Month: April 2012

Micul dejun,cea mai sanatoasa masa din zi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Micul dejun,cea mai sanatoasa masa din zi

 

In ziua de azi, din cauza stresului si a vietii cotidiene agitate, multi dintre noi uita sa acorde atentia necesara micului dejun, masa care dupa parerea specialistilor si a medicilor nutritionisti, este cea mai importanta dintre cele 3 mese pe zi care ar trebui sa le ia un adult.

Servirea micului dejun este atat de importanta intrucat oricine ia aceasta masa are garantata o zi cu o dieta mai sanatoasa. Unul din studiile realizate pana in prezent precizeaza ca cei care servesc micul dejun sunt cu 12,3 % mai sanatosi decat oamenii care sar peste aceasta masa.

Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.
Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.

Cu ajutorul studiului recent realizat  pe 7,68 milioane de insemnari despre mancare, din peste 50 de tari, putem invata cum sa ne hranim mai sanatos fara a ajunge sa avem kilograme in plus nedorite. Cea mai buna si sanatoasa sursa de mancare este cea gatita acasa, de propriile maini, astfel puteti  evita grasimile si alimentele care va afecteaza sanatatea.

Mancand la micul dejun in fiecare zi este cheia unei vieti lungi si sanatoase, potrivit ultimelor cercetari. Acestea au demonstrat faptul ca un mic dejunregulat reduce semnificativ riscul de a deveni obezi, diabetici sau sa fim predispusi infarctului.Un alt  studiu realizat de o echipa de la “Harvad Medical School” pe un grup de 3000 de persoane a aratat ca obezitatea si tulburarea pre-diabetica sunt cu 50% mai scazute la persoanele care iau micul dejun in fiecare zi, comparativ cu cele care sar peste acesta.

Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.
[ad#articol]
Rezultatele in urma studiilor facute arata ca micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. Se pare ca acesta poate juca un rol important in reducerea riscului de imbolnavire cu doua tipuri de diabet si cu bolicardio-vasculare. Cercetatorii cred ca mancarea de dimineata ne poate ajuta sa ne controlam foamea si ca in felul acesta vom fi mai putin tentati sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.

Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.

Exemple de un mic dejun sanatos:
– trei linguri de tarate cu trei curmale taiate, un mar taiat, trei sferturi de cana cu lapte si o lingura de iaurt dietetic.

“British Nutrition Foundation” ne informeaza ca toate cerealele sunt bogate in carbohidrati si contin putine grasimi oferindu-ne foarte multa energie de-a lungul intregii zile. Laptele si iaurtul contin proteine si ne pot oferi mai mult de jumatate din necesarul zilnic de calciu. Trebuie sa va formati obiceiul de a manca cel putin cinci fructe pe zi deoarecea acestea ne aprovizioneaza cu vitamine si minerale.- doua felii subtiri de paine integrala cu branza usoara, cu un continut mic de grasime sau unse cu putin gem sau cu putina drojdie de bere. Fibrele din cereale ajuta la mentinerea sanatatii organelor interne iar drojdia poate ajuta la o mai buna asimilare a fierului pe care il consumi – deficienta de fier fiind una din cele mai obisnuite tulburari ale organismului.

– o mica portie de iaurt dietetic amestecat cu felii de fructe sau de banane. Iaurtul contine calciu si toate vitaminele B, esentiale pentru mentinerea bunei circulatii a sangelui si a sanatatii pielii. Fructele asigura vitamine iar bananele suplinesc carbohidratii pentru producerea energiei. Capsunile sunt cele mai bune fructe deoarece sunt bogate in anti-oxidanti – compusi care ne pot ajuta sa reducem riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.

– ceva dulce, preparat din felii de banana, capsuni proaspete si doua linguri de iaurt dietetic. Acesta iti poate asigura proteine, calciu, vitamine si minerale, si anti-oxidantii care pot lupta cu cancerul.

