cosmetice sau articole de igiena, precum si la aditici de baie.

Ce poate face medicina alopata?

In functie de cauza, medicina alopata foloseste urmatorii agenti terapeutici:

  • in cazul unei infectii cu micoza, doctorul prescrie un antimicotic. Acesta este aplicat fie ca ovul vaginal, fie sub forma de crema.
  • infectiile bacteriene sunt tratate cu antibiotice ( de cele mai multe ori sub forma de crema). Adesea este suficienta o cura cu bacilii Doderlein – bacterii vaginale naturale, care pot fi obtinute sub forma de capsule ce trebuie introduse in vagin.

Un mod de viata sanatos

Bacteriile de tipul lactobacillus apar in multe varietati de iaurt. In cazul scurgerilor usoare,  un tampon imbibat in iaurt netratat poate ajuta la refacerea florei vaginale naturale. In cazul unei infectii, este recomandat sa se renunte la tampoane pentru o perioada.

Remedii naturale

In functie de cauza alterarii scurgerii normale, tratamentul naturist urmareste sa intareasca sistemul imunitar, sa usureze simptomele sau sa detoxifice organismul.

Usturoiul proaspat are proprietati antiinflamatorii; consumat crud poate ajuta la tratarea infectiilor vaginale.

Urzica moarta alba se recomanda, de asemenea, sub forma de ceai, dar si sub forma de bai de sezut.

Cum poti scapa de durerile de cap pentru totdeauna?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cum poti scapa de durerile de cap pentru totdeauna?

Durerile de cap sau migrenele cu care ne confruntam deseori, le putem combate pentru totdeauna, cu ajutorul identificarii sursei durerii.

Durerile de cap cauzate de foame

Cum te simti? Dureri de cap combinate cu junghiuri in stomac

Cauza:  Probabil o scadere in nivelul de zahar din sange cand sari peste o masa poate lipsi creierul de glucoza,ea fiind combustibilul lui principal, potrivit dieteticianului Kylene Guerra, de la Clinica din Cleveland.

Remediul: Dieteticianul recomanda o masa in cantitati mici, echilibrata, cum ar fi jumatate de sandvis din carne de curcan cu paine integrala, la fiecare patru ore pentru a pastra nivelurile de zahar in sange stabile.

Durerea care iti crapa craniul

Cum te simti? Simti o durere strapungatoare, de obicei pe o singura parte a capului, care poate cauza greata, vedere neclara, ameteala

Cauza :  O migrena, o tulburare cronica ce declanseaza dureri de cap severe si se poate intinde de la patru ore la trei zile daca nu primeste tratament. “Aproape jumatate din cei care sufera de migrene nici macar nu stiu ca le au – cred doar ca au de-a face cu o durere de cap extrem de rea”, spune Peter Goadsby neurologist, doctorand şi director al Centrului de Cercetare a Durerilor de cap de la Universitatea din California, San Francisco,  scrie Huffington Post.

Remediul: Medicamentele fara prescriptie pentru dureri de cap pot trata migrenele care nu au frecventa mare (mai rare decat doua luni), dar pentru cei 40% dintre cei afectati care au atacuri grave, medicamentele cu prescriptie, incluzand anumite antidepresive, pot ajuta la scaderea frecventei, asemenea suplimentelor de genul vitaminei B2 si a coenzimei Q10.

Greutatea din coada

Cum te simţi? Cu dureri in zona unde se strange parul in coada, care pot trimite semnale spre cap sau spre gat.

[ad#articol]

Cauza: Daca iti prinzi prea strans parul la spate, poti pune o presiune prea mare pe muschii si tesutul de dedesubtul scalpului, cauzand o durere extracraniala, conform unui studiu de la Clinica de Migrene din Londra.

Remediul: Lasa-ti parul desprins!

Dureri de cap cu palpitatii

Cum te simţi? Ca si cum ai purta o banda prea stramtă in jurul fruntii

Cauza: stresul este principala cauza. Durerile cauzate de tensiune, care sunt cele mai frecvente, pot fi produse de un dezechilibru la neurotransmitatori, incluzand serotonina si norepinefrina, spune Goadsby.

