Month: June 2012

Ghioceii si narcisele, leacuri impotriva depresiei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Ghioceii si narcisele, leacuri impotriva depresiei

 

Cercetatorii au descoperit ca anumiti compusi extrasi din speciile de ghiocei si narcise din Africa de Sud, ar avea capacitatea de a trece de bariera hematoencefalica, bariera care protejeaza creierul de infectii, ne informeaza Daily Mail.

Aceasta situatie reprezinta o problema majora pentru medicii care trateaza bolile neurologice, inclusiv depresia, intrucat aceasta bariera contine anumite proteine care nu permit medicamentelor sa trateze creierul.

Profesorul Birger Brodin, de la Universitatea din Copenhaga, coordonatorul studiului, a descoperit faptul ca anumiti compusi extrasi din florile varietatilor sud-africane de Crinum si Cyrtanthus reusesc sa treaca de bariera hematoencefalica.

Ei ar putea fi folositi in viitor pentru a transporta medicamente pana la nivelul creierului.

[ad#articol]

Oamenii de stiinta considera ca noua din zece compusi cunoscuti nu reusesc sa treaca de aceasta bariera.

Acest studiu a fost publicat in revista medicala englezeasca Journal of Pharmacy and Pharmacology.

 

 

Test de ovulatie

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Test de ovulatie

 

Testul de ovulatie este cea mai sigura solutie si cel mai simplu mod prin care poti afla perioada ta fertila daca te-ai horarat sa ramai insarcinata. Testul de ovulatie are un rezultat cu acuratete in proportie de 99.9% si este foarte util in cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat.E adevarat, metoda elimina spontaneitatea din viata ta sexuala, dar e un bun ajutor pentru cele care “nu au timp” sa ramana insarcinate.

Testul de fertilitate este o analiza simpla si rapida pentru identificarea hormonului luiteinizant din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei. Este similar ca functionare cu testele de sarcina. Pentru aceasta, se colecteaza urina de dimineata intr-un vas mic, perfect curat. Se introduce testerul in urina, iar citirea se face dupa trei-zece minute, conform instructiunilor de folosire atasate. Pentru un ciclu neregulat, medicii recomanda orientarea dupa cel mai scurt dintre ele si inceperea testarii cu doua zile inainte de jumatatea acestuia si continuarea testarii pana in ziua corespunzatoare celui mai lung ciclu menstrual avut.

[ad#articol]

Trebuie luate in considerare si situatiile in care femeia este deja insarcinata, ia anticonceptionale sau urmeaza un tratament cu hormoni (estrogen, progesteron), cazuri in care  ovulatia nu se mai produce.

Ca sfaturi medicale trebuie sa iei in considerare reducerea cantitatii de lichide, aproximativ cu 2 ore inainte de testare.
Testul de ovulatie trebuie efectuat in fiecare zi pe o perioada de 5 zile sau pana cand nivelul LH-ului a fost detectat (testul este pozitiv).

 

 

S-a descoperit cel mai sanatos meniu

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

S-a descoperit cel mai sanatos meniu

Cercetatorii britanici au realizat in ultima perioada, cel mai sanatos meniu din cate exista pe piata.

O organizatie britanica independenta, Leatherhead Food Research, au analizat in 3 ani de zile, 4000 de reclame folosite de producatori si supermarket-uri pentru a-i tenta pe consumatori sa le cumpere produsul.

Meniul “minune” include o serie de alimente sanatoase, reprezentand  cele trei mese principale, dar si o mulţime de snacks-uri ce pot fi consumate pe parcursul zileine informeaza DailyMail.

“Am vrut sa aratam ca mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie plictisitoare. Am efectuat zeci de teste in fiecare an, in ceea ce priveste gustul produselor alimentare si am ajuns la o singura concluzie: indiferent cat de sanatos este un aliment, daca nu e si gustos, atunci nu se vinde“, a declarat dr. Paul Berryman, seful organizatiei Leatherhead.

