Month: December 2012

Cum scapi de raceala in doar 24 h

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cum scapi de raceala in doar 24 h

Atunci cand simtim primele simptome ale racelii, unii dintre noi sunt tentati sa ia medicamente, altii dintre noi cred ca simplu fapt de a sta in casa si a se odihni este secretul insanatosirii rapide. Insa, iata cum un reputat expert a gasit calea vindecarii racelii in doar 24 de ore.

Cercetatorul Ron Eccles, de la Universitatea Cardiff, a gasit solutia minune de a scapa de raceala in doar o zi, ne comunica Daily Mail.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a trata raceala intr-o zi.

Ora 7:00 – Fa un dus fierbinte!

Cand suntem raciti, primul moment greu al zilei este dimineata, cand din cauza racelii nu prea iti vine sa te indrepti spre baie. Dar, un dus fierbinte, se pare ca ar fi solutia perfecta. Apa fierbinte va indeparta senzatia de frig, si aburul va desfunda imediat sinusurile.

Ora 8:00 – Un mic dejun copios!

Ceea ce optam pentru mesele din timpul zilei ne ajuta extraordinar in drumul spre recuperare. Pentru micul dejun ,este recomandat un suc de portocale, pentru aportul necesar de vitamina C, precum si o portie de cereale sau fructe uscate, bogate in antioxidanti.

Ora 10:00 – Baie de aburi pentru fata

Raceala intotdeauna este insotita de un nas infundat sau si mai rau de sinusurile infundate, ceea ce ar putea conduce la aparitia durerilor de cap. O baie de aburi insotita de remedii naturale, precum uleiul de eucalip, poate ajuta la desfundarea sinusurilor. In acest moment, putem apela la ajutorul medicamentelor, cum ar fi paracetamolul sau siropul de tuse.

Ora 12:00 – Fa o plimbare!

S-ar putea sa nu vrei sa infrunti frigul de afara, insa o plimbare scurta ti-ar putea intari sistemul imunitar si imbunatati starea psihica. nu te ingrijora ca ti-ar putea face mai rau.

[ad#articol]

Ora 13:00 – Un pranz sanatos!

Este nevoie de un pranz sanatos! Poti opta pentru un gratar din carne slaba si o salata plina de verdeata, ele fiind optiunea perfecta.Proteinele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cei care renunta la carne, este posibil ca racelile sa apara mult mai des si sa tina mult mai mult decat normal.

Ora 15:00 – Este timpul pentru odihna!

Ceaiurile din plante si lichidele in general ajuta la fluidizarea mucozitatilor si la eliminarea acestora. Dupa ce vei bea un ceai fierbinte, somnul de dupa amiaza va fi unul linistit.

Ora 18:00 – Mananca ceva picant!

La cina se recomanda produsele picante. Poti alege intre usturoi, ardei iute, aceste alimente avand proprietati antivirale si antibacteriene, precum si proprietati de curatare a sinusurilor.

Ora 20:00 – Fa o baie fierbinte!

Este indicat sa inchei ziua cu o baie fierbinte, pentru a linisti muschii incordati. Aburii ar putea fi lovitura fatala pentru raceala.

Ora 22:00 – Din nou odihna!

Pentru a-ti reincarca bateriile si pentru a-ti ajuta organismul sa lupte impotriva virusului, este bun un somn linistit. Seara evitati sa beti lichide energizante, cum ar fi cafeaua sau alcoolul. Este de preferat sa aveti un tipar in privinta somnului.

Cancerul de piele

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Cancerul de piele

 

Exista mai multe tipuri de cancer de piele, dar cel mai frecvent intalnit si mai periculos este melanomul, “cancerul negru al pielii”, denumit astfel datorita asemanarii cu o pata hepatica de culoare inchisa. Tumoarea consta din celule care se afla in stratul superior al epidermei si contin pigmentul melanina. Celulele tumorale cresc in plan orizonatal, fiind relativ vizibile cu ochiul liber, dar cresc si in profunzime.

Atunci cand cancerul de piele este depistat in stadii precoce si este indepartat chirurgical, inainte de a patrunde in profunzime, pronosticul este destul de favorabil. Un  melanom extern, de mici dimensiuni poate sa fi strapuns deja epiderma si sa se fi raspandit prin sange si sistemul limfatic in intregul corp. In fazele avansate, melanomul este un cancer malign.

Rata de imbolnavire de cancer de piele creste de la varsta de 60 de ani, dar se pot imbolnavi si oamenii tineri.

Persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu par roscat sau blond, prezinta un risc sporit. Persoanele care se expun in mod frecvent la ultraviolete sau au suferit deseori de arsuri solare in copilarie sunt si ele considerate vizate. La lista se adauga si oamenii cu imunitate slabita si aceia care au antecedente familiale de cancer al pielii. Cel  mai bine ne protejam de melanoame daca evitam expunerea exagerata la soare. Expunerea la soare trebuie sa aiba loc numai atunci cand pielea este protejata in mod suficient impotriva razelor ultraviolete.

Cum recunoastem cancerul de piele?

Trebuie sa controlati cu regularitate petele hepatice si alunitele, pentru a identifica la timp eventualele modificari. Dat fiind faptul ca alunitele pigmentate sunt indeosebi cu contur regulat, rotunde sau ovale, orice neregularitate, dar mai ales cresterea intr-o anumita directie a alunitei, poate sa indice aparitia unui melanom.

Anormale pot fi si petele de pigment care au contur neregulat sau ramnificat. Un alt element definitoriu al melanomului este coloratia neomogena, care poate evolua de la negru-cafeniu, rosiatic, pana la cenusiu.

Alunitele pigmentate care cresc in inaltime, avand un diametru mai mare de 5 mm, trebuie sa fie, de asemenea, investigate.

[ad#articol]

Recunoasterea timpurie a carcinomului de piele are cea mai mare insemnatate pentru sansele de vindecare.

De aceea, de indata ce remarcati modificari, dar nu le puteti evalua, trebuie sa va adresati cu maxima urgenta medicului dermatolog. Daca aveti de la natura numeroase pete hepatice pe corp, este bine sa va aratati medicului dermatolog 1 data pe an.

Pe baza experientei sale, acesta este in stare sa puna diagnosticul, de cele mai multe ori, pe baza examinarii vizuale. Daca exista suspiciunea de melanom, se va preleva o proba de tesut, pentru un diagnostic cert.

Ce poate face medicina alopata?

O alunita pigmentata asupra careia planeaza suspiciunea de melanom va fi indepartata chirurgical, sub anestezie locala. Se va preleva si o portiune de tesut invecinat, care va fi investigat la microscop. Grosimea tumorii si nivelul de penetratie in tesut evidentiaza stadiul maladiei. Intr-o faza precoce, indepartarea pe cale chirurgicala a tumorii asigura o vindecare definitiva.

Daca nodulii limfatici sunt deja afectati de metastaze, trebuie sa fie eliminati chirurgical si acestia. Tratamentul postoperator este dificil, deoarece aceste celule de melanom nu reactioneaza la medicatia obisnuita. Nici roentgenoterapia nu da rezultate bune decat extrem de rar. De cele mai multe ori,  se incearca intarirea sistemului imunitar prin intermediul alfa-interferonului, pentru a se prelungi perioada asimptomatica.

Sindromul burn-out

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Sindromul burn-out

Activitati care inainte puteau fi realizate usor, nu mai pot fi desfasurate acum decat cu mare efort, iar motivatia pentru ele a disparut cu desavarsire. Nici somnul si nici timpul liber nu ajuta la atingerea relaxarii, iar in cele din urma se ajunge la o stare de “vid interior”. Toate rezervele energetice au fost epuizate si nu se mai lasa reincarcate. “Arderea completa” este un proces insidios, care duce la extenuare cronica si produce simptome fizice.

Ce este sindromul burn-out?

Prin sindrom burn- out se intelege o stare de extenuare afectiva si fizica, care apare pe nesimtire, din cauza suprasolicitarii cronice. Afectiunea, cunoscuta si sub numele de boala managerilor, apare adesea la persoanele active, care, de-a lungul anilor, datorita unei motivatii puternice, isi depasesc in activitate propriile limite psihice si fizice, se suprasolicita in permanenta, fara a-si acorda perioade de odihna.

De asemenea, grupurile de persoane cu puternica implicare sociala, precum doctorii si personalul de ingrijire, pot prezenta sindromul burn-out. Acelasi lucru este valabil si in cazurile mamelor tinere, care isi petrec toata ziua suprasolocitandu-se cu ingrijirea copilului si activitatile gospodaresti.

