Month: September 2012

5 alimente daunatoare abdomenului plat

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

5 alimente daunatoare abdomenului plat

Cine nu isi doreste o talie de viespie si un abdomen plat? Unele alimente provoaca ingrasarea mai mult decat altele, pentru ca au un continut caloric mai mare si un nivel scazut de nutrimente. Daca doriti sa aveti un abdomen plat si ca exercitiile la sala de sport sa nu fie in zadar, nu consumati aceste alimente, ne sfatuiesc cei de la livestrong.com.

In randurile care urmeaza va vom prezenta cele 5 alimente care ne ingrasa zi de zi si ne impiedica eforturile de a avea un abdomen plat.

Carnurile grase

Mare parte din carne de vita, miel si porc este bogata in grasimi saturate – ele fiind cele mai rele grasimi pe care ar trebui sa le evitati. Ele contribuie la cresterea colesterolului, blocarea arterelor si la aparitia maladiilor cardiace. Poti opta pentru tipuri de carne slaba cum ar fi carnea de pui sau de curcan, pestele sau puteti sa nu consumati carne deloc.

Alimentele albe

Pastele, biscuitii, painea din faina alba nu au aproape deloc valoare nutritionala, pentru ca sunt procesate mult. Ele de obicei ofera imediat senzatia de satietate insa intr-un timp foarte scurt ea dispare si reapare senzatia de foame.

Zaharul

Zaharul nu inseamna decat calorii goale iar organismul nostru nu are nevoie de asa ceva. De fiecare data cand consumati bauturi sau alimente dulci, organismul stocheaza imediat caloriile si nu le da voie sa fie arse imediat. Ca sfaturi medicale va putem recomanda sa evitati cat puteti posibil alimentele sau bauturile care au zahar adaugat.

[ad#articol]

Chipsurile de cartofi

Stim ca in prezent pe piata, multi producatori incearca sa ne atraga de partea lor cu diverse arome ale chipsurilor din cartofi. Acest tip de aliment este bogat in grasimi goale. Problema intervine atunci cand ele nu ofera senzatia de satietate si multi dintre noi incep sa consume din ce in ce mai des acest aliment. Puteti inlocui acest aliment cu seminte, alune sau fructe – ele cu siguranta va  vor oferi senzatia de satietate si sunt mult mai sanatoase.

Alcoolul

Face parte din bauturile ce contin calorii goale. Multe bauturi sunt amestecate cu produse dulci (sirop) ceea ce inrautateste si mai mult situatia. Pe langa faptul ca alcoolul este bogat in calorii goale, ele fiind stocate in organism, acesta distruge tesutul muscular.

Anemia feripriva

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Anemia feripriva

 

Anemia poate fi definita ca o scadere brusca a capacitatii sangelui de a transporta oxigen, cauzata de o concentratie mica a hemoglobinei.

Aceasta determina o insuficienta oxigenare a tesuturilor corporale, dand nastere simptomelor clasice ale anemiei : piele palida, oboseala si respiratie taiata.

Tipuri de anemie

  • cea mai des intalnita forma de anemie este cea feripriva, care apare din cauza nivelului scazut de fier din sange;
  • anemia megaloblastica apare din cauza nivelului scazut al altor substante precum vitamina B12 si acidul folic;
  • anemia mieloftizica care presupune inlocuirea celulelor normale din maduva rosie osoasa de catre celulele canceroase (leucemie). Nivelul hemoglobinei este scazut inca de la nastere dar simptomele anemiei apar tarziu in copilarie;
  • anemia hemolitica care se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii;
  • anemia aplastica in care maduva rosie osoasa este atrofiata si este afectata formarea sangelui prin deficit cantitativ pe toate trei seriile de celule sanguine rosii, albe si trombocite. Acest tip de anemie poate fi mostenit sau cauzat de otravire cu benzen ori cu diferite medicamente.

Simptome

Toate tipurile de anemie se manifesta prin aceleasi simptome:

  • ameteala si senzatie de lesin;
  • piele palida;
  • dificultati de respiratie, dispnee;
  • lipsa de energie,slabiciune;
  • palpitatii.

Daca anemia este severa si se manifesta timp indelungat, va fi afectata inima si poate aparea insuficienta cardiaca cronica, care se manifesta prin simptome precum glezne umflate si respiratie dificila.

Diagnostic

Baza in principal pe anameza si examinarea fizica, diagnosticarea anemiei poate curpinde:

  1. Analize de sange suplimentare;
  2. Extragerea de maduva osoasa si biopsie.

Tratament

Majoritatea anemiilor sunt tratate cu succes, desi pot aparea si cazuri grave in care este nevoie de transfuzie pentru insanatosire. Daca anemia este provocata de o anumita afectiune precum ulcerul peptic cronic, doctorul va trata si afectiunea respectiva.