Meniul debuteaza cu o terina de somon proaspat si afumat, care contine Omega 3 si DHA (acid docosahexaenoic), benefic pentru artere, inima si creier. Terina trebuie consumata alaturi de o salata cu un dressing din ulei de masline extravirgin, care este bun pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

[ad#articol]

O farfurie cu pui, linte si legume reprezinta o masa hranitoare si sanatoasa, care corespunde cerintelor a 80 dintre testele analizate de cercetatorii de la Leatherhead Food Research. Proteinele din acest fel de mancare contribuie la o crestere a masei musculare, iar acidul pantotenic continut de linte reduce oboseala si imbunatăteste performanta mentala.

La desert, un iaurt amestecat cu nuci si sos de caramel fara zahar este considerat perfect pentru digestie, dentitie si pentru controlul glucozei din sange.

Cercetatorii ne recomanda sa servim nuci la desert, ele fiind considerate un super-aliment, consumul a 30 de grame pe zi contribuind la imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange.

De asemenea, ei au inclus in meniu o bautura ce poate imbunatati forma fizica. Ingredientele acesteia contin elemente nutritive, precum calciu, zinc, fier, potasiu, seleniu si magneziu.

Printre sfaturile medicale se numara un shake din fructe de padure, considerat o masa pentru cei care tin dieta. Acesta poate contribui la scaderea in greutate a celor care doresc sa aibă o dietă stricta.

Pentru zilele si noptile reci este recomandata o ciocolata calda, care contine melatonina ce induce somnolenta.

 

 

Slabit sanatos

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Slabit sanatos

[vsw id=”G31gri9amv8″ source=”youtube” width=”597″ height=”460″ autoplay=”no”]

Recomandarile lui Florin Uceanu

Cu 122 concursuri castigate si o cariera de peste 22 de ani in culturim, Florin Uceanu este cel mai cunoscut culturist din Romania, fiind simbolul acestui sport in tara noastra.

Sfaturile simple si practice pe care acesta le ofera in videoclipul de mai sus, pot fi aplicate cu usurinta de oricare dintre voi, va puteti crea un stil de viata mai bun printr-o alimentatie sanatoasa, adaptat la personalitatea si gustul vostru.

Slabeste sanatos

 

Nu uitati sa consultati un medic atunci cand vreti sa faceti o modificare in alimentatia dumneavoastra.

Etichete populare:

sanatosslabesteslabit

Vaginismul

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Vaginismul

 

Vaginismul este o disfunctie sexuala feminina ce se caracterizeaza prin contractii involuntare ale muschilor vaginului, astfel incat raporturile sexuale devin dureroase sau imposibile.

Atunci cand barbatul incearca sa-si penetreze partenera, deschiderea vaginului se ingusteaza atat de mult, incat actul sexual devine imposibil. Chiar si o examinare a vaginului de catre ginecolog nu se poate realiza decat in urma unei anestezii generale.

Care sunt cauzele?

Spasmul involuntar al musculaturii ce inconjoara intrarea in vagin si a treimei inferioare a vaginului se datoreaza in unele cazuri asocierii dintre activitatea sexuala cu durerea sau frica. Vaginismul poate fi rezultatul dorintei inconstiente a femeii de a opri contactul sexual, din cauza unei experiente neplacute sau traumatizante. Alte cauze sunt infectiile, leziunile sau iritatiile (antrenate de spalaturile intravaginale, spermicide sau latex).

Cum sunt afectate femeile?

Vaginismul este una dintre cauzele pentru care o casatorie nu se consuma. Femeile care sufera de vaginism sunt foarte speriate de actul sexual in sine, de aceea orice tentativa de penetrare este dureroasa si frustranta.

Din cauza durerii ce apare la femeile cu vaginism, penetrarea devine dificila sau imposibila. Totusi, activitatile sexuale ce nu implica penetrare sunt acceptate. Astfel vaginismul se distinge de frigiditate, caracterizata prin incapacitatea femeii de a resimte placere in timpul contactului sexual sau de a avea orgasm.

