Month: October 2012

Balonarea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Balonarea

Balonarea este un fenomen frecvent in perioada inceputului copilariei, cunoscute drept si colicile de trei luni. Nu doar bebelusii sufera de neplacuta umflare a zonei stomacului. De obicei, problema este absolut inofensiva, dar poate fi si un indicator al unor boli grave ale sistemului digestiv, ignorarea cauzelor ei nefiind dealtfel indicata.

Ce este balonarea?

Balonarea este acumularea de aer sau gaze in tractul gastro-intestinal. Aceste acumulari sunt create fie de ingerarea de aer, incazul meselor consumate prea rapid, fie de generarea unei cantitati marite de gaz in procesul de digestie, din cauza unor alimente nedigerabile, imediat dupa ingerare, cums unt legumele cu pastai, ceapa si varza.

Dar balonarea mai poate fi provocata si de activitatea digestiva necorespunzatoare a stomacului si intestinelor. In acest caz, mancarea nedigerata ajunge in colon, in timpul descompunerii ei de catre bacteriile digestive acolo generandu-se gaz. Adesea, din cauza deigestiei inca nestabilizate, bebelusii sufera de balonare, iar in cazurile grave, aceasta se numeste colici de trei luni. Balonarea mai poate fi provocata si de alterarea florei intestinale, intoleranta la anumite alimente sau unele boli ale ficatului.

Cum recunoastem flatulenta?

Atat timp cat gazul se elimina odata cu miscarile intestinelor, faptul nu cauzeaza nici un fel de dificultati. Problemele apar cand bulele de gaz se blocheaza in intestine, iar stomacul se umfla si devine dureros. Uneori, tractul gastro-intestinal umflat preseaza diafragma atat de puternic in sus, incat ajunge sa fie afectata inima. Din acest motiv, pot aparea probleme grave de inima.

In cazul in care sunteti consultat de un doctor din cauza balonarilor puternice si persistente, acesta va clarifica daca exista vreo cauza organica a problemelor dumneavoastra, care trebuie tratata. El va asculta zgomotele din intestinele dumneavostra si va examina o proba de scaun. In cazul suspiciunii existentei unei alergii alimentare, el va aplica un test alergologic pentru a descoperi factorul alergen responsabil. Daca apar balonari extreme fara eliminarea gazului, insotite de dureri, acesta este un caz suspect de obturare intestinala. In acest caz trebuie sa chemati de urgenta un medic.

Ce poate face medicina alopata?

Medicamentele efervescente (de exemplu cele care contin substanta activa dimeticon), asigura eliminarea mai usoara a gazului. Acestea formeaza din bulele mai mici de gaz, unele mai mari, care gasesc iesirea mai repede.

[ad#articol]

Remedii naturale

Aceasta problema care este insotita de flatulenta, poate fi adesea deosebit de neplacuta si poate fi tratata cu mijloace blande, fara efecte secundare.

Semintele de secarea, chimen si anason relaxeaza musculatura intestinala si permite gazelor sa fie eliminate. Alternativ puteti combina aceste plante tamaduitoare cu musetel si menta pentru a obtine un ceai gustos.

Daca problema dumneavoastra este provocata de o activitate digestiva prea lenta (ai carei indicatori sunt satietatea rapida si senzatia de plin), ar trebui sa stimulatiproductia de sucuri digestive prin administrarea de substante amare. Printre acestea se numara pelinul, gentiana, radacina de angelica, impreuna cu papadia. Ele stimuleaza formarea acidului gastric, a bilei si sucului gastric.

Sarcina si nasterea (Part.2)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 7 minute

Sarcina si nasterea (Part.2)

Daca asteptati ca toate lucrurile sa se aseze pe fagasul lor normal inainte de a avea un copil, e mai bine sa renuntati de pe-acum la ideea de a deveni parinti si sa va cautati mai degraba un hobby. Desi cuplurile care reusesc sa-si dea seama ca a sosit timpul sa aiba o adevarata familie sunt destul de rare, faptul ca, la ora actuala, ele au un anumit control asupra fertilitatii, le ofera posibilitatea de a nu se mai simti presate de timp cand se hotarasc sa devina parinti.

Ar trebui sa imi schimb dieta pe timpul sarcinii?

