Month: December 2011

Viermii intestinali

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Viermii intestinali

 

In corpul uman pot trai nenumarate feluri de paraziti  intestinali, dar cei mai raspanditi in zonele cu clima temperata sunt oxiurii. Uneori pot aparea si nematodele.

De obicei, ouale de oxiurii, ajung in corpul uman pe cale orala, prin intermediul hranei contaminate. Transformarea lor incepe in intestin, unde ouale eclozeaza, transformandu-se in viermi ce ajung la maturitate dupa 15-28 de zile. Femelele adulte isi depun ouale in jurul anusului, ceea ce duce la aparitia mancarimilor in aceea zona, in special noaptea. Cand copilul se scarpina, ouale ajung pe degete si sub unghii si atunci cand duce mana la gura tot ciclul se repeta. Acesti viermi intestinali au de obicei intre 2 si 13 mm, nu pot face rau insa provoaca simptome neplacute.Acesti paraziti intestinali  se transmit foarte usor, asadar intreaga familie ar trebui sa fie tratata in acelasi timp.

Simptome

  • Mancarimi in jurul anusului, in special noaptea
  • Virmisori albi prezenti in scaun
  • Insomnii cauzate de mancarimi puternice

Sa ma adresez medicului?

Adresati-va imediat medicului daca gasiti viermi in materiile fecale ale copilului.Duceti-va la medic daca ati fost intr-o zona in care lumea sufera de limbrici si daca observati ca copilul dumneavoastra nu se dezvolta cum ar trebui.

Tratament pentru viermii intestinali

  • Medicul va prescrie un tratament medicamentos, de obicei sub forma de sirop sau de tablete destinate paralizarii viermilor
  • Ar putea prescrie si un laxativ, astfel incat copilul sa poata elimina usor parazitii intestinali odata cu materiile fecale

Ce pot face?

  • Urmati intocmai instructiunile cuprinse in prospectul medicamentului. Este posibil ca scaunul sa ramana moale inca 12 ore dupa administrarea medicamentului. Veti fi sfatuita sa-i dati copilului medicamentul dimineata.
  • Ar putea fi necesara repetarea tratamentului, in functie de tipul viermelui.
  • Aveti grija de igiena mainilor. Ouale pot intra sub unghii si de aici su calea deschisa spre gura
  • Copilul trebuie sa poarte pijamale sau pantaloni noaptea, pentru a impiedica contactul direct al mainii cu anusul.

Nematodele

Nematodele apar rareori, mai ales la copiii din zonele unde nu exista conditii sanitare adecvate si in cele cu climat tropical. Acesti viermi intestinali au corpul subtire si lung (15-35cm) si seamana cu ramele albe. Ouale pot fi inghitite odata cu mancarea sau bautura contaminata si dupa ce eclozeaza in intestine, viermii depun oua care sunt uneori eliminate in scaun. Copilul va parea subnutrit si nu se va dezvolta bine.

[ad#articol]

Etichete populare:

oxiuriiviermi intestinali

Dopurile de ceara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Dopurile de ceara

 

Dopurile de ceara apar atunci cand trompa lui Eustache si urechea mijlocie sunt pline de lichid, deseori rezultat a unei infectii in gat.

Trompa lui Eustache, care leaga gatul de ureche, produce cantitati mari de lichid ca raspuns la infectii cronice, cum ar fi sinuzita, amigdalita,sau,de cele mai multe ori, la infectii a urechii mijlocii. Daca trompa dintr-o ureche este blocata, lichidul nu potae fi eliminat si capata consistenta lipiciului, impiedicand vibratia eficienta a sunetului si ducand astfel la scaderea acuitatii auditive.

Dopurile de ceara ar trebui tratate cu seriozitate pentru ca pot duce la pierderea permanenta a auzului la urechea respectiva si pot cauza difilcutati de vorbire si de invatare.

Simptome

  • senzatie ca urechea este plina
  • pierderea partiala sau totala a auzului la o ureche sau la ambele.

Sa ma adresez medicului?

Adresati-va medicului cat mai repede posibil.

[ad#articol]

Tratamente pentru dopurile de ceara

  • Medicul va examina urechea copilului/adultului cu un instrument special numit otoscop
  • In cazuri mai usoare,doctorul va prescrie antibiotice pentru a vindeca infectia si de asemenea medicamente vasoconstrictoare pentru a drena si a reduce transpiratia in trompa lui Eustache.
  • In cazurile grave si care reapar frecvent,copilul va fi trimis la un specialist ORL,pentru un test de auz. Ar putea fi oprit laspital pentru a i se drena ceara sub anestezie generala si pentru a-i fi introdus un tub mic de plastic care sa permita mucusului sa se scurga. Dopurile de ceara pot  cadea cateva luni mai tarziu, cand urechea se insanatoseste, sau pot fi scoase de un specialist. Daca dopurile de ceara sunt rezultatul unei infectii repetate sau al polipilor mariti, aceste probleme vor trebui de asemenea tratate pentru a preveni reaparitia dopurilor de ceara in viitor.

Ce pot face?

Daca s-au introdus tuburi de plastic, copilul nu are voie sa inoate sau sa faca scufundari timp de 2 saptamani. Incercati sa mentineti urechea cat mai uscata cu putinta.

Etichete populare:

dopuri cearaureche

Intepaturile de insecte

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Intepaturile de insecte

Intepaturile insectelor, chiar daca implica durere, sunt mai putin periculoase in comparatie cu muscaturile de animale si de om care necesita tratament de urgenta. Cu toate acestea, muscaturile serpilor veninosi si intepaturile anumitor paienjeni sunt extrem de periculoase din cauza toxicitatii ridicate a veninului injectat.

Daca insecta care v-a muscat este o albina sau o viespe, incercati sa indepartati partea vizibila a acului, fara a-l strange, cu ajutorul unui cutit bont sau o carte de credit.

Daca sunteti alergici la intepaturile de insecte, evitati locurile si situatiile in care riscati sa fiti intepati. Incercati sa determinati, de la intepaturile mai vechi,care dintre insecte declanseaza alergia.

Ca remedii naturale, frunzele de roinita , cu care va frecati pielea, va protejeza impotriva intepaturilor de tantari. Daca vreti sa evitati intepaturile tantarilor din timpul noptii, nu aveti decat sa puneti doua jumatati de ceapa, pe noptiera, sau un tifon imbibat in ulei de lavanda sau de cuisoare. Nu folositi insecticide.

Cand trebuie chemat medicul?

Cand intepatura se umfla cu o viteza neobisnuita (acesta este cazul frecvent al persoanelor alergice la insecte), cand intepatura este in zona gurii ,pe limba sau in zona gatului, deoarece exista riscul de sufocare (pana la venirea medicului faceti gargara cu apa cu sare, aplicati  sugeti un cub de gheata sau folositi foi de varza in zona gatului).

[ad#articol]

Tratamente pentru intepaturile de insecte

Numeroase tratamente pentru intepaturile de insecte, facute in casa s-au dovedit a fi eficace pentru a dezinfecta locul intepaturii, frecati-l cu frunze de feriga, o rondela de lamaie, frunze de rosii putin zdrobite, otet de fructe, suc de ceapa sau ulei de arbore de ceai (ale carui efecte antibiotice sunt remarcabile). Puteti aplica comprese cu apa sarata si tinctura de iedera, pentru a impiedica formarea unor mici umflaturi; se recomanda de asemenea aplicarea cataplasmelor de rondele de ceapa, usturoi si hrean, ca si comprese cu flori de fan si cu tinctura de arnica.

Pentru a indeparta o capusa, incercati sa o prindeti cu ajutorul unei pensete chiar de langa pielea “gazdei” si trageti usor in sus. Pastrati capusele intr-un recipient pentru analize, deoarece acestea pot fi purtatoare de boli, precum boala Lyme.

Muscaturile de sarpe

Singurul sarpe veninos din Romania este vipera, iar muscatura acestuia, daca este netratata poate provoca moartea. Unii oameni tin ca animale de companie, serpi, insa muscaturile lor pot fi mult mai periculoase decat se stie si se crede.

Daca ati fost muscat de sarpe, incercati sa il capturati si sa il asezati intr-un container sigur pentru a putea fi identificat (daca va este frica de serpi, retineti cat mai multe detalii privind felul cum arata acesta) si pentru a vi se administra antiveninul potrivit.

Intindeti-va pe o canapea pentru a nu lasa veninul sa se imprastie in tot corpul. Rugati pe cineva din preajma dumneavoastra sa spele rana si sa o stearga usor, sa apese bland langa muscatura si sa imobilizeze membrul ranit la fel ca in cazului osului rupt.

Nu bandajati muscatura, nu taiati rana pentru a o adanci si nu incercati sa sugeti veninul din rana.

 

 

Etichete populare:

insecteintepatura de insecte

Micozele pielii

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Micozele pielii

 

Mancarimea suparatoare si pielea care ustura sunt doar doua dintre simptomele tipice ale micozelor, cunoscute si ca boli lunesti.

In Europa centrala, aproape 25 % din populatie sufera din cauza micozelor la picioare. Un organism sanatos tine ciuperca in sah- doar cand imunitatea este slabita sau cand pielea este afectata, acestea se pot inmulti in voie. Tratamentul pentru micoze necesita foarte multa rabdare.

Ce sunt micozele?

De indata ce mantia acida a pielii este distrusa sau daca pielea este inmuiata din cauza ca a stat prea mult in apa, ciupercile incep sa se inmulteasca rapid. Infectiile apar mai ales acolo unde este umed si cald, de exemplu, intre degetele de la picioare, la unghii, in gura, in zona genitala. Adultii sufera deseori de micoze la picioare sau la unghii, precum si de candidoze in zona genitala (Candida Albicans).

Cum recunoastem micozele?

Ciupercile pielii pot aparea oriunde pe corp. Urmarile sunt zone inrosite, cu prurit, care se extind tot mai mult.

In cazul micozelor la picior, cea mai afectata este pielea dintre degete. Apar zone tipice supurante si o mancarime insuportabila. Pielea devine rapid cojoasa si apar exfolierile pielii.

In cazul micozelor la unghii, la maini sau la picioare,unghiile se coloreaza in maroniu galbui, devin fragile si se rup usor.

Pe langa o mancarime puternica, ciuperca genitala provoaca usturimi si dureri la urinare. La femei pielea organelor genitale exterioare, este rosie si tumefiata. Aceasta ciuperca poate aparea si la barbati. La ei, in cazul unei infectii, preputul si glandul sunt acoperite de un strat albicios.

[ad#articol]

La nivelul gurii, faringomicoza poate fi recunoscuta dupa petele alb-galbui din cavitatea bucala si de pe limba.

Tratament pentru micoze

Mai intai trebuie inlaturati toti factorii care favorizeaza dezvoltarea unei micoze. Pentru a gasi cel mai bun tratament pentru micoze, necesita vizitarea unui medic. Acesta prescrie antimicotice- medicamente ce vor ucide ciuperca, sub forma ori de creme ori unguente, care se aplica direct pe piele. Pentru tratarea unei micoze la unghii, exista lacuri de unghie speciale.

In cazul ciupercii genitale, medicul ginecolog recomanda supozitoare sau pastile antimicotice. Doar in cazul infectiilor mai puternice este necesara o terapie interna.

Un mod de viata sanatos

Micozele piciorului se pot lua relativ foarte usor din bazine de inot sau din saune. Pe cat puteti, incercati s anu umblati descult prin aceste locuri, iar la plecare stergeti-va cat se poate de bine picioarele cu un prosop. Aveti grija ca spatiile dintre degetele de la picioare sa fie in permanent complet uscate, dupa fiecare baie, inainte de incaltarea sosetelor. Sfatul nostru este sa incercati sa va procurati incaltaminte cat mai aerisita.

Si alte ciuperci ale pielii prefera un mediu umed, cald, astfel ca in sezoanele calde  ar trebui sa preferati imbracamintea foarte usoara, ce permite trecerea aerului. Zona genitala a barbatului si a femeii sunt de aemenea in pericol. Igiena intima este foarte importanta, pentru a nu contamina partenerul.

Etichete populare:

boliciuperci ale pieliipiele