In schimb, in cazul vaginismului, femeia manifesta o incapacitate repetata de a simti placere in timpul penetrarii, dar poate avea orgasm prin masturbare.

Pentru a fi sigura ca sufera de vaginism, o femeie ar trebui sa mearga la consult pentru a exclude sau trata toate tulburarile organice care pot obstructiona intrarea in vagin.

Care sunt consecintele?

Esecul incercarilor repetate de a penetra vaginul, duce la o stare de frustrare continua. Tentativele esuate de a face sex si durerile mari din timpul penetrarii, pot umili, infricosa si frustra o femeie. Aceasta incepe sa se gandeasca ca nu este potrivita pentru partenerul ei si se teme sa nu fie parasita. Nu este de mirare ca femeile cu aceasta tulburare, incearca sa evite cu totul raporturile sexuale. Barbatul este frustrat de incapacitatea lui de a-si penetra partenera si se simte respins.

Sfaturi medicale

Primul pas in tratarea vaginismului este sa reduceti anxietatea legata de actul sexual. Incercati, utilizand metode de relaxare.

  1. Intindeti-va in pat, inchideti ochii si incercati sa relaxati toti muschii corpului, incepand de la talpi, continuand in sus, pana cand muschii dumneavoastra sunt total relaxati.
  2. Cand sunteti pe deplin relaxata, incercati sa va imaginati ca sunteti in pat cu partenerul, deveniti din ce in ce mai intimi, iar el incearca sa va penetreze fara a va simti  infricosata. Acum puteti sa mergeti la pasul urmator.
  3. Incercati sa introduceti incet in vagin un deget sau lasati-l pe partenerul dumneavoastra sa o faca. Degetul sa ramana in vagin, pana cand toata senzatia dumneavoastra de frica si disconfort dispare. Miscati degetul in interiorul vaginului,pana cand tot disconfortul dispare si il puteti tolera fara probleme.
  4. Urmatorul pas este sa introduceti doua degete  in vagin si sa le miscati in interiorul acestuia. Aceasta metoda este utila daca incercati sa faceti fata sentimentelor anxioase, nu sa le evitati.
  5. Actul sexual nu trebuie sa aiba loc, daca nu tolerati, fara disconfort, degetele dumneavoastra sau ale partenerului in interiorul vaginului. Incercati sa invatati cum sa va controlati muschii vaginali, astfel veti simti ca aveti controlul asupra propriului vagin. Exercitiile planseului pelvin ajuta la relaxarea  voluntara a muschilor vaginului.
  6. Incercati pe cat posibil sa va invingeti temerile, atunci cand partenerul incearca sa va penetreze pentru prima data.
  7. Este foarte important ca la primul act sexual, preludiul sa fie mai lung, partenerul dumneavoastra sa se poarte bland si protector pentru a va ajuta sa va dezinhibati. Folositi un gel lubrifiant.
  8. Ghidati penisul partenerului dumneavoastra in vagin si spuneti-i sa nu faca nici o miscare pana va obisnuiti cu el inauntru. Apoi el trebuie sa se miste usor in functie de ghidarile dumneavoastra. Daca anxietatea nu a disparut inca, este mai bine sa intrerupeti actul sexual.
  9. Acesti pasi vor trebui exersati de mai multe ori, inainte de a fi suficient de increzatoare de a participa la o partida de sex normala.
  10. Nu incercati sa ajungeti  la orgasm inca de prima data. Luati-o usor si lasati pe alta data, daca inca nu puteti face sex normal. Consultati un medic specialist in cazul in care, inca va confruntati cu probleme.

 

Hiperlipidemia ereditara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Hiperlipidemia ereditara

 

Hiperlipidemia ereditara este afectiunea caracterizata prin cresterea anormala a nivelului de colesterol si/sau trigliceride (ori a altor tipuri de grasimi) din sange.