Organismul dumneavoastra consuma multa energie pe timpul sarcinii si trebuie sa cautati sa va hraniti corespunzator, in asa fel incat sa acoperiti atat nevoile personale, cat si pe ale fatului. Sarcina nu este momentul potrivit pentru a tine regim; dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa va lasati calauzita de ideea ca acum ar trebui sa “mananc cat pentru doi”.

Va recomandam sa mancati doar atat cat aveti nevoie pentru a va potoli foamea. Mai tarziu, pe parcursul sarcinii veti constata brusc ca nu puteti sa mancati prea mult deodata si ca este bine sa mancati putin si des. Puneti-va in geanta provizii de gustari sanatoase, cum ar fi mere sau pere, fructe uscate, vafe de orez, paine prajita pe care sa le aveti la indemana cand mergeti cu masina, sau la birou;iar acasa luati mici gustari- mai ales branza degresata, legume crude, fructe proaspete si suc de fructe neindulcit.

Care este dieta recomandabila?

Pentru a acoperi atat nevoile copilului, cat si pe ale dumneavoastra, iat cateva sfaturi privitoare la dieta:

  • Carbohidratii complecsi, precum pastele, cartofii sau leguminoasele (mazare sau linte) sunt o sursa de energie.
  • Proteinele sunt necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Consumati pui si peste, produse lactate, cereale integrale, seminte si leguminoase.
  • Nu eliminati cu totul grasimile, dar nici nu consumati in exces. Lactatele si metodele clasice de gatire va vor oferi cantitatea de lipide de care aveti nevoie. Asigurati-va necesarul zilnic de vitamina C si de vintamine din complexul B, consumand fructe proaspete si legume, cereale integrale, nuci si seminte, legume verzi, produse lactate, oua, peste gras si carne.
  • Fierul ajuta la producerea celulelor rosii; cele mai bune surse sunt carnea rosie, pestele, galbenusul de ou, caisele si cerealele.

Ce se poate face in privinta greturilor de dimineata?

Desi se cheama “greturi de dimineata”, pot  interveni in orice moment al zilei. Pentru a le combate, multe femei apeleaza la gustari mici si dese in saptamanile dificile. Iata cateva idei de gustari, cu ajutorul carora puteti atenua greturile care apar cand sunteti la serviciu:

  • Legume crude, ca morcovii, telina, mazarea, rosiile.
  • Felii de paine integrala uscate in cuptor.
  • Sandvisuri cu paine integrala si cascaval.
  • Nuci, stafide si caise uscate.
  • Prajituri cu fructe (de preferat cu faina integrala si germeni de grau).
  • Mere verzi.
  • Biscuiti si branza de vaci.
  • Batoane de musli.
  • Iaurt natural, fara arome, cu miere.
  • Ceaiuri din plante.
  • Milkshake-uri cu lapte degresat.
  • Fucte zemoase, ca piersicile, perele si prunele.

Cresterea in greutate si volum la gravide

A avea un copil care creste inauntrul dumneavoastra este un adevarat miracol. Uneori va veti atinge abdomenul si nu va va veni sa credeti ca acolo se afla un copil – pare extraordinar si uimitor in acelasi timp. Impreuna cu partenerul, cautati sa aflati cat mai multe lucruri cu putinta despre dezvoltarea copilului. Va va fi de ajutor amandurora sa intelegeti micile probleme care se ivesc in timpul sarcinii si oscilatiile de dispozitie prin care trece o femeie gravida.

Urmariti-va sarcina

Toate partile corpului unei femei participa la sarcina – atat dumneavostra, cat si partenerul, trebuie sa tineti cont de acest lucru. De pilda, sanii, care devin mai sensibili pentru ca se pregatesc de alaptare si care trebuie tratati cu blandete de tata; uterul in crestere, care apasa pe organele interne, ceea ce inseamna ca, in ultimele trei luni de sarcina nu trebuie sa fiti prea departe de o toaleta. In continuare, iata un scurt ghid al celor mai importante schimbari care se ptrec in organismul dumneavoastra.

Ce se intampla in primele trei luni?

Primele trei luni de sarcina (primul trimestru) sunt cele mai importante pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului dumneavostra, desi semnele exterioare ale evolutiei rapide a fatului din pantecele dumneavoastra sunt foarte putin vizibile.

