Month: November 2012

Masurarea tensiunii arteriale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Masurarea tensiunii arteriale

De ce se masoara tensiunea arteriala?

Inima mentine, in mod continuu, in circulatie aproximativ 6 litri de sange, asigurand astfel aprovizionarea organismului cu oxigen si substante nutritive, impiedicand depunerea excretiilor. In acest sens este importanta nu numai cantitatea de sange, ci si tensiunea sangelui care circula in vase, in special in capilare.

Tulburarile tensiunii arteriale

Simptomele specifice tensiunii arteriale crescute (hipertonia) sunt durere de cap, ameteala, slabiciune, tulburari de vedere si auz, paloare sau chiar contrar, roseata.

Tensiunea arteriala scazuta (hipotonia) este insotita tot de simptome neplacute ca oboseala continua si scaderea performantelor. Aceste simptome sunt relativ inofensive. La bolnavii in varsta, cu hipertensiune arteriala exista din pacate riscul infarctului miocardic si hemoragiei cerebrale. Deci sfatul nostru este sa va verificati tensiunea arteriala in mod regulat, cu atat mai mult ca procedeul este rapid si nedureros.

[ad#articol]

Masurarea tensiunii arteriale

Manseta gonflabila din cauciuc a aparatului se aseaza pe partea superioara a bratului si se pompeaza aer pana cand presiunea din manseta comprima artera bratului. Astfel, pulsul nu este palpabil, nu se aude, fiindca in artera nu exista flux sanguin. Stetoscopul se aseaza pe curbura interioara a bratului si se elibereaza incet aerul din manseta.

Valoarea sistolica si diastolica

In momentul cand se aude o bataie si ( in acelasi timp) pulsul devine palpabil, se citeste valoarea de pe scala gradata. Aceasta valoare indica presiunea sistolica, adica presiunea din momentul contractiei inimii si reprezinta “valoarea superioara” a tensiunii. “Valoarea inferioara” este valoarea diastolica masurata la umplerea inimii, care ne informeaza si in legatura cu flexibilitatea venelor. Valoarea diastolica se poate determina in modul urmator: odata ce iese aerul cu ocazia deschiderii supapei, presiunea mansetei scade. In artera se mai poate auzi un timp sunetul sangelui vajaind. (Cand vajaitul inceteaza, sunetull dispare.) “Valoarea inferioara” se citeste inainte de momentul disparitiei sunetului.

Valori normale

Valoarea diastolica este evident mult mai mica decat valoarea sistolica. La persoane sanatoase valoarea diastolica, “minima”, este de 55-90 Hgmm, valoarea sistolica, “maxima”, este de 130-140 Hgmm. Daca 3 saptamani consecutiv tensiunea masurata este peste valorile normale, avem hipertensiune arteriala. Valoarea tensiunii arteriale depinde foarte mult de varsta, de flexibilitatea vaselor, de densitatea sangelui, de pozitia din timpul masurarii ( daca persoana sta in picioare, este asezata sau culcata) si de multi alti factori. Din acest motiv numai medicul poate decide clar daca valoarea masurata indica sau nu o boala.

Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele in varsta

Tensiunea arteriala se schimba odata cu trecerea timpului. Tensiunea arteriala a sugarilor si a copiilor este mult mai scazuta decat cea a adultilor. Si activitatea fizica influenteaza tensiunea: la solicitare creste, la odihna scade.

Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele cu varsta inaintata. Ca urmare a artero- sclerozei peretii arterelor devin mai grosi si mai putin flexibili. Aceasta modificare nu este in mod obligatoriu patologica: prin tensiune mai ridicata organismul compenseaza pierderea flexibilitatii vaselor datorata varstei.

Este bine de stiut!

Ce inseamna hgmm?

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana mercur. In cazul in care tensiunea este de exemplu, de 120 hgmm, inseamna ca gradatia coloanei de mercur se ridica cu 120 mm. Aparatele de masurare fara mercur cunt calibrate tot in baza acesteia. Mai nou se utilizeaza si kilopascal (1hgmm=1,33 kilopascal) ca unitate de masura.

Aparate electronice de masurare a tensiunii

Acestea functioneaza automat, sunetul fluxului sanguin este indentificat si detectat de microfonul ce tine in loc de stetoscop.

Numai aparatele omologate sunt corespunzatoare

In cazul in care cumparati un tensiometru pentru uz personal, trebuie sa aveti in vedere omologarea oficiala a acestuia. Solicitati manualul de utilizare si probati aparatul pentru a nu primi valori inexacte.