Hiperlipidemia ereditara este prezenta de la nastere, dar de obicei este descoperita de abia in prima copilarie. Se datoreaza unei gene anormale mostenite de pacient de la unul sau de la ambii parinti. O dieta bogata in grasimi si lipsa exercitiului fizic agraveaza afectiunea. Nivelul crescut de trigliceride si in special, de colesterol, maresc riscul de a face ateroscleroza si boala arterei coronare.

Care sunt riscurile?

  • Cel mai comun tip de hiperlipidemie afecteaza 1 din 500 de europeni, care mostenesc o copie a genei anormale. Persoanele afectate au nivelul colesterolului de 2 sau de 3 ori mai mare decat normal.
  • Exista o sansa la un milion ca o persoana sa mosteneasca gena de la amandoi parintii. Daca sunt mostenite doua copii ale genei anormale, nivelul colesterolului este de 6 pana la 8 ori mai mare decat normal.
  • Persoanele afectate sunt expuse unui risc destul de mare de a face infarct de miocard, chiar din copilarie.

Care sunt simptomele?

In afara de simptomele aterosclerozei, nivelul crescut de colesterol asociat cu hiperlipidemia ereditara poate produce unul dintre urmatoarele simptome, care apar treptat, de-a lungul anilor:

  • pete sau noduli galbeni sub piele( xantoame), pe dosul mainilor;
  • umflaturi ale tendoanelor din jurul gleznelor si ale incheieturilor mainilor;
  • umflaturi galbene pe pleoape (xantelasme);
  • un uinel galben pal in jurul irisului (membrana circulara colorata a ochiului).

Barbatii care sufera de aceasta boala pot prezenta simptome ale bolii arterei coronariene, cum ar fi de pilda angina pectorala, inca de la varsta de 20-30 de ani. Femeile sunt de obicei protejate de estrogen, de aceea simptomele nu vor aparea decat odata ci instalarea menopauzei.

Sfaturi medicale

  • Intrucat nu exista medicamente pentru aceasta boala, tot ce se poate face este sa se inceapa din timp un tratament medicamentos de scadere a colesterolului.
  • Simptomele pot fi ameliorate prin intermediul exercitilor fizice regulate, adoptarea unei diete sarace in grasimi si cu medicamente;
  • Tratamentul timpuriu poate reduce riscul infractului de miocard;
  • Rudele apropiate ale celor afectati de hiperlipidemie ereditara ar trebui sa-si faca analize pentru a confirma sau infirma prezenta acestei boli.

 

Chirurgia estetica a sanului (Part.2)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Chirurgia estetica a sanului (Part.2)

 

Inainte de a va decide care interventie estetica a sanului vi s-ar potrivi, asigurati-va ca ati inteles exact ce presupune si ce urmari are fiecare dintre ele.

Mastoplastia de augmentare (marirea sanilor)

Marirea sanilor poate fi realizata doar cu ajutorul implanturilor mamare, care sunt inserate in fata sau in spatele muschilor pectorali, adica sub sani. In ultimii ani, implanturile au intrat in atentia comunitatii medicale, siguranta folosirii lor fiind pusa sub semnul intrebarii. Daca doriti sa va faceti o mastoplastie, este important sa fiti bine informata in legatura cu urmatoarele chestiuni:

