Month: May 2012

Cat de rapid citesti? Acest test iti va raspunde!

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Cat de rapid citesti? Acest test iti va raspunde!

 

Crezi ca citesti rapid? In prezent iti poti evalua aceasta calitate pe site-ul staples.com, site care iti pune la dispozitie un test contra cronometru care te ajuta sa vezi cat de bun esti in ale cititului.

Acest test te ajuta sa descoperi in ce categorie te poti incadra, atunci cand citesti un articol sau o carte. Viteza medie pentru un adult este de 300 de cuvinte pe minut, ceea ce inseamna ca o persoana care obisnuieste sa citeasca poate parcurge romanul “Razboi  si pace” in limba engleza in 11.866 de minute, ne scrie Dailymail.

Site-ul infospeed.ro iti pune la dispozitie o pagina pentru a o citi, dupa care trebuie sa dai raspuns la cat mai multe intrebari. Dupa ce notezi raspunsurile, programul iti poate spune ce viteza de citit ai si cat ai retinut procentual din text-ul citit.

In plus testul iti calculeaza viteza reala de citire, care reprezinta viteza de citire corelata cu  procentul pe care il retinem din ce am citit.

Recordul in materie de citit este de 4.700 de cuvinte pe minut.

 

 

Boala Chagas, noua SIDA a Americii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Boala Chagas, noua SIDA a Americii

 

Boala Chagas, boala tropicala care afecteaza in ultima perioada America Centrala si Sud, a fost denumita de catre experti noua “Sida a Americii”.

Infectia determinata de protozoarul Trypanosoma cruzi. Aceasta se transmite vectorial, prin intermediul unei insecte hematofage (care se hraneste cu sangele gazdei) din familia Triatoma (determina leziuni peribucale). Aceasta inteapa gazda umana, se hraneste sange si adesea lasa fecale langa locul intepaturii. Daca persoana se scarpina, va contamina leziunea cu fecalele purtatoare de parazit. Asftel parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi incepe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda.

Boala este asemanatoare virusului HIV, deoarece este greu de detectat, simptomele ei pot fi depistate abia dupa ani de la contaminare, ne relateaza New York Times.

Tratamentul implica medicatie severa timp de aproximativ trei luni, tratament ce poate da randament numai in cazul in care boala este depistata la timp.Spre deosebire de tratamentul pentru virusul HIV, acesta nu este atat de costisitor, insa in tarile mai sarace exista deficite ina cest sens.

Aproximativ 8 milioane de persoane din emisfera vestica sunt infectati, mai multi fiind in Bolivia, Mexic, Columbia si America Centrala. In SUA cca 300.000 de persoane sunt infectate, in mare parte fiind imigranti.

Inainte aceasta boala o puteam intalni doar in America Latina, in prezent raspandindu-se si in Statele Unite din cauza turismului si a imigratiei.

Pentru sanatatea dumneavoastra, in cazul in care calatoriti in aceste tari, sfatul nostru este sa evitati zonele sarace, ele fiind o gazda buna pentru aceasta insecta, din cauza conditiilor precare ale populatiilor sarace.

 

 

Obiceiuri care iti prelungesc viata

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Obiceiuri care iti prelungesc viata

 

Aceia dintre voi care intra mai rar in bucatarie pentru a gati, este necesar sa stie ca o bucatarie nefolosita poate scurta viata. Cercetatorii au descoperit intr-un studiu recent ca oamenii care gatesc de cel putin cinci ori pe saptamana au cu 47 % sanse sa fie in viata si peste 10 ani.

Profesorul Mark Wahlqvist, ne-a declarat : “Este clar ca, gatitul este un obicei sanatos. Isi merita locul in educatia pe termen lung, in politicile privind sanatatea publica sau in urbanism”,citat din The Huffington Post.