Schimbarile prin care treceti dumneavoastra.

  • Incepeti sa castigati in greutate; dupa primul trimestru de sarcina greturile matinale dispar.
  • Uterul se ridica deasupra zonei pelviene si poate fi simtit.
  • Acum, riscul de pierdere a sarcinii este minim.
  • Pulsul gravidei creste acum cu 10 batai pe minut si va continua in acest ritm pana la travaliu.

Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.

  • Corpul sau este pe deplin format, are deja urechi, degete la maini si picioare.
  • Ochii sai se misca, desi pleoapele sunt inca inchise.
  • Corpul este acoperit cu un par foarte fin.
  • Se misca daca este atins abdomenul – semn ca i se dezvolta muschii.

Ce se intampla in al doilea trimestru de sarcina?

In al doilea trimestru, cuprins intre a 4 a si a 6 a luna de sarcina, greturile dispar cu totul, copilul continua sa creasca si incepeti sa simtiti cum se misca in pantecele dumneavostra. Va simtiti plina de energie, vitalitatea si aveti o stare generala de bine.

Schimabarile prin care treceti dumneavoastra.

  • Va ingrasati cam cu jumatatea de kilogram pe saptamana.
  • Uterul dumneavoastra se afla acum cu 5 cm deasupra zonei pelviene.
  • E posibil sa suferiti ocazional de constipatie.
  • Incepand cu a 16-a saptamana de sarcina, veti simti copilul miscand.

Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.

  • Auzul este ascutit, va poate recunoaste vocea.
  • Proportiile se normalizeaza – corpul incepe sa recupereze, capatand dimensiuni proportionale cu ale capului.
  • Are musculatura dezvoltata, dar este slab.
  • Plamanii se maturizeaza rapid.

Ce se intampla in al treilea trimestru?

In ultimele 12 saptamani de sarcina (ultimul trimestru), copilul creste, se ingrasa, iar creierul si plamanii se maturizeaza, pregatindu-se pentru viata independenta.

Schimbarile prin care treceti dumneavoastra.

  • S-ar putea sa va simtiti intrucatva “usurata”, deoarece copilul se intoarce cu capul in jos, coborand inspre zona pelviana.
  • Va este tot mai greu sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn.
  • In ultima luna de sarcina, mergeti la control in fiecare saptamana.
  • Sanii dumneavoastra secreta un lichid galbui, hranitor – colostrum.

Schimbarile prin care trece copilul dumneavoastra.

  • Cantareste intre 2,7-3,5 kg si masoara in jur de 38 de cm lungime.
  • Capul este in prezentatie pelvina, gasindu-se chiar deasupra cervixului.
  • Placenta are un diametru de 20-25 cm si contine 1,1 litri de lichid amniotic.
  • Hormonii secretati de corpul dumneavoastra pot provoca umflarea sanilor copilului.

Starea de oboseala din timpul sarcinii

[ad#articol]

In perioada gravitatii femeile sunt afectate de o stare de oboseala care se manifesta mai puternic indeosebi in primele trei luni si in ultimele 6-8 saptamani de sarcina. Somnolenta care va cuprinde in primele luni se datoreaza progesteronului, care actioneaza ca un adevarat sedativ. Metabolismul se accelereaza pentru a face fata nevoilor copilului si efortului suplimentar pe care sunt chemate sa il faca organele dumneavostra. Oboseala va va chinui pe tot parcursul sarcinii, deoarece intregul dumneavoastra organism lucreaza non-stop la capacitate maxima. Odihniti-va ori de cate ori aveti ocazia!

Sexul in timpul sarcinii

Multe femei spun ca sexul practicat in timpul sarcinii a fsot cel mai bun de care au avut parte in viata lor. Acest lucru isi gaseste explicatia in:

  • Factorii de ordin fizic: volumul de sange trimis in zona pelviana creste, iar hormonii graviditatii sporesc sensibilitatea vulvei.
  • Faptul ca , pe masura ce se pregatesc de alaptare, sanii devin mai sensibili si se excita mult mai usor.
  • Faptul ca o femeie relaxata si multumita cu conditia de gravida poate sa resimta un flux de iubire fata de partener si sa ii raspunda cu multa pasiune.