Stiti care este cel mai murdar obiect casnic?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Stiti care este cel mai murdar obiect casnic?

Un studiu american arata ca unul din cele mai folosite obiecte din bucatarie este de 200.000 de ori mai murdar decat colacul vasului de toaleta, el fiind unul din factorii principali a aparitiei sindromului Gauillaun-Barre, care poate duce in final, la paralizie.

Cercetatorii americani se refera la buretele de vase, ei identificand legaturi stranse intre bacteriile de pe bureti, carpe de vase si suporturile de lemn pentru tocat si o bacterie periculoase care poate provoca paralizia, ne scrie Daily Mail.

In ceea ce priveste microorganismele, vasul de toaleta este unul dintre cele mai curate lucuri din casa, ne informeaza Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, Statele Unite. Potrivit profesorului, a carui munca de studiere a transmiterii bolilor include analiza tipului si a raspandirii bacteriilor de pe obiectele de gospodarie, ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult alte lucruri din casa, precum buretii, carpele de vase si pungile de cumparaturi refolosibile.

Potrivit  analizelor  exista aproximativ 10 milioane de bacterii pe 2,5 centrimetri patrati din suprafata unui burete de vase si un milion de bacterii pe aceeasi suprafata a unei carpe de vase, oamenii de stiinta sugerand, cu privire la concentratia bacteriilor, ca ar fi mai sanatos sa taiem legumele pe un vas de toaleta decat pe un suport din lemn de bucatarie.

Un alt cercetator, Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de varf ai Marii Britanii, a confirmat faptul ca bucataria, in special buretele de vase, se numara printre cele mai murdare spatii din casa.

“Este in regula daca folosim buretele ca sa spalam vasele, sa inlaturam mancarea de pe farfurii in apa fierbinte, dar niciodata, niciodata nu folositi un burete ca sa stergeti o farfurie curata!”, a spus Pennington pentru Daily Mail.

Conform spuselor acestuia, una dintre cele mai mari tinte pentru Agentia de Protectie a Sanatatii a fost o bacterie numita Campylobacter, care poate cauza paralizie si se gaseste adesea pe buretele de bucatarie.

Pennington a adaugat, ca aceasta bacterie nu afecteaza judecata sau simtul, dar se poate raspandi astfel incat sa afecteze miscarea. “Oamenii pot ajunge efectiv blocati.”

In majoritatea cazurilor, oamenii isi pot reveni, dar recuperarea poate dura saptamani, luni sau ani.

“De departe cel mai murdar obiect este buretele de bucatarie”, a spus si John Oxford, profesor de virusologie la Universitatea din Londra si presedintele Consiliului de Igiena – comitetul care compara standardele de igienă din lumea intreaga.

In cel mai recent studiu al sau, Consiliul respectiv a examinat mostre din case din nouă tari diferite si a descoperit ca 21% din carpele de bucatarie considerate curate contin, de fapt, cantitati ridicate de substante contaminante

Asadar, Arabia Saudita are cele mai murdare frigidere, 95% dintre cele verificate picand testul bacteriologic pentru E. coli.

Ventuzele

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Ventuzele

Aplicarea ventuzelor este una dintre cele mai vechi forme de terapie : imagini cu ventuze pot fi intalnite inca de pe vremea egiptenilor antici. Aceasta practica straveche joaca un rol important si in sistemele de terapie estice, unde este folosita ca procedeu de dirijare a substantelor daunatoare in afara corpului. Ventuza era atat de apreciata in Grecia antica, incat clopotl sau devenise emblema doctorilor.

Originea terapiei

Principiul de a dirija substantele daunatoare in afara corpului este utilizat de secole. Primele indicii rreferitoare la ventuze provin dintr-un sigiliu a unui doctor din Mesopotamia, din anii 300 i.Hr. La greci, ventuzele ocupau un loc de cinste, fapt confirmat prin aceea ca ei aveau si o zeitate pentru acestea: Telesphorus. Ventuzele fac parte si in prezent din multe sisteme de tratare, ca de exemplu: medicina chineza si fizioterapia europeana. Acest concept a fost dezvoltat si “modernizat” odata cu trecerea anilor.

Ce sunt ventuzele?