Desi sindromul burn – out este cunoscut de ani buni, acesta nu este considerat inca un diagnostic. Cunostintele solide despre motive, diagnosticele, posibilitatile terapeutice, metodele de prevenire si prognozare nu sunt inca disponibile pentru a face posibila cunoasterea si realizarea uneii descrieri stiintifice care sa demonstreze complexa interactiune despre presiunile din mediu, asteptarile personale si factorii psihici. Din aceste motive, conceptul, de origine americana, nu este privit ca diagnostic, ci doar ca un tablou foarte complex de simptome.

Cum recunoastem sindromul burn-out?

Sindromul burn-out, cunoscut si sub numele de sindromul oboselii cronice (=chronic fatigue sindrome – CFS) este rar acceptat.

Diagnosticele gresite si greseli de interpretare rezulta din diferite aplicatii ale cuvantului “oboseala”, in sensul unei dorinte accentuate de somn. Persoanele care se simt extrem de obosite sau extenuate sufera adesea de insomnii si nu se pot relaxa.

Simptomele sunt foarte variate si difera de la persoana la persoana. Caracteristicile principale sunt o stare permanenta de oboseala fizica si mentala, care afecteaza si activitatea.

Nimic nu mai pare sa functioneze, persoana simtindu-se extenuata, consumata, goala si lipsita de motivatie.

Sarcini minore si mici dificultati se transforma in obstacole insurmontabile, a caror depasire cauzeaza un stres foarte puternic. Primele semnale de avertizare apar sub forma unui cinism tot mai accentuat si o atitudine negativa fata de superiori, clienti si colegi, sau in cercul intim, fata de prieteni si cunoscuti. Sunt puse in pericol valoarea si sensul propriei activitati.

Inevitabil, motivatia, creativitatea si capacitatea de lucru scad. Problemele psihosomatice de genul susceptibilitatii crescute la infectii si predispozitia spre trecerea in stare cronica a bolilor existente sunt si ele urmarile sindromului burn-out.

Pacientii se retrag din ce in ce mai mult, nu mai au nici un fel de dorinte de a participa la activitati comune su prietenii sau familia, “vegetand” in schimb in fata televizorului.

Un mod de viata sanatos

Rezervati-va timp suficient pentru a lua masa in tihna si bucurati-va de mancaruri fara a va lasa distrasi de programele TV sau de ziare.

Rezervati-va momente pentru relaxare si faceti multa miscare, fiindca aceasta ajuta la reducerea tensiunilor.

Remedii naturale

Frunzele de mate au efect impotriva oboselii mentale si fizice. Capsulele, preparatele pentru ceai sau frunza propriu-zisa sunt disponibile in farmacii.

sunatoarea imbunatateste starile depresive. Pentru intarirea sistemului imunitar se foloseste Echinaceea, sub forma de tablete, drajeuri sau picaturi.

De asemenea, praful din radacina de gingseng pura sau extractele corespunzatoare in solutie de alcool cu apa maresc rezistenta corpului.

Urticaria si eczema atopica (neurodermatita)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Urticaria si eczema atopica (neurodermatita)

 

Numai in Germania exista mai mult de 3 milioane de suferinzi de eczema atopica, predispozitia pentru aceasta boala fiind in crestere. De cele mai multe ori, primele simptome evidente apar inca din perioada in care copilul este sugar. Trauma psihologica printre copiiii afectati, care se rasfrange si asupra parintilor lor, este foarte mare. In schimb, micile basici ale urticariei apar doar temporar.

Ce este neurodermatita?

Neurodermatita, numita si eczema atopica sau eczema endogena, este o inflamatie cronica recidivanta a pielii. Eczema, inseamna, la modul general, o iritare cu prurit a pielii, care duce la o inflamatie.

Cauzele aparitiei neurodermatitei nu sunt cunoscute inca. Se presupune ca sunt implicati mai multi factori, pentru care, de regula, exista si o baza ereditara. Boala apare de cele mai multe ori in episoade, mai frecvente in fazele de stres psihic. La multi copii, boala dispare la pubertate.

Insa unii sufera intreaga lor viata de simptomele acesteia. In plus, pot aparea si astmul bronhial sau guturaiul alergic.. Foarte raspandite in cazul neurodermatitei sunt alergiile la multe substante care in mod normal sunt inofensive, alergii ce provoaca urticarie sau eruptii.

Ce este urticaria?

Prin urticarie intelegem acele basici pe piele (pustule) pruriginoase, care pot aparea pe o anumita zona, limitata, a corpului sau pe intregul corp. De cele mai multe ori, cauza este alergica, dar nu neaparat – chiar si stimularea mecanica si chimica sau incompatibilitatea cu un medicament pot declansa urticaria.