Puteti practica sexul pe toata perioada sarcinii, cata vreme va simtiti confortabil. Apropos – sa stiti ca si copilul simte orgasmul odata cu dumneavostra si se bucura in egala masura. Unele femei se tem ca sexul poate sa dauneze copilului. Acest  lucru nu poate fi posibil, deoarece copilul este protejat de sacul cu lichid amniotic, care il apara de orice leziune sau lovitura.

Daca insa aveti vreunul din simptomele enumerate in continuare, este preferabil sa evitati raporturile sexuale:

  • Daca apar sangerari – intr-un asemenea caz, consultati medicul.
  • Daca aveti scurgeri vaginale cu sange, sau pierderi de lichid amniotic, care pot fi un semn al debutului travaliului.

De asemenea daca ati suferit vreodata de un avort spontan in trecut, cereti sfaturi medicale privitoare la contactul sexual. S-ar putea ca acesta sa va sfatuiasca sa evitati raporturile sexuale  in primele luni de sarcina.

 

Colecistita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Colecistita

 

Denumirea de colecistita se refera la inflamarea peretelui vezicii biliare, asociata, de obicei, cu calculii biliari care blocheaza eliminarea bilei, un lichid digestiv produs de ficat. Pacientul tipic care sufera de colecistita este “femeie, de inaltime normala, grasa si avand 40 de ani”.

De obicei, colecistita apare atunci cand orificiul de evacuare din vezica biliara este blocata de catre pietrele biliare. Bila este blocata in vezica biliara, cauzand inflamarea peretilor acesteia.

Apoi, este posibila dezvoltarea unei infectii bacteriene in bila care stagneaza. In cazuri rare, colecistita apare atunci cand nu exista calculi biliari.

Oricine are calculi biliari este expus riscului de a face colecistita. Factorii de risc asociati calculilor biliari includ obezitatea, o dieta cu alimente bogate in grasimi si unele boli de sange, cum ar fi siclemia.

Care sunt simptomele?

Simptomele colecistitei pot varia in gravitate. De obicei, apar intr-o perioada de cateva ore si includ:

  • Durere severa constanta in partea dreapta a abdomenului, imediat sub cutia toracica.
  • Durere in umarul drept.
  • Greata si voma.
  • Febra si frisoane.

Uneori, poate aparea icterul, care cauzeaza ingalbenirea pielii si a albului ochilor. Simptomele se pot ameliora pe parcursul a catorva zile si pot disparea dupa aproximativ 1 luna. Cu toate acestea, in unele cazuri, simptomele devin din ce in ce mai grave si tratament urgent.

Foarte rar, infectia bacteriana poate cauza perforatia vezicii biliare. Aceasta permite bilei sa se scurga si sa irite abdomenul, rezultand peritonita, o afectiune serioasa in care este prezenta inflamarea membranei care acopera peretele abdomenului.

Colecistita poate fi, de asemenea, insotita de pacreatita acuta, afectiune in care apare inflamarea brusca si dureroasa a pancreasului.

Ce se poate face?

Medicul dumneavoastra ar putea suspecta ca aveti colecistita pe baza asimtomelor pe care le prezentati si in urma unei examinari fizice.

[ad#articol]

Daca suspiciunea se confirma, vi se va face o ecografie sau un CPER pentru a confirma diagnosticul si pentru a depista pozitia fiecarui calcul biliar.

Care este tratamentul?

  • Daca simptomele sunt usoare, ati putea urma un tratament la domiciliu cu antibiotice si analgezice.
  • Daca simptomele sunt severe, veti avea nevoie de tratament in spital cu administrare intravenoasa de lichide, analgezice si antibiotice.
  • Vi s-ar putea introduce un tub in stomac pentru a indeparta continutul acestuia prin suctiune. Aceasta procedura opreste intrarea sucurilor digestive in duoden, ceea ce ar cauza contractia vezicii biliare.
  • Desi colecistita dispare adesea dupa tratamentul cu antibiotice, de obicei, se recomanda operatia pentru extirparea vezicii biliare cu scopul de a preveni recurenta afectiunii. Operatia este intotdeauna necesara in cazul in care apar complicatii, cum ar fi perforarea vezicii biliare.

