Month: January 2013

Riscurile consumului de alcool inainte de culcare

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Riscurile consumului de alcool inainte de culcare

Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca, consumul de alcool inainte de culcare, poate afecta somnul.

O echipa de cercetatori de la London Sleep Centre spune ca studiile au demonstrat ca alcoolul perturba ciclul normal al somnului. Mai mult, consumat in mod constant, alcoolul poate duce la insomnie, afirma acestia citati de bbc.co.uk.

Unul sau doua pahare de alcool ar putea sa-ti confere o stare de bine pe termen scurt, insa, daca este consumat constant inainte de culcare, alcoolul poate cauza probleme semnificative.

In cazul in care mergi la un eveniment si bei alcool, este de preferat sa lasi sa treaca o ora – doua pana mergi la culcare, pentru ca o parte din alcool sa fie eliminata din organism.”, ne specifica  doctorul Irshaad Ebrahim, director medical la London Sleep Centre si co-autor al studiului, care a fost publicat in revista Alcoholism: Clinical & Exxperimental Research.  

“Alcoolul poate sa inabuse respiratia, asa ca aceia care nu sforaiau inainte se transforma rapid in persoane care sforaie, iar cei care sforaiau inainte de a consuma alcool in mod constant pot ajunge sa se confrunte in timpul somnului cu apneea (oprire temporara a respiraţiei, n.r.)“, a adaugat specialistul.

Autorii acestei cercetari, ne instiinteaza ca pentru a obtine aceste rezultate, au fost nevoiti sa analizeze 20 de studii din acest domeniu, astfel au descoperit ca alcoolul pare sa modifice somnul in trei feluri.

Intr-o prima faza, accelereaza instalarea starii de somnolenta. Al doilea efect nesanatos este acela ca somnul este prea profund. Aceste doua schimbări – care sunt identice cu efectele medicamentelor antidepresive asupra oamenilor – ar putea fi contestate, insa explica de ce unii oameni care au insomnie consumă alcool.

Specialistii sunt de parere insa ca al treilea efect al consumului de alcool inainte de culcare – fragmentarea somnului in cea de-a doua parte a noptii – este cel mai putin placut. Alcoolul reduce timpul petrecut in REM (rapid eye movement/ miscarea rapida a ochilor in timpul somnului), faza somnului in care se produc cele mai numeroase si cele mai intense vise. “Din aceasta cauza, somnul este mai putin odihnitor”, a mai adaugat doctorul Ebrahim.

Daca folosesti aspirina timp indelungat, poti orbi!

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Daca folosesti aspirina timp indelungat, poti orbi!

Potrivit unui studiu publicat in revista JAMA Internal Medicine, persoanele care folosesc timp indelungat aspirina, sunt mai predispuse catre o anumita forma de orbire.

Acest studiu care a fost citat de catre bb.co.uk, la care au participat 2,389 de subiecti, demonstreaza ca folosirea aspirinei ani la rand, poate cauza leziuni retinei, ajungandu-se chiar la obstructionarea vederii pacientului.

In ceea ce priveşte aspirina, este bine stiut ca aceasta poate promova hemoragii interne si acesta este motivul pentru care cercetatorii considera ca “ar trebui luata in calcul si varianta ca aspirina poate determina afectarea vederii”.

[ad#articol]

La finalul acestui studiu, care in principiu a durat 15 ani, cercetătorii au constatat ca 9,3% dintre pacientii care au consumat aspirina cel putin o data pe saptamana au dezvoltat degenerare maculara (AMD), comparativ cu numai 3,7% dintre pacientii carora nu le-a fost administrat acest medicament. Masuratorile au fost facute la intervale de cinci, 10 si 15 ani.

AMD este cauzata de dezvoltarea vaselor de sange in locuri neadecvate, ceea ce poate duce la inflamare si sangerare si poate afecta retina. Acest proces poate avea loc foarte repede, astfel ca vederea poate fi afectata definitiv in doar cateva zile.

“Pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare, riscurile la care se supun in cazul opririi tratamentului cu aspirina sau evitarea prescrierii acesteia sunt mai mari decat in cazul celor care dezvolta AMD. Astfel, pacientii care iau aspirina pentru ca le-a fost prescrisa de medic nu ar trebui sa renunte la tratament fara consultarea acestuia”.

Bolile cearceafurilor murdare.

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Bolile cearceafurilor murdare.

Un sondaj realizat in Marea Britanie ne arata ca o cincime dintre britanici nu isi schimba lenjeria patului nici o data pe luna, lucru care poate duce la aparitia eczemelor, sforaitului sau chiar a astmului.

Potrivit unui sondaj realizat pe 2000 de britanici  sub autorizarea companiei producatoare de mobila Dunelm Mill, 40% dintre acestia schimba asternuturile de pat o data pe saptamana, 36% de două ori pe luna, iar 17 % dintre participanti au spus ca le schimba doar o data pe luna sau mai rar.