  • Fiind vorba de o procedura care se poate solda cu complicatii, este recomandabil sa cautati cat mai multe informatii despre aceasta operatie. Rugati-l pe chirurgul dumneavoastra sa va puna in legatura cu cineva care a facut deja aceasta operatie.
  • Discutati in detaliu despre dimensiunea la care ati dori sa ajunga sanii dumneavoastra. Fiti realista. Daca sunteti miniona si aveti sanii mici, ganditi-va de doua ori inainte de a alege cupa D. Inainte de operatie, chirurgul va va lua masurile pentru a alege modelul de proteza mamara bidimensionala care vi s epotriveste cel mai bine ca marime si forma. Asigurati-va ca medicul va va examina sanii pentru a detecta posibilele chisturi existente si a decide daca este nevoie de un tratament anteoperator. Este dificil ca un chirurg sa intervina asupra sanului odata ce implantul a fost inserat.
  • Interesati-va daca este posibil sa apara contracturi si unde vor fi localizate cicatricele postoperatorii. Intrebati daca cicatricele vor avea vreo influenta asupra alaptatului si a sensibilitatii mameloanelor.
  • Rugati-l pe medicul dumneavoastra sa va comunice dimensiunea si numele producatorului implantului dumneavoastra, pentru a va putea  procura unele identice, daca va fi nevoie sa le inlocuiti pe cele initiale.

Efectele post – operatorii

Aranjati sa lipsiti de la lucru cel putin 10-14 zile. Este recomandabil sa nu sofati in primele doua saptamani dupa operatie si sa nu ridicati greutati asupra capului timp de 4 saptamani de la aceasta. Desi revenirea la normal se va petrece cam dupa 3 saptamani, este mai bine ca in primele 6 saptamani de la operatie sa evitati practicarea activitatilor sportive.

Posibile motive de ingrijorare

Cancerul mamar

La ora actuala, nu exista probe care sa demonstreze ca ar exista o legatura intre implanturile cu silicon si aparitia cancerului de san. In urma studiilor efectuate, in anul 1989 Agentia Nationala a Medicamentului din SUA (USFDA) a ajuns la concluzia ca, desi efectul cancerigen asupra oamenilor nu poate fi cu totul exclus, riscul ca acest lucru sa se intample este destul de mic. Chirurgii esteticieni din intreaga lume au considerat ca aceasta concluzie este linistitoare, asa incat au continuat sa foloseasca implanturile cu silicon.

Mamografia

Implanturile pot face dificila citirea exacta a mamografiei. Aceasta inseamna ca femeile care au un istoric familial de cancer mamar nu ar trebui sa foloseasca implanturi cu silicon. Orice femeie ar trebui sa isi faca o mamografie inainte de o operatie la sani. Mamografia se poate face si dupa implant, dar in acest caz screeningul va trebui facut din mai multe unghiuri.

[ad#articol]

Contractura capsulara

De obicei, capsula de tesut cicatrizat care se formeaza in mod normal in jurul oricarui implant este destul de subtire si flexibila, dar se poate intampla sa se contracte, devenind rigida ca o bucata de lemn. Dupa unele cercetari contractura capsulara, care poate aparea la 2 sau la 4 ani dupa interventie, afecteaza 7 din 10 femei care au recurs la implanturi de silicon. Masajul sanilor poate reduce rigiditatea. Chirurgul dumneavoastra poate diminua contractura si elibera tensiunea, facand o incizie ceva mai mare in jurul implantului. Sau , daca implantul se afla deasupra muschiului pectoral, el poate fi indepartat si inlocuit cu unul nou, inserat sub muschi, unde e mai putin probabil sa se dea nastere unei contracturi capsulare.

Alte complicatii

Durerile de sani, pierderea senzatiilor la nivelul sanilor, dificultatile de alaptare, infectiile, deplasarea si scurgerile unui implant sunt complicatiile cele mai des intalnite. O complicatie mai neobisnuita este ruptura implantului, care poate aparea spontan sau din cauza unui soc puternic cum ar fi cel cauzat de o lovitura. In asemenea cazuri, este nevoie de o interventie chirurgicala imediata, prin care sunt inlaturate toate resturile de silicon. Unele voci sustin ca jumatate dintre pacientele care recurg la marirea sanilor prin implanturi de silicon sufera efecte secundare la 10 ani dupa operatie. Conform altor surse, riscul este mult mai mic, complicatiile aparand la numai una din trei paciente.