Perspective

Extirparea vezicii biliare dupa un atac de colecistita previne recidiva. Absenta vezicii nu are efecte daunatoare asupra sistemului digestiv, pe termen lung.

Somnul este vital pentru sanatatea noastra

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Somnul este vital pentru sanatatea noastra

 

Un studiu realizat in prezent, ne arata ca 2 ore de somn pierdute  sunt de ajuns pentru a bloca procesul de acumulare şi sortare a amintirilor, existand riscul ca acestea sa fie pierdute pentru totdeauna.

O echipa de oameni de stiinta americani, de la Universitatea din Pennsylvania, a descoperit ca numai 2 ore pierdute de somn sunt de ajuns pentru a bloca creierul in pastrarea amintirilor.

“Pentru viata moderna, acest lucru inseamna ca somnul nu ar trebui privit ca un lux”, a spus cercetatorul Ted Abel, potrivit Daily Mail.

“Functionarea creierului este, bineinteles, de o importanta critica, asa cum este si posibilitatea de a ne aminti cu precizie si de a consolida lucrurile intamplate de-a lungul zilei.”

“De multe ori simtim, probabil, ca daca am mai lua o cafea si am mai raspunde la inca cinci mailuri, am reusi sa ducem la capat tot ce avem de facut. Cateodata ar putea fi mai bine sa mergem la culcare si sa ne ocupam de toate acestea mai tarziu.”

Studiul a sugerat, de asemenea, ca procesul de invatare este urmat de o perioada critica in care amintirile sunt consolidate, insemnand, asadar, ca renuntarea la somn poate fi mai daunatoare in anumite momente decat in altele.

[ad#articol]

Profesorul Abel, care incearca să doarmă intre sapte si opt ore pe noapte, a adaugat ca orice informatie care se pierde din cauza lipsei de somn dispare pentru totdeauna, aceasta insemnand ca o repriza mai lunga de somn a doua zi nu o va recupera.

“Ceea ce e important cu privire la somn este ca ii permite creierului sa realizeze lucruri pentru care este prea ocupat in timpul zilei”, a spus si Neil Stanley, unul dintre cei mai mari specialisti in stiinta somnului.”Somnul este perioada linistita care ii acorda creierului timpul sa aranjeze amintirile.”

Berea combate depresia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Berea combate depresia

 

Un studiu efectuat recent ne arata faptul ca berea consumata in cantitati moderate poate combate o boala care afecteaza multi oameni si care se trateaza foarte greu.

La acest studiu au participat 38.000 de persoane. Studiul a fost realizat de institutul Nord-Trondelag Helath Study (Hunt Study) cu sediul in Norvegia, informeaza comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie din Bucuresti.

Cercetătorii, condusi de Christopher Jens Skogen de la Universitatea din Bergen in Norvegia, au constatat ca cei care nu consuma deloc bere sau consuma in cantitati foarte mari au fost predispusi sa raporteze simptome de depresie, in comparatie cu cei ce consuma bere in cantitati moderate.

“Depresia este o boala reala, este o tulburare a starii afective, care duce la instalarea unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada mai lunga de timp, iar berea poate fi un aliat in combaterea aparitiei acesteia. Ceea ce nu trebuie uitat insa este ca efectul benefic al berii, si in acest caz, se face simtit exclusiv in cazul in care este consumata in cantitati moderate”, spune Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

[ad#articol]

O posibila explicatie pentru legatura dintre non-bautori si depresie are o conotatie de natura sociala, aceasta interdependenta putand fi pusa si pe seama faptului ca abstinentii au mai putini prieteni apropiati decat consumatorii de alcool in general si bere in particular. Ei pot considera ca este mai greu sa dezvolte prietenii puternice, neavand avantajul berii ca liant social.Desigur, abuzul de alcool este asociat cu depresia si alte rezultate nedorite si atat cercetatorii straini, cat si membrii Centrului de Studii despre Bere, Sananate si Nutritie, recomanda un consum moderat de bere, alaturi de o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, se mai arata in comunicatul citat.

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, infiintat in martie 2012, este o entitate cu caracter stiintific ce are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg. In stransa legatura cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie va acorda anual doua burse de cercetare pe marginea obiectului de studiu propus, burse care vor fi destinate in principal studentilor din ani terminali, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor.