Anemia feripriva

Anemia feripriva este cea mai comuna forma de anemie. Fierul este componenta principala a hemoglobinei. Fara suficient fier, corpul porduce mai putina hemoglobina si ca urmare incorporarea ei in celulele rosii osoase este mai scazuta. In consecinta, cantitatea de hemoglobina disponibila va fi mai mica, iar celulele corpului nu vor mai fi alimentate corespunzator cu oxigen.

[ad#articol]

Cauze

  • Una dintre cele mai comune cauze este pierderea de fier din cauza sangerarilor masive. Cel mai adesea apar la femeile care se confrunta cu sangerari masive in timpul ciclului menstrual. Ulcerul peptic, determinat de administrarea prelungita a aspirinei si de folosirea indelungata a antiinflamatoarelor nonsteroidiene, poate cauza sangerari stomacale. La bolnavii de peste 60 de ani pot aparea pierderi de sange din cauza cancerului la colon. Sangerarile ale stomacului sau a intestinului subtire sunt mai greu de depistat decat cele de colon si rect, care se observa in fecale.
  • O a doua cauza este alimentatia saraca in fier. Persoanele care a caror dieta contine putin fier sau chiar deloc, precum vegetarienii, prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta boala.
  • Anemia feripriva se mai manifesta atunci cand corpul necesita cantitati de fier peste limita obisnuita. De exemplu femeile gravide si copiii care cresc rapid, mai ales adolescentii, sunt expusi anemiei daca nu consuma suficiente alimente bogate in fier.
  • Un alt motiv al aparitiei carentei de fier este malabsorbtia fierului, datorata anumitor afectiuni. Fierul este extras din alimente in intestinul subtire si afectiuni precum boala celiaca pot determina ingreunarea absorbtiei acestuia.

Simptome

Puteti suferi de simptomele combinate ale anemiei si afectiunii care o determina, precum:

  • slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort;
  • respiratie anevoioasa in timpul exercitiilor fizice;
  • dureri de cap;
  • dificultati de concentrare;
  • irascibilitate;
  • stari de ameteala;
  • tegumente palide;
  • palpitatii.

Alte semne specifice carentei de fier pot fi:

  • buzele crapate;
  • tahicardie (batai rapide ale inimii);
  • unghiile de la maini si de la picioare foarte sensibile;
  • limba palida, neteda si dureroasa.

Daca anemia este severa poate aparea insuficienta cardiaca cronica pentru ca inima depune mai mult efort pentru a asigura cantitatea de sange necesara intregului corp.

Diagnosticare si tratament

Se vor face analize de sange pentru a determina nivelul de hemoglobina si fier din sange. Daca motivele care provoaca anemia feripriva nu sunt evidente atunci se vor face si alte teste. Se poate efectua un test hemocult care determina sangele din materiile fecale.

Cauzele care determina aparitia anemiei, precum ulcerul stomacal, vor fi de asemenea tratate. Administarea de tablete, siropuri si mai rar injectii cu fier timp de cateva luni va ajuta la refacerea concentratiei de fier necesare. In cazurile de anemie severa pot fi necesare si trasnfuzii de sange.

Trusa de machiaj si chimicalele din plastic pot dauna sarcinii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Trusa de machiaj si chimicalele din plastic pot dauna sarcinii

Oamenii de stiinta americani au efectuat un studiu recent privind efectele negative ale chimicalelor gasite in materialele plastice sau chiar in trusa de machiaj.

Potrivit Daily Mail, chiar si o expunere mica la aceste chimicale poate influenta fetusului.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea americana Washington au concluzionat ca aceste chimicale cresc riscul de sarcina intrerupta sau de sindromul Down. Acesti hormoni, utilizati foarte des la fabricarea sticlelor de plastic, in trusa de machiaj sau in ambalaje, pot cauza daune generatiilor urmatoare.

Oamenii de stiinta au efectuat acest studiu pe maimutele insarcinate rhesus, al caror sistem reproductiv este similar cu cel al oamenilor. Ei au administrat o doza de Bisphenol A sub forma de pastile sau printr-un implant in mana. Aceasta doza este comparabila cu cea la care este expusa o femeie in fiecare zi, desi alt cercetatori ii contrazic, spunand ca doza administrata este mult mai mare din punct de vedere concentrational, iar gravidele nu ar trebui sa se ingrijoreze.

