Month: March 2012

Sforaitul – tratament

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Sforaitul – tratament

 

Sforaitul este un zgomot produs in timpul somnului, atunci cand uvula de pilda, situata in fundul gatului blocheaza patrunderea aerului in timpul somnului. Poate reprezenta un simptom al apneei – care este o problema mult mai serioasa de sanatate, ce ii afecteaza in mod obisnuit pe barbati.

Patrunderea aerului in organism determina vibratii puternice ale zonei palatale sau altor parti ale gurii, nasului si gatului. In functie de cat este de moale structura acestora, vibratiile sonore emise sunt asa de puternice incat pot fi auzite de oriunde din casa si pot deranja somnul oricui se afla in acel loc.

Majoritatea cauzelor sforaitului pot fi usor remediate printr-un tratament extrem de simplu sau prin schimbarea stilului de viata. Dar pot exista si alte cauze mult mai complexe ce necesita investigatie medicala amanuntita si tratament specific.

Sforaitul. Cauze

Exista anumiti factori ce pot favoriza aparitia sforaitului. Fumatul, supraponderabilitatea, consumul de alcool, somniferele, proasta pozitie in timpul somnului, prezenta prafului in camera. Eliminarea lor poate reduce posibilitatea de producere a sforaitului. Anumite circumstante pot duce la aparitia sforaitului:

  • Obstructia limbii, care se duce in spate pe gat.
  • Nari mici sau infundate.
  • Deviatie de sept nazal din cauza accidentelor survenite in timpul practicarii anumitor sporturi.
  • Congestie catarala survenita in timpul somnului.
  • Omusor mare.
  • Oase mai mari ale nasului in dreptul narilor.
  • Polipi nazali.
  • La copii, polipi nazali mari si respiratul pe gura.

Sforaitul este periculos?

Sforaitul in sine nu este periculos, dar poate reprezenta un simptom al unei afectiuni serioase de genul apneei din timpul somnului, cei afectati de aceasta avnd blocaje respiratorii in timp ce dorm. La persoanele care sufera de apnee in timpul somnului pot aparea batai neregulate ale inimii si chiar infarcturi.

Persoanele cele mai predispuse dun femeile sau barbatii trecuti de 45 de ani, iarin cazul femeilor este vorba de cele care, aflate la menopauza, nu urmeaza nici un fel de tratament de restabilire a echilibrului hormonal. Asa ca daca va aflati la aceasta varsta si sforaiti, ca sfaturi medicale este recomandat sa apelati la un medic specialist.

Ce este apneea?

Apneea este intrerupera temporara a respiratiei. Apneea poate avea loc in timpul somnului. Din cauza opririi respiratiei, care determina o scadere a nivelului de oxigen din sange, persoana se trezeste pentru a putea respira din nou. Acest ciclu de blocare a respiratiei in timpul somnului/trezire si reluare a respiratiei cauzeaza oboseala cronica. Cel mai adesea insa cei afectati de apnee nu isi dau seama de ce dorm prost si se simt obositi.

Care sunt simptomele apneei nocturne?

Simptomele obisnuite sunt:

  • Sforait sonor;
  • Senzatie de sufocare si taiere a respiratiei;
  • Somn agitat;
  • Somnolenta accentuata in timpul zilei;
  • Schimbari de personalitate;
  • Dureri de cap matinale.

 Sforaitul – tratament

Exista o serie de interventii chirurgicale pentru persoanele care sforaie si prezinta obstructii sau diformitati ale gurii, nasului sau gatului. Totusi aceste operatii nu prezinta un succes garantat. Daca sforaitul este insotit de apnee in timpul somnului, ceea ce va afecteaza starea de sanatate, se poate trata in spital prin interventie chirurgicala sau de catre un medic orl. Consultati-va medicul pentru a face ce este mai bine.

Somnoplastie

Un tratament modern ce foloseste undele radio slabe de frecventa si temperatura joasa duce la reducerea zonei palatale moi.

Uvulopalatoplastie cu laser

Tratamentul cu laser cu dioxid de carbon duce la reducerea zonei palatale moi si uveulei (omusorului). Este o procedura de remodelare a zonei palatului moale care da rezultate eficiente.

Interventie chirurgicala de corectare a deviatiei de sept – septoplastie- sau de ablatie a unui polip – polipectomie nazala

Mica interventie chirurgicala ce deschide coridorul nazal prin indepartarea polipilor sau corectarea diformitatilor ce duc la reducerea dimensiunii acestuia.

Scoaterea amigdalelor

Daca obstructia respiratorie se datoreaza amigdalelor si peretilor faringelui, operatia de amigdalita nu va rezolva decat in cazuri rare problemele celor afectati de sforait si apnee.

 

 

 

Insomnia. Cauze si tratament

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Insomnia. Cauze si tratament

 

Insomnia este o tulburare foarte raspandita care afecteaza 1 din 3 adulti. Pacientii au tulburari de somn sau pot acuza lipsa odihnei din multiple cauze.

Insomnia este un simptom frecvent in cazul durerilor fizice sau a bolilor psihice precum depresia. Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, unora fiindu-le suficiente sase ore de somn, in timp ce altii au nevoie de opt sau noua ore pentru a fi in stare sa inceapa o noua zi.

Margaret Thatcher se multumea doar cu 4-5 ore de somn, iar Napoleon si Winston Churchill acordau putin timp somnului.

Studiile arata ca persoanele care sufera de insomnie, dorm mai mult timp decat isi inchipuie. Totusi ei au obiceiul sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte. Problema insomniaticilor nu este atat durata somnului, cat calitatea acestuia.

Cercetatorii din domeniu afirma ca o etapa importanta a somnului este cea care consta in “fusuri de somn”- undele specifice, care apar atunci cand persoana viseaza. Este singurul moment cand creierul are cea mai slaba activitate si apare in prima jumatate a noptii.

Cum recunoastem insomnia?

Imaginea tipica a unei insomnii este urmatoarea :  sa stati intinsi in pat, franti de oboseala si sa nu puteti dormi. Va rasuciti in pat in toate directiile si nu reusiti sa gasiti o pozitie buna de somn. Sau va treziti noaptea si nu reusiti sa adormiti la loc ore in sir. Gandurile dumneavoastra se invart in jurul unei teme si nu reusiti sa va relaxati. In timpul zilei, lipsa somnului de noapte se face simtita printr-o puternica nevoie de somn si o oboseala de plumb. Printre altele, aceasta stare poate produce dureri de cap, tulburari de meemorie, dar si performante reduse la serviciu sau in familie. Este  posibil sa apara perturbari sexuale, iritabilitate sau depresii.

Insomnia cauze

Gandurile negre de peste zi, sunt cea mai frecventa cauza a insmoniei, dar tulburari precum sindromul de apnee in somn, sindromul picioarelor nelinistite si factorii de mediu cum ar fi zgomotul  si lumina pot influenta calitatea somnului. Insomnia poate di un simptom al unei afectiuni psihologice, deoarece persoanele care sufera de anxietate adorm cu greutate. Cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt furia si resentimentele.

[ad#articol]

Insomnia tratament

Un motiv evident al insomniei este usor de tratat.

  • In cazurile mai dificile, pentru a descoperi proportia si cauza tulburarii se pot folosi electroencefalograma (pentru a inregistra undele cerebrale – procedura este cunoscuta si sub denumirea de EEG) si se va efectua o evaluare a procesului de respiratie si a activitatii muschilor, dar si a altor functii ale corpului active in timpul somnului.
  • Pastrati un jurnal in care sa notati ceea ce este caracteristic somnului dumneavoastra. Centrele specializate care va pot ajuta nu sunt numeroase, dar puteti cere ajutorul medicului de familie.
  • Se pot prescrie medicamente sau tranchilizante pentru a va ajuta sa dormiti, dar numai pe termen scurt si in cazurile grave.
  • Daca aparitia insomniilor este detrerminata de o boala mentala, aceasta trebuie tratata prioritar.

Un stil de viata sanatos

Incercati sa va mentineti relaxati atat mental cat si fizic si evitati sa discutati probleme dificile sau sa va afceti griji inainte de a merge la culcare. Daca va dati seama ca nu puteti dormi, nu va zvarcoliti in pat. Ridicati-va si gasiti-va o ocupatie pentru o perioada de timp. Preparati-va un ceai calmant pana va simtiti ca este timpul sa adormiti.

Pentru a va linisti, puteti iesi regulat in fiecare seara la o plimbare in aer liber. Nu ar trebui sa cinati prea tarziu – alimentele consumate prea tarziu tind sa ramana nedigerate si sa intarzie aparitia somnului. Acest lucru este valabil pentru mesele imbelsugate. Incercati sa renuntati la fumat pentru ca nicotina are efect stimulant. Acelasi efect il au si unele bauturi alcoolice ca vinul alb si sampania.

Remedii naturale

Este important sa stiti cauzele tulburarii de somn de care suferiti. Cu ajutorul remediilor naturale puteti actiona foarte simplu impotriva problemelor la adormire. Masajele complete cu uleiuri preparate din plante pot fi un remediu natural impotriva insomniilor si starilor frecvente de oboseala. La fel si homeopatia poate fi ajutatoare in starile de excitatie nervoasa sau pentru tratarea insomniilor. Fitoterapia este si ea recunoscuta in tratarea insomniilor, valeriana , roinita, floarea pasiunii si hameiul sunt cateva plante care se folosesc in tratarea tulburarilor de somn.

 

 

 

Ciocolata neagra ajuta la slabit

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ciocolata neagra ajuta la slabit

Un studiu american, publicat  in revista Archives of Internal Medicine, ne dezvaluie noi calitati ale ciocolatei negre, care, consumata cu moderatie pe langa alimentatia sanatoasa, permite obtinerea unei scaderi a indicelui de masa corporala (IMC).Autorii acestui studiu realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane afirma ca in ciuda continutului ei de calorii, ciocolata neagra este sanatoasa pentru organism.

Indicele de masa corporală (IMC) permite calcularea corpolentei unei persoane si este raportul dintre greutate si patratul inaltimii acelei persoane. El ajută la evaluarea riscului de apariţie a bolilor asociate cu excesul ponderal sau cu o greutate sub media normala. Persoanele care au un IMC mai mic de 18 sunt considerate slabe, cele cu un IMC cuprins intre 18 şi 25 sunt considerate ca avand o greutate normala, cele cu un IMC cuprins in intervalul 25,1 – 30 sunt supraponderale, iar obezitatea morbida incepe atunci cand IMC-ul depaseste valoarea de  30.

Participantii la acest studiu, a caror varsta medie a fost de 57 de ani, care mancau ciocolata in medie de două ori pe saptamana si faceau sport de 3-4 ori pe saptamana, aveau un IMC mai mic in comparatie cu cel al persoanelor care nu consumau la fel de des acest desert delicios.

Beatrice Golomb, de la Universitatea California din San Diego, coordonatoarea studiului ne recomanda :”Limitati-va, in medie, la 28 de grame de ciocolata neagră sau cacao saraca in zahar pe zi”.

[ad#articol]

Alte studii au aratat deja faptul ca ciocolata este bogata in polifenoli, antioxidanţi naturali, puternici,care limiteaza stresul si reduc riscul de maladii cardiovasculare si cancer.

“Cu condiţia sa fie consumata in limite sanatoase, ciocolata nu ingrasa. Din contra, ea permite controlarea greutatii”, precizează Suzanne Steinbaum, directoarea departamentului de maladii cardiace din cadrul spitalului Lenox Hill din New York.

 

 

Icter

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Icter

 

Icterul este numele folosit pentru a desemna colorarea in galben a pielii si a albului ochilor. Icterul este un simptom al multor dereglari ale ficatului, ale vezicii biliare si ale pancreasului si poate fi cauzat, de asemenea, de unele tulburari sanguine.

Icterul apare din cauza nivelului foarte mare al pigmentului cunoscut sub denumirea de bilirubina in sange, un produs de descompunere al celulelor rosii ale sangelui. Bilirubina este procesata de catre ficat si apoi deversata ca o componenta a bilei.

In cazul imbolnavirii ficatului, acesta nu poate procesa bilirubina, astfel incat nivelul acesteia in sange creste, caonducand la icter.

Daca, dintr-un anumit motiv, mai multe milioane de celule rosii sunt descompuse in acelasi timp, nivelul bilirubinei creste, deoarece chiar si ficatul sanatos este supraincarcat. La cateva zile de la nastere, la multi bebelusi apare o forma de icter care este, de obicei, inofensiva si dispare rapid.

[ad#articol]

Icterul necesita intotdeauna investigatie, deoarece dereglarea care l-a produs poate fi grava.

Cauze icter?

Nivelul bilirubinei in sange poate creste in cazul in care cantitatea de bilirubina produsa este prea mare pentru a putea fi procesata de ficat. Celulele hepatice vatamate sau obstructia canalelor biliare, care transporta bila de la ficat la vezica biliara si de acolo la intestinul subtire, pot conduce, de asemenea, la sporirea nivelului de bilirubina in sange. Printre cauzele posibile ale acestui fenomen putem numara:

  • Descompunerea excesiva a celulelor rosii din sange.

La o persoana sanatoasa, celulele rosii din sange au o perioada de viata de aproximativ 120 de zile, dupa care sunt indepartate din sange si descompuse de catre splina pentru a produce bilirubina. Daca numarul celulelor rosii care sunt descompuse (hemoliza) este peste normal, ficatul nu poate procesa cantitatea enorma de bilirubina produsa. Acest fapt este cunoscut sub numele de icter hemolitic.

  • Vatamarea celulelor hepatice.
Daca ficatul este vatamat, capacitatea sa de a procesa bilirubina este redusa. Vatamarea celulelor hepatice poate aparea dintr-o multime de motive, incluzand infectia virala, abuz de alcool si o reactie adversa la unele medicamente. Icterul aparut din cauza vatamarii celulelor hepatice este insotit uneori de greata, voma, durere la nivelul abdomenului si de umflarea acestuia.
  • Obstructionarea canalului biliar.
O obstructie a canalelor biliare, canale prin care bila paraseste ficatul, poate duce la icter. Obstructia poate aparea din cauza unor dereglari, cum ar fi cancerul pancreatic sau calculii biliari. In cazul in care canalele biliare sunt blocate, bila se aduna in ficat, iar bilirubina este fortata sa intre inapoi in sange. Acest tip de icter poate fi insotit de mancarime a pielii, urina inchisa la culoare si scaune mai moi decat normal.

Ce se poate face?

  • Medicul va poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a evalua functionarea ficatului si pentru a depista probe ale descompunerii in exces a celulelor din sange, hepatitei virale sau a altor eventuale dereglari ale functiei hepatice.
  • Pentru a cauta semne ale inflamarii obstructiei, medicul poate recurge la investigatii precum tomografia computerizata (TC), rezonanta magnetica nucleara (RMN), endoscopia pancreasului (CPER) sau ecografia endoscopica (EUS).
  • Este posibil sa fie prelevata o mostra de tesut hepatic – biopsia hepatica- pentru examinarea la microscop, in scopul depistarii unor eventuale boli hepatice primare.

Tratament icter

Daca principala cauza a icterului poate fi tratata, acesta va disparea. In cazul in care cauza acestuia nu este vindecabila, cum se intampla atunci cand este vorba de cancer pancreatic, se poate administra un tratament pentru ameliorarea simptomelor asociate cu icterul, cum ar fi mancarimile de piele (prurit).

 

 

Remedii naturale pentru toate tipurile de ten

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Remedii naturale pentru toate tipurile de ten

 

Tratamentele naturale pentru piele sunt benefice din 2 motive plauzibile. Fata de produsele cosmetice ce le gasim pe piata la ora actuala, remediile naturale contin vitamine de 2 ori mai multe si in al doilea rand nu necesita costuri exorbitante fiind la indemana oricui. In urmatoarele randuri va vom prezenta cateva retete pentru toate tipurile de ten, retete care va vor ajuta sa hidratati, tonifiati si calmati tenul si  care va vor reda sanatatea pielii dvs.

Exfoliant cu miere si iaurt

Ingrediente:
1 lingurita de tarate de grau, 2 lingurite de fulgi de ovaz (ambele macinate marunt), 1 lingura de iaurt natural, 1 lingurita de miere, 1 picatura de ulei esential de lavanda.

Mod de folosire:
Se amesteca bine toate ingredientele, apoi se aplica pe fata umezita inainte cu apa calda. Se maseaza cu mana, ca sa patrunda in piele, urcand de la barbie spre frunte. Se clateste bine fata cu apa calduta, apoi se aplica, dupa dorinta, un lapte hidratant.

Masca hidratanta cu miere si lavanda

Ingrediente:
o lingura de miere solida, 3 picaturi de ulei esential de lavanda.

Mod de folosire:
Amestecati mierea cu uleiul de lavanda si intindeti-o pe fata si gatul umezite inainte cu apa cat suportati de calda. Intindeti pasta de miere si lasati-o sa actioneze 15 minute. Repetata de trei ori pe saptamana, masca ii reda tenului umiditatea si fragezimea pierdute.

Masca din unt (pentru tenul uscat)

Ingrediente:
apa, unt

Mod de folosire:
Unge zonele cele mai uscate ale fetei cu un amestec din parti egale de apa si unt, lasa sa actioneze 10-15 minute, apoi spala cu apa calduta. Pentru tenul gras se recomanda acele fructe si legume care au proprietati astringente si care pot inchide porii.

Masca cu mere (pentru tenul uscat)

Ingrediente:
jumatate de mar, 1 lingurita de miere

Mod de folosire:
O jumatate de mar se da prin razatoare si se amesteca cu o lingurita de miere. Se intinde pe fata si se lasa sa actioneze in jur de 20 de minute.Se clateste cu apa calduta.

Masca de papaya (pentru tenul uscat)

Ingrediente:
1 papaya

Mod de folosire:
Un fruct de papaya se paseaza si se aplica pe fata ca o masca, apoi se indeparteaza dupa 20 de minute. Desi este mai greu de gasit, fructul de papaya este excelent pentru ingrijirea tenului si intra in compozitia multor cosmetice.
Pentru orice tip de ten daca aplicati frunze de salata verde, netezite cu o sticla, se aplica pe fata, gat si decolteu apoi se aplica un strat de miere. Se lasa sa actioneze cca 20 de minute.
Pentru anotimpul vantos si rece se poate rade 1 morcov, se amesteca cu 5-6 picaturi de ulei de masline si o lingurita de miere. Se lasa sa actioneze cca 15-20 minute.

Masca pentru netezirea si redarea supletii pielii:

Ingrediente:
un cartof mic, lapte, granule de polen

Mod de folosire:
Cartoful se fierbe in coaja, se piseaza si se amesteca cu putin lapte caldut in care s-au dizolvat in prealabil granule de polen.Se lasa sa actioneze 20 de minute.

Masca tonica din ceai negru

Ingrediente:
ceai negru, lamaie

Mod de folosire:
Amesteca 200 ml de ceai negru cu sucul de la o lamaie si aplica preparatul pe pielea curata. Lasa produsul sa se usuce pe piele, apoi indeparteaza-l prin clatiri repetate ale epidermei. Atentie! Ceaiul negru coloreaza epiderma, intr-o nuanta roscata.

Masca antirid cu salata verde si ulei de masline

Ingrediente:
salata verde, ulei de masline

Mod de folosire:
Spala si usuca cu un servet cateva frunze de salata. Tine-le 5 minute in ulei de masline clocotit, apoi aplica-le caldute pe fata. Lasa sa actioneze timp de 15 minute. Clateste cu apa calduta, si usuca pielea prin tamponare cu un servet uscat.

Masca cu miere si migdale:

Ingrediente:
2 lingurite de ulei de masline, 2 lingurite de suc de portocala, 1 lingurita de miere, 1 lingurita de migdale, cateva picaturi de infuzie de musetel sau galbenele.

Mod de folosire:
Amestecati ingredientele, migdalele macinate foarte fin, pana obtineti o pasta omogena. Se aplica pasta pe ten, se maseaza usor, apoi se spala cu apa calduta. Mastile naturale pentru toate tipurile de ten, sunt acelea care feresc pielea de toti factorii externi cum ar fi: vantul, razele ultraviolete, poluarea, caldura, frigul etc. Pentru ca noi femeile cand vine vorba de frumusete gasim timpul necesar, intotdeauna mastile naturale, facute in casa ne vor aduce beneficiile plantelor naturale.

 

 

Eczema

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 5 minute

Eczema

 

Eczema defineste o eruptie a pielii inflamate care produce mancarime. Termenul eczema provine din cuvantul grecesc care  inseamna “a fierbe deasupra” si este folosit in paralel cu cel de dermatita. Exista mai multe tipuri de dermatita printre care se numara si eczema atopica sau alergica.

Eczema atopica care este numita “eczema alergica” este una dintre cele mai frecvente tipuri de eczema.Daca cineva este atopic, atunci poarta o gena care face ca pielea sa sa reactioneze la stres (o infectie virala, o substanta iritanta in contact cu pielea, perturbari psihologice) prin petice de eczema.

Odata ce faceti eczema sau dermatita veti avea predispozitie permanenta, afectiunea putand reaparea episodic de-a lungul vietii dumneavoastra.

Cei care sufera de eczema atopica pot face, de asemenea, astm sau febra fanului, sau pot avea rude care sufera de aceste boli. Gena raspunzatoare de atopii tinde sa-i afecteze pe membrii aceleiasi familii, dar se poate manifesta diferit la fiecare dintre ei, de exemplu la unii migrene sau febra fanului, la altii cu alergii, astm etc. Toate aceste boli sunt sunt rude apropiate ale eczemei (dermatitei) si se manifesta toate in familia mea atopica.

Cu toate ca tendinta de a face eczema este fara nici un dubiu genetica, anumite alimente (cel mai adesea lactatele, ouale si graul) si iritanti ai pielii (cum ar fi blana, lana sau detergentii) pot actiona ca declansatori, in special la copii.

Care sunt simptomele?

  • Eruptie uscata, de culoare rosie si cu aspect solzos, care produce o mancarime puternica si care apare pe fata, gat si maini, in cutele pielii de pe membre.
  • Eruptia apare, de obicei, sub forma unro vezicule de culoare sidefie, minuscule, subcutanat.
  • Atunci cand este foarte violenta, eruptia poate supura.
  • Poate aparea insomnia in cazul in care mancarimea este foarte puternica.

Factori agravanti

Simptomele eczemei variaza usor la grav si pot fi agravate de:

  • Schimbari de mediu, in special expunerea la vanturi reci sau caldura excesiva.
  • Apa, in special cea dura.
  • Sapunuri, detergenti, substante de curatat, spumanti de baie, cosmetice, parfumuri.
  • Polen, par de animale, matreata de animale, praf.
  • Stres si anxietate.
  • Fibre sintetice sau lana.
  • Anumite substante chimice : acizi, substante alcaline, agenti oxidanti sau reducatori, uleiuri, solventi.
  • Frig, raceala, infectii de orice tip.

Stil de viata

  • Persoanele care sufera de eczema ar trebui sa evite contactul cu sapunul, detergentii si alte substante iritante. Aceasta inseamna sa poarte manusi de cauciuc, in timpul treburilor gospodaresti care implica apa, sau manusi de bumbac pentru cele care nu implica apa.
  • Ar trebui sa evite munci sau ocupatii care in locuri sau domenii care implica expunerea pielii lor la substante iritante, cum ar fi saloanele de frizerie si coafura, alimentatia publica, ingineria mecanica si poate si domeniul medical, asta in cazul in care eczema afecteaza mainile.
  • Reducerea populatiei de acarieni din praful din casa prin stergerea prafului si aspirarea regulata a covoarelor. Cuverturile pentru pat  impotriva acarienilor de praf au adus beneficii unor pacienti cu eczema, iar aerisirea si schimbarea frecventa a asternuturilor de pat ar trebui sa reduca populatia de acarieni din pat.
  • Pentru a ucide acarienii din praf, asternuturile de pat ar trebui spalate la temperaturi de cel putin 50 de grade C.
  • Este foarte posibil ca saltelele vechi sa adoposteasca populatii mari de acarieni din praf, iar jucariile cu blana sunt o alta sursa de expunere.
  • De mare eajutor este si scuturarea puternica a jucariilor sau depozitarea lor in pungi de plastic in frigider pentru cateva ore. Unele persoane atopice sunt sensibile la blana de pisica sau de caine, asa ca ar fi normal ca familiiile in care un membru sufera de eczema atopica sa renunte la ideea de a avea asemenea animale de companie. Deoarece folosirea machiajului poate irita pielea fetei la o persoana cu eczema, aceasta ar trebui sa acorde o atentie speciala produselor folosite. Cel mai bine este sa se evite incalzirea excesiva a spatiilor de locuit sa de lucru, deoarece caldura in exces provoaca uscarea pielii.
  • In cazul eczemei de piele, imbracamintea de bumbac este mai putin iritanta decat cele din poliester sau lana.
  • Baia si dusul sunt sigure, cu conditia ca in loc de sapun sa se foloseasca o crema emolienta, eventual pe baza de glicerina, sau se poate adauga un ulei de baie in apa.
  • Spumantele de baie ar trebui evitate, deoarece acestea sunt detergenti. Hidratantul care este folosit ar trebui aplicat abia dupa ce pielea s-a uscat complet.
  • Vacantele in locuri umede sunt benefice, deoarece hidratarea pielii este imbunatatita si binenteles, persoana care sufera de eczema atopica se simte mult mai relaxata intr-un astfel de mediu.
  • Cu toate ca lumina soarelui are de obicei un efect benefic, eczema atopica poate face pielea mai sensibila la lumina solara – motiv pentru care, pentru a evita arsurile, pacientii care traiesc in zone cu clima foarte calda vor trebui sa se protejeze de soare purtand imbracaminte din bumbac si folosind creme antisolare. Persoanele care sufera de eczema pot practica inotul.
  • Aplicarea pe piele a unui ulei emolient sau a unei creme de protectie inainte si dupa inot reduce iritatia.

Este dieta importanta?

  • Eczema la copii foarte mici poate fia gravata de formule asemanatoare laptelui de vaca, astfel incat bebelusii sunt adesea alaptati cu lapte de soia, sau produse lactate cu sanse scazute de a produce alergii. Aceasta problema se rezolva, de regula in al doilea an de viata, cand laptele de vaca incepe sa fie tolerat in cantitati din ce in ce mai mari.
  • Ouale pot agrava eczema, cu toate ca pot fi tolerate sunb forma unor alimente procesate, cum ar fi de pilda prajiturile.
  • Familia poate considera ca alte alimente sunt importante, iar daca anumite alimente sunt considerate a fi periculoase se recomanda ca, inainte de a supune copilul la diete stricte sa fie consultat un dietetician, pentru a va asigura ca cel mic primeste suficiente proteine, calciu si calorii. Din fericire, majoritatea alergiilor aparente la alimente dispar in timpul copilariei.
  • Un aliment care continua sa creeze probleme la cateva persoane atopice este arahida.
  • Sucul de tomate si citricele par sa agraveze eczema faciala, deoarece acestea irita pielea crapata si pot produce vezicule in jurul gurii.

Perspective

Multi copii scapa de eczema (si astm) in jurul varstei de sapte ani. Cu toate acestea, ei vor pastra o tendinta, care se va intinde de-a lungul vietii de a dezvolta eczeme trecatoare in cazul in care organismul se afla sub stres si ar putea transmite aceasta tendinta si copiilor lor.

La adulti, dermatitele nu sunt la fel ca la copii. Eczema arata total diferit, se afla in locuri diferite si poate aparea si disparea. Poate lua forma seboreei, a fotodermatitei (cauzata de lumina) si a dermatitei de contact.

Cercetari recente au demonstrat ca remediile naturale chinezesti pot fi de mare ajutor. Exista tablete care pot fi luate pe cale orala, infuzii care pot fi baute sau creme cu care va puteti unge. Majoritatea dermatologilor recunosc eficacitatea acestor tratamente.

 

 

Hepatita C – test rapid de depistare

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Hepatita C – test rapid de depistare

 

Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus de tip ARN ce este transmis in principal prin sange in timpul transfuziilor, al utilizarii drogurilor injectate, in timpul consultatilor la stomatolog si uneori prin contact sexual neprotejat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre trei milioane si patru milioane de persoane sunt infectate cu hepatita C in fiecare an pe tot globul pamantesc. Exista 6 tipuri de genotipuri ale virusului hepatic C identificati pana in prezent, cel mai frecvent fiind genotipul 1.

Tarile in care virusul hepatitei C este cel mai prezent sunt Egipt, cu o rata de prevalenta de 22%, Pakistan (4%) si China (3,2%), potrivit OMS. Majoritatea persoanelor infectate cu hepatita C nu pot sa se vindece in mod spontan, spre deosebire de hepatita A si B, intrucat, atunci cand virusul este atacat de sistemul imunitar, el sufera mutatii care devin mai rezistente.

[ad#articol]

Acest nou test permite reducerea perioadei de “depistare in doua etape, care dureaza mai multe zile, la o procedura unică, ce dureaza mai putin de o ora (…) si cu un pret ce reprezinta doar o mica parte din costul de functionare al instrumentelor de diagnosticare folosite in mod obisnuit in depistarea virusului hepatic C“, au anunţat reprezentanţii universitatii  americane din Cairo.

Este vorba de un test chimic lichid, care detecteaza hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipa coordonata de medicul Hassan Azzazy.

Detectarea virusului de  hepatita C in primele sase luni permite o rata de vindecare de 90%”, a subliniat cercetătorul egiptean, care regreta faptul ca in tara lui autoritatile fac prea putin pentru a lupta contra acestei maladii.

 

“Sanatatea inainte de toate”

 

Dermatita de contact

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 4 minute

Dermatita de contact

 

Dermatita de contact este termenul folosit pentru a descrie o afectiune cutanata inflamatorie care produce mancarime, aparuta in urma contactului pielii cu anumite substante chimice, numite alergene.

Dermatita de contact poate aparea daca o substanta iritanta este atinsa in mod direct sau uneori,daca exista contact cu particulele acestei substante, care plutesc in aer. Daca orice contact ulterior cu aceasta substanta este evitat, dermatita ar trebui sa dispara.

Exista 2 tipuri de dermatite de contact:

1.Dermatita de contact iritanta;

2. Dermatita de contact alergica.

Dermatita de contact iritanta

Este o afectiune foarte frecventa a pielii care afecteaza multe persoane intr-un anumit stadiu al vietii lor. Este cauzata de contactul cu substante care distrug straturile superioare ale pielii si afecteaza in mod obisnuit mainile. Una dintre cele mai frecvente situatii care da nastere dermatitei de contact iritante este contactul repetat cu substante usor iritante, cum ar fi apa si detergentii (sapunurile lichide, sapunurile normale, etc.). Alte substante iritante includ solventii, de exemplu benzina, substantele chimice pentru curatare, uleiurile si fluidele pentru racirea metalelor utilizate in industrie. Imbolnavirea pielii se manifesta la inceput sub forma unor crapaturi, dureri si roseata, iar daca este lasata netratata, conduce la o dermatita de care e tot mai greu sa scapi.

Odata deteriorata, pielea nu mai constituie o bariera impotriva lumii exterioare si poate fi usor iritata pe viitor. Acest lucru creeaza un cerc vicios care poate fi dificil de rupt.

Dermatita de contact alergica

Aceasta dermatita este mai putin frecventa decat dermatita iritanta, ea fiind rezultatul unei predispozitii genetice. Apare din cauza faptului ca sistemul imunitar al organismului reactioneaza la o anumita substanta sau “alergen”, facand pielea sa fie hipersensibila. Tendinta de raspuns alergic, sau “atopie”, este genetica, iar dumnoeavoastra si rudele dumneavoastra pot suferi de alte afectiunii atopice, cum ar fi eczema, astmul, febra fanului si migrena. Oamenii nu se nasc cu acest tip de alergie, ci il dezvolta pe parcurs, de obicei la varsta adulta.

De  obicei dermatita de contact alergica afecteaza numai o mica parte din persoanele care vin in contact cu alergenul. Nu se stie ce produce dezvoltarea unei alergii la un moment anume, iar motivul pentru care o persoana este afectata in timp ce altele nu, de asemnea, neclar.

Cauza cea mai des intalnita a dermatitei de contact alergice la femei este nichelul, care se gaseste in bijuteriile din metal. Aproximativ 10 % dintre femei au acest tip de alergie, care, de obicei este provocata de purtarea cerceilor foarte ieftini, care contin nichel si se manifesta sub forma unor vezicule rosii, dureroase si care provoaca mancarime la nivelul lobilor urechii. Alte lucruri care cauzeaza dermatita de contact alergica pot fi parfumurile, cauciucul, aditivii, aditivii alimentari si cei cosmetici, precum si conservantii din creme si produsele cosmetice.

Alergiile pot aparea de asemenea din cauza cremelor si alifiilor medicinale si a cremelor de protectie solara.

De fapt, o persoana poate suferi de mai multe tipuri de dermatita in acelasi timp. De exemplu, cineva care sufera de eczema atopica (sa zicema eczema constitutionala) si are profesia de coafeza, poate contracta o iritatie a pielii din cauza samponarii frecvente ( adica, dermatita de contact)

Dermatita ocupationala

In unele cazuri, dermatita unei persoane este cauzata in primul rand, de substantele la care este expusa la serviciu. Acestea pot fi substante iritante saua lergeni, in functie de meserie. Daca meseria implica expunerea la substante care pot provoca alergii, ar trebui efectuate teste cutanate.

[ad#articol]

Prevenirea dermatitei

  • Reduceti la minimum contactul cu toate substantele iritante, la serviciu si acasa.
  • Evitati contactul dintre piele si substantele la care sunteti alergic.
  • Luati masuri generale pentru a va mentine pielea puternica si sanatoasa.

Tratament dermatita

Tratati dermatita prin aplicarea frecventa de substante hidratante si prin folosirea regulata a cremelor si alifiilor cu steroizi, 1 data sau de 2 ori pe zi. Daca, pe deasupra, dermatita este infectata, un tratament cu creme cu antibiotic poate fi necesar.

Ingrijirea generala a mainilor

Mainile sunt cele mai frecvent afectate de dermatite. Pentru ca sunt atat de importante pentru indeplinirea sarcinilor zilnice, afectiunile pielii, in acest caz, pot fi extrem de suparatoare. Masurile eficiente de protectie a pielii pot ajuta la prevenirea acestor boli, constituind, totodata, un element esential al tratamentului dermatitei mainilor.

  • Evitati contactul frecvent cu apa si folositi manusi de protectie atunci cand este posibil.
  • Folositi manusi si creme protectoare, daca va sunt la dispozitie la locul de munca.
  • Evitati contactul direct cu alte substante irtitante, cum ar fi sucurile de fructe si legume, detergentii si substantele de curatare.
  • In loc sa va spalati pe maini cu sapun folositi o substanta delicata de clatire a mainilor in apa calduta si uscati-va mainile complet dupa aceea pentru a evita craparea pileii. Folositi hidratanti in abudenta si reaplicati-i frecvent ( de exemplu in timpul pauzelor de ceai sau de cafea, in timp ce va uitati la televizor si seara, inainte de a merge la culcare).
  • Poate fi nevoie de cateva luni pentru ca pielea sa isi revina complet dintr-un episod de dermatita, deci chiar si atunci cand apare aparent normala este vulnerabila. Ca sfaturi medicale luati in calcul timpul necesar ingrijirii pielii dumneavoastra- caci ea trebuie sa dureze o viata!.

 

 

 

Eczema la copii si bebelusi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Eczema la copii si bebelusi

 

Eczema la copii, cunoascuta si sub denumirea de, eczema infantila, este frecventa si apare, de obicei, atunci cand bebelusul are aproximativ 2-3 luni sau la 4-5 luni, adica atunci cand incep sa fie introduse in alimentatie alimentele solide.

Majoritatea copiilor scapa de eczema in jurul varstei de 3 ani, sau daca nu, in jurul varstei de 7 ani.

Unele aspecte importante

  • Eczema infantila este mai putin frecventa la copiii alaptati la san decat la cei alaptati cu sticla.
  • Eczema infantila nu este cauzata de o alergie,iar testele de alergie nu sunt folositoare.
  • Copii care sufera de eczema nu beneficiaza de pe urma unei diete speciale.

Tratament pentru eczema

  • Daca bebelusul dumneavoastra se scarpina, controlati-i gatul si scalpul, fata si mainile cu pliurile de la cot cu tot, genunchii si regiunea inghinala,locuri clasice pentru dermatita infantila.
  • Taiati-i unghiile pentru a reduce la minimum posibilitatea de a se zgaria. Daca  pielea este zgariata, puneti-i manusi fara degete pentru a preveni infectiile.
  • Daca abia v-ati intarcat bebelusul care a fost alaptat la san, reveniti la alaptat pana ce faceti o vizita doctorului. Daca ati folosit formule asemanatoare laptelui uman, reveniti la ele.
  • Aplicati o lotiune cu calamina pentru reducerea iritatiei si calmarea pielii. Sapunul ar trebui evitat, deoarece diminueaza continutul de grasimi din piele facand-o mai uscata, cu aspect solzos si sensibila.
  • Evitati articolele de imbracaminte din lana sau par de animal; folosind in schimb imbracamintea din bumbac sau in.
  • Folositi o crema emolienta ori de cate ori spalati copilul. Aceasta ii va mentine pielea moale, impiedicand uscarea acesteia si diminuand mancarimea.
  • Nu faceti caz de aceasta afectiune in fata copilului. Ingrijorarea dumneavoastra nu va face decat sa-i agraveze boala.
  • Taiati scurt unghiile copilului, astfel incat scarpinatul sa nu duca la zgarierea si infectarea pielii.
  • Asigurati-va ca toate hainele copilului si orice vine in contact cu pielea lui, sunt clatite temeinic, pentru a indeparta orice urma de detergenti si balsamuri.
  • Daca se descopera ca eczema este agravata de blana animalelor, poate ar trebui sa luati in considerare ideea de a renunta la animalul de casa pe care il detineti.
  • Folositi o crema emolienta ca substitut al sapunului.
  • Folositi un ulei de baie ( pecare il puteti gasi la farmaciile din oras) pe care sa il turnati in apa din cada pentru a crea un strat protector pe pielea copilului dumneavoastra. Luati in calcul instalarea unei instalatii de dedurizare a apei.
  • Imbracati-va copilul numai in lenjerie confectionata din bumbac.
  • Nu eliminati nici un aliment din dieta copilului dumneavoastra fara supervizarea medicului pediatru.
  • Indepartati cat mai multe substante iritante din mediul copilului dumneavoastra. De exemplu, penele si pernele din fulgi pot fi o sursa de iritatie.

Vaccinarile

In general este recomandabil sa va avccinati copiii care sufera de eczema, in modul clasic. Cu toate acestea, daca un copil are o alergie dovedita la ou, vaccinarea ROR (Rujeola, oreion, rubeola) ar trebui facuta intr-un spital.

 

 

 

Excesul de carne rosie poate duce la deces

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Excesul de carne rosie poate duce la deces

Un studiu american, publicat pe site-ul Archives of Internal Medicine, ne specifica cum ca, consumul zilnic de carne rosie si anume de vita, porc si miel creste considerabil riscul de deces, mai ales daca aceasta carne mai este si procesata, ceea ce pe piata rar mai gasesti carne neprocesata.

“Consumul regulat de carne rosie antreneaza un risc ridicat de boli si poate chiar de  deces, cauzat de maladii cardiovasculare si cancer”, au explicat cercetatorii americani, care grupeaza in categoria “carne rosie” carnea de vita, de porc si de miel.Riscul de deces prematur este si mai mare in cazul carnii procesate, ce include produse ca suncă, carnati si salam.

si anume, peste sau pasare ajuta sa scada  riscul de deces cu un procent cuprins in intervalul 7% – 19%, in functie de alimentul care joacă rolul de substitut, a declarat An Pan de la Universitatea Hardvard, principalul autor al acestui studiu.

“Inlocuirea portiilor de carne rosie cu carne de peste, carne de pasare, nuci, legume uscate, lactate semidegresate şi cereale integrale reduce considerabil riscul de deces”, au concluzionat autorii studiului.

Cercetatorii americani au analizat foarte bine datele provenind din două studii realizate pe 37.698 de barbati si 83.644 de femei, care au fost monitorizaţi intre 1980 si 2008.

[ad#articol]

Consumul zilnic de carne rosie proaspată sau procesata creste riscul de deces cu 12% in comparatie cu persoanele care consuma acest aliment rar si in cantităti mici sau chiar deloc. Cresterea acestui risc ajunge până la 13% pentru carnea neprocesata si la 20% atunci cand este procesata.

Carnea rosie poate fi consumata in continuare, ca parte a unei diete echilibrate, insa alegeti felii subtiri, fara grasime si folositi metode mai sanatoase de gatit, precum gratarul. Daca mancati carne procesata precum bacon, sunca, carnati sau burgeri de mai multe ori pe saptamana, inlocuiti-le cu alte surse de proteine precum peste, pui, fasole sau linte”, a recomandat un nutritionist de la British Heart Foundation.