Un studiu realizat in urma cu zece ani, de catre o echipa de cercetatori din Taiwan si Australia, ne vorbeste despre stilul de viata a 1.888 de barbati si femei cu varste de peste 65 de ani, stil de viata care include atat obiceiurile din bucatarie,cumparaturi, educatia lor cat si despre mijlocul lor de transport, fumat si diete.

Din studiul realizat de acestia, reiese ca 43% dintre participanti nu gatisera niciodata, 17% gateau o singura data sau de doua ori maxim pe saptamana, 9% gateau de trei ori pana la cinci ori pe saptamana, iar 31% gateau de pana la cinci ori pe saptamana.

Dupa zece ani de la debutul acestui studiu, celor 1.193 de participanti, ramasi in viata, li s-au adresat aceleasi intrebari.

[ad#articol]

Cercetatorii au concluzionat cu faptul ca, gatitul este asociat cu supravietuirea. Insa si cumparaturile facute la piata, utilizarea transportului in comun, absenta fumatului si faptul ca esti femeie, sunt factori asociati cu supravietuirea.

Pentru a va pastra sanatatea organismului si pentru a supravietui, sfatul nostru este sa va hraniti sanatos. Renuntati la mesele luate in oras si la semipreparatele din comert, nu fac decat sa va imbolnaveasca. Gatiti acasa ce va pofteste inima, pe langa faptul ca este mai sanatos este si mai igienic.

 

 

 

 

Cele mai ciudate metode de a slabi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cele mai ciudate metode de a slabi

 

Condimentarea felurilor de mancare si consumarea unor dulciuri in timpul gatitului se numara printre metodele cele mai ciudate de a slabi, potrivit unui site american shape.com.

Renuntarea la gustari

Nutritionistii recomanda de obicei cinci sau sase mese mai mici pe zi. Insa, potrivit unor studii noi aparute, se pare ca frecventa marita a meselor pe zi, tulbura metabolismul si organismul nu mai stie cand ii este foame.

Condimentarea felurilor de mancare

Folosirea condimentelor la gatit poate ajuta la un mai bun control asupra portiilor- creierul este astfel orientat catre aromele persistente din mancare. In plus, condimentele ca scortisoara si chimenul sunt recunoscute a fi cele mai bogate in antioxidanti.

Consumul de ulei sau apa cu zahar intre mese

Conform celor spuse de Seth Roberts, psihologul american care a pus bazele dietei Shangri-La, persoanele care beau, de doua ori pe zi, 1-3 linguri de apa indulcita cu 1-2 lingurite de ulei de masline, intre mesele obisnuite din zi, inregistreaza un apetit mai scazut fata de persoanele care nu tin cont de acest principiu.

Consumul unor dulciuri in timpul gatitului

Persoanele care gatesc, pot consuma o acadea, de preferat cu arome puternice, pentru ca papilele gustative sa fie ocupate cu gustul proeminent. In acest fel putem evita sa gustam mai mereu din mancarea pe care o preparam.

Blocarea mirosului cu un cleste

Mirosul joaca un rol foarte important in perceptia mancarii, din acest motiv se recomanda plasarea unui cleste de rufe pe nas, pastrand narile inchise pe tot parcursul procedeului de gatit.

Prajitura la micul dejun

Oamenii de stiinta israelieni au descoperit de curand ca participantii la un studiu care aveau la micul dejun o masa bogata in carbohidrati si proteine, acesta incluzand si un desert, puteau sa respecte mai usor regulile unei diete si sa tina la distanta kilogramele in plus, in comparatie cu persoanele care aveau un mic dejun hipocaloric.

Renuntarea la una din mesele principale

Un post alimentar de 24 de ore poate fi perceput de organism ca fiind un maraton al foamei, renuntarea la una sau doua din mesele principale fiind o metoda usoara de a slabi. In prezent printre vedetele autohtone, circula acest principiu care este in tendinta in materie de diete.

