Month: July 2012

Boala Lyme

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Boala Lyme

 

Boala Lyme este o infectie transmisa prin intermediul capuselor, care provoaca aparitia unei eruptii si unor simptome asemanatoare racelii. Numita dupa Old Lyme, orasul din Connecticut , SUA, unde boala a fost recunoascuta oficial prima data, boala Lyme este cauzata de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi.

Daca o persoana este muscata de o capusa infectata care ramane prinsa in piele, bacteria poate patrunde in sange raspandindu-se apoi in intregul organism.

Cele mai multe rapoarte despre boala Lyme au fost inregistrate in statele de pe coasta nord-estica a SUA, dar poate fi contractata in orice loc unde prospera capusele, fiind destul de des intalnita in sud-vestul Frantei. Boala Lyme apare, de asemenea, in statele din nordul si vestul SUA, in Europa si Asia Centrala. Persoanele care campeaza sau se plimba prin zonele impadurite in timpul lunilor de vara sunt cele mai expuse riscului de a fi muscate de o capusa purtatoare de bacteria bolii Lyme.

Care sunt simptomele?

O muscatura a unei capuse infestate produce de obicei o papula rosie ca o coaja pe piele, cu toate ca este posibil ca unele persoane care au fost muscate sa nu observe acest semn primordial. In decursul unei perioade cuprinse intre 2 zile si 4 saptamani de la muscatura pot aparea urmatoarele simptome:

  • Eruptie rosie care se intinde la locul muscaturii, care este posibil sa nu fie rosie la mijloc
  • Oboseala
  • Frisoane asemanatoare celor provocate de raceala si febra
  • Dureri de cap si  la nivelul articulatiilor

Daca infectia este lasata netratata, aceste simptome pot persista mai multe saptamani. La unele persoane care sufera de boala Lyme pot aparea complicatii periculoase intro perioada de maxim 2 ani, care pot afecta inima, sistemul nervos si articulatiile.

Ce se poate face?

  • Medicul dumneavoastra ar putea deduce din simptomele pe care le prezentati ca aveti boala Lyme si s-ar putea sa stabileasca, de asemenea, efectuarea unui test de sange pentru a confirma diagnosticul
  • Veti primi tratament imediat cu antibiotice – majoritatea persoanelor se refac complet
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea durerilor din articulatii

In prezent sunt disponibile vaccinuri care ofera o protectie in proportie de 70% impotriva acestei boli. Pentru protectie continua, vaccinarea trebuie repetata la fiecare 2 doi ani.

In regiunile cunoscute ca fiind infestate cu capuse veninoase, ar trebui sa va acoperiti bratele si picioarele pentru a reduce riscul muscaturilor si sa indepartati cu promptitudine orice capusa pe care o gasiti pe pielea dumneavoastra.

Complicatiile sunt extrem de rare.

 

 

Prolapsul uterin

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Prolapsul uterin

Prolapsul uterin se datoreaza relaxarii sau slabirii muschilor si a tesutului fibros al perineului determinand coborarea uterului in vagin.

Prolapsul poate afecta oricare din organele genitale – uterul, vezica, rectul, sau uretra care aluneca din pozitia anatomica normala si fie patrund in vagin, fie apasa pe peretele vaginului.

Prolapsul uterin este insa cel mai frecvent intalnit, cele mai expuse fiind femeile de varsta a treia. In cazurile grave de prolaps uterin, colul uterin ajunge sa iasa prin vulva. Cazurile de prolaps uterin sunt destul de rare la femeile care nu au avut copii. Desi muschii pelvieni pot slabi odata cu inaintarea in varsta, prolapsul este aproape intotdeauna cauzat de o leziune a planseului pelvin survenita in timpul travaliului. Acest lucru se intampla indeosebi atunci cand nasterea este prea rapida sau prea lenta, ori atunci cand avem de-a face cu nasterea unui copil prea mare.

Care sunt simptomele?