Tipuri de implanturi

Implanturile umplute cu gel de silicon par mai naturale decat cele cu solutii saline si sunt prima alegere a majoritatii chirurgilor esteticieni. Probabilitatea aparitiei unei contracturi este la fel de mare pentru ambele tipuri, dar in cazul celor cu solutii saline nu exista nici un risc de scurgere a siliconului. Daca implanturile cu silicon se rup, isi pierd forma si vor trebui inlocuite. Inainte toate implanturile erau plate, dar in prezent chirurgii le prefera pe cele cu o suprafata texturata, deoarece se pare ca aceasta reduce riscul aparitiei contracturii capsulare. Unul dintre noile tipuri de implant disponibil acum la ora actuala este cel cu trigliceride, care sunt asemanatoare grasimilor naturale ale corpului si in care este incorporat un chip electronic, cu un cod unic de identificare.

 

 

 

Fructul care te ajuta sa slabesti in timp record

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Fructul care te ajuta sa slabesti in timp record

 

In prezent oamenii de stiinta au descoperit o noua metoda de slabire si care garanteaza mentinerea siluetei pe timp indelungat.

Asadar fructul minune care ne da sperante in lupta cu kilogramele in plus, este binecunoscutul mango, denumit “regele fructelor”. Mango este o sursa vitala de mincare la tropice. “Superfructul” mango este bogat in nutrienti, in fibre, antioxidanti, vitaminele A, C (care este dubla cantitativ in fructul crud), E, B6, K, in Cu, Potasiu, 17 aminoacizi, Omega 3 si 6, Zinc, pectine, amidon.

Pentru a fi eficient in lupta cu kilogramele in plus, fructul este necesar a fi consumat cu tot cu coaja, pe care in mod normal noi o aruncam, ne scrie dailymail.co.uk.

[ad#articol]

Conform studiului realizat de cercetatorii australieni, coaja de mango opreste dezvoltarea celulelor grase din organismul uman, oferindu-va silueta dorita.

Profesorul de la Universitatea din Queensland, Mike Gidley, afirma ca acest studiu demonstreaza faptul ca atunci cand vrem sa profitam de toate proprietatile si vitaminele unui fruct, trebuie sa il consumam ca intreg.

Concluzionarea studiului ar putea ajuta la dezvoltarea unui supliment alimentar care va lupta contra obezitatii.

 

 

Chirurgia estetica a sanului (Part. 1)

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Chirurgia estetica a sanului (Part. 1)

 

Numarul persoanelor care regreta ca au optat pentru o interventie chirurgicala estetica este mult mai mic decat al acelora carora le pare rau ca nu s-au hotarat sa faca asa ceva. Daca doriti, un chirurg estetician bun va poate schimba infatisarea. Dara veti grija, pentru o astfel de operatie este nevoie de o motivatie puternica, altfel s-ar putea sa fiti nemultumiti de rezultate.

Exista diverse cai prin care chirurgia estetica poate schimba forma, dimensiunea sau pozitia sanilor. Acestea includ mastopexia sau repozitionarea sanilor si mamoplastia : de augmentare sau marire, de reductie sau micsorare si de ascensionare sau ridicare. Inainte de a va decide pentru una dintre aceste interventii, asigurati-va ca ati inteles exact ce presupune si ce urmari are fiecare dintre ele.

Mastopexia (lifting)

Liftingul sanilor se adreseaza femeilor cu sanii “lasati”. Aceasta procedura chirurgicala are ca scop ridicarea sanilor cazuti si rezolvarea asimetriilor, prin inlaturarea pielii in exces si ridicarea sfarcurilor.

Cu cat sanii sunt mai mici, cu atat rezultatul va fi mai bun. In caul sanilor de mici dimensiuni, mastopexia poate fi combinata cu mamoplastia de augmentare, iar in acela al sanilor mari, cu mamoplastia de reductie. Asocierea acestor ultime doua proceduri va spori eficienta liftingului sanilor, deoarece reducerea dimensiunii va determina o diminuare corespunzatoare a greutatii acestora, micsorand riscul lasarii acestora din cauza unei greutati mai mari.