 

 

Amigdalita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Amigdalita

 

La inceput, nu este decat o raceala inofensiva, cu dureri la inghitire. Dar, in cazul in care durerile de gat devin din ce in ce mai acute, este foarte probabil sa fie vorba de o amigdalita (Angina tonsillaris) – denumita si angina. In cazul in care infectia coboara mai mult si ramaneti fara voce, atunci este vorba de laringita(Laryngitis). Indeosebi in cazul copiilor cu dureri mari in gat, cu febra si supuratie purulenta in gat, trebuie sa va ganditi la scarlatina.

Ce este amigdalita?

Fiindca spatiul bucalo-faringian este o poarta de intrare a diferitilor ageti patogeni, sistemul imunitar este foarte activ in aceasta zona. Inelul limfatic faringian, compus din amigdalele limbii, palatului si a faringelui, are grija ca potentialii intrusi sa fie identificati rapid si eliminati. Aceasta are drept consecinta faptul ca tesuturile limfatice, numite pe scurt amigdale, sa se umfle in cazul unei infectii acute si sa prezinte semnele tipice unei inflamatii.

In cazul unei amigdalite, sunt afectate cel mai des cele doua amigdale ale palatului. De cele mai multe ori, este vorba de o infectie bacteriana, careia ii precede in multe cazuri o infectie virala a cailor respiratorii superioare, astfel incat tesutul este deja afectat si nu se poate opune bacteriilor invadatoare. Oamenii predispusi sunt in special cei cu sistem imunitar slabit si fumatorii. Odata inflamate amigdalele, infectia se extinde relativ rapid la laringe, trahee si bronhii: efectele sunt pierderea vocii, tusea si bronsita.

O amigdalita poate deveni cronica atunci cand se creeaza un focar continuu de inflamatie, ceea ce recomanda operatia (tonsillectomie).

Cum recunoastem o amigdalita?

Printre simptomele tipice se numara durerile in gat, dificultate la inghitire, fluxul salivar abundent, cefaleea, eventual febra si toropeala. In faringe se formeaza o secretie galben-verzuie densa, purulenta si vocea se modifica.

La o privire in faringe se poate observa, de cele mai multe ori, un omusor marit si vizibil inrosit, precum si fistule supurente in mucoasa faringelui.

Analizand un frotiu, medicul poate descoperi agentii patogeni. De cele mai multe ori, este vorba de streptococi. In cazul inflamarii laringelui, va pierdeti vocea si nu puteti decat sa soptiti.

Ce poate face medicina alopata?

In cazul unei  amigdalite acute, din cauza suspiciunii de streptococi betahemolizanti, medicul va preleva un frotiu si, in cazul unui rezultat pozitiv, va prescrie antibiotice timp de 10 zile, pentru a inlatura posibilitatea unei imblonaviri a inimii sau a rinichilor.

In afara de aceasta, medicina clasica poseda o serie de masuri si medicamente pentru a ameliora simptomele:

  • alifii cu mentol impotriva tusei, aplicate pe gat, amelioreaza durerile de gat (nu sunt recomandate pentru copiii sub 2 ani)
  • bomboanele sau pastilele contra tusei reduc stimulul tusei si usureaza inghitirea.
  • medicamentele care scad febra si alina durerea, ca paracetamolul sau aspirina, ele pot imbunatati simptomele de la primele administrari. Pentru ca au contraindicatii, acestea trebuie administrate doar in caz de nevoie si la prescriptia medicului.

Cum sa duci o viata sanatoasa?

In caz de febra, este importanta odihna in pat. Beti multe lichide, evitati efortul fizic si stresul.

Consumul cantitatilor mari de ceai racit are efect eliberator si alina prin racoare durerile in gat. Mucoasele sunt mai predispuse la infectii, in special in lunile de iarna, din cauza aerului uscat provenit de la incalzire.

Asigurati preventiv o umiditate optima a aerului.

[ad#articol]

Aerul proaspat este benefic pentru caile respiratorii afectate.

Aerisiti camera de mai multe ori pe zi si faceti o plimbare, asta in cazul in care febra a scazut.

Fumatul irita mucoasa, asadar incercati sa rariti tigarile sau chiar sa le opriti.