Cum recunoastem eczema atopica si urticaria?

Neurodermatita

In cazul eczemei atopice pielea este, de cele mai multe ori, aspra, foarte uscata si se descuameaza. In fazele acute se ajunge la o senzatie de mancarime neplacuta si chinuitoare. Aceasta ii face pe cei afectati sa-si zgarie asa de tare pielea, incat aceasta incepe sa sangereze. Ranile provocate reprezinta un teren fertil pentru ciuperci si bacterii, care impiedica vindecarea rapida.

La sugari, apare deseori crusta lactea pe pielea capului ca prim semn a unei eczeme atopice. In timp ce lal sugari sunt afectate mai ales portiunile de pe obraji, la copiii mai maricei modificarile tipice de piele se raspandesc pe coate, genunchi si la incheieturile mainilor. In cazurile foarte grave, poate fi afectata pielea de pe tot corpul.

[ad#articol]

Tipice pentru multi suferinzi de neurodermatita sunt aparitia unor margini negre sau a unor cute sub ochi, prezenta de crapaturi la lobii urechii si o senzatie generalizata de prurit, care apare la transpiratie sau in contact direct cu lana.

Urticaria

La fel ca si la atingerea urzicilor, la urticarie se formeaza basici pruriginoase pe piele. Ele sunt diferite ca marime, usor ridicate si foarte bine delimitate.

Un mod de viata sanatos

La sugari, alaptatul este cea mai buna metoda de prevenire a alergiilor. Copiii cu neurodermatita sau cu riscul unei mosteniri ereditare de alergii ar trebui sa fie alaptati un timp cat mai indelungat (peste 1 an).

Un sistem imunitar cu functionalitate sub nivelul normal predispune la reactii excesive. Contactul regulat cu alti copii este astfel de mare ajutor.

Impotriva scarpinatului involuntar, mai ales noaptea, ajuta taierea scurta a unghiilor si purtarea de manusi de lana. Pentru copii exista pijamale speciale, ce au atasate manusi si sosete.

Imbracamintea si lenjeria de pat ar trebui sa fie din bumbac sau matase. Folositi un detergent de spalare fara miros, care sa nu afecteze pielea.

Evitati sa va spalati pielea sau sa faceti baie des, maia les cu sapun sau cu gel de dus. Pentru spalare sau bai de ulei se recomanda suplimente hidratante, fara continut de sapun. Ungeti-va pielea, inca umeda de dupa baie, cu o crema ce-i confera hidratare. Cea mai potrivita ar fi o crema care contine uree si acid gamma linolenic.

Mancarea foarte condimentata, alcoolul si cafeaua stimuleaza circulatia sanguina si sporesc astfel senzatia de mancarime, deci ar trebui evitate.

Remedii naturale

In cazul formarii de basici, taninul natural din coaja de stejar sau ceaiul negru, sub forma de comprese, suplimente de baie sau unguente, au efect de alinare a mancarimilor si de uscare.

In fazele cronice a nuerodermatitei, impotriva pielii uscate ajuta uleiurile din seminte de luminita sau limba mielului. Aceste uleiuri pot fi folosite extern, direct pe regiunile afectate  sau sub forma de baie  de ulei. Ele exista si sub forma de capsule, care, daca sunt luate in timp, imbunatatesc aspectul pielii.

De ajutor poate fi si administrarea extractului din tulpina de dulcamara, sub forma de tablete.

Unguentul sau solutia de hammelis este antiinflamator si astringent si are efect clinic verificat in fazele acute ale neurodermatitei.

Foarte bine actioneaza si preparatele care contin vita evreului. Extractele din aceasta planta actioneaza ca antiinflamator si astringent, ucigand bacteriile. Un efect asemanator il au si unguentele de urzica, precum si unguentul de Aloe Vera sau din frunze de Cardiosperum halicacabum. Demna de recomandat este si o baie cu extract din paie de ovaz.

Printre alimentele critice pentru suferinzii de neurodermatita se numara: ouale, laptele de vaca, nucile si fructele citrice.

Testati, prin evitarea constienta, treptata, alimentele la care ati putea avea reactii. Colorantii si conservantii din alimente sunt substante cu probleme, dar mai greu de identificat ca declansatori.

Vitaminele B sunt foarte importante pentru o piele sanatoasa. Mancati mai ales produse integrale si leguminoase care contin aceasta vitamina, iar suplimentar luati si tablete de vitamina B. Urmariti sa va asigurati necesarul de vitamina A si C.