“Pastrarea unei igiene corecte in dormitor cand vine vorba de schimbarea asternuturilor inseamna mult mai mult decat simpla lor improspatare”, explica Dr Adam Fox, un alergolog pediatric de la un spital important din Londra, precizand ca timpul pe care il petrecem dormind, acesta ajungand la aproximativ o treime din viata, se reflecta in reziduurile de natura organica pe care le lasam printre cearsafuri.

“Corpurile noastre emana milioane de celule ale pielii in fiecare zi, dintre care multe se desprind in timpul somnului si se depoziteaza in pat”, continua Dr Fox. Alaturi de celulele din piele, corpurile noastre secretă si fluide, transpiratie si uleiuri in timpul unui somn indelungat.”

[ad#articol]

Problema principala ridicata de depozitarea acestor celule este ca reprezinta o atractie pentru plosnite.

In timp ce plosnitele sunt destul de inofensive, explica in continuare doctorul, resturile creaturilor microscopice contin alergeni care pot cauza complicatii de sanatate. Daca sunt inhalati, acesti alergeni pot provoca astm si rinita si chiar inrautati eczema, scrie Daily Mail.

Apendicita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Apendicita

Suspiciunea unei inflamatii a apendicelui, numita gresit in limbaj popular apendicita, reprezinta primul contact al multor persoane cu un spital. Intr-adevar, in unele cazuri, apendicele a fost scos “pentru nimica toata” dar, pentru a reduce la maxim riscul unei posibile perforari a apendicelui, se executa intotdeauna o operatie, atunci cand ipoteza inflamatiei lui nu poate fi complet exclusa.

Ce este apendicita?

Apendicele este o sectiune infundata a colonului, aflata in partea dreapta, inferioara a abdomenului, in cavitatea bazinului. La apendicita, insa, nu apendicele este inflamat, cum ne face sa credem numele acestei afectiuni, ci doar o mica excrescenta a acestuia, de forma unui vierme – apendicele vermicular. In urma patrunderii bacteriilor in interiorul sau – in cazul unei infectii intestinale, sau prin infundarea sa ( de pilda din cauza samburilor de cireasa inghititi), mucoasa se inflameaza.

In faza avansata a bolii, peretele apendicelui cedeaza (perforarea abdomenului), iar puroiul si bacteriile ajung in cavitatea abdomenului. Aceasta este o situatie in care viata se afla in pericol si trebuie imediat tratata de catre un specialist.

Este necesara identificarea cauzei inflamarii. Nici macar medicul nu poate intotdeauna sa puna prea usor un diagnostic fara echivoc.

Cum recunoastem apendicita?

Apendicita se manifesta frecvent prin dureri puternice in partea dreapta, inferioara, a abdomenului. Uneori este posibil sa apara dureri in partea superioara a abdomenului sau o diaree dureroasa. Masurarea temperaturii corporale ofera un indiciu clar: daca temeperatura rectala e mai mare cu mai mult de 1 grad C fata de temeperatura masurata sub brat, aceasta este o indicatie clara a prezentei unei inflamatii in zona abdominala. In cazul unor suspiciuni, doctorul realizeaza o ecografie a zonei abdominale si o analiza a sangelui.

[ad#articol]

Remedii naturale

Apendicele este parte a sistemului de aparare al corpului. Din aceasta cauza, medicina naturista recomanda sa nu se sacrifice cu usurinta aceasta parte. Dar nici nu trebuie sa va asumati riscuri majore. In functie de gravitatea problemei, puteti sa va rezervati de la jumatate pana la o zi de abstinenta, pentru a incerca un tratament alternativ. In unele cazuri simptome similare apendicitei pot aparea din cauza unei infectii intestinale (diaree) sau a unei constipatii de durata. In acest caz, o zi de abstinenta ajuta adesea la terminarea constipatiei. Daca masurile luate nu aduc imbunatatiri clare ale starii dumneavoastra de sanatate, trebuie sa va adresati neapara medicului specialist.

Nu luati sub niic o forma substante laxative. Acest lucru ar putea duce la agravarea problemei. Daca  nu poate fi evitata operatia, puteti face ceva in privinta cicatricei ce ramane dupa ea: masatiz ilnic pe cicatrice crema de galbenele, aceasta ajutand vindecarea. Masajele regulate cu ulei de sunatoare (ulei rosu) mentin cicatricea elastica.

Cristaloterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Cristaloterapia

Fiecare piatra pretioasa vibreaza intr-o alta frecventa, corespunzatoare structurii cristalelor sale. Oscilatiile acestora intra in rezonanta cu corpul uman. Acest fapt este utilizat in terapia cu cristale, prin care se incearca sa se actioneze cu diferite cristale asupra organelor si a psihicului. Cristalele pot dezintegra vibratiile negative sau actiona stimulator asupra rezistentei specifice organismului, refacand echilibrul acestuia.

