Month: October 2011

Totul despre cistita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Totul despre cistita

Cistita este o afectiune foarte des intalnita, suparatoare, ce se manifesta prin mictiune frecventa si dureroasa, ca urmare a inflamatiei vezicii urinare.

Majoritatea femeilor se confrunta la un moment dat in viata cu o criza de cistita, dar acest lucru nu le pune in pericol sanatatea.

Care sunt cauzele?

  • Cel mai comun tip de bacterie care cauzeaza cistita este E.coli, ce traieste fara sa afecteze intestinul si pielea din jurul anusului. Bacteria cauzeaza infectie doar atunci cand se raspandeste din uretra in vezica. Femeile sunt mai predispuse la cistita decat barbatii deoarece uretra feminina este mai scurta decat cea masculina si prin urmare, bacteria strabate o distanta mai scurta de la piele la vezica.
  • Alte organisme care cauzeaza boli cu transmitere sexuala, precum herpesul sau tricomonas, pot cauza, de asemenea cistita
  • Ocaziuonal, cistita poate fi cauzata de folosirea produselor antiseptice in timpul baii sau de folosirea in exces a deodorantelor vaginale sau a spalaturilor vaginale, distrugand flora protectoare normala din interiorul si din jurul vaginului.
  • Pe masura ce femeile imbatranesc si ajung la menopauza, lipsa estrogenului duce la subtierea tutror organelor genitale, inclusiv a vezicii si uretrei, iar acest fapt poate contribui la aparitia cistitei la menopauza.
  • Cistita poate aparea uneori ca efect secundar al tratamentului pentru cancer. Radioterapia, la care se apeleaza in special in cazul cancerului de col uterin sau al celui de prostata, poate conduce la aparitia cistitei. Tratamentul cu chimioterapie are acelasi efect,deoarece medicamentele puternice sunt eliminate odata cu urina.
  • Persoanele bolnave de diabet sufera adesea de cistita, deoarece continutul ridicat de zahar din urina favorizeaza inmultirea bacteriilor, iar persoanele cu imunitate scazuta, precum cele care sufera de boli autoimune sau cele care sunt infectate cu HIV prezinta un risc mai ridicat de a face cistita.

Care sunt simptomele?

  • Nevoia de a urina frecvent, desi de fiecare data este eliminata o cantitate mica de urina
  • Arsuri sau intepaturi in timpul mictiunii
  • Durere extrem de taioasa la sfarsitul mictiunii
  • Aparitia sangelui in urina, care poate fi de culoare roz, rosie sau sub forma unro simple firisoare
  • Dureri puternice, ca si cum ceva ar trage in jos, de obicei in partea din fata a abdomenului, dar care adesea iradiaza pana in sus, pe parti si in spate, sau in jos, in partea din fata a coapselor
  • Dureri si nevoia imperioasa de a va trezi de cateva ori pe noapte pentru a goli vezica, desi este posibil ca aceasta sa contina doar o cantitate mica de urina
  • Febra si frisoane

Daca remediile la domiciliu enumerate mai jos nu amelioreaza durerile, adresati-va medicului cat mai repede posibil.

Ce pot face eu?

  • Consumati cantitati mari de lichide de la primul semn de cistita. Este important ca urina sa fie eliminata rapid, pentru a curata vezica, asa ca incercati sa beti cel putin echivalentul unui pahar cu apa la fiecare jumatate de ora.
  • Beti suc de merisoare, care este un antiseptic urinar
  • Pentru ca urina dumneavoastra sa fie alcalina, beti lapte si adaugati putin bicarbonat de sodiu in tot ceea ce beti. Veti vedea ca urina alcalina amelioreaza destul de mult durerile de vezica
  • Incercati sa evitati alcoolul, cafeaua, ceaiurile tari si sucurile de fructe, s-ar putea ca acestea sa inrautateasca mai mult lucrurile
  • Urinati ori de cate ori simtiti nevoia, in felul acesta, veti produce un efect de curatare a vezicii, care ajuta la functia naturala de aparare
  • Pentru ameliorarea durerii luati un paracetamol la patru ore. Nu luati nici un medicament care contine aspirina, deoarece face ca urina sa fie acida
  • Stati la caldura. O pernita calda sau o sticla cu apa fierbinte infasurata intr-un prosop si pusa pe stomac calmeaza durerea foarte mult
  • Evitati sapunurile, deodorantele si spumantele de baie parfumate, deoarce si acestea pot cauza iritatii

Cistita si sarcina

Cistita este destul de des intalnita in perioada sarcinii, in special in primele luni, cand uretra se relaxeaza sub influenta hormonului progesteronic, iar infectia se raspandeste mai usor. Mai tarziu, presinea cauzata de dilatarea uterului poate face ca o cantitate mica de urina sa ramana in vezica si sa devina stagnanta, favorizand inmultirea bacteriilor si ducand, astfel, la cistita.