Remediul: Aceste dureri pot fi tratate prin medicamente disponibile fara prescriptie sau prin tehnici de relaxare precum respiratia profunda, yoga si dormitul in timpul zilei.

Senzatia de apasare dintre ochi

Cum te simţi? Cu o durere concentrata de obicei in spatele ochilor.

Cauza: privitul intr-un ecran de computer de-a lungul intregii zile poate cauza oboseala si incordarea muschilor oculari, ceea ce poate duce şa o durere provocata de tensiune, potrivit unui neuro-oftalmologist din Dallas.

Remediul: Acelasi specialist american recomanda, in cazul durerilor frecvente de cap, cate o pauza de 15 minute de la calculator la fiecare doua ore: “Sa te ridici din scaun ca sa te misti este deja o practica sanatoasa pentru inima, iar ochii tai iti vor multumi si ei.”

“Ceata” de la petrecerea post-cocktail

Cum te simţi? Ca in timpul unei mahmureli puternice.

Cauza: A fost demonstrat ca alcoolul si podusele alimentare care contin chimicala tiramina (berea, vinul rosu si branza) pot cauza migrene. Mancarurile procesate conservate cu nitrat de sodiu pot dilata vasele de sange din cap, provocand durere.

Remediul: Masoara-ti ritmul in care bei si pastreaza un jurnal al mancarii pentru a identifica tipare intre anumite mese si dureri de cap, astfel incat sa poti sti ce alimente sa eviti.

Boli tratate de lavanda, narcise si ghiocei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Boli tratate de lavanda, narcise si ghiocei

Din timpuri stravechi, florile au fost considerate remedii naturale pentru boli comune, insa de ceva vreme sunt utilizate si pentru maladii mai grave, cum ar fi Alzheimer sau cancer.

Lavanda

In mod normal, lavanda combate insomnia, alopecia, anxietatea si stresul, fiind sedativa, relaxanta si antidepresiva.

Potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea din Maryland timpurile moderne s-a descoperit ca uleiurile din lavanda au calitati analgezice, fiind utilizate contra durerilor de dupa interventii chirurgicale,potrivit dailymail.co.uk.

Lavanda, administrata in cazuri de anxietate, a avut aceeasi eficacitate ca medicamentul lorazepam, potrivit unui studiu german publicat in Phytomedicine.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Oodate din Japan, uleiul de lavanda reduce gradul de agresivitate si anxietate in cazul pacientilor cu dementa şi are proprietăţi antibacteriene şi antivirale.

Ghioceii

Minunatele flori albe care anunta venirea primaverii sunt utilizate in mod traditional ca remediu in cazul durerilor de cap, ca analgezic si antidot in cazuri de otravire.

In prezent au devenit insa si remediu contra formelor usoare spre moderate de dementa. Bulbul ghiocelului contine galantamina, care contribuie la cresterea nivelului de acetilcolina, o substanta din creier implicata in transmiterea mesajelor de la celulele nervoase.

Maladia Alzheimer este asociata cu scaderea nivelului de acetilcolina, iar in cazul acesteia galantamina opreste sau incetineste declinul, ajutand memoria.

 Initial, galantamina a fost testata contra maladiilor oculare si a tulburarilor cardiace si gastrice si abia in anii 1980 s-a descoperit ca este benefica in cazurile de dementa.
[ad#articol]

Narcisa

In mod traditional este utilizata ca vomitiv, dar si in comprese peste arsuri sau rani.

In prezent este folosita impotriva maladiei Alzheimer, bulbul florii continand aceeasi substanta galantamina.

De asemenea, substantele din narcisa sunt utilizate ca vehicul pentru medicamentele antidepresive, pentru a le face mai eficiente in creier.

Un studiu realizat in China a stabilit ca unii compusi din narcisa pot distruge unele tipuri de celule canceroase (leucemie).