Ca ventuze se aplica clopote mici de sticla, incalzite in prealabil, care sunt apoi asezate pe piele – preponderent pe spate, dar si pe burta, talpi si coapse. In acest fel, apare la locul acela o presiune care ajuta la circulatia sangelui, iar nervii vor fi stimulati mai bine. sub ventuza se formeaza un eritem, cu efect asemanator histaminei, zone care exercita un efecte de stimulare asupra sistemului imunitar. Ca remedii naturale ,aplicate in anumite zone reflexe, ventuzele nu au doar un efect local, ci si unul indirect asupra organelor interne.

In principal, se face o diferenta intre ventuze sangerande si cele uscate. Care dintre aceste doua metode este adecvata pentru dumneavoastra? Depinde de imaginea durerilor pe care le aveti.

  • Exista mai multe metode de aplicare uscata a ventuzelor, cea mai frecventa este ventuza vacuum, cu pahare care stau vertical. Recipientele de ventuza sunt amplasate pe anumite zone refleze si raman acolo o perioada scurta de timp.
  • In cazul ventuzarii sangerande, partile corpului care urmeaza sa fie tratate se deschid prin mici intepaturi si deasupra lor se pozitioneaza gura ventuzei. Prin diferenta de presiune, sub ventuza apare sange. Simultan, se exercita o stimulare puternica a zonelor reflexogene de pe piele.

La ce sa va asteptati?

Ventuzare, cu ventuze stabile

  • Pacientul se dezbraca de la brau in sus si sta culcat pe burta, cu spatele la examinator.
  • Pentru a obtine o presiune negativa, inainte de a fi asezate pe piele, ventuzele sunt incalzite la flacara sau li se extrage aerul din interior cu ajutorul unei pompe.
  • Ventuzele raman pe piele timpp de 10-30 minute.
  • Prin efectul de aspirare creste fluxul sanguin in locul respectiv, culoarea pielii devine rosiatica – se formeaza o zona de eritem, care dispare dupa cateva ore.

Masaj prin ventuzare-aspirare

Inainte de tratament, se aplica  pe piele ulei si se frectioneaza. Ventuzele sunt asezate pe spate pentru scurt timp, apoi sunt trase pe piele, pe stratul uleios. Astfel, se aspira pe rand cate o parte a suprafetei de piele ce necesita tratament. Acest timp de masaj dureaza doar cateva minute.

[ad#articol]

Ventuzare sangeranda

  • Se dezinfecteaza suprafetele care urmeaza a fi tratate si se scarifica usor cu un “cioc de ventuza” sau cu un hemostilet.
  • Prin presiune negativa, apare sange sub ventuze. Procedura se opreste dupa maxim 5-10 minute, cand 1/3 din interiorul ventuzei s-a inrosit de sange.
  • De  obicei, dupa aplicarea ventuzelor, pacientul resimte o stare de oboseala. De aceea, se recomanda repaus o anumita perioada de timp.
  • Aplicarea ventuzelor se repeta la interval de 3-4 zile.

Cui i se recomanda ventuzarea?

Ventuzarea contribuie in mod direct la imbunatatirea schimburilor gazoase si a vascularizatiei, la locul aplicarii. Astefel , se pot remite induratiile si se pot calma durerile.

Nu este indicata ventuzarea in cazul tulburarilor de irigatie sau in cazul administrarii de medicamente cu efect vasoconstrictor.

Femeilor cu anemie datorata carentei de fier sau cu menstruatie abundenta le este contraindicata metoda sangeranda de ventuzare.

De asemenea, este contraindicata ventuzarea sangeranda in cazul unor inflamatii cutanate locale acute.

Autorizatia, masura radicala pentru oprirea fumatului

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Autorizatia, masura radicala pentru oprirea fumatului

 

Oamenii experti in sanatate publica din Australia au elaborat un proiect care tine evidenta tigarilor cumparate de fiecare cetatean in parte, fumatorii fiind obligati sa isi achizitioneze o autorizatie anuala care ar limita cantitatea de tigari cumparate in doua saptamani.

Conform sugestiei, publicata saptamana aceasta de profesorul Simon Chapman de la Universitatea din Sydney, Australia, in revista PLOS Medicine , fumatorii ar trebui sa aplice si sa plateasca pentru o autorizatie obligatorie sub forma unui card cu cip care va fi aratat de fiecare data la achizitionarea tigarilor.

Acest lucru ar putea descuraja adolescentii de la a se apuca de fumat. Comercializarea tutunului este in prezent supus unor controale superficiale in comparatie cu alte produse periculoase care ameninta atat siguranta personala, cat si cea publica.