[ad#articol]

Un nivel mare din aceste chimicale la oameni a fost asociat cu obezitatea la oameni si cu probleme de comportament. Mai mult, la barbati au aparut probleme de fertilitate.

Acest studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (KEEP), vine dupa o alta cercetare cu rezultate asemanatoare ale aceleasi echipe pe soareci. A fost realizat din nou cu maimute pentru ca au existat critici privind sistemul reproductiv diferit al soarecilor fata de cel al oamenilor.

Profesorul Richard Sharpe, un expert al Consiliului de Cercetare Medical din Edinburgh, considera ca multi dintre oameni sunt expusi la bisphenol A, dar nivelul este unul “extrem de mic”.

Sarcina si nasterea (Part 1)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Sarcina si nasterea (Part 1)

 

Daca asteptati ca toate lucrurile sa se aseze pe fagasul lor normal inainte de a avea un copil, e mai bine sa renuntati de pe-acum la ideea de a deveni parinti si sa va cautati mai degraba un hobby. Desi cuplurile care reusesc sa-si dea seama ca a sosit timpul sa aiba o adevarata familie sunt destul de rare, faptul ca, la ora actuala, ele au un anumit control asupra fertilitatii, le ofera posibilitatea de a nu se mai simti presate de timp cand se hotarasc sa devina parinti.

Care este varsta cea mai potrivita pentru a avea un copil?

Multe femei amana momentul pana la varsta de 30 sau chiar 40 de ani. A avea un copil la aceste varste nu e cu nimic mai periculos decat a-la  vea la 20 de ani, cu conditia sa fiti in forma si sa fiti sanatoasa. Desi nu este obligatoriu ca varsta sa influenteze modul in care decurg sarcina si nasterea, s-a constatat, ca in cazul celor care devin parinti la o varsta mai inaintata, riscul infertilitatii sau al aducerii pe lume a unor copii cum ar fi, de pilda, sindromul Down, este mai ridicat. Acesta este si motivul pentru care femeilor insarcinate care au depasit 35 de ani li se fac teste cromozomiale.

Cand trebuie oprita contraceptia?

Daca folositi metode de contraceptie ca prezervativul sau diafragma, puteti ramane insarcinata imediat ce incetati sa le mai folositi. In cazul utilizarii altor metode, majoritatea medicilor recomanda sa asteptati cel putin pana la prima menstruatie survenita dupa suspendarea contraceptivelor, inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata. Aceasta ii va permite corpului dumneavoastra sa isi reia functiile metabolice.

Daca ati folosit pilule contraceptive, cel mai indicat este sa incetati sa le mai luati cu 3 luni inainte de a incerca sa concepeti. Chiar si o luna este suficienta, cata vreme aveati un ciclu normal inainte de conceptie.

Daca folositi un dispozitiv intrauterin (sterilet), se aplica acelasi interval de timp – inlaturati-l cu 3 luni inainte de momentul in care intentionati sa ramaneti insarcinata. Lasati sa treaca cel putin un ciclu normal ianinte de a renunta la contraceptie – si folositi o metoda contraceptiva de bariera intre timp.

Primele semne de sarcina

Daca planuiti sa aveti un copil si observati ca nu v-a venit ciclul, acesta este primul semn ca ati ramas insarcinata. Probabil ca, in faza initiala, acesta va fi si singurul, dar, nu peste mult timp, intensificarea activitatii hormonale va duce la aparitia altor semne si simptome, precum:

  • stari de voma care se manifesta aleatoriu
  • schimbarea preferintelor alimentare – aversiune brusca fata de bauturile alcoolice sau cafea
  • un gust metalic in gura
  • tensiune in sani sau sani durerosi ori mai sensibili ca de obicei
  • stari de somnolenta si oboseala, uneori chiar senzatie de elsin sau ameteala
  • scurgere vaginala mai abundenta
  • schimbari bruste de dispozitie.

Am nevoie de consiliere genetica?

Consilierea si testele genetice sunt recomandate mai ales familiilor in al caror istoric figureaza boli genetice. Printre acestea se numara : fibroza chistica, distrofia musculara si hemofilia.

[ad#articol]

Ce se discuta la consiliere?

Consilierul medical va va prezenta carcteristicile bolii, istoricul familiei dumneavoastra si tiparul de mostenire de la o generatie la alta.

Nu toti purtatorii unei gene deficiente vor face boala. Daca este recesiva, nu se va manifesta, dara daca este dominanta, cu siguranta va iesi la suprafata. Sansele ca fatul sa fie afectat in cazul unei gene dominante sunt de una din doua, in timp ce pentru gena recesiva, una din patru.