– biscuiti dietetici si o cana cu cafea cu lapte sau un pahar cu suc natural de portocale si o banana mare. Acestea sunt usor de mancat pe fuga si iti ofera un nivel echilibrat de carbohidrati, vitamine si proteine. Pachetele care contin mai multe cereale si sunt concepute special pentru micul dejun pot fi servite cu lapte degresat. Poti adauga si o banana si o lingura de iaurt dietetic pentru un mic dejun perfect echilibrat.

După micul dejun, feliaza un morcov, o ridiche sau un fruct si pune-le la pachetul pentru gustarile de la serviciu. Seara nu vei mai fi tentat sa mananci prea mult.

 

 

Glaucom – Glaucomul cronic

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Glaucom – Glaucomul cronic

 

Glaucomul cronic este o crestere treptata, nedureroasa a presiunii fluidului intraocular, care debuteaza de obicei dupa varsta de 40 de ani, uneori fiind ereditar. Glaucomul este mai frecvent la persoanele cu ascendenta africana.

Glaucomul cronic se mai numeste si glaucom cu unghi deschis. Afectiunea provoaca o deteriorare progresiva a vederii din pricina cresterii fluidului intraocular de-a lungul mai multor ani. De obicei, simptomele apar in faza avansata a bolii, iar pierderea vederii este permanenta.

Desi afectiunea poate duce la orbire totala, tratamentul precoce poate preveni leziuni locale. In majoritatea cazurilor, sunt afectati ambii ochi, desi simptomele se pot manifesta initial doar la unul.

Simptome glaucom

La momentul aparitiei simptomelor, probabil vederea v-a fost deja permanent afectata. In aceasta faza avansata, simptomele pot fi:

  • lovirea de obiecte, din pricina pierderii vederii periferice;
  • incetosarea obiectelor aflate chiar in fata ochilor.

Ce se poate face?

Opticianul va va face un test, numit tonometrie de aplanare, pentru a masura presiunea din interiorul ochiului. Se mai pot face si alte teste, inclusiv un test al campului vizual, pentru a verifica pierderea vederii periferice.

[ad#articol]

Care este tratamentul glaucomului?

  • Daca glaucomul cronic este diagnosticat precoce, vi se vor prescrie picaturi pentru reducerea presiunii. Probabil veti continua folosirea acestor picaturi toata viata.
  • Daca boala este avansata, sau daca picaturile nu reduc suficient presiunea, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru a crea un canal de drenaj in sclera.
  • Alta tehnica chirurgicala este trabeculoplastia laser, care presupune folosirea unor raze laser pentru a creste fluxul din reteaua trabeculara, permitand drenarea fluidului.

 

 

Constipatia

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Constipatia

 

Daca aveti scaune tari si in cantitate mica, sau daca trebuie sa va fortati pentru a le elimina, suferiti, probabil, de constipatie.

Majoritatea oamenilor au un anumit obicei, iar intestinele functioneaza cel mai bine daca li se permite o rutina consecventa.

Constipatia se defineste din punct de vedere medical ca eliminarea dificila si rara a unor scaune tari si in cantitate mica. Frecventa cu care eliminati scaunul nu are prea mare importanta, deoarece persoanele sanatoase au scaun la intervale foarte diferite. De obicei, intervalele variaza de la de 3 ori pe zi pana la de 3 ori pe saptamana.

Sunt frecvente accesele inofensive de constipatie, dar uneori exista o disfunctie in spatele acestora, iar aceasta trebuie investigata. Ca sfaturi medicale puteti lua in calcul consultul medicului daca recent ati inceput sa suferiti de constipatie severa sau care dureaza de mai mult de doua saptamani, mai ales daca apare prima data dupa varsta de 50 de ani.

Constipatia persistenta poate duce la obturarea intestinului prin ramanerea materiilor fecale tari in rect. Materiile fecale lichide se pot scurge pe langa obstacolul partial, rezultand in diaree. Asadar, daca va confruntati cu o alternanta de constipatie si diaree, consultati un medic.

Care sunt cauzele constipatiei?