  • dureri la nivelul coloanei vertebrale
  • senzatie de presiune la nivelul pelvisului sau al vaginului, introducerea si scoaterea cu greutate a tampoanelor vaginale absorbante
  • incontinenta urinara de stres, sau scapari de urina care apar la ridicarea unor obiecte grele, cand tusiti sau stranutati
  • in cazul prolapsului uterin poate aparea si o senzatie de presiune pelvina in jos, ca si cand totul ar vrea sa iasa prin vulva
  • in cazurile de uretrocel (prolapsul (alunecarea) mucoasei uretrale) pot aparea tulburari urinale – senzatia de a urina frecvent sau dificultati de mictiune
  • in cazurile de prolaps rectal – rectocel pot aparea simptome de incontinenta fecala.

Nu asteptati ca simptomele sa devina foarte suparatoare – adresati-va medicului cat mai curand posibil.

Ce va face medicul?

  • Examinarea pelvina, efectuata de ginecolog, va identifica semnele prolapsului uterin, si-i va permite medicului sa evalueze gradul prolapsului uterin.
  • Medicul va pune intrebari legate de antecedentele medicale, despre numarul sarcinilor si al nasterilor vaginale. Veti fi intrebata daca nasterea a fost dificila, daca ati nasct copii de dimensiuni mari, daca travaliul a fost lung si daca la nastere s-a folosit forcepsul.
  • Intrucat greutatea excesiva agraveaza problemele create de prolapsul uterin, medicul le poate recomanda pacientelor supraponderale sau obeze unele metode de a atinge o greutate sanatoasa si de a o mentine.
  • Femeilor cu prolaps uterin in grad avansat li se va recomanda efectuarea unor interventii chirurgicale. Interventia consta in refacerea muschilor planseului pelvin, prin grefarea de tesut, astfel incat sa se intareasca sustinerea organelor pelviene. Operatia va va ajuta sa scapati de incontinenta urinara, iar refacerea musculaturii pelviene va avea efecte benefice asupra vietii dumneavoastra sexuale. Tipul de interventie chirugicala depinde de gradul de prolaps si de varsta pacientei.
  • De obicei operatia decurge sub anestezie generala, cazurile efectuate sub analiza epidurala sau locala fiind destul de rare. Operatia se efectueaza prin vagin.

Ajutati-va singure

  • Daca suferiti de dureri de spate, incercati sa evitati sa stati in picioare timp indelungat. Purtarea unei centuri pelviene va va ajuta sa contracarati senzatia de presiune pelvina.
  • Daca prolapsul uterin va creeaza probleme cand aveti raporturi sexuale, incercati sa gasiti, impreuna cu partenerul, modalitati de a va oferi unul altuia placere fara penetrare.
  • Daca suferiti de incontinenta de stres, folositi absorbante igienice. Daca scaparile de urina devin suparatoare, consultati medicul.
  • Cel mai important lucru este sa deveniti constiente de importanta exercitiilor de intarire a muschilor planseului pelvin, care trebuie efectuate zilnic atat in timpul perioadei de graviditate, cat si dupa nasterea copilului dumneavoastra.
  • Va recomandam sa efectuati exercitiile de intarire a muschilor planseului pelvin de-a lungul intregii dumneavoastra vieti, de circa 5-6 ori pe zi.
  • Incontinenta usoara va disparea dupa numai cateva saptamani de la efectuarea regulata a exercitiilor de intarire a musculaturii planseului pelvin.

 

Etichete populare:

prolapsuter

Hemoroizii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Hemoroizii

 

 

Hemoroizii sunt acele vene umflate din interiorul rectului si din jurul anusului. Sunt mai frecventi in timpul sarcinii si dupa nastere. Printre factorii de risc se numara greutate excesiva si dieta saraca in fibre.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt umflaturi rotunde, asemanatoare varicelor, situate in corpul cavernos al zonei anale, care, sustinute de contractarea muschilor, cauzeaza obturarea anusului. La inflamarea corpului cavernos se ajunge prin presiunea ridicata asupra vaselor sanguine, ca deexemplu presiuni provocate de miscarile intestinelor (constipatia), activitati sedentare, supraponderabilitatea si sarcina. Chiar mai mult, hemoroizii, exact ca venele varicoase, sunt favorizati de o slabiciune a tesutului conjunctiv, de obicei innascuta. Dar si dezechilibrele ficatului pot fi cauza aparitiei hemoroizilor.