Fiti realiste! mastopexia nu va poate reda sanii din adolescenta si va lasa cicatrice. Discutati in prealabil  in detaliu cu un chirurg, inainte de a porni la drum.

Ca in cazul tuturor operatiilor la sani, consultati fotografii dinainte si de dupa operatie, pentru a vedea daca  rezultatele sunt bune, moderate sau proaste. Solicitati o descriere a tipului de incizie care urmeaza sa va fie facuta si chiar rugati-l pe chirurg sa va deseneze pe sani locul unde vor fi cicatricele.

Trebuie sa tineti cont ca liftingul de sani, ca si cel facial nu este permanent. Sanii vor continua sa imbatraneasca si vor recapata acel aspect lasat.

Intrebati chirurgul daca tehnica folosita va va mai permite sa alaptati, daca acest aspect este important pentru dumneavoastra. Orice operatie estetica la sani trebuie precedata de o mamografie.

Operatia

De obicei se recurge la anestezie generala.

Chirurgul va elimina pielea in exces si grasimea de sub sani, va ridica sfarcurile si restul de tesut, pentru a-i remodela in mod corespunzator.

Durata interventiei este de 2-3 ore, iar externarea pacientei operate se face dupa o zi sau doua.

Efectele post-operatorii

Liftingul are de obicei succes si putine efecte secundare, printre care se numara, de pilda, pierderea senzatiilor la nivelul areolei si sfarcului.

Deoarece prin aceasta procedura sunt sectionate multe canale galactofore, sansele de a alapta dupa operatie sunt de 50-60%; in cazuri foarte rare, fiind posibila chiar pierderea permanenta de alaptare.

Vindecarea initiala a plagii dureaza 1-2 saptamani, dupa care se vor extrage firele de sutura. Daca sunteti o persoana activa va veti putea misca mainile si umerii si veti putea practica unele activitati sportive mai blande dupa 3 saptamani de la operatie. Desi poate fi incomfortabil, este recomandabil dupa operatie sa purtati bustiera care va contribui la accelerarea vindecarii pielii si eliminarea mai rapida a edemului postoperator.

Se recomanda ca bustiera sa fie purtata zi si noapte vreme de cel putin 3 luni dupa interventie.

Mamoreductia (micsorarea sanilor)

Candidatele pentru , pot fi impartite in 2 mari categorii: din prima categorie fac parte femeile carora sanii lor mari le produc neplaceri si stanjeneala in societate. Cea de a doua categorie este formata din cele care isi doresc o micsorare a volumului si greutatii a sanilor si o imbunatatire a formei in paralel cu marirea fermitatii acestora. Daca aveti de gand sa alaptati in viitor trebuie sa discutati in prealabil cu chirurgul plastic.

[ad#articol]

Operatia

In ciuda diversitatii tehnicilor operatorii ce pot fi aplicate in functie de factorii individuali si preferintele personale ale pacientului si ale chirurgului, operatia in sine decurge dupa acelasi protocol.

Operatia dureaza cca 4 ore si se desfasoara sub anestezie generala. Mameloanele sunt importante atat din punct de vedere estetic, cat si functional.Intrebati-l pe chirurg daca are de gand sa vi le ridice pur si simplu, sau le va inlatura si le va grefa apoi intr-o alta pozitie.

Daca doriti sa stiti exact ce se va elimina, rugati-l pe chirurg sa va deseneze forma pe care o vor capata sanii dumneavoastra dupa operatie.

Efectele post operatorii

Rezultatele operatiei sunt de obicei foarte bune, dar, fiind vorba de o inteventie de amploare, este normal ca in urmatoarele saptamani sa resimtiti un oarecare discomfort. Ca sfaturi medicale: trebuie sa purtati bustiera non-stop pentru a grabi vindecarea. Scoaterea firelor se face la 7-14 zile postoperator,dupa care va puteti relua activitatea.