Month: August 2011

Alergiile la alimente

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Alergiile la alimente

Multe persoane confunda alergia cu intoleranta la alimente, insa ele sunt destul de diferite. Alergia alimentara implica o reactie anormala din partea sistemului imunitar si poate fi foarte grava. Intoleranta la alimente nu implica sistemul imunitar.

Alergia la alimente este o afectiune neobisnuita in care sistemul imunitar reactioneaza intr-un mod necorespunzator sau exagerat la un anumit aliment sau fel de mancare, determinand aparitia unor simptome variate, cum ar fi o eruptie care provoaca mancarime. Spre deosebire de intoleranta la alimente, care provoaca adesea o senzatie de discomfort abdominal si indigestie, nu implica absolut deloc sistemul imunitar.

Care sunt cauzele alergiilor?

Alergia la alimente este mult mai frecventa la persoanele atopice care sufera de alte afectiuni legate de alergie, cum ar fi astmul, eczema sau febra fanului. Daca o ruda apropiata este alergica la un anumit aliment, exista riscul mult mai mare de a dezvolta o alergie la alimente.

Cu toate ca reactiile alergice pot aparea din cauza oricarui aliment, nucile (si in special arahidele) sunt, probabil cauza cea mai frecventa. alte cauze, relativ frecvente ale alergiilor la alimente includ pestii si produsele marine, capsunile si ouale.

Desi mass-media si chiar unii parinti de buna credinta propaga adesea ideea ca si colorantii alimentari fac parte din categoria alergenilor, adevarul este ca acestia cauzeaza foarte rar reactii alergice, insa intoleranta la aditivul alimentar glutamat de sodiu este frecventa.

[ad#articol]

Alergia la grau (intoleranta la gluten) poate cauza o afectiune cunoscuta sub numele de boala celiaca.

O reactie alergica la proteinele din laptele de vaca este frecventa, de obicei, la sugari si copiii mici.

Care sunt simptomele?

Simptomele pot aparea imediat dupa ingurcitarea alimentului sau dupa cateva ore. Acestea pot include:

  • O eruptie, localizata oriunde pe corp de culoare rosie si care produce mancarime (urticarie)
  • greata, voma si diaree
  • dificultate in inghitire (ceea ce reprezinta o urgenta medicala)
  • mancarime si inflamare care afecteaza fata, gura si gatul (angioedem)
  • dispnee sau respiratie suieratoare- anafilaxia, un raspuns alergic, care pune viata in pericol si care cauzeaza dificultate brusca la respiratie si colapsul. Daca prezentati simptomele unei reactii grave, chemati imediat o ambulanta.

Ce se poate face pentru sanatatea ta?

Ati putea diagnostica singuri o alergie alimentara daca simptomele apar imediat dupa ce ati mancat un anumit aliment. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic.Daca acesta nu este sigur de ce anume a provocat reactia, vi se va recomanda efectuarea unui test cutanat.

Medicul ar putea recomanda, de asemenea, o dieta stricta ( nu va angajati de unii singuri la asa ceva). Urmarea unei diete restricitve timp de una sau doua saptamani, in care veti putea evita alimentele care cauzeaza simptomele dumneavoastra.

Cum  va puteti ajuta singuri?

Tineti un jurnal al alimentelor si notati-va simptomele. Aratati-l medicului dumneavoastra.

Evitarea alimentului care provoaca alergia este singurul tratament eficient.

Intrebati intodeauna ce ingrediente contine mancarea, atunci cand luati masa in oras si verificati etichetele de pe alimentele preambalate.

Daca este necesara efectuarea unei modificari majore si permanente in dieta, asigurati-va ca regimul ramane in continuare echilibrat.

Cat de mare este riscul de persistenta a alergiilor alimentare?

Multe alergii la alimente, in speciasl alergiile la nuci, sunt permanente, iar persoanele respective trebuie sa evite toata viata acele alimente.Unele alergii la alimente pot disparea cu timpul. Copiii sub varsta de patru ani care evita complet alimentele , cum ar fi graul, timp de doi ani, au sanse reale de a scapa de alergie.

Anticorpi capabili sa lupte impotriva virusului HIV

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: mai putin de un minut

Anticorpi capabili sa lupte impotriva  virusului HIV
Oamenii de stiinta americani au descoperit de curand o serie de anticorpi deosebit de puternici care pot lupta impotriva virusului HIV, potrivit studiului publicat in revista britanica Nature.

Medicii ne spun ca anticorpii reprezintă armele de apărare ale sistemului imunitar contra agenţilor infecţioşi, virusurilor şi bacteriilor.Însă marea variabilitate a virusului HIV, cauzată de multiplele şi rapidele mutaţii ale sale, îi permit acestui virus să scape în majoritatea cazurilor,anticorpii produşi de persoanele infectate fiind incapabili să-l neutralizeze.

[ad#articol]

Descoperirea deschide calea obtinerii unui vaccin impotriva maladiei. Cercetatorii au identificat 17 tipuri de anticorpi pe baza unor esantioane prelevate de la mai multi pacienti infectati cu HIV care aveau un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta impotriva maladiei.

Virusul HIV a ucis peste 30 de milioane de persoane în lume , de la identificarea bolii, în anul 1981,pana in momentul de fata negasindu-se vreun tratament pentru