Mereu ne-am confruntat cu o problema destul de des intalnita printre parinti, deoarece pentru un parinte este foarte dificil sa explice unui copil de ce trebuie sa se spele pe dinti si cat de important este sa faca acest lucru zilnic.
Un copil normal are tendinta sa refuze din start ceea ce i se spune. Chiar daca este foarte mic, va trebuie sa i se explice de ce trebuie sa isi curete dintii si ce consecinte exista in cazul in care refuza periajul. Astfel copilul va intelege usor usor si isi va forma reflexele care vor persista de-a lungul vietii.
In principiu trebuie sa i se explice copilului ca in ziua de azi exista multe boli, despre care ne putem informa, de la cum apar si pana la cum le putem evita, fara insa sa-l speriem. Puteti pune accentul si pe dieta, ii puteti explica ce alimente sunt bune si ce alimente sunt daunatoare pentru dintisori.
Un parinte trebuie sa evite „faci asa pentru ca asa spun eu”, trebuie pus accentul pe comunicare iar rezultatele vor aparea negresit.
La indemnul de mai devreme orice copil va avea tendinta sa spuna “NU” deoarece apare sentimentul de constrangere, de obligare. Astfel, veti transforma spalatul pe dinti din placere intr-un chin atat pentru copil cat si pentru voi, parintii.
Exista cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a atinge acest obiectiv :
- Explicati-i copilului pe intelesul lui, atat cat se poate, de ce este necesar sa se spele pe dinti; explicati-i avantajele periajului zilinic si dezavantajele refuzului lui ;
- Aratati-i o poza cu un copil cu dintisorii stricati, atentionati-l in legatura cu durerea pe care acel copil o traieste; ii puteti da un exemplu chiar din cercul lui de prieteni, un copil de la gradinita cu probleme dentare etc.;
- Spuneti-i ca daca nu va spala dintisorii zi de zi, nu va mai putea manca dulciuri sau alimentele care lui ii plac. Exemplificati dantura perfecta a eroilor din desenele animate preferate, ii veti lasa posibilitatea de a decide singur si spalatul pe dinti nu va fi o obligatie;
- Faceti din spalatul pe dinti o joaca; spalati-va impreuna cu copilul, murdariti-va de pasta, manjiti-i nasucul, stropiti oglinda etc.; chiar daca voi mamicile, veti fi putin puse la treaba acest lucru va face spalatul pe dinti distractiv si va fi o oportunitate sa va apropiati familia;
- Spalati pe dinti in acelasi timp si papusa preferata sau jucaria lui de suflet etc.;
- Cautati pe internet poze cu eroul preferat din desene animate care se spala pe dinti si copilul va avea tendinta sa imite
- Recompensati-l! Daca tot nu va accepta periajul promiteti-i o jucarie, o activitate care ii atrage lui atentia.
La fetite va fi mai usor, le puteti da de exemplu papusile preferate care sunt frumoase si au dintii albi.
Daca va cunoasteti copilul si tind sa cred ca orice parinte ajunge in acest stadiu de cunoastere al propriului copil, veti stii care sunt modalitatile prin care ii veti ajuta pe cei mici sa constientizeze ca periajul zilnic al dintilor este normal si avantajos pentru sanatatea dintilor si gingiilor.
Va trece doar o perioada scurta de timp pana ce spalatul va deveni un reflex si copilul il va face automat. Nu va lasati intimidati de primul refuz. Nici de al doilea…acestea pot continua pana in momentul in care reusiti sa il faceti sa inteleaga avantajele periajului dentar.
Incercati mai multe variante dar niciodata nu il fortati pe copil.
La fel veti proceda si cu ata dentara. Nu este atat de importanta la copii dar este binevenita. Jucati-va mai intai pe papusi si va va cere singur copilul sa o foloseasca si el. Bazati-va pe faptul ca juniorii sunt niste imitatori innascuti. Trebuie doar sa le oferiti un exemplu bun.
Mult succes!
Stomatologie moderna (Academia de zambete)