Cum sa ma pregatesc de sarcina?

Cand luati decizia de a deveni parinti, e important sa va pregatiti din vreme: cercetarile arata ca, pentru a avea un copil sanatos, factorii cei mai importanti sunt hrana si forma in care va aflati.

Ca viitoare mama, cu cat aveti o stare generala mai buna, cu atat veti face fata mai usor efortului si stresului pe care le presupune sarcina. Dar stilul de viata poate afecta si capacitatea unui barbat de a fi tata, influentand productia de sperma. Trebuie sa va ingrijiti amandoi sanatatea , cu trei luni inainte de a opri contraceptia.

Trebuie sa ma las de fumat?

Fumatul este una din amenintarile majore la adresa sanatatii fatului si principala cauza a numeroaselor probleme de sanatate cu care se confrunta femeile in perioada sarcinii. Femeile gravide care fumeaza se expun urmatoarelor riscuri : pierderea sarcinii, nasterea unui copil mort, vatamarea placentei, aducerea pe lume a unui copil supraponderal sau marcat de diverse anomalii. In cazul barbatilor, fumatul poate provoca o reducere a numarului de spermatozoizi; ca sa nu mai vorbim de efectul nociv al fumatului pasiv asupra dezvoltarii fatului.

Dar alcoolul?

Alcoolul este o otrava care afecteaza sperma si ovulul chiar inainte de contraceptie, pe langa aceasta, el poate avea un efect nociv si asupra dezvoltarii embrionului sau fatului. Principalele riscuri pentru fat sunt retardul mental, cresterea intarziata, leziuni ale sistemului nervos si ale creierului – toate aceste dereglari fiind cunoscute sub denumirea generica de sindrom al alcoolismului fetal. Totodata, alcoolul sporeste riscul mortii fetale. Cercetarile arata ca alcoolul poate avea o multime de efecte nocive si ca cea mai eficienta metoda de ale evita ramane abstinenta.

Drogurile?

Este obligatoriu ca, inainte de conceptie sa renuntati cu desavarsire la consumul de droguri. Marijuana interfereaza cu productia normala de sperma, efectele ei disparand intr-un interval de 3-9 luni de la momentul sistarii consumului.

Drogurile tari, precum cocaina, heroina si morfina dauneaza cromozomilor sin ovul si aperma, ceea ce poate duce la aparitia unor anomalii.

Medicamentele?

Este recomandabil sa evitati sa luati medicamente in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care medicul decide ca beneficiile pe care acestea vi le pot aduce sunt mai mari decat riscurile la adresa fatului.

Etichete populare:

nasteresarcina

Popcornul poate cauza boli grave

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Popcornul poate cauza boli grave

Un cetatean american diagnosticat in prezent cu o boala grava la plamani, cauzata de unul din aromatizantii pentru floricelele de porumb, a fost despagubit in instanta de producatorul si distribuitorul produsului cu suma de 7,2 milioane de dolari.

Ingredientul folosit pentru aromatizarea floricelelor de porumb de pe piata, se numeste  diacetil si poate provoca aparitia bronsitelor obliterante, o maladie respiratorie ireversibila.

Aceasta descoperire facuta cu ani in urma, mai exact in anul 2008, cand a fost prezentata Institutului national de sanatate a mediului (NIEHS) din SUA, ne arata pe cobaiul folosit la experiment, ca diacetilul poate provoca bronsita obliteranta.

Un cetatean in varsta de 59 de ani,pe numele lui Wayne Watson, din statul american Colorado, a fost diagnosticat cu aceasta boala cronica in anul 2007, a primit despagubiri in valoare de 7,2 milioane de dolari, dupa ce s-a dovedit ca s-a imbolnavit din cauza floricelelor de porumb care le consuma zilnic in cantitati mari. El a inhalat mirosul artificial de unt al floricelelor de porumb, timp de ceva ani, dat de diacetil, ne informeaza guardian.co.uk

Bronsita obliteranta cauzeaza probleme respiratorii ireversibile, facand dificila scoaterea aerului din plamani. Simptomele bronsitei obliterative sunt nespecifice, precum tuse si dificultatea de a respira, potrivit Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor din SUA. Evolutia bolii este lunga (luni, ani) cu perioade de exacerbari sau rapid progresive spre deces. Tratamentul, de cele mai multe ori, este ineficient, transplantul pulmonar reprezentand cea mai buna metoda.

[ad#articol]

Kenneth McClain, avocatul lui Watson, a reprezentat mai multi muncitori care au lucrat in fabrica de floricele de porumb,care au inceput sa intenteze procese angajatorilor din 2004 si au primit despagubiri considerabile.

Verdictul in favoarea lui Watson este cel mai recent dintr-o serie de procese din ultimii 15 ani si a fost dat după noua zile de deliberari.

Producatorul floricelelor de porumb consumate de acesta, Gilster-Mary Lee, din Illinois, trebuie sa ii plateasca 80 la suta din suma de 7.217.961 de dolari, iar restul despagubirii trebuie platita de lantul de supermarket-uri King Soopers detinute de compania Kroger, care a anuntat ca va face apel.

Ce produse cunoastem pentru pastrarea tineretii?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ce produse cunoastem pentru pastrarea tineretii?

Pentru pastrarea tineretii si frumesetii,intotdeauna in preferintele femeilor in materie de cosmetice, gasim cremele, pastilele si produsele bazate pe extractele naturale din plante.

Intr-un studiu recent realizat de catre un chirurg plastician, ne demonstreaza ca anumite produse de infrumusetare chiar au efect, printre ingredientele minune s-ar afla colagenul, antioxidantii si extractele din plante.

Potrivit Daily Mail, Roxina Ali a descoperit ca in general amestecurile de vitamine si antioxidanti, care contin vitamina C sau E au avut efecte vizibile pe pielea celor care le-au folosit.

In cadrul unei testari desfasurate pe parcursul a 14 zile, la care au participat 500 de femei, s-a observat o imbunatatire de 30% in ceea ce priveste ridurile si aspectul pielii.

[ad#articol]

O anumita companie de cosmetice desfasoara teste pentru pilulele sale anti-imbatranire, avand sperante mari cu privire la succesul acestui supliment. Cu toate acestea, multe persoane se intreaba dupa cat timp se pot vedea efectele in urma administrarii acestor produse, iar raspunsul este oferit chiar de catre companiile producatoare. Conform acestora, primele imbunatatiri se pot observa dupa doar trei luni de consum.

“Dureaza cam sase saptamani pentru ca noile doze de colagen sa fie produse. Asta inseamna ca va fi nevoie sa folositi aceste produse cel putin 2 luni pentru a vedea vreo diferenta”, sustine doctorul Sam Bunting.

Angina pectorala

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Angina pectorala

Durerea tipica a anginei pectorale este descrisa ca o greutate sau strangere in capul pieptului, de unde iradiaza spre brate, coate, gat, maxilarul inferior, fata si spate. De obicei este declansata de efort sau anxietate si dispare dupa un repaus de aproximativ 10 minute.

Angina pectorala afecteaza ambele sexe, dar apare foarte rar la femei inainte de varsta de 60 de ani, deoarece estrogenul le protejeaza. Dupa menopauza, efectul protector al estrogenului dispare treptat, ceea ce face ca atat angina pectorala, cat si alte afectiuni cardiace sa fie la fel de raspandite in randul femeilor in varsta ca si in cazul barbatilor.

Angina pectorala este cel mai frecvent simptom cauzat de ingustarea arterelor coronare (ateroscleroza). In timp ce ateroscleroza este faza initiala a majoritatii bolilor de inima, angina este un semn de avertizzare pentru diferite boli de inima.

 

Ce o provoaca?

Durerea are originea in muschiul inimii si se datoreaza insuficientei alimentarii cu sange. Este un semn al bolii arterei coronariene si a bolii coronariene. Criza de angina poate aparea in timpul mersului, in special intr-o zi rece sau dupa masa, dar uneori se poate declansa si in timp ce va odihniti sau va poate trezi din somn noaptea. Unele persoane au observat ca au dureri in piept atunci cand se supara sau se tem de ceva.

 

Ce pot face?

  • Incetati activitatea care a declansat criza.
  • Odihniti-va. Nu va miscati pana cand durerea nu a disparut complet.
  • Luati medicamentele prescrise de medic (de ex 1-2 pastile de nitroglicerina administrate sublingual) pentru a diminua durerea.
  • Daca durerea dureaza mai mult de 15 minute sau nu cedeaza dupa ce ati luat medicamentele, sunati medicul – s-ar putea sa fie vorba de un infarct. Anuntati medicul si daca observati ca crizele de angina apar chiar si la eforturi foarte mici.

 

Este intr-adevar angina?

Durerile in piept pot aparea frecvent, dar nu intotdeauna sunt semnul unei afectiuni cardiace.

Durerile toracice se pot datora si :

  • arsurilor de stomac;
  • indigestiei;
  • ulcerului peptic;
  • pietrelor la vezica biliara;
  • anxietatii;
  • leziunilor sau inflamatiilor musculare.

Medicul poate face distinctie intre durerile toracice care se datoreaza afectiunilor enumerate mai sus si cele provocate de angina pe baza simplei descrieri a acestora, dar uneori s-ar putea sa fie nevoie si de alte examinari precum EKG-ul, scintigrafia miocardica (cu tallium) sau coronografia. Electrocardiograma de efort este folosita pentru decelarea modificarilor ce apar in timpul efortului.

Tratament pentru angina pectorala

Tratament medicamentos

  • Medicamentele cu nitrati determina dilatarea arterelor coronare, crescand apaortul de sange la inima. Durerea va ceda imediat dupa administrarea nitroglicerinei. Trebuie sa aveti la indemana intotdeauna aceste medicamente, care pot fi folosite si profilactic, daca sunt administrate inainte de a face un efort – de pilda inaintea unui raport sexual, pentru a preveni o eventuala criza de angina pectorala.
  • Agonistii beta-adrenergici, blocantii canalului de calciu sau blocantii canalului de potasiu incetinesc ritmul cardiac, reducand amplitudinea contractiilor muschiului cardiac, ceea ce duce si la diminuarea consumului de oxigen. Efectele secundare sunt rare, dar includ impotenta, asa ca este recomandabil sa cereti sfatul medicului dumneavoastra, care va putea decide daca este cazul sa va schimbe medicatia.

Tratament chirurgical

  • Angioplastia coronara va imbunatati circulatia sangelui spre inima. Este o interventie chirurgicala care necesita o spitalizare de scurta durata.
  • Operatia de bypass coronarian presupune ca sectiunile ingustate ale arterelor coronariene sa fie inlocuite de vene luate din alta parte a corpului, de obicei din picior. Este o interventie complicata pentru care este necesara o spitalizare de 1 saptamana.

Schimbarea stilului de viata

Un atac de angina este un semn de avertizare timpuriu. Daca vreti sa preveniti repetarea crizelor si agravarea bolii de inima va trebui sa va schimbati stilul de viata.

  • Renuntati la fumat
  • Slabiti si tineti o dieta sanatoasa, cu mai mult ulei de peste, fructe si legume proaspete
  • Incepeti sa faceti sport, sporind treptat nivelul de solicitare fizica.
  • Controlati-va tensiunea, sub supravegherea medicului.
  • Tineti sub control nivelul colesterolului (valoarea recomandabila este sub 5mmol/l)

Daca veti adopta un stil de viata sanatos si veti urma tratamentul prescris de medic veti reusi sa faceti fata din nou, cu succes, solicitarilor venite din sfera vietii private si a celei profesionale.

Ce boli poate vindeca vitamina D

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ce boli poate vindeca vitamina D

 

Supranumita si “vitamina soarelui”, vitamina D poate lupta impotriva tuberculozei.

Potrivit unui studiu britanic  publicat in Proceedings of the National Academy (PNAS), ne pune in vedere posibilitatea administrarii unei doze suplimentare de vitamina D, persoanelor care primesc un tratament antimicrobian contra altor infecţii pulmonare, precum pneumoniile, ne informeaza lefigaro.fr.

Rolul vitaminei D ,benefic contra rahitismului la copii sau contra bolilor scheletului (osteoporoza, osteomalacie) a justificat decizia de a administra multor generatii de copii faimoasele doze zilnice de ulei din ficat de peste. Acesta a fost inlocuit de circa patru decenii de vitamina D sintetica, care are un gust mai putin pronuntat, administrata sub forma de picaturi sau de fiole.

Prezenta in anumite alimente (in special in carnea de peşte), vitamina D are particularitatea de a fi secretata in mod natural de organism cu conditia expunerii (insa nu prea indelungata, pentru a evita aparitia cancerului cutanat) la razele ultraviolete ale Soarelui, in principal in timpul verii.

Studiul publicat in PNAS de echipa a depasit un prag suplimentar, aratand ca vitamina D reduce si efectele inflamatorii ale infectiei la pacientii din aceeasi categorie care au prelungit perioada in care au primit acele suplimente pana la sfârsitul testului, iar acest lucru este valabil indiferent de profilul genetic al pacientului.

“Aceasta descoperire este foarte interesanta, mai ales in cazul tuberculozei cerebrale sau cardiace, afectiuni pentru care reactia inflamatorie este deosebit de nociva”, a explicat profesorul Jean-Paul Viard, specialist in boli infectioase la spitalul Hôtel-Dieu din Paris. “In plus, este pentru prima oara cand descoperim o descriere atat de completa a actiunii vitaminei D asupra unui numar atat de mare de markeri ai sistemului imunitar”, a mai adaugat el.

Dieta macrobiotica

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Dieta macrobiotica

 

Dieta macrobiotica este o forma de nutritie vegetariana (fara produse de origine animala), bazata pe principiul lui Yin si Yang, care isi propune sa-l ajute pe om la dobandirea echilibrului fizic si sufletesc. Combinand traditia japoneza si alimentatia occidentala, naturala, bogata in vitamine, se obtine o lista de produse si retete macrobiotice: pe langa preparatele din alge marine si produse din soia, se folosesc prioritar orezul brun si cerealele integrale.

Originea macrobioticii

Japonezul Georges Oshawa (1893-1966) este considerat fondatorul macrobioticii (din limba greaca “viata lunga”). El a propus aplicarea principiului oriental Yin-Yang la alimente si a propagat ideea hranirii exclusive cu produse cerealiere, respectiv din orez integral. Un elev de-al lui Oshawa, japonezul Mishio Kushi, a modificat acest concept nutritional unilateral in favoarea unei nutritii integrale echilibrate, orientate spre obiceiurile de alimentatie occidentale.

Ce este macrobiotica?

Principiul dietei macrobiotice porneste de la faptul ca principiul Ying-Yang este intruchipat in fiecare aliment. Un surplus permanent de Yin sau Yang in alimnete poate conduce la probleme de sanatate. Alimentatia dietei macrobiotice se compune din urmatoarele cote procentuale:

  • 50 pana la 60% cereale naturale, nemodificate
  • 20 pana la 30% fructe (1/3 ca alimentatie vegetariana, din fructe si legume crude)
  • 10% alge si pastai ale leguminoaselor
  • 5% supa miso (miso= pasta fermentata cu acid lactic din fasole de soia, sare si cereale)
  • 5% fructe, nuci, seminte, uleiuri , bauturi, peste

Prtintr-un echilibru dintre Yin si Yang in alimentatie se impiedica aparitia bolilor, respectiv este stimulata vindecarea acestora si se atinge armonia interna – atat cea a corpului, cat si cea sufleteasca.

Ce implica?

Daca doriti sa schimbati si sa treceti la alimentatie marobiotica, se impune neaparat indrumarea catre un terapeut de nutritie, deoarece constitutia individuala si starea actuala de sanatate ar trebui avute in vedere la stabilirea planului de alimentatie. suplimentar puteti apela si la un curs de gatit macrobiotic. Toate alimentele bucatariei macrobiotice se pot obtine din magazinele cu alimente biologice sau din magazinele specializate in alimente naturale, bogate in vitamine.

  • Impreuna cu orezul brun, cerealele integrale reprezinta cel mai important aliment de baza al dietei macrobiotice.
  • Pe langa acestea, planul de alimentatie mai prevede alimente echilibrate energetic, cum sunt din soiurile de legume regionale crude, supa miso, alegele marine si pestele, precum si pastaile leguminoaselor, nucile, semintele, germenii si produsele din soia.
  • In locul laptelui si a sucurilor din fructe, beti ceaiuri macrobiotice sin fructe si cereale.
  • Pentru prepararea meselor alegeti metode de preparare protective. Toate vasele ar trebui sa fie din materiale naturale, ca argila, lemnul, portelanul sau chiar si fonta. O zi cu alimentatie macrobiotica ar putea arata in felul urmator:
  • Micul dehun: mai intai o supa miso, apoi graunte de cereale fierte sau fulgi de ovaz. O alternativa o poate constitui painea integrala cu pasta din susan, migdale, linte sau tofu. Cine prefera preparatele dulci utilizeaza malt din orez sau din orz.
  • La pranz si seara se consuma orez brun cu legume fierte, dres, din punct de vedere al gustului, cu sos de soia. Fasolea, lintea sau o bucata de peste completeaza masa. O salata proaspata din frunze sau o lingura de varza acra ar putea intregi meniul.
  • Pentru o masa intermediara, se poate apela la un mar sau la fructe de sezon.

Ca sfaturi medicale,pentru a evita fenomenele de carenta din cauza lipsei de substante nutritive, ar trebui sa completati ocazional alimentatia macrobiotica. O lingura de ulei de susan, de arahide sau de masline, adaugata la fiecare mancare si peste de mare  de daoua pana la de trei ori pe saptamana garanteaza un aport suficient de acizi grasi nesaturati. Consumul ocazional de oua sau de carne de pasare poate compensa deficitul de fier, calciu si albumina.

Cui ii este indicata dieta macrobiotica?

Avand in vedere unilateralitatea ei, alimentatia macrobiotica nu este lipsita de contestatii si controverse. Ea poate actiona foarte pozitiv la adulti cu cunostinte cuprinzatoare despre alimentatie si un plan de alimentatie bine alcatuit (acoperind necesarul de substante nutritive). Absolut remarcabile sunt si rapoartele despre succesele obtinute in terapia cancerului. Gravidele, mamele care alapteaza  si copiii nu ar trebui insa sa se alimenteze macrobiotic. Pe langa sindroamele de carenta, la copii este posibila si o intarziere a dezvoltarii corporale si  intelectuale.

Magnetoterapia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Magnetoterapia

Magnetoterapia (terapia cu camp magnetic) vizeaza restabilirea echilibrului campului magnetic al corpului, tulburarile acestuia putandu-se manifesta in diferite moduri, de pilda ca intarzieri in procesul de cicatrizare al ranilor sau sub forma unor deficiente ale circulatiei sangvine.Suntem inconjurati de campuri magnetice. Nu numai telefoanele mobile, aparatele cu microunde sau televizoarele, ci chiar si pamantul si toate fiintele poseda un camp magnetic propriu.

Originea magnetoterapiei

Cu circa 3000 de ani in urma, in vechile civilizatii ale Egiptului si Chinei, oamenii erau impresionati de puterea pietrelor magnetice, care au fost utilizate deatunci, mereu si in scopuri terapeutice. La inceputul secolului XX, Wilhelm Reich, un elev al lui Sigmund Freud, a introdus magnetismul ca mijloc terapeutic prin masina Orgon.

Incepand cu anii 1950, fortele magnetice se utilizeaza sub diferite forme. De exemplu, in ortopedie, se utilizeaza campuri electromagnetice pulsatoare in cazurile de fracturi osoase, pentru a stimula reformarea oaselor.

Ce este magnetoterapia?

Nu numai corpul omenesc, dispune de un camp magnetic, dar si diferitele sale organe individuale si celule, oscileaza cu diferite frecvente si produc astfel un camp magnetic propriu. Magnetoterapia utilizeaza acest fapt si transmite impulsuri fie intregului organism, fie unei anumite zone. Se considera ca slabele campuri magnetice utilizate exercita o influenta asupra conductibilitatii electrice a celulelor corpului.

Diferitele metode se deosebesc prin caracteristicile respectivului camp electromagnetic sau magnetic, static sau pulsator. Importante sunt si selectia frecventei, intensitatea energiei si localizarea.

O metoda este terapia electromagnetica pulsatoare (TEMP), careia i se atribuie, in special in ortopedie si in reumatologie, numeroase succese terapeutice.

S-a dovedit stiintific, ca se realizeaza o mai buna oxigenare a corpului si are loc o imbunatatire a metabolismului corpului.

O alta metoda este plasarea locala de magneti permanenti, respectiv aplicarea de folii magnetice sau de minimagneti. Acestia au efect de alinare, de calmare a durerilor si stimuleaza circulatia sanguina, ceea ce se manifesta prin furnicaturi sau printr-o senzatie de caldura.

Terapia usoara cu camp megnetic, dupa metoda lui Wolfgang Ludwing, utilizeaza frecventa undelor magnetice ale pamantului. Scopul utilizarii acestei metode este de a produce frecveta initiala a unui organ, respectiv a unei persoane si de a restabili astfel din nou “armonia primordiala”.

La ce sa va asteptati?

Magnetoterapia se efectueaza cu aparate mici, care sunt usor de manevrat, astfel incata cestea sa se poata utiliza si acasa, pentru continuitatea terapiei.

Deoarece magnetoterapia poate favoriza eliminarea produsilor toxici de metabolism, ar trebui sa beti mai multa apa, pentru ca taote substantele daunatoare sa fie eliminate. In functie de caz, rezultatele pot aparea rapid sau abia in decursul catorva saptamani. Durerile sau blocajele cedeaza, de regula, miscarile putandu-se executa din nou, fara probleme.

Cui ii este indicata magnetoterapia?

Terapia cu camp magnetic este indicata in mod deosebit oamenilor care sufera de limitari ale mobilitatii, de restrictionari ale miscarilor, care sunt afectati de stres sau acuza stari de anxietate. Chiar si in lipsa unor rezultate spectaculoase, magnetoterapia poate fi incercata. Procedeul este interzis insa persoanelor cu stimulator cardiac si gravidelor.