  • O dieta saraca in fibre si lichide este cea mai obisnuita cauza a constipatiei.
  • A doua cauza frecventa este ignorarea nevoii de a elimina scaunul, ceea ce duce la uscarea acestuia in rect, unde se poate intari si poate deveni dificil de eliminat.
  • Consumul in cantitate prea mare de bauturi alcoolice si cu continut de cafeina, care pot duce la o usoara deshidratare, poate de asemenea provoca intarirea materiilor fecale si eliminarea lor dificila.
  • Alti factori care reduc frecventa scaunului sunt exercitiul fizic insuficient si perioadele lungi de inactivitate fizica.
  • Hipotiroidia si depresia pot duce de asemenea la constipatie.
  • Diverticuloza este asociata cu constipatia.
  • Persoanele care se afla in perioada de recuperare dupa o operatie abdominala sau cei cu disfunctii anale, de pilda cu hemoroizi, pot avea dureri la eliminarea scaunului, ajungand astfel sa sufere de constipatie.
  • Anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive si anumiti antiacizi care contin aluminiu si carbonat de calciu pot cauza constipatia.
  • In cazul persoanelor in varsta, sedentarismul crescut cauzeaza o frecventa mai mare a constipatiei in aceasta grupa de varsta.

Ce se poate face?

Niciun intestin nu poate rezista unei portii de cinci fructe in fiecare dimineata sau sase prune uscate si smochine consumate in diecare seara si ma indoiesc ca exista cineva care poate sa nu aiba scaun regulat daca urmeaza aceste indicatii.

  • Daca constipatia este asociata cu stilul dumneavoastra de viata, puteti lua cateva masuri simple pentru a remedia situatia si pentru a impiedica reaparitia ei.
  • Daca afectiunea persista in ciuda remediilor administrate la domiciliu, consultati medicul pentru a va face nalize si pentru a descoperi cauza.

Vi se poate solicita o proba de materii fecale, care vor fi examinate pentru a vedea daca nu contin sange. Daca sunt necesare teste suplimentare, vi se poate administra o clisma cu bariu, pentru a exclude elementele anormale.

Tratament pentru constipatie

  • Puteti face o clisma, procedeu prin care vi se introduce lichid in rect cu ajutorul unui tub, pentru a stimula eliminarea materiilor fecale.
  • Acest tratament ar trebui urmat de o schimbare a dietei prin aportul mai mare de fibre si lichide.
  • Constipatia asociata cu o disfunctie dureroasa a anusului poate fi atenuata cu ajutorul unui unguent calmant sau cu supozitoare.
  • Daca un medicament este cauza, medicul va poat eoferi o alternativa.
  • Printre alimentele bogate in fibre se numara tarata, painea integrala, cerealele, fructele, legumele cu frunze, cojile de cartofi, fasolea si mazarea uscata.
  • Reduceti consumul de alimente puternic rafinate si procesate, ca branza si painea alba.
  • Nu folositi laxative in mod repetat, deoarece intestinul poate deveni lenes si nu va mai functiona fara ele.

 

 

Teste de vedere

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Teste de vedere

 

Testele oftalmologice regulate sunt importante pentru a verifica vederea. Pentru ca un examen de rutina va include teste tonometrice pentru a depista semnele glaucomului si examinarea nervului din fundul ochiului pentru a fi siguri ca retina este sanatoasa.

Teste de vedere

Ar trebui sa va testati vederea o data la 2 ani, mai ales daca aveti peste 40 de ani. Cele mai obisnuite teste de vedere evalueaza acuitatea vederii la distanta sau focalizarea pe obiectele aflate in apropiere. Testele mai indica si ce lentile corectoare va sunt necesare. Se mai poate efectua un test suplimentar pentru glaucom, in functie de varsta si istoricul medical.

Foropterul este instrumentul care plaseaza diverse lentile in fata ochiului, permitandu-i opticianului sa testeze fiecare ochi separat.

Diagrama de testare Snellen.

Acuitatea vederii la distanta este testata separat pentru fiecare ochi. Testul presupune citirea de litere de dimensiuni diferite de pe diagrama Snellen.

Testul pentru vederea de aproape.