Hemoroizii sunt o problema comuna, care afecteaza pana la jumatate din populatie, intr-un moment sau altul al vietii. Umflaturile din jurul anusului se numesc hemoroizi externi, iar cele din interiorul rectului, hemoroizi interni. Hemoroizii interni care ies in afara anusului se numesc hemoroizi protuberanti si pot fi deosebit de durerosi.

Cum recunoastem hemoroizii?

Medicul diagnosticheaza hemoroizii printr-un examen al zonei anale. Daca apar sangerari, el va exclude mai intai existenta unei tumori a colonului, cu ajutorul examinarii acestuia (rectoscopie). Din punct de vedere medical, hemoroizii sunt impartiti in 4 stadii, in functie de gravitate:

  • Stadiul 1 ; in acest stadiu, pacientul este aproape lipsit de probleme. Prezenta hemoroizilor este data in vileag doar de o usoara mancarime in zona anala si de urme ocazionale de sange, deschis la culoare, in scaun. In acest stadiu, hemoroizii se pot retrage daca sunt luate masuri adecvate.
  • Stadiul 2: noduli umpluti cu sange apar la eliminarea scaunului, din cauza presiunii, dar se retrag singuri imediat dupa. Apar deja inflamatii, senzatii de arsura, supuratii si senzatii de caldura in zona anala.
  • Stadiul 3: In acest stadiu, formatiunile nodulare nu se mai retrag singure, putand fi totusi impinse inapoi cu mana. Acum apar si dureri puternice, iar umflatura si mancarimea devin foarte neplacute.
  • Stadiul 4: In stadiul final, nodulii aparuti blocheaza constant anusul si provoaca dureri extreme.

Care sunt simptomele?

Simptomele hemoroizilor apar de obicei in urma constipatiei. Acestea includ:

  • sange proaspat pe hartia igienica sau in toaleta dupa eliminarea scaunului;
  • disconfort crescut la defecare;
  • secretie anala de mucus, care uneori provoaca mancarimi;
  • inflamarea vizibila a anusului;
  • senzatia ca intestinul nu s-a golit complet.

Un hemoroid protuberant poate iesi in afara anusului dupa eliminarea unui scaun si se poate apoi retrage sau poate fi implins inapoi cu un deget. In unele cazuri, un cheag de sange (tromb) se poate forma in interiorul unui hemoroid protuberant, provocand dureri acute, precum si o umflatura vizibila si dureroasa de culoare albastruie, de marimea unei boabe de strugure.

[ad#articol]

Daca suferiti de sangerari ale anusului, consultati imediat medicul, mai ales daca aveti peste 40 de ani, deoarece ar putea fi vorba despre o boala mai grava, precum cancerul colorectal.

Ce se poate face?

Daca nu cauzeaza probleme, hemoroizii nu trebuie neaparat tratati. In general, medicul va recomanda o reducere a greutatii si o normalizare a digestiei. De asemenea, este importanta si o igiena anala atenta.

  • In primele stadii, alifiile si supozitoarele analgezice si antiinflamatoare reduc durerea.
  • Prin diferite interventii, tesutul hemoroidal poate fi distrus. Se foloseste fie o substanta necrozanta injectabila, fie hemoroizii sunt taiati sau distrusi cu ajutorul infrarosiilor.
  • Daca metodele mai usoare nu aduc nici o imbunatatire, poate fi neboie de o interventie chirurgicala asupra hemoroizilor.
  • Hemoroizii datorati sarcinii dispar de obicei la scurt timp dupa nastere.
  • Hemoroizii mici de obicei nu au nevoie de tratament.
  • Hemoroizii intestinali de dimensiuni mici pot fi tratati prin scleroterapie.
  • Ca alternativa, medicul poate aplica o bucata de leucoplast la baza hemoroidului care duce la micsorarea sau caderea acestuia.

Sanatatea inainte de toate!

Hemoroizii sunt favorizati de lipsa de miscare! Daca aveti o activitate sedentara, ar trebui sa folositi orice oportunitate de a va ridica si de a merge cativa pasi. Plimbarile mai lungi sau Nordic Walking sunt recomandate pentru timpul liber, astfel fiind masata musculatura rectului. Antrenati-va baza bazinului prin exercitii corespunzatoare, pe care ar trebui sa le executati de mai multe ori pe zi. Strangeti sfincterul ferm si numarati lent pana la 10, inainte de a va relaxa din nou. Repetati acest exercitiu de 20 sau de 30 de ori pe sedinta, Un efect perceptibil apare insa doar dupa un antrenament indelungat!

Remedii naturiste

Plantele care contin substante tenante au efect vasoconstrictor si amelioreaza mancarimile. Scoarta stejarului si floarea de hammelis au un continut ridicat de substante tenante si pot fi gasite pentru uz extern sub forma de alifii sau supozitoare, iar pentru uz intern sub forma de tincturi.

Este recomandata si o baie cu plante tenante sau antiinflamatoare: pentru acestea fierbeti, timp de 30 de minute, 100-300 g scoarta de stejar in 0,5 l apa, dupa care adaugati 50-100 g floare de musetel, ca antiinflamator. Dupa ce acest amestec a stat alte 30 de minute, se toarna in apa de baie, nu foarte fierbinte. Durata baii nu ar trebui sa depaseasca 10-15 minute. Ingerarea preparatelor din coada calului (Equisetum arvense), radacine din ghimpe (Ruscus aculeatus) si sulfina (Meliloti herba) intareste vasele de sange si amelioreaza arsurile si mancarimile.

Constipatia este cauza principala a hemoroizilor. Prin substante care baloneaza (cum ar fi inul si patlagina) scunul devine moale, asa incat mersul la toaleta devine mai usor. Dar ATENTIE! Aceste substante trebuie luate cu suficienta apa, in caz contrar apare constipatia, care ingreuneaza defecarea. Puteti preveni agravarea hemoroizilor prin intarirea fibrelor conjunctive. Sunt indicate plantele cu continut crescut de acid silicic, cum ar fi coada calului si ovazul.

Berea previne formarea pietrelor la rinichi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Berea previne formarea pietrelor la rinichi

 

Potrivit unui studiu realizat de catre Departamentul de Nutritie al Scolii Publice de Sanatate de la Harvard, berea este unul din lichidele care pot preveni cu 21% formarea calculilor renali.

Potrivit acestui studiu, barbatii care consuma bere in cantitati moderate prezinta un risc mai scazut cu 21% de a avea pietre la rinichi. Datorita efectului diuretic, berea contine si o mare cantitate de apa care ajuta la hidratarea organismului.

Cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu in care au verificat relatia dintre 21 de bauturi diferite si riscul de aparitie al pietrelor la rinichi (…). Dintre toate bauturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utila in prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducand cu pana la 21 la suta riscul aparitiei calculilor renali”, se arata in comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

[ad#articol]

“Bauta in cantitati moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formarii depozitelor de calciu in rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu saruri si alte minerale se transforma in cele din urma in pietre localizate la nivelul rinichilor”, sustine presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, Corina Zugravu.

 

 

 

12 remedii homeopate importante

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 8 minute

12 remedii homeopate importante

Remediile homeopate pot fi folosite si in autotratamentul unor boli acute usoare. Conditia este sa stiti cate ceva despre selectarea remediului potrivit si despre modul de administrare a acestuia. In cele ce urmeaza va prezentam 12 remedii importante, care nu trebuie sa lipseasca sin nici o farmacie homeopata.

Omagul (Aconitum)

Omagul cu flori albastre este una dintre cele mai otravitoare plante ale Europei. mai demult, inainte de a pleca la vanat, barbatii isi inmuiau varfurile sagetilor in sucul foarte otravitor de omag. In Evul Mediu, aceasta incantatoare planta era folosita de vrajitoare la prepararea alifiilor. Efectul halucinogen al plantei, precum si furnicaturile produse la nivelul pielii de catre aceasta alifie, ii dadeau celui care o folosea senzatia ca zboara.

Ca remediu homeopat, omagul este un medicament important in cazurile grave de febra si ar trebui sa fie luat in considerare cand oamenii sanatosi si puternici se imbolnavesc brusc. Factorul declansator este adesea un vant uscat, rece, de nord-est.

Medicamentul este indicat pentru toate tipurile de boli acute sau inflamatii, atata timp cat apar unele din simptomele ce urmeaza:

  • dureri puternice, arzatoare
  • febra care creste rapid
  • neliniste
  • frica de a fi singur (copii)
  • panica, palpitatii puternice si dificultati de respiratie
  • sete mare la bauturile reci
  • piele uscata, firbinte
  • paloare la ridicarea de pe scaun

La inflamatiile purulente si in cazul unei pieli umede si fierbinti, ar trebui administrate alte remedii homeopate.

Albinele lucratoare (Apis Mallefica)

Albinele lucratoare sunt cunoscute pentru intepaturile lor dureroase, care adesea se inrosesc, dau o senzatie de fierbanteala si se umfla puternic.

Conform principiului similitudinii, roseata si umflatura arata ca este necesara utilizarea remediului homeopat Apis mallefica.

Astfel Apis mallefica este un remediu important pentru tratarea alergiilor locale. Daca apar urmatoarele simptome, ar trebui sa va ganditi la Apis mallefica:

  • roseata, febra, umflaturi
  • dureri arzatoare si intepatoare
  • sensibilitate la atingere
  • lipsa de sete
  • neliniste
  • simptomele se agraveaza la cald si se amelioreaza prin contactul cu aer curat sau prin bai reci.

Indicatii pentru Apis mallefica:

  • intepaturi de insecte
  • eruptii edematoase
  • reactii alergice (locale)
  • insolatie
  • inflamatii ale articulatiilor
  • inflamatii ale gatului
  • dureri de cap foarte puternice.

Arnica

Arnica este denumita in medicina populara si “iarba loviturii”, ceea ce indica utilitatea ei in cazul accidentelor sportive, al loviturilor si vanatailor. Pe langa aceasta, planta din familia Compositelor, ale carei flori sunt galben-portocaliu, este intrebuintata deja de secole pentru tratarea inflamatiilor musculare, aterosclerozei si a anginei pectorale.

[ad#articol]

In homeopatie, arnica este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru rani si poate fi administrata in potente mici ca masura de prim ajutor la orice rana care necesita tratament.

Arnica este folosita ca supliment si la operatii, datorita efectului antiinflamator, de reglare a tensiunii si de alinare a durerii. Administrata in potenta mare, arnica poate vindeca durerile care sunt provocate de la o rana mai veche. In principiu arnica ar trebui prescrisa numai atunci cand durerile necesita un tratament. Arnica este indicata doar cand apar urmatoarele simptome:

  • raniri prin cadere sau lovire
  • senzatie de zdrobire musculara
  • sangerari sau hematoame.
Dozarea si potenta se adapteaza la gravitatea durerilor.

Arsenicul (Arsenicum album)

Arsenicul – un termen cunoscut amatorilor de romane politiste ca fiind un mijloc foarte eficient pentru o crima – provoaca victimei dureri puternice de stomac, greata si voma, pana cand in final duce la moarte.

In homeopatie, se administreaza la afectiunile digestive cu diaree si dupa o intoxicatie alimentara usoara. Pe timpuri, se obisnuia ca regii sa incerce sa devina imuni prin asimilarea de arsenic (trioxid de arseniu sau anhidrida arsenica).

Arsenicul este indicat cand se intalnesc urmatoarele simptome, insotite de o slabire brusca:

  • frica si neliniste
  • teama de moarte
  • epuizare
  • senzatia de frig
  • sete mare (apa are gust amar)
  • dureri arzatoare

Indicatii recomandate pentru anhidrida:

  • intoxicatii alimentare
  • greata, voma
  • gastrito-enterita acuta
  • ca supliment la durerile arzatoare.

Matraguna (Belladonna)

Matraguna, Atropa belladona, este o planta halucinogena foarte puternica, din familia Solanaceelor,

Din cauza cantitatii mari de otrava continute, grecii au numit aceasta planta dupa zeita  destinului, Atropas, care impleteste itele vietii.

Traducerea numelui intrebuintat in homeopatie inseamna “femeie frumoasa”: femeile italiene din secolul al XVI – lea foloseau extractul de matraguna ca mijloc de infrumusetare, caci asigura dilatarea pupilei.

Atropina alcaloida continuta in fructele negre- rosiatice provoaca otraviri puternice, care pot conduce in cele din urma la maorte.

Matraguna este, pe langa omag, al doilea cel mai eficient remediu pentru febra din homeopatie.

Totusi, este intrebuintata pentru alte simptome. Pacientul tratabil cu Belladonna prezinta urmatoarele semne de boala:

  • febra mare din senin, cu transpiratie pe partile acoperite ale corpului ( la omag : piele uscata)
  • dureri apasatoare ( la omag – dureri explozive)
  • cap rosu ( la omag: chip palid la ridicare brusca)
  • pupile dilatate ( la omag: pupile contractate)
  • senzatie de fierbanteala la cap, senzatie puternica de frig la extremitati
  • iritabilitate usoara ( la omag: frica si panica)
  • putina sete ( la omag: sete mare la bauturi reci)
Indicatii testate pentru matraguna:
  • febra
  • dureri apasatoare de cap
  • otita medie
  • tuse seaca, anghina difterica
  • inflamatii ale gatului
  • scarlatina
  • arsuri solare, insolatie.

Musca spaniola (Cantharis)

Musca spaniola este, de fapt, un gandac ( Lytta vesicatoria), care produce substanta otravitoare numita cantaridina.

Aceasta otrava provoaca basici arzatoare la contactul cu pielea. Prin urmare, cantaridina este folosita in homeopatie in special pentru arsuri si dureri arzatoare. Pacientul manifesta:

  • neliniste, lipsa de odihna
  • predispozitie catre izbucniri violente
  • dureri puternice, arzatoare
  • simptomele se amelioreaza in liniste si se agraveaza prin bautura, in special cafea
Indicatii testate pentru cantharis:
  • arsuri
  • arsuri solare
  • intepaturi de albine sau furnici
  • infectii urinare cu dureri arzatoare.

Musetelul (Chamomilla)

Musetelul, sau Matricaria chamomilla, este recomandat in cazul inflamatiilor mucoasei intestinale si ca remediu antibacterian, de exemplu, cunoscut in cazul racelilor.

In nenumarate teste, s-a dovedit ca musetelul are urmatoarele rezultate: trateaza irascibilittaea, crizele nervoase si proasta dispozitie. Musetelul este un remediu important in homeopatie pentru tratarea copiilor.

Simptomele tipice care constituie o indicatie pentru administrarea de musetel sunt:

  • irascibilitate extrema si furie
  • roseata si fierbanteala la un obraz, paloare la celalalt
  • copilul dispretuieste si arunca ceea ce pana atunci isi dorea foarte mult
  • copiii carora le dau dintii, au diaree verzuie, apoasa, cu miros de ou stricat
  • sete mare atunci cand beau rece si dorinta de bauturi acre.

Cimicifuga Racemosa

Rizomul de radacina sarpelui negru,originara din America de Nord si Canada, era deja utilizat in medicina indiana pentru taratrea durerilor menstruale si, de asemenea, a reumatismului . Si in homeopatie este folosita predominant ca remediu pentru femei, in special la menopauza. O pacienta tratabila cu Cimicifuga poate sa prezinte urmatoarele simptome:

  • depresii, suspine dese
  • vorbire neintrerupta
  • nervozitate
  • frica de moarte
  • dureri asemanatoare crampelor
  • toate simptomele se agraveaza dimineata, la frig si in timpul menstruatiei. Caldura si mancarea amelioreaza durerile.

Sunatoarea (Hypericum)

Sunatoarea cu flori galbene este considerata astazi in fitoterapie si in categoria remediilor testate ca fiind indicata in depresii usoare. Din punct de vedere homeopat, sunatoarea vindeca afectiuni la  nivelul tesuturilor nervoase. Datorita acestui lucru, in homeopatie, sunatoarea este unul dintre cele mai importante remedii pentru rani. Se foloseste indeosebi pentru urmatoarele simptome:

  • dureri sfasaietoare si intepatoare
  • dureri intepatoare, pulsatorii sau arzatoare, cu senzatie de insensibilitate
  • nevralgii
  • sensibilitate la atingere
  • dorinta de bauturi calde

Indicatii testate pentru sunatoare

  • remediu de prim-ajutor in cazul taieturilor sau al zgarieturilor la maini si degete
  • instabilitate psihica
  • raniri care au afectat si nervii
  • extragerea maselelor
  • nevralgii
  • zona Zoster
  • izbituri la vertebrele coloanei, mai ales lovirea sezutului

Turta lupului (Nux Vomica)

Fructele turtei lupului, planta originara din Indonezia, contin stricnina, o substanta extrem de otravitoare. In Evul Mediu, stricnina era folosita pentru tratarea bolnavilor de ciuma.

In cazul unei supradoze, provoaca crampe, dificultati de respiratie si, in final, moartea. In homeopatie, Nux vomica se foloseste, printre altele, ca remediu traditional pentru persoane care sufera de stres pe fond profesional:

  • nervozitate
  • teama de refuz
  • inclinatie catre excesul de nicotina, cafea si medicamente
  • hipersensibili la lumina, galagie, mirosuri
  • introvertiti
  • dependenti de munca

Indicatii testate pentru Nux vomica

  • dureri stomacale
  • constipatie
  • dureri din cauza alimentatiei dezechilibrate
  • greata cu nevoia de a voma
  • dureri dupa consum exagerat de alcool
  • dureri de cap

Fosforul (Phosphorus)

Fosforul ne este tuturor cunoscut ca substanta care lumineaza capetele betelor de chibrit, dar care totusi se stinge repede. Exact asa ne putem imagina si pacientii tratati cu fosfor: persoane vioaie, radiante, dar care sunt foarte sensibile si se demoralizeaza, ajungand foarte rapid la extenuare.

Fosforul este potrivit pentru persoanele extrovertite, sociabile, care isi arata sentimentele.Urmatoarele simptome ne duc cu gandul la fosfor:

  • frica de a fi singur
  • epuizare rapida
  • sete mare la bauturile reci
  • dureri arzatoare la inflamatii sau stimulare
  • hemoragii care reapar
  • simptomele se amelioreaza prin intermediul bauturilor reci, mese reci sau dupa somn.

Indicatii testate pentru fosfor

  • tuse uscata
  • raguseala
  • laringita
  • arsuri la stomac
  • voma
  • hemoragii (de exemplu, sangerari la nas, la gingii)

Sulful (Sulfur)

Sulful este unul dintre cele mai cunoscute si testate remedii naturale. Se intalneste in mod normal in vulcani si surse termale. Datorita efectului sau antiseptic aupra pielii, este utilizat in compozitia multor alifii si pudre antiacneice. Aproape fiecare tip de constitutie prezinta anumite caracteristici ale sulfului, el fiind astfel cunoscut si ca medicament reactiv, care poate oferi clarificari despre bolile cronice.

Astfel, sulful este de obicei indicat atunci cand o terapie homeopata nu da rezultate, in ciuda selectiei atente ale medicamentelor, sau atunci cand apare un regres in timpul terapiei.

Ca remediu acut, sulful se foloseste pentru bolile de piele si pentru afectiuni ale tractului digestiv. Din cauza unei posibile prime reactii, ar trebui sa fiti atent in cazul administrarii pe cont propriu.

Urmatoarele simptome ne vorbesc despre sulf:

  • neliniste
  • caldura, mancarimi si arsuri
  • fecale care miros a ou stricat
  • sete, pofta de dulce
  • diaree dimineata
  • transpiratie in timpul noptii, mai ales la cap
  • tenta de paloare a chipului, cu mici vene in jurul nasului.

Sulful poate sa provoace, ca o prima reactie eruptii ale pielii, asadar trebuie sa fiti foarte atenti la dozare.

Etichete populare:

homeopatieremedii