Remedii naturale

Multe remedii naturale ajuta la ameliorarea durerilor unei amigdalite, previn inflamarea regiunilor invecinate si accelereaza vindecarea.

Puteti face gargara cu lamaie si praf de chili, repetand de mai multe ori pe zi gargara cu aceasta solutie antibacteriana.

O alta solutie pentru gargara este apa de gura cu smirna, este recomandata datorita proprietatilor de inhibare a inflamatiei si de alinare a durerilor.

Se poate folosi si picaturile dintr-un extract din radacini ale muscatei Capetowmn.

Ceaiul de musetel si cel de salvie actioneaza inhiband inflamatia si ameliorand durerile in cazul unei infectii faringiene: inhalati aburul ceaiului inca fierbintecu gura deschisa, sub un prosop. In final puteti folosi ceaiul racit pentru a face gargara si pentru a-l bea.

Daca faceti gargara incet cu un ceai din frunze de cimbru, patlagina sau cistroza, puteti ameliora durerile de gat.

Atentie! Gargara facuta prea puternic poate provoca o alta iritatie a faringelui. Ca alternativa, puteti folosi si mijloace de acoperire a mucoasei cum ar fi ceaiul din flori si frunze de nalba, dar si extractele din radacina de nalba-mare, patlagina si muschi islandez.

Eucaliptul pentru frectie, administrat oral sub forma de capsule sau pentru inhalare, are efect inhibitor al inflamatiei, inlaturand mucusul si crampele.

Pentru intarirea sistemului imunitar puteti folosi usturoi, sirop de soc, telina si echinaceea. Substantele expectorante pentru tusea productiva sau pentru amigdalita in faza finala sunt preparate din frunze de trifoi si de cimbru, dar si din radacina de ciubotica cucului, radacina rosie de sapunel, flori de blid si radacinii de senega.

 

 

 

 

5 alimente delicioase cu continut scazut de grasimi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

5 alimente delicioase cu continut scazut de grasimi

Daca vrei sa te rasfeti in timpul unei cure de slabire sau pur si simplu nu vrei sa mai adaugi kilograme in plus siluetei tale, iata cele cinci preparate delicioase recomandate de becomegorgeous.com.

  1. Iaurt cu scortisoara. Folosirea condimentelor in dieta, nu face decat sa va ajute.  Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.Poti adauga o lingurita de scortisoara in iaurt pentru arderea grasimilor. Scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.
  2. Migdale. Acestea te vor ajuta sa iti respecti dieta, potolindu-ti foamea. Migdalele sunt un aliment deosebit de sanatos. Ofera beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rau – LDL si creste colesterolul bun-HDL), al grasimilor din sange, reduce inflamatia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boli cardiovasculare si sindrom metabolic, reduce mortalitatea.
  3. Musli cu fructe. Pentru un mic dejun sanatos si satios, iti recomadam o portie de musli cu fructe, combinate ori cu lapte degresat ori cu un iaurt cu 0% grasimi.
  4. Carne de curcan. Daca intr-adevar ti se face pofta de o friptura, opteaza pentru carnea de curcan. Aceasta este bogata in proteine si are un continut scazut de grasimi. La ea poti adauga o portie de legume proaspete.
  5. Budinca de afine. Sunt fructele care ajuta cel mai mult in arderea grasimilor. Afinele au cel mai puternic efect antioxidant dintre toate fructele proaspete, neutralizeaza radicalii liberi responsabili pentru imbatranire si diverse maladii,reduce riscul de boli cardiovasculare si ajuta la reglarea productiei de insulina, contribuie la sanatatea tractului urinar, intretin sanatatea ochilor, mentin sanatatea creierului, ajuta digestia si nu in ultimul rand pot preveni si ajuta in vindecarea cancerului.Budinca de afine  o puteti prepara cu lapte degresat.
[ad#articol]

 

Etichete populare:

alimentatiedietagrasimislabire