Purtand ochelarii sau lentilele de contact, vi se va cere sa cititi caractere foarte mici de pe o diagrama tinuta la o distanta normala pentru lectura. Aceste teste arata capacitatea de focalizare pentru obiectele aflate la distanta mica.

Testul de vedere

Lentilele de foropter se vor schimba pana cand veti putea citi literele din partea de jos a diagramei Snellen, permitandu-i opticianului sa va prescrie lentilele potrivite pentru dumneavoastra.

Tonometria de aplanare

Glaucomul, o afectiune in care presiunea intraoculara creste, poate fi depistata folosind un instrument denumit tonometru de aplanare. Vi se pot administra picaturi anestezice, apoi tonometrul este usor presat pe cornee (partea transparenta a ochiului) pentru a masura forta necesara pentru a aplatiza corneea. Testele dureaza doar cateva secunde si sunt nedureroase.

Testele de vedere pentru copii

Testele oculare la copii sunt create pentru varsta si capacitatile lor si sunt efectuate regulat pentru a detecta defecte care pot intarzia dezvoltarea normala si procesul de invatare. Vederea copiilor mici poate fi testata prin teste speciale, in timp ce copiilor mai mari li se poate cere sa asocieze forme sau litere. Cand copilul a invatat sa citeasca, se pot folosi testele pentru adulti.

Retinoscopia

Acest test poate fi facut copiilor mici. Cu 30 de minute inainte de test, se pun picaturi in ochi pentru dilatarea pupilei si pentru a impiedica focalizarea, apoi se proiecteaza o raza de lumina in fiecare ochi, dintr-un instrument numit retinoscop. Efectul diferitelor lentile asupra razei de lumina ne indica daca acel copil are nevoie de ochelari sau nu. Testul se face intr-o incapere intunecata.

Testul de asociere a literelor

Acest test se face de obicei copiilor incepand cu varsta de 3 ani, care au capacitatea de a recunoaste literele. Copilul primeste un cartonas cu litere imprimate. Oftalmologul tine aceste cartonase cu litere de marimi descrescatoare la o distanta de 3 m si ii cere copilului sa identifice literele pe cartonasul pe care il are el.

Fiecare ochi poate fi testat separat acoperindu-l pe celalalt.

 

 

O noua descoperire! Leac impotriva calvitiei!

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

O noua descoperire! Leac impotriva calvitiei!

Oamenii de stiinta japonezi au facut un studiu pe soareci , la finalul caruia au descoperit leacul impotriva calvitiei. Cu ajutorul celulelor susa adulte, un nou si inedit procedeu care va deschide drumul  pe viitor noilor terapii regeneratoare.

Savantii niponi, coordonati de profesorul Takashi Tsuji, au recreat foliculi care au generat fire de par, odata ce au fost transplantati in pielea unui soarece chel.

Profesorul Tsuji si colegii sai au realizat deja un experiment remarcabil in anul 2011, reusind astfel sa faca sa creasca un dinte pornind de la celule susa implantate intr-un rinichi al unui soarece chel.Savantii au transplantat apoi dintele in gingia altui soarece, confirmand astfel faptul ca dintii se pot adapta intr-un mediu bucal, se pot conecta la nervi si la vase sangvine, ca si cum ar fi dintii naturali ai organismului gazda.

Ciclul obisnuit de crestere-imbatranire-cadere a fost si el verificat, au precizat cercetatorii japonezi.

“Foliculii de par transgenici dezvolta structuri corecte si forme de conexiune potrivite cu tesuturile invecinate, precum epiderma ,muschii erectori si fibrele nervoase”, au precizat cercetătorii niponi.

“Studiile noastre demonstreaza nu doar potentialul terapiilor regeneratoare pentru firele de par, ci si pe cel din domeniul regenerarii organelor de transplant”, a afirmat profesorul japonez Takashi Tsuji.

 

 

[vsw id=”X-ozhTM0svM” source=”youtube” width=”597″ height=”460″ autoplay=”no”]

Fructele de padure in lupta cu boala Parkinson

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Fructele de padure in lupta cu boala Parkinson

 

Un nou studiu britanic ne comunica faptul ca, consumul de capsuni, mure, coacaze negre ar putea ajuta la protejarea impotriva bolii Parkinson.