Originea cristaloterapiei

In toate culturile inalte, civilizate, pietrele pretioase si cristalele au fost apreciate nu numai datorita frumusetii lor, ci mai ales, datorita actiunii lor tainice. In epoca de piatra se cunostea deja actiunea tamaduitoare a catorva pietre.

Cu 4000 de ani inainte de Hristos, chinezii au dezvoltat una din cele mai vechi metode terapeutice, care consta in asezarea anumitor pietre pe corp. Fie ca este vorba de faraonii Egiptului antic, de indienii din America de Nord, de inteleptii din India sau mai tarziu de medicii romanii si arabi – cu totii detineau cunostinte detaliate despre actiunea benefica a pietrelor pretioase, cat si retete pentru producerea de tincturi, elixire sau pulberi.

In Evul Mediu au scris opere despre actiunile pietrelor pretioase atat Marbod, episcopul de Rennes ( 1035-1123), cat si Hildegrad von Bingen ( 1098- 1179). Marbod a dobandit cunostintele sale prin cercetari stiintifice, in schimb, Hidegard von Bingen prin conceptia ei vizionara, care a ajutat-o si in alte domenii la intelegeri mai profunde. Stiinta despre forta de recuperare, despre forta benefica a cristalelor, a fost puternic si adanc ancorata, fiind transmisa de la o generatie la alta.

Ce este terapia cu cristale?

Pietrele pretioase si cristalele produc prin oscilatiile lor rezonante fine in corpul nostru. Cu aceasta ocazie, corpul omenesc raspunde si el in mod special la acele oscilatii care ii lipsesc. Deci, cu alte cuvinte, daca dumneavoastra sunteti intr-o anumita zona blocat sau tensionat, atunci pietrele pretioase corespunzatoare ajuta la armonizarea acelor zone tocmai in oscilatia care va lipseste si, in acest fel, sprijina procesul de vindecare si recuperare. Pietrele pretioase prezinta modele fundamentale de oscilatii, care sunt exprimate prin culorile lor naturale si prin structura lor cristalina.

Actiunea unei pietre pretioase se poate deduce, de exemplu, din culoarea acesteia, densitatea pietrei pretioase fiind si ea importanta.

Pietrele si cristalele opace isi desfasoara actiunea lor in zonele fizice ale corpului, in schimb, cele trasparente mai ales in sfera sentimentelor si senzatiilor. Cristalele total trasnparente va conecteaza cu aspectele intelectuale, mentale si spirituale cele mai inalte, pe care piatra le intruchipeaza. Constient selectionate si corespunzatoare afectiunilor, pietrele pretioase pot contribui, pe langa sprijinirea proceselor de recuperare, la linistea interioara, la instaurarea calmului si a eliberarii.

Pietrele semipretioase si cristalele se procura in diferite forme si de diferite calitati. Pietrele brute, dar si asa-numitele pietre magulitoare ( pietre scumpe, nestematele lustruite), discurile de piatra, medalioanele, pandantivele sau siragurile din pietre pretioase pot fi utilizate in functie de necesitate si imprejurare.

Ce va asteapta?

Cea mai simpla metoda este de a purta pietrele pretioase sub forma de bijuterii. Pietrele transmit oscilatiile lor direct asupra corpului si armonizeaza, purifica si revigoreaza zonele corespunzatoare. Sunt activate si sprijinite fortele de recuperare proprii ale organismului.

Pietrele pretioase si cristalele pot fi aplicate direct pe zonele bolnave ale corpului si isi pot transmite astfel oscilatiile direct regiunilor bolnave sau zonele pielii atribuite acestora. In acest scop, intr-o atmosfera placuta, relaxanta, va intindeti comod pe o patura, pe pat sau pe o canapea si plasati piatra pretioasa selectata, pe partea corespunzatoare a corpului. Lasati oscilatiile sa actioneze timp de cca 20 de minute.

[ad#articol]

Dumneavoastra puteti sa repetati tratamentul in reprize regulate, timp de mai multe zile. Dupa fiecare tratament, curatati piatra sub jet de apa limpede si reincarcati-o din nou energetic mentinand-o intr-o grupa de cristale de stanca, respectiv intr-un bol cu mici sparturi de cristale de stanca.

Baile cu cristale pot calma durerile si ameliora problemele dermatologice. In acest scop, asezati mai multe cristale mari, in vana de baie si adaugati in apa de baie numai adaosuri naturale, cum sunt uleiurile eterice, laptele, smantana sau mierea, samponul de baie le poate reduce actiunea, putand diminua efectul.

Cui ii este indicata terapia cu cristale?

Cristaloterapia este indicata tuturor celor care doresc sa-si imbunatateasca starea generala de sanatate, sa impulsioneze procesul de recuperare, in caz de afectiuni sufletesti sau ale corpului. Ea este conceputa ca o terapie adjuvanta, auxiliara si preventiva. In schimb, toate bolile ce necesita tratamente alopate ar trebui sa le dicutati cu medicul dumneavoastra.