 “Consumul prelungit de tutun provoaca moartea in cazul a aproximativ jumatate dintre fumatori, statisticile aratand ca pana la sfarsitul acestui secol numarul oamenilor care mor din cauza bolilor cauzate de tutun va ajunge la un miliard”, a spus Chapman. “Nici o alta activitate nu provoaca atat de multe decese anual.”
[ad#articol]
Chapman a adaugat ca autorizatia ar fi reinnoita  in fiecare an, fumatorii stabilind limite zilnice pentru tigarile cumparate. Acestia ar fi de asemenea testati cu privire la cunostintele lor despre riscurile de sanatate pe care le implica viciul. In plus, informatiile adunate din aplicatiile cardului ar putea fi folosite pentru o mai buna formulare a strategiilor de prevenire a fumatului.
Conform Daily Mail , cei care se opun acestei idei, a continuat profesorul din Australia, ar putea sugera ca in curand vor aparea autorizatii pentru consumul de alcool sau de produse fast-food sau pentru a putea intreprinde orice alta activitate “riscanta”.

Ce ne spun medicii despre rosul unghiilor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ce ne spun medicii despre rosul unghiilor

 

Dupa cum stim cu totii, rosul unghiilor este un obicei des intalnit la milioane de oameni din intreaga lume. Desi aparent este un gest inofensiv,medicii psihiatrii ne averizeaza insa ca acest obicei poate ascunde boli mentale periculoase.

Multi oameni din intreaga lume isi rod unghiile, fie ca este vorba de copii sau adulti. Tabloidul electronic Daily Mail scrie despre avertizarile medicilor psihologi privind acest gest automutilant de a roade unghiile, gest ce are la baza o afectiune mentala destul de serioasa.

Conform medicilor specialistii, rosul unghiilor se poate transforma intr-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renuntat la el decat fumatul. Cadrele medicale au desfasurat o serie de studii cu privire la acest obicei si  se gandesc serios sa schimbe incadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsiva .

[ad#articol]

Mai mult de atat, rosul unghiilor s-ar putea asemana cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun expertii medicali.

“La fel cum procedeaza pacientii care se trag de par sau isi cauzeaza rani pe suprafata pielii, gesturi automutilante, cei care isi rod unghiile pot ajunge sa fie incadrati in aceeasi categorie cu persoanele care sufera de instabilitate mentala, dar asta intr-o categorie foarte restransa de pacienti”, a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru de la Universitatea din Calofornia, conform NBC.

De asemenea, atunci cand isi rod unghiile oamenii sunt expusi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel raspanditi din unghii pe buze sau direct in cavitatea bucala.

Un leac ceva mai neconventional pentru a putea renunta la rosul unghiilor, oferit de medici, este aplicarea pe unghii de zeama de lamaie sau sos iute, dar si impaturirea unghiilor in bandaje.

Raguseala

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Raguseala

Raguseala apare, in majoritatea cazurilor, cand coardele vocale sunt surmenate sau ca fenomen insotitor al unei boli infectioase (gripa, inflamatia gatului, etc) si dispare o data cu boala. In unele cazuri extreme, raguseala poate deveni cronica. Atunci, prezentarea la medic devine necesara, deoarece putem avea de-a face cu un caz mai grav: scleroza unei coarde vocale, inflamatia coardelor vocale sau a faringelui, o tumoare in laringe sau pe coardele vocale.

Masuri preventive:

  • Menajati-va vocea, mai ales daca aveti o profesie in care trebuie sa va folositi vocea mai mult.
  • Aveti grija ca aerul ambiant sa fie umed; daca este necesar, puneti carpe ude pe calorifer, atunci cand aerul este prea uscat sau supraincalzit;
  • Mestecati fructe proaspete sau uscate de scorus sau radacini de sorbestrea;
  • In caz de raguseala va recomandam sa renuntati la fumat;
  • La cel mai mic semn de suferinta vocala, faceti gargara sau inhalatii cu ulei de salvie sau lavanda (3-4 picaturi intr-un pahar cu apa);
  • Beti, cu inghitituri mici, lapte cu miere; bateti un albus de ou cu miere sau cu suc de lamaie; un amestec de miere cu suc de ceapa da rezultate la fel de bune;
  • Ceaiuri de plante: soc, nalba-mare, sorbestrea, ridiche salbatica, iarba-mare (expectorant), podbal. Ele se vor bea cu inghitituri mici si se vor tine cat mai mult in gura, inainte de a le inghiti;
  • Prisnite sau cataplasme calde pe baza de frunze si flori de nalba-mare, puse pe piept si pe gat;
  • Se vor evita condimentele foarte puternice;
  • Se pot folosi capsulele gelatinoase cu nalba si propolis.

Cand trebuie sa mergeti la un medic?

Cand raguseala dureaza mai multe saptamani sau daca va pierdeti vocea in mod frecvent, aveti tulburari de deglutitie, dureri in gat, vocea devine ragusita atunci cand vorbiti, va sugeram sa va prezentati la un consult de specialitate.

Aspirina poate fi eficienta in anumite cazuri de cancer corectal

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Aspirina poate fi eficienta in anumite cazuri de cancer corectal

Potrivit unui studiu publicat miercuri in New England Journal of Medicine, oamenii de stiinta americani ne informeaza ca au identificat o mutatie genetica ce prelungeste viata oamenilor care sufera de cancer corectal care primesc doze regulate de aspirina.

In grupul pacientilor purtatori ai acestei mutatii genetice si care au primit doze regulate de aspirina, 97% dintre ei erau incă in viata, la cinci ani dupa diagnostic. Prin comparatie, acest procent a fost de 74% in grupul tinta. Studiul a fost realizat pe un esantion de 900 de persoane.

Potrivit autorilor studiului, purtatorii acelei mutatii care iau aspirina beneficiază de o reducere cu 82% a riscului de deces cauzat de cancer, pe parcursul celor 13 de ani de monitorizare medicala.

La persoanele la care tumorile nu prezinta aceasta mutatie a genei PIK3CA, aspirina nu are nici o influentă, sustin autorii studiului.

Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 20% dintre bolnavii de cancer colorectal sunt purtatori ai acestei mutatii a genei PIK3CA.

Studiul a fost coordonat de medicul Shuji Ogino de la Dana-Farber Brigham and Women’s Hospital din Boston.

[ad#articol]

Cercetatorii americani sustin ca rezultatele acestui studiu trebuie sa fie reproduse si de alte studii viitoare, inainte ca ele sa poata fi considerate ca fiind definitive.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au fost operati de cancer colorectal si un numar mare dintre ei au facut chimioterapie.

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer din lume. Circa 143.000 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an in Statele Unite.

Cand trebuie sa faci sport pentru a slabi?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cand trebuie sa faci sport pentru a slabi?

 

De-a lungul timpului, ne-am pus intrebarea cand este cel mai bine sa facem exercitii fizice, dimineata, imediat dupa micul dejun sau dupa prima masa a zilei? Oamenii de stiinta au ajuns la un raspuns la aceasta intrebare.

Chiar daca alegi sa mergi la sala de sport sau preferi sa faci exercitiile fizice acasa, cel mai bun moment pentru a face sport si pentru a slabi este inainte de micul dejun.

Conform cercetatoriilor britanici, efortul depus inainte de a lua micul dejun este mult mai eficient decat in orice alta perioada a zilei, ne informeaza Daily Mail.

Doctorul Jason Gill, cel care a condus studiul, considera ca exercitiul fizic in sine este bun pentru sanatate, dar cel efectuat dimineata forteaza corpul sa se bazeze pentru energie pe grasimea corpului.

“Cand oamenii vorbesc despre slabit, se refera la faptul ca vor sa scape de grasime”, ne spune el.

Zece barbati au facut o vizita la laboratorul lui de la Institutul Cardiovascular si al Stiintei Medicinei si au primi micul dejun de fiecare data. La prima vizita, barbatii nu au facut niciun fel de exercitiu fizic, la a doua au facut o plimbare pe jos timp de o ora inainte de micul dejun iar la a treia vizita au efectuat acelasi efort dupa prima masa a zilei.

“Cea mai mare diferenta este intre a face ceva si a face nimic. Daca vei face sport inainte de micul dejun, vei avea rezultate mai bune intr-un timp mai scurt. Dar daca nu poti face exercitii fizice inainte de micul dejun, nu dispera, tot vei avea rezultate benefice, dar mai incete”, a mai spus Gill, care a dorit să mentioneze ca totusi procesul de slabit este unul incet.

Cei care au luat micul dejun dupa exercitiul fizic au folosit mai mult de 33 % din grasimea corporala pentru efortul fizic, conform studiului.