Chiropractica

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Chiropractica

 

De cele mai multe ori, durerile din zona coloanei vertebrale, se produc atunci cand vertebrele s-au deplasat sau cand mobilitatea lor este limitata de contracturile musculare.

Originea chiropracticii

Tratamentele manuale ale coloanei vertebrale erau cunoscute deja din vechiul Egipt si in Grecia antica.

Tehnica chiropracticii, asa cum o stim astazi, provine de la canadianul Daniel David Palmer (1848-1913). Succesiunile de msicari gresite sau posturile defectuase ale pozitiei pot conduce la deplasarea vertebrelor din pozitia lor initiala. Multe tulburari ale sanatatii sunt cauzate de faptul ca astfel de nervi sunt comprimati, in punctul lor de iesire din coloana vertebrala.

Dar si inflamatiile tesuturilor cartilaginoase sau contracturile musculare pot avea drept urmare un joc perturbat sau o mobilizare defectuoasa a articulatiei. Palmer a dezvoltat o tehnica speciala de actiune pentru a readuce in pozitia lor initiala vertebrele sau articulatiile deplasate.

La inceputul anilor 1920, lucrarea lui Palmer “Arta ajustarii” se impusese deja pe plan mondial. Ce-i drept el nu-si vedea metoda doar ca pe o pura “repunere a oaselor luxate”, ci era convins ca, in afara de aceasta, manipularile propuse dau corpului impulsuri de a se autovindeca.

Astazi, chiropractica apartine celor mai populare metode de tratament pentru cazul durerilor de spate.

Ce este chiropractica?

Notiunea de chiropractica provine din vechile cuvinte grecesti kheiros = mana si praktikos = a face, si inseamna literal “a face ceva cu mana”.

De cele mai multe ori, in centrul tratamentului se afla coloana vertebrala, de unde se ramnifica fascicule de nervi in tot corpul.

Scopul chiropracticii este de a restabili, prin intermediul unor manipulari speciale, mobilitatea vertebrelor, cand acestea au fost deplasate sau sunt limitate in mobilitate de catre muschii incordati ai spatelui.

In acest proces se intervine cu miscari rapide asupra tendoanelor si ligamentelor care retin muschiul incordat, in pozitie extinsa, respectiv extrem de extinsa. Concomitent, vertebra blocata de catre muschiul incordat, va fi repusa cu o miscare brusca, smucita, in pozitia ei corecta.

[ad#articol]

Prin aceasta deblocare se imbunatateste irigatia vasculara tesutului adiacent si nervii, eventual comprimati, se descarca de presiunea la care sunt supusi.

In anumite imprejurari, atunci cand jocul articular liber este restabilit, pot disparea si alte afectiuni : cum sunt durerile de cap, senzatiile de ameteala sau tulburarile de vedere.

Chiropracticienii se pronunta impotriva utilizarii medicamentelor si radiatiilor, deoarece acestea tintesc numai simptomele, nu si cauza unei suferinte.

La ce sa va asteptati?

Inainte de primul tratament, sunteti chestionat despre afectiunile dumneavoastra acute, despre accidentarile anterioare, despre stilul dumneavoastra de viata si despre activitatea profesionala. Urmeaza un examen fizic, la care este verificata tinuta coprului dumneavoastra si coloana vertebrala, ba chiar vi se masoara si lungimile picioarelor. Se controleaza reflexele proprii ale corpului, prin teste simple, in pozitiile de stat in picioare, in sezut sau in pozitia intinsa, urmand si examinarea musculaturii privind incordarile.In caz ca este nevoie, se efectueaza si radiografii, pentru a putea constata defectele speciale ale aparatului locomotor.

In cazul tratamentului, chiropracticianul utilizeaza diferite tehnici. In mod normal in timpul procesului, stati intins pe o canapea de tratament. Atentia principala este acordata coloanei vertebrale, dar pot fi incluse in tratament si articulatiile umerilor, ale bratelor si ale picioarelor.

Cui ii este indicata chiropractica?

Tratamentul efectuat de catre chiropractician este uzual mai ales in afectiunile acute ale spatelui si promite, inca de la prima sedinta, o ameliorare a durerilor.

Chiropracticienii insa recomanda si examinari la intervale regulate, cu caracter preventiv, pentru a detecta din timp, in faze incipiente, blocajele si pozitiile defectuoase ale tinutei si aceasta deoarece, dupa parerea lor, circa 90% dintre oameni sufera de o forma oarecare a blocoajului coloanei vertebrale.

In principiu, un tratament chiropractic este indicat, pentru fiecare grupa de varsta, fiind insa restrictii mai ales la persoanele mai in varsta cu boli articulare degenerative, reumatice, inflamatorii sau cu osteoporoza. Ca si in cazul majoritatii terapiilor manuale, nici chiropractica nu va fi aplicata in cazul suferintelor cauzate de cancer, in cazul bolilor inflamatorii ale oaselor sau in caz de hernie de disc.

Rosiile pot preveni atacurile cerebrale

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Rosiile pot preveni atacurile cerebrale

 

Potrivit unui studiu finlandez ,persoanele care sunt consumatoare de rosii, prezinta un risc mai scazut de a suferi de un atac cerebral.

Acest studiu a fost publicat in revista Neurology si ne relateaza faptul ca persoanele care au in sange un nivel ridicat de licopen, un puternic antioxidant, prezinta cu 55% mai putine riscuri de a suferi un accident vascular cerebral.

La acest studiu au participat 1.031 de barbati cu varste cuprinse intre 46 si 65 de ani.

La inceputul studiului a fost masurat nivelul de licopen din sange, iar participantii au fost monitorizati timp de 12 ani, timp in care 67 dintre ei au suferit un accident vascular cerebral.

[ad#articol]

Cercetătorii nu au luat in considerare accidentele vasculare cerebrale provocate de un cheag sangvin si nici cele provocate de o hemoragie.

Din cei 258 de barbati cu nivelul cel mai scazut de licopen in sange, 25 au suferit un atac cerebral, fata de 11 din randul celor 259 de barbati cu nivelul cel mai ridicat de licopen in sange.

“Studiul vine să sublinieze virtutile unui regim alimentar bogat in fructe si legume care poate diminua riscul de accident cerebral”, subliniaza Jouni Karppi de la Universitatea din Finlanda, din Kuopio, principalul autor al studiului.

Un posibil tratament pentru cancerul de san

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Un posibil tratament pentru cancerul de san

Un virus inrudit cu cel al variolei poate fi o arma eficienta in tratarea unor forme letale ale cancerului de san.

Cercetatorii de la Universitatea Stanfort din California au aratata la testele de laborator ca peste 90% din celulele din clasa cancerului mamar triplu negativ (triple negative breast cancer/ TNBC) ce au fost tratate cu un vaccin obtinut din acest virus au fost distruse intr-un interval de patru zile.

Testele realizate pe soareci care sufereau de aceasta boala, au aratat cum o tulpina a acestui virus a distrus 60% din totalul tumorilor, iar cele care au opus rezistenta s-au redus drastic.

Cancerele din clasa TBNC sunt dificil de tratat, deoarece acestor celule le lipsesc trei receptori moleculari care pot fi vizati de actualele tratamente hormonale si cu antibiotice.

Virusul Vaccinia a stat la baza vaccinului care a eradicat variola. Desi este inrudit cu virusul care produce variola, Vaccinia nu este in general daunator pentru sanatatea oamenilor.Virusul Vaccinia vizează tumorile ce contin o proteina de semnalizare care stimuleaza formarea vaselor sangvine si sustine cresterea acestora.

Studiul a fost coordonat de medicul Sepideh Gholami de la Universitatea Stanford din California. Rezultatele sale au fost prezentate la Congresul anual al Colegiului American al Chirurgilor, organizat marti in oraşul Chicago.

Testele cu ultrasunete au evidentiat o reducere semnificativa a tumorilor din fluxul sangvin. Reteaua de vase de sange care aprovizioneaza tumorile cu nutrimente si oxigen s-a micsorat cu 50% din dimensiunea ei obisnuits la animalele tratate cu virusul Vaccinia, ne informeaza dailymail.co.uk

Urmatorul pas pe care il vor face cercetatorii, va consta in implementarea unui studiu clinic care va analiza gradul de siguranta al administrării virusului Vaccinia unor pacienti umani.