Barbatii care au consumat pana acum cu regularitate, fructe de padure , impreuna cu alte alimente bogate in flavonoide s-au dovedit a fi cu 40 % mai putin sub riscul de a dezvolta aceasta boala a creierului.

Cercetatorii britanici au mai descoperit ca cei care au consumat cel putin o data pe saptamana, fructe de padure, pot reduce riscul bolii cu un sfert fata de cei care nu au consumat deloc.

Flavonoidele – pe care le putem gasi atat in ceai cat si in vin rosu, sunt acei antioxidanti care pot oferi protectie impotriva bolilor de inima, anumitor tipuri de cancer si dementa.

Acest studiu este primul studiu facut la scara larga, care vizeaza efectul flavonoidelor in protejarea impotriva bolii Parkinson, o boala neurologica  progresiv degenerativa, care afecteaza peste 70.000 de romani.

Creierul nu mai produce dopamina, o substanta chimică necesara coordonarii miscarilor, iar pacientii ajung sa nu poata merge, vorbi sau scrie. In conditiile in care boala Parkinson este atat de grava, lipsa accesului la tratament permanent este principala problema pe care o intampina pacientii.

[ad#articol]

Aproximativ 130.000 de pacienti, barbati si femei, au luat parte la acest studiu,publicat in revista Neurology, ei fiind monitorizati timp de 20 de ani, timp in care 800 dintre ei au dezvoltat boala Parkinson. In timpul studiului, a fost analizat modul de alimentatie in functie de varsta si modul de viata, rezultatul fiind cu 40% mai scazut  la barbatii care au mancat mai multe fructe de padure decat cei care nu au mancat deloc.

Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi – distructive de produse secundare ale metabolismului in organism, care poate deteriora membranele celulare si ADN-ul.
Celulele creierului sunt deosebit de sensibile la radicalii liberi – care ar putea ajuta pentru a explica beneficiile relevate de acest studiu.

 

 

 

Alimente mai periculoase decat painea alba

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Alimente mai periculoase decat painea alba

Chiar daca va hotarati sa renuntati definitiv la consumul de paine alba, paine ce a fost considerata multi ani de-a randul inamicul numarul 1 al siluetei, iata ca sunt multe alte alimente care contin carbohidrati decat intreaga doza zilnica recomandata.Iata lista cu cele 8 alimente mult mai periculoase decat painea alba.

1. Covrigii

Ca este vorba de masa de dimineata sau pur si simplu luam o gustare in fuga la ora pranzului, majoritatea oamenilor prefera covrigii, insa nici unul dintre noi nu stie că un covrig contine un număr foarte ridicat de calorii, intre 250-300 de calorii, si mai mult de 50 de grame de carbohidrati ceea ce dupa consumarea lui, specialistii ne recomanda sa mergem imediat la sala de sport si sa facem un antrenament de 2-3 ore. Asa  ca cel mai indicat este sa ne gandim de doua ori inainte de consumarea lui.

2.Bauturile pe baza de cafea

De cele mai multe ori, acest tip de bauturi contin mai multe calorii decat o gustare (chiar si peste 400 de calorii). Aceste bauturi contin mult zahar si grasimi saturate, intrucat de cele mai multe ori aroma lor este imbunatatita cu frisca si arome de ciocolata. Consumand o astfel de bautura, serviti de fapt un desert dintr-o cupa foarte mare. Potrivit Mediafax.ro.

3.Sucurile si piureurile de fructe (smoothies)

450 de grame de piure de fructe poate contine 75 de grame de carbohidrati si 64 de grame de zahar. Daca nu puteti incepe ziua fara sa beti suc, incercati sa consumati circa 100 de grame, care contine o cantitate rezonabilă de 15-20 de carbohidrati.

4.Briosele

Aceste dulciuri pe cat de gustoase sunt pe atat de bogate in carbohidrati si zahar sunt. O briosă contine aproape 64 de grame de carbohidrati si mai mult de 30 de grame de zahar. Daca briosa dumneavoastra de dimineata este facuta din faină procesata, zahar si unt, nu este nicio diferenta fata de o felie de prajitura. Ca recomandare incercati sa consumati o briosa de circa 50 de grame, facuta din cereale integrale.

[ad#articol]

5.Biscuitii crocanti cu branza

Dacă aveti de gand sa consumati alimente cu carbohidrati, nu consumati acest tip de biscuiti. Desi contin un numar relativ mic de carbohidrati (circa 18 grame pe portie), acesti biscuti sunt plini de chimicale, aditivi, coloranti artificiali si, de cele mai multe ori, si de sirop de porumb bogat in fructoza.

6.Stafide glazurate cu crema pe baza de iaurt

Aceste deserturi sunt foarte periculoase pentru silueta ta, pentru ca nimeni nu se poate abtine sa manance doar una. Un sfert de cupa poate conţine 20 de grame de carbohidrati si 19 grame de zahăr. Incercati sa inlocuiti aceste bomboane cu un baton mic de ciocolata neagra.

7.Iaurtul cu fructe

In general, iaurtul este o alegere excelenta, chiar si pentru o gustare luata seara tarziu. Insa problemele apar in cazul iaurturilor cu fructe, care pot contine o cantitate mare de zahar. Toate iaurturile contin lactoza, un carbohidrat natural. In general, o singura portie de iaurt contine 12-15 grame de carbohidrati, dar, cand iaurtul contine si fructe, cantitatea de carbohidrati se dubleaza. Alegeti un iaurt cremos, de felul celor grecesti, la care adaugati cateva fructe proaspete.

8.Floricelele de porumb

Pentru multe persoane, consumarea floricelelor de porumb in salile de cinema face parte din experienţa vizionării filmelor. Dar, chiar si atunci cand consumati o cutie cu floricele de porumb pe saptamana, poate fi daunator sanatatii tale. O cutie mare cu floricele de porumb contine in jur de 1.200 de calorii, cele mai multe provenite din carbohidrati. Asta daca peste floricelele de porumb nu ati adaugat si unt.

 

 

 

 

Injectia care poate reduce colesterolul rau

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Injectia care poate reduce colesterolul rau

Potrivit unui studiu american din domeniul biotehnologiei, o injectie lunara cu un agent experimental , reduce cu 60% concentratia de colesterol rau din organism in faza preliminara – faza 1 

Pacientii care au primit astfel de injectii la fiecare doua saptamani, in combinatie cu doze slabe sau moderate de statine, scaderea colesterolului rau – lipoproteine cu densitate mica/ low density lipoprotein (LDL) – a fost de 75% după sase saptamani de tratament, au afirmat reprezentantii companiei Amgen.

Studiul clinic a fost realizat pe 61 de pacienti care au primit o injecţie cu AMG 145 la fiecare patru săptămâni, intr-o perioada in care primeau doze concentrate de statine, un anticolesterol din care face parte si medicamentul Lipitor.

AMG 145 este un anticorp uman care neutralizeaza o proteina denumită PCSK9 care reduce capacitatea ficatului de a elimina din sange colesterolul rau.

“Pe baza acestor rezultate, Amgen a initiat un studiu clinic de faza 2 care va permite o intelegere extinsa a beneficiilor si riscurilor prezentate de neutralizarea proteinei PCSK9 la o varitate mai mare de bolnavi, ale caror concentratii de colesterol nu pot fi controlate cu ajutorul terapiilor existente”, adica prin utilizarea statinelor, a explicat intr-un comunicat medicul Sean Harper, coordonatorul studiului si directorul departamentului de dezvoltare in cadrul companiei Amgen.

“Asteptam primele rezultate ale acestui studiu clinic in a doua jumatate a acestui an”, a mai adăugat Sean Harper.

Amgen concurează cu compania Regeneron Pharmaceuticals pentru a dezvolta şi a lansa pe piaţă un agent care să blocheze acţiunea proteinei PCSK9.

[ad#articol]

Agentul experimental concurent al firmei Regeneron, denumit REGN 727, a fost si el testat cu succes pe pacienti cu concentratii ridicate de LDL care primeau tratament cu statine.

In cateva studii preliminare ambii agenti concurenţi au redus concentraţia de LDL cu până la 75% fără efecte secundare notabile.

Desi statinele sunt eficiente, un număr mare de pacienti nu reusesc sa obtina o scadere satisfacatoare a concentratiei lor de LDL, in timp ce alti pacienti nu pot sa tolereze acest medicament.

 

 

Glaucom – glaucomul acut

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Glaucom – glaucomul acut

 

Glaucomul acut este o urgenta medicala. In absenta unui tratament promt poate duce la lezarea ochiului, rezultatul fiind reducerea ireversibila a acuitatii oculare.

Lichidul care  in mod obisnuit este secretat in jurul ochiului pentru a il mentine in forma si a hrani tesuturile dreneaza continuu.

Totusi , in glaucomul acut, sistemul de drenare se blocheaza, iar presiunea din interiorul ochiului creste rapid, provocand durere si iritatie.

Glaucomul acut este rar inainte de varsta de 40 de ani si mult mai frecvent dupa 60 de ani. Uneori afectiunea este ereditara.

Cauze glaucom

Fluidul din partea din fata a ochiului este produs in mod continuu de un tesut numit corp ciliar, aflat in spatele irisului. In mod normal, fluidul circula prin pupila si dreneaza prin retea ca o impletitura aflata in spatele unghiului de drenare, la marginea exterioara a irisului.

In glaucomul acut, irisul impinge inainte, inchide unghiul de drenare, asa incat fluidul este prin inauntrul ochiului. Presiunea din interiorul ochiului creste pe masura ce se secreta mai mult fluid si poate leza nervul optic, care transmite semnale nervoase creierului, ducand la slabirea vederii.

Care sunt riscurile?

  • Un glob ocular mai mic decat normalul este o cauza comuna a hipermetropiei si sporeste riscul de aparitie a glaucomului acut.
  • Afectiunea este mai des intalnita la persoanele in varsta deoarece cristalinul ochiului se ingroasa de-a lungul vietii si poate exercita presiune asupra irisului. Apoi se acumuleaza lichid in spatele irisului, care impinge inainte si blocheaza unghiul de drenare.
  • Glaucomul acut apare si cand lumina slaba forteaza pupila sa se dilate. Irisul se ingroasa si unghiul de drenare se poate inchide.
  • Glaucomul acut este uneori ereditar.

Care sunt simptomele?

Atacurile usoare de glaucom acut apar seara, cand sunteti obositi, iar printre simptome se enumera durerea oculara si aparitia halourilor colorate in jurul luminilor. Prin somn simptomele se atenueaza. Atacurile severe se declanseaza brusc si includ urmatoarele simptome:

  • Deteriorare rapida a vederii.
  • Durere oculara intensa.
  • Ochi rosii si umezi.
  • Sensibilitate la lumina puternica.
  • Halouri in jurul luminilor.
  • Greata si senzatie de voma.

Tratamentul glaucomului

Tonometria de aplanare, care masoara presinea din interiorul ochiului este folosita pentru depistarea glaucomului acut. Pentru remedierea problemei poate fi folosita tehnica numita iridotomia laser.

Iridotomia laser este tehnica folosita pentru tratarea glaucomului acut, in care presiunea oculara creste brusc din pricina blocarii canalului de drenaj. In primul rand, presiunea este redusa cu ahutorul picaturilor si a medicamentelor administrate pe cale orala. Se pun apoi picaturi anestezice in ochi si in fata ochiului se plaseaza o lentila de contact groasa pentru a focaliza o raza laser pe irisul protuberant. Laserul efectueaza o incizie mica la nivelul irisului, eliberand fluidul din spatele sau. Irisul se aplatizeaza, deschizand unghiul de drenaj si permitand eliberarea fluidului. Incizia ramane pe iris, fara leziuni.