[ad#articol]

 

Etichete populare:

cistitainfectia urinara

Alimente care combat celulita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Alimente care combat celulita

 

In prezent majoritatea femeilor se confrunta cel putin odata in viata cu efectele negative ale celulitei. Cu ajutorul unui stil de viata sanatos, bogat in diete cu multe legume crude, fructe de toate felurile, condimente si lactate, poate combate cu succes aspectul de coaja de portocala al pielii.

Pentru a combate celulita, orice dieta trebuie sa includa un mic dejun bogat si sanatos. El trebuie sa contina carbohidrati, o sursa pretioasa de energie pentru tot restul zilei, proteine de calitate dar si grasimi sanatoase.

In topul alimentelor recomandate de nutritionisti cu care iti poti incepe o zi de lucru si care stimuleaza eliminarea grasimilor in exces , a toxinelor si a lichidelor care cu greu sunt eliminate din corp se numara:

Iaurtul

Care este unul din produsele acceptate de nutritionisti ,care poate fi consumat zilnic. In urma unor studii s-a descoperit ca acele persoane care consuma trei portii de iaurt pe zi au mai putine depuneri inestetice de grasime decat cele care ocolesc acest aliment.

[ad#articol]

Fructele de padure

Reprezinta si ele o alta categorie de fructe care lupta impotriva celulitei. Efectele lor benefice venind din sursa bogata de vitamina C care stimuleaza producerea de fibre elastice de colagen din piele  si multi antioxidanti care ajuta la eliminarea toxinelor din tesuturi .

Ghimbirul

Este un condiment placut care poate fi folosit cu incredere atat in tipuri diverse de mancaruri cat si pentru a arde kilogramele in plus.

Papaya

Este cunoscut sub numele de “pepene de copac'” si are multiple proprietati de refacere a tesuturilor datorita betacarotenului ce il contine.

Toate aceste alimente pe care vi le-am prezentat mai sus pot fi consumate atat la micul dejun cat si pe tot restul zilei combinate cu cereale integrale.

Pentru a avea un rezultat multumitor atunci cand vine vorba de celulita, nu ezitati sa faceti multa miscare fizica, masaje si impachetari cu alge, guarana si cofeina. Pentru ca pielea dumneavoastra sa straluceasca de sanatate nu omiteti masajele care stimuleaza circulatia sanguina.

Etichete populare:

celulitagrasimipieletoxine

Sfaturi pentru proaspetii parinti

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Sfaturi pentru proaspetii parinti

 

Trecerea de la viata de cuplu la cea de familie este un pas urias. Putine cupluri isi dau seama ce impact va avea noul-nascut asupra vietilor lor, asupra muncii, asupra emotiilor si sentimentelor pe care le au unul pentru celalalt.

Sfaturi pentru proaspetii tati

Ca proaspat tata va puteti simti rupt de partenera dumneavoastra. Cel mai bun antidot este implicarea in viata copilului si oferirea de sprijin de cate ori este nevoie. Chiar daca la inceput partenera vi se poate parea distanta, intelegerea si ajutorul pe care i le acordati vor elimina orice bariere.

Ce puteti face pentru a ajuta

  • Preluati initiativa: nu asteptati sa fiti rugat sa participati la ingrijirea copilului.
  • Incercati sa va cunoasteti copilul. Folositi aceste zile pentru a stabili o relatie stransa cu el, schimbandu-l si ingrijindu-l. Tineti-l cat mai aproape de dumneavoastra, pentru ca sa va poata studia fata. Incercati sa fiti prezent la prima baie si la momentele hranirii si schimbarii.
  • Fiti pregatit pentru schimbarile de stare ale partenerei dvs. La un moment dat, in prima saptamana, partenera va traversa asa-numitul “baby-blues” (depresie post-natala), care apare ca reactie la intreruperea brusca a activitatii hormonale din timpul sarcinii si a epuizarii in urma travaliului. Aceasta stare este temporara, de obicei, dispare dupa o saptamana sau zece zile
  • Nu minimalizati niciodata sentimentele partenerei si tineti seama de nevoile ei. Daca depresia post-partum dureaza mai mult de doua saptamani, ajutati-o sa mearga sa consulte un medic.

Sfaturi pentru proaspetele mame

[ad#articol]

Ca mama,chiar daca de abia asteptati sa ajungeti acasa, incercati sa profitati de timpul petrecut la maternitate pentru a va putea recastiga puterile si nu ezitati s acereti sfatul moasei sau medicului oridecateori simtiti nevoia sa o faceti. Nu va jenati sa apelati la rude sau prieteni- acestia abia asteapta sa va dea o mana de ajutor.

Cum va puteti adapta la noul rol de mama

  • Impartasiti orice aspect al ingrijirii copilului cu partenerul, pornind de la cele invatate in timpul sederii in maternitate
  • Pregatiti-va pentru momentul in care veti ramane singura cu copilul. Creati-va o retea de sprijin sau activati-o pe cea creata in timpul claselor antenatale
  • fiti pregatita pentru schimbarile de dispozitie. In prima saptaman de dupa nastere veti trece prin stari emotionale puternice- de fapt este posibil si chiar normal, sa treceti printr-o perioada scurta de timp de depresie post-partum. Aceasta este reactia normala la incetarea brusca a productiei de hormoni ai gravitatii, dar de obicei, dispare intr-o saptamana sua zece zile. Nu va ascundeti sentimentele, impartasiti-le partenerului dumneavoastra.
  • Faceti-va timp pentru partener si incercati sa pastrati o relatie de cuplu armonioasa.

Proaspetii parinti

Ce vrea o mama de la partenerul ei

  • Sa isi dea seama ca este vulnerabila
  • Sa inteleaga profunzimea sentimentelor ei. Un tata trebuie sa accepte forta coplesitoare a implicarii mamei in viata copilului si sa nu o priveasca ca pe o respingere a propriei lui persoane
  • Sa ii protejeze intimitatea

Ce vrea un tata de la partenera lui

  • Sa ii inteleaga dificultatile. Sa isi dea seama, ca pentru un barbat care devine tata, nasterea copilului, inseamna inceputul unei noi etape in viata, in care se vede confruntat pentru prima oara cu emotiile si nelinistile pe care le presupune asumarea acestui nou rol
  • Sa ii permita sa faca greseli si sa nu-l critice daca va vedea ca la inceput este cam neindemanatic.

Etichete populare:

nou nascutsfaturi parinti

Pielonefrita- infectia la rinichi

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Pielonefrita- infectia la rinichi

Pielonefrita este una dintre cele mai frecvente intalnite afectiuni ale rinichilor, care afecteaza in special persoanele tinere si de varsta medie.

Pielonefrita este mult mai des intalnita la femei si are legatura cu activitatea lor sexuala. La adulti, infectia cauzeaza dureri puternice in spate, in zona rinichilor. Din acest motiv, pielonefrita poate fi diagnosticata si tratata imediat, astfel incat rareori provoaca dereglari renale pe termen lung. Cu toate acestea, la copii, simptomele pielonefritei pot sa nu fie atat de evidente. Singurele simptome vagi care pot aparea sunt durerea de cap si greata. Prin urmare, infectia poate trece neobservata si poate cauza probleme renale, existand posibilitatea ca mai tarziu sa duca la insuficienta renala.

Care sunt cauzele?

O usoara anomalie anatomica poate fi una dintre cauzele pentru predispozitia la infectie, dar acest lucru trebuie intotdeauna verificat cu ajutorul unei radiografii la rinichi. Pielonefrita poate fi cauzata de bacteriile care patrund in tractul urinar din exterior, prin uretra (canalul de la vezica spreexteriorul corpului). De cele mai multe ori, bacteriile se deplaseaza in sus de la infectia din vezica. Infectiile urinare si prin urmare pielonefrita, sunt mult mai des intalnite la femei, deoarece uretra feminina este mai mica decat cea masculina, iar deschiderea ei este mai aproape de anus, astfel incat bacteria strabate un rum mai scurt pentru a ajunge la rinichi.

[ad#articol]

Bacteriile din zona anala pot patrunde in uretra in timpul actului sexual sau daca zona este stearsa din spate spre fata dupa folosirea toaletei. Persoanele care sufera de  diabet zaharat sunt predispuse la infectii urinare, in parte din cauza faptului ca glucoza din urina poate incuraja dezvoltarea bacteriilor.

La ambele sexe, este foarte posibil ca pielonefrita sa apara daca exista o obstructie fizica in tractul urinar, care restrictioneaza jetul normal al urinei.

Care sunt simptomele?

Simptomele pielonefritei pot aparea subit, adeseori in decurs de cateva ore si includ:

  • dureri puternice incepand din spate, chiar de deasupra taliei si iradiind pana in regiunea inghinala si intr-o parte a corpului
  • febra peste 38 de grade Celsius, cu frisoane si durere de cap
  • mictiune dureroasa, cu nevoia de a urina frecvent
  • urina tulbure, cu sange
  • urina urat mirositoare
  • greata si varsaturi

In cazul in care prezentati unul din simptomele enumerate mai sus, adresati-va medicului imediat.

In ce consta tratamentul?

Pielonefrita se trateaza deobicei cu antibiotice administrate pe cale orala, iar simptomele se amelioreaza adesea dupa doua zile de tratament, insa TREBUIE urmat un tratament complet pentru a preveni rezistenta la bacterii.

La sfarsitul tratamentului cu antibiotice, se vor recolta alte sumare de urina pentru a confirma disparitia completa a infectiei. Totusi, daca aveti varsaturi sau dureri, sau daca va simtiti foarte rau, spitalizarea este necesara pentru a vi se administra lichide intravenoase si antibiotice.

Daca episoadele de pielonefrita se repeta, vi se pot recomanda doze mici de antibiotice pe o perioada de 6 luni pana la doi ani, pentru a reduce frecventa atacurilor. Daca suferiti de o dereglare subiacenta, precum pietre la rinichi, aceasta trebuie, de asemenea, tratata.

Care este prognosticul?

In cele mai multe cazuri de pielonefrita, tratamentul aplicat imediat este eficient, iar infectia nu mai cauzeaza leziuni renale permanente. Cu toate acestea, in cazuri rare, episoadele frecvente de pielonefrita pot duce la zgarierea rinischilor si, in cele din urma, la leziuni ireversibile.

Fructele si legumele crude combat maladiile cardiace

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Fructele si legumele crude combat maladiile cardiace

Persoanele care sunt predispusi din punct de vedere genetic, la maladiile cardiace pot scadea acest risc consumand fructe si legume in stare cruda, potrivit unui studiu  publicat in PLOS Medicine.

Cei ce au realizat acest studiu ne informeaza ca  cinci porţii de fructe şi legume crude consumate zilnic pot reduce acţiunea negativă a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 – care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoşi europeni – vinovată de apariţia maladiilor cardiace.

[ad#articol]

La acest studiu au luat parte peste 27.000 de persoane atat din Europa cat si din China si America latina, rezultatele lui sugerand ca persoanele cu risc genetic mare – purtătoare ale variantelor genei 9p21 – care au adoptat o dietă bogată în fructe şi legume crude au prezentat ulterior probabilităţi de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.

Dieta ar trebui sa conste in fructe si legume crude, proaspete sau congelate,fructe uscate, stafide , curmale, smochine

Autorii studiului, cercetătorii de la McMaster University şi McGill University, din Canada, spun că încă nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogată în fructe şi legume reduce efectele negative ale acestei gene.

Aceasta dieta ar trebui sa contina fructe si legume in stare cruda, congelate, smochine, curmale, fructe si legume conservate preparate pe bază de fructe şi legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe şi legume, leguminoase (fasole boabe, linte, năut), informează bbc.co.uk.

Ultrasunetele, o speranta in tratarea fracturilor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ultrasunetele, o speranta in tratarea fracturilor

Ultrasunetele sunt vibraţii mecanice cu frecvenţe mai mari de 20 000 Hz.Ele au de obicei intensitatea redusă. Tehnologia ultrasunetelor a fost inventata initial pentru scanarea corpului uman, in vederea depistarii anumitor afectiuni, informeaza bbc.co.uk.

Medicii din Scotia, care pana ieri foloseau ultrasunetele pentru a scana corpul uman, au descoperit o noua metoda pentru vindecarea fracturilor.

[ad#articol]

Tehnologia a fost utilizată de medicul ortoped Angus MacLean pentru a trata fracturile suferite de mai mulţi pacienţi, la Royal Infirmary din Glasgow.

Mr MacLean ne declara: “Folosim aceasta tehnologie pentru pacientii cu fracturi grave, acei pacienti la care perioada de vindecare este mai lunga si acesta este un tratament fara durere si foarte simplu. El explica ca “în timpul aplicării acestei proceduri – care este una dintre cele mai comune proceduri medicale din lume -, celulele osoase vibrează, stimulând vindecarea şi regenerarea osului”.

Ultrasunetele au fost dezvoltate pentru prima oara ca instrument de diagnostic in anii 1950 in Glasgow.O echipă de specialişti de la Western Infirmary, coordonată de profesorul Ian Donald, a obţinut primele imagini ale corpului omenesc utilizând o tehnologie creată pe baza celei a sonarului. Tehnologia este similară ecografului cu ultrasunete folosit pentru femeile însărcinate, diferenţele constând în frecvenţă.Însă abia 50 de ani mai târziu tehnologia s-a dovedit a fi benefică pentru regenerarea oaselor.

Inginerul Gary Denham a fost tratat cu ultrasunete atunci cand a cazut 6 m in gol, dupa un rezervor cu apa,glezna lui fracturandu-se in 6 locuri.

“Nu auzisem niciodata de aceasta terapie inainte sa se intample acest necaz, glezna mea s-a vindecat complet in 4 luni de la accident si ma gandesc sa ma intorc la locul meu de munca”, a adaugat el.

Din cauza costurilor majore – cca 1000 de lire sterline per pacient- aceasta tehnologie cu ultrasunete este folosita doar in  Royal Infirmary din Glasgow, insa medicul lui Gary Denham, domnul MacLean,este foarte incantat de rezultate.

Etichete populare:

remediutratament

Migrena, prevenirea si evitarea ei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Migrena, prevenirea si evitarea ei

 

Migrena este una din cele mai puternice dureri de cap si atata timp cat se face simtita, poate afecta negativ existenta cotidiana a persoanelor care sufera de ea.

Migrena poate afecta persoane de orice varsta, rasa si ocupatie. Cel putin 10% din populatia pamantului este predispusa la astfel de dureri de cap. Predispozitia catre migrena si afectiunile asociate sau coexistente cu ea, precum astmul, afectiunile alergice si eczemele sunt mostenite genetic. 8 din 10 persoane care sufera de migrena au rude care se confrunta cu aceeasi afectiune.

Cauzele migrenei

Migrenele sunt provocate de schimbarile hormonale care au loc la nivelul creierului,rezultand o constrictie a vaselor de sange (ceea ce cauzeaza petele luminoase),apoi dilatarea lor (provocand dureri surde de cap).Printre hormonii care determina aceste modificari, cel mai cunoscut este serotonina.

Cat timp dureaza o migrena?

Severitatea migrenelor variaza de la caz la caz, de la dureri sacaitoare de cap care dureaza aproximativ 1 ora pana la dureri surde care pot tine persoana in cauza imobilizata la pat doua sau trei zile.

Simptome

Probleme de vedere

Durerea de cap este precedata de aparitia de pete sau zig-zaguri luminoase in campul vizual. Vederea se poate intuneca. Daca aceste simptome apar fara a fi acompaniate de durere atunci migrena poate fi una oftalmica.

Durerile de cap

Migrena este o durere de cap puternica.Durerea pulsatila si surda apare intr-o singura sau in ambele parti ale capului, fiind urmata de greata, voma si sensibilitate ridicata la lumina, zgomote si oboseala.

Paralizia

Simturile si motricitatea de pe o parte a corpului pot fi afectate- se manifesta ca un atac vascular cerebral usor-dar isi revin cand durerea dispare. Acest tip de migrena este cunoscut sub numele de migrena hemiplegica.

Dureri abdominale

Migrena abdominala se manifesta prin atacuri de dureri abdominale si senzatie de voma care ii afecteaza mai ales pe copii.

Migrena la femei

Multe femei se confrunta cu migrena in timpul sindromului premenstrual din cauza schimbarilor hormonale ce au loc in fiecare luna.Nivelul hormonal la femei se schimba de mai multe ori pe parcursul vietii reproductive, acesta fiind un motiv pentru care femeile se confrunta mai des cu migrenele decat barbatii.

[ad#articol]

Exista o migrena asociata menopauzei si se manifesta cand nivelul hormonal scade brusc.

Alimentatia

Alimente precum ciocolata, branza,vinul tare si cafeina pot provoca migrene. Faptul ca sariti peste mesele zilnice, poate determina o scadere brusca a nivelului de zahar din sange,provocand migrene.

Stresul

O perioada de stres poate fi urmata de o migrena, mai ales atunci cand incepeti sa va linistiti.Daca aveti o slujba solicitanta si o viata foarte activa, va puteti confrunta destul de des cu migrene, mai ales in weekend-uri si vacante.

Lipsa de somn

Somnul neregulat determina aparitia durerilor de cap. Lenevitul in pat si somnul excesiv din weekend pot fi considerate drept cea mai usoara metoda de a te relaxa,dar in realitate pot provoca aparitia migrenelor la fel ca si lipsa de somn.

Alti factori determinanti

Calatoriile, schimbarile bruste ale starii vremii, factori hormonali(la femei), zgomote sau lumina puternica, televizorul, vizionarea de filme la cinematograf, mersul la cumparaturi si mirosurile puternice pot determina aparitia migrenei.

Tratament

Tratamentul migrenei consta in prevenirea directa a atacurilor si ameliorarea episoadelor dureroase.

Terapia profilactica include: eliminarea factorilor declansatori care pot fi controlati, precum ciocolata si vinul rosu, imbunatatirea sanatatii fizice, tehnici de relaxare, odihna si reducerea stresului prin medicament care sa previna atacurile. Cele mai frecvente medicamente profilactice folosite sunt betablocantele care au un efect indirect asupra serotoninei, impiedicand dilatarea vaselor de sange si scaderea impulsurilor suprastimulante ale creierului. Alte medicamente profilactice: aspirina, antidepresivele, antagonisti ai serotoninei. Medicamentele cu actiune profilactica trebuie luate in fiecare zi, chiar daca durerile de cap nu sunt prezente, nefiind eficiente daca sunt administrate doar in timpul crizei.

Sursa de inspiratie: “Vindeca-ti durerea de cap”(David Buchholz)

Etichete populare:

dureri de cap

Atentie la dependenta de medicamente!

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Atentie la dependenta de medicamente!

 

Consumul crescut de medicamente a devenit o problema , si in cele din urma, a ajuns sa produca, deseori, efecte care sunt mai mult negative decat pozitive.

Acest fapt este valabil mai mult pentru persoanele mai in varsta, care iau cel putin trei medicamente pe zi, ceea ce duce deseori la efecte catastrofale.

Raspandirea in organism si, mai ales eliminarea toxinelor din corp sunt intarziate datorita afectiunilor organelor, pentru care este responsabila batranetea (biomorfoza). Deoarece rinichii lucreaza mai incet de la o anumita varsta, nu mai pot elimina toate substantele active, ceea ce poate duce la fenomene de intoxicare, ca, de exemplu, varsaturile. De asemenea , riscul efectelor secundare nedorite este de 4-6 ori mai ridicat la persoanele varstnice. Binenteles ca efectele secundare si contraindicatiile sunt intotdeauna prezentate in modul de intrebuintare a medicamentelor. Dar cati dintre noi il citesc sau mai bine zis cati dintre noi il inteleg?

[ad#articol]

Totodata pericolul de a deveni dependent de medicamente este mai mare la persoanele varstnice. Acest fapt este valabil si pentru medicamentele si preparatele vandute fara reteta, ca, de exemplu, analgezicele, calmantele, medicamentele antigripale, cum sunt aspirina si siropurile de tuse. Printre substantele care favorizeaza dependenta trebuie sa citam codeina, cofeina, cocaina, morfina, chinina etc. Acestia sunt alcaloizi care actioneazza mai ales asupra celulei nervoase si duc la stari de dependenta. Multe tulburari organice si indispozitii isi au originea, indiscutabil, intr-o gresita folosire a medicamentelor care, din aceeasta cauza,nu-si indeplinesc catusi de putin rolul pentru care au fost create. Persoanele varstnice  au adeseori tendinta sa-si intrerupa tratamentul medicamentos sau sa nu tina seama de el asa cum le este prescris in reteta scrisa de medicul lor.

In randurile urmatoare veti gasi cateva sfaturi pentru a putea pune in practica, impreuna cu medicul dumneavoastra curant, e terapie medicamentoasa eficace si in deplina siguranta:

  • Nu trebuie sa luati niciodata un medicament nou, chiar si unul care se vinde fara reteta, fara sa-l fi intrebat, in prealabil, pe medicul sau pe terapeutul dumneavoastra.
  • Dozarea trebuie sa fie adaptata in functie de modificarile fiziologice ale varstei respective. Unii meedici ignora de-a dreptul acest lucru,sau ignora de-a dreptul acest lucru sau prescriu, pur si simplu, jumatate dn doza.
  • Cand mergeti la consultatie, trebuie sa aveti la dumneavoastra lista tuturor medicamentelor pe care le luati ina cel moment. Intrebati medicul daca noile medicamente sunt compatibile cu celelalte luate in prezent. Un cocktail farmaceutic nedorit poate avea consecinte catrastofale.
  • Toate medicamentele au efecte secundare. Cereti medicului sa vi le descrie exact. Intrebati-l daca aceste efecte secundare nedorite nu ar putea fi reduse cu o alimentatie adecvata ori ce bauturi ar trebui sa evitati in timpul tratamentului respectiv.
  • Alcoolul mareste efectul analgezicelor (al calmantelor) intr-un asemenea mod, incat pot interveni efecte secundare puternice si periculoase in acelasi timp; in schimb daca fumati efectul lor este redus cu pana de 4 ori
  • Tineti de asemenea cont de contraindicatiile semnalate in modul de intrebuintare a fiecarui medicament. In cazul in care nu intelegti anumiti termeni tehnici, nu ezitati sa cereti lamuriri medicului sau farmacistului.
  • Intrebati medicul daca in cazul dumneavoastra puteti aplica procedee terapeutice alternative sau aplicatii ale medicinei traditionale. O vizita medicala nu trebuie sa fie urmata neaparat de o prescriptie de medicamente
  • Nu trebuie sa luati o perioada prea lunga analgezice, calamnte si laxative ( nu mai mult de 1 saptamana, cu exceptia prescriptiei medicului), altfel sunteti predispusi la dependenta de medicamente.
  • Uneori, durerile-cum sunt cele de cap, de abdomen sau durerile articulare-sunt reactii ale corpului fata de o supratensiune momentana si pot disparea fara ajutorul medicamentelor. Daca aveti dureri de cap, o plimbare in aer liber poate fi eficace. Daca aveti muschii intepeniti, atunci faceti o baie calda.
  • Daca durerile nu dispar, in ciuda medicamentelor luate o perioada destul de lunga, atunci trebuie cautata cauza durerilor si mai ales nu trebuie mascate simptomele.
  • O buna parte din medicamentele prescrise persoanelor varstnice sunt asa-zisele tranchilizante si antidepresive. Aceste medicamente nu repreinta o solutie de durata.

Etichete populare:

dependentamedicamentepilule

Ceaiul verde lupta impotriva kilogramelor in plus

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Ceaiul verde lupta impotriva kilogramelor in plus

 

Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine.

Ceaiul verde este deja folosit cu succes in numeroase regimuri si diete si numeroase creme de fata impotriva imbatranirii.Anumiti specialisti sustin ca ceaiul verde reduce riscul cancerului, in special pe cel al cancerului de stomac si colon.

In zilele noastre, din ce in ce mai multe persoane au probleme cu kilogramele in plus. Cei ce isi obisnuiesc metabolismul cu acest ceai verde vor observa efectele sale benefice asupra corpului si a psihicului-spiritului.

[ad#articol]

In urma unui studiu pe soareci, cercetatorii ,au descoperit,in ceaiul verde ,un compus care incetineste cresterea in greutate. Crucial, la inceputul studiului de la Penn State University, soarecii erau deja obezi. Autorul acestui studiu, Iosua Lambert a declarat:  “Rezultatele noastre sugereaza ca daca folosesti ca supliment ceaiul verde vei observa ca  inaintezi in greutate mult mai lent”.

Cercetatorii care au lansat online cercetarile lor asuprea ceaiului verde, au hranit soarecii cu o bogata dieta in grasimi.Soarecii care au fost, de asemenea, hraniti epigalocatechin-3-galat (EGCG) – un compus gasit in cele mai multe ceaiuri verzi, au castigat in greutate 45% mai putin decat alti soareci .

Ceaiul verde nu pare sa fi suprimat pofta de mancare. Ambele grupuri de soareci au fost hraniti cu aceeasi cantitate de alimente bogate in grasimi. “Nu exista nici o diferenta in cantitatea de mancare pe care au consumat-o soarecii” a declarat Lambert. ” Un grup de soareci mananca un milkshake fata de celalalt grup care mananca milkshake cu ceai verde”.

Potrivit celor spuse de Lambert, o persoana ar trebui sa consume 10 cani de ceai verde pe zi, pentru a ajunge la cantitatea de substanta EGCG, utilizate in studiu. Oricare ar fi rezultatele studiului, avem nevoie sa consumam cateva cesti de ceai verde pe zi pentru a impiedica cresterea kilogramelor. Odata cu varsta, pentru a avea o sanatate de fier, v-a trebui sa renuntam la alimentele bogate in grasimi si sa adaugam in dieta zilnica aceste cateva cani de ceai verde, ca si tratament in mentinerea kilogramelor.

Etichete populare:

ceai verdecura de slabiredieta

Terapia cu lipitori

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Terapia cu lipitori

Desi este conditionata de obisnuinta, aceasta metoda traditionala se bucura de popularitate. Daca se reuseste depasirea anumitor inhibitii, substantele curative din saliva lipitorilor pot fi eficiente si de folos acolo unde alte terapii au dat deja gres. Astfel, terapia cu lipitori este recomandata mai ales pentru tratarea inflamatiilor locale, precum si pentru eliminarea toxinelor.

Originile terapiei cu lipitori

Aplicarea de lipitori este unul dintre cele mai vechi procedee de eliminare. Indienii se foloseau de calitatile terapeutice ale lipitorilor cu mai multe sute de ani inaintea lui Hristos. In jurul anului 200 i. Hr., medicii din Europa au inceput sa ia sange cu ajutorul lipitorilor pentru rezolvarea cazurilor de mastita sau pleurezie. Germanii se foloseau de capacitatea de aspiratie a acestui mic animal, pentru a alina inflamatiile, afectiunile venelor, hematoamele, ba chiar si depresiile si migrenele.

In secolul al XVIII-lea, s-a ajuns la folosirea excesiva a lipitorilor. In Franta se aplicau in jur de 30 de lipitori unui singur pacient. La inceputul secolului al XIX-lea, Germania exporta anual circa 30 milioane de lipitori in America, aproximativ aceeasi cantitate fiind folosita sin tara. Totusi, aceasta situatie s-a schimbat catre finele secolului al XIX-lea, cand noile tehnici de tratament medical au inlocuit vechile leacuri folosite acasa. In ultimii 20 de ani, lipitoarea cea sensibila trece printr-o perioada de renastere, odata cu paritia chirurgiei reconstructive.

[ad#articol]

Astfel, terapia cu lipitori devine din ce in ce mai populara. Astazi se utilizeaza anual circa 300.000-400.000 de lipitori in scop terapeutic.

Ce este terapia cu lipitori?

Lipitoarea Hirudo medicinalis este o ruda apropiata a ramei, fiind crescuta special pentru scopuri terapeutice. Lipitorile terapeutice au intre 2-4 cm lungime, culoare ei variaza de la verde inchis pana la negru si are ventuze la ambele capete. Prin micile incizii in forma de stea, lipitoarea secreta odata cu saliva ei substante care impiedica coagularea, inflamarea si vasoodilatarea.

Prin aceste substante se numara hirudina- o substanta care imbunatateste fluiditatea sangelui. Dupa ce lipitoarea a supt, rana ramane mai multe ore deschisa, apoi apare o hemoragie ulterioara, in care se pierd intre 20 si 40 ml de sange. Substantele antiinflamatoare din saliva lipitoarei impiedica infectarea ranii provocata de muscatura. Utilitatea terapeutica a micii sugative consta pe de o parte in evacuarea cheagurilor, pe de alta parte, in efectul pozitiv al substantelor din saliva.

La ce sa va asteptati?

O sedinta dureaza maxim o jumatate de ora. Pielea trebuie sa fie bine curatata, bine irigata si fara cosmetice.

  • Tratamentul se executa in pozitia culcat, se aplica pana la 10 lipitori ( in cazul copiilor mai putine). Fiecare lipitoare va fi utilizata numai o singura data. Muscatura nu doare, iar durerea este comparabila cu senzatia pe care o simtiti atunci cand sunteti piscat de o urzica
  • Lipitorile iau aproximativ 10-15 ml de sange. Procesul de sugere nu trebuie sa fie intrerupt, ele se indeparteaza singure de pe rana pe care au provocat-o si cad singure.
  • Ramane o mica rana, care trebuie curatata si putin acoperita, fara a impiedica snagerarea ulterioara
  • Dupa acest tratament, se recomanda o perioada de odihna la pat. Dupa o saptamana- 2 se repeta tratamentul, cu alte lipitori.

Cui i se recomanda hirudoterapia?

In zilele noastre, se foloseste efectul anticoagulant al enzimei hirudina pentru a scadea in aceea portiune de tesut vascozittaea sangeluisi, deci, pentru a imbunatati circulatia sanguina. Printre domeniilede utilizare se numara diferite boli, printre care se numara multe dintre inflamatiile vaselor sanguine, probleme ale articulatiilor si diferite procese inflmatoare, chiar si tinitus. In afara de femeile gravide si de copii mici, oricine poate beneficia de efectele sanatoase ale terapiei cu lipitori.

Este drept ca anumite boli fac exceptie: tulburarile de coagulare, infectiile sangelui si diabetul. Dar si cei care folosesc medicamente care subtiaza sangele sau au alergie la histamine ar trebui sa renunte la aceasta terapie.

Sursa de inspiratie: Medicinal Leech Therapy (Michalsen)

Etichete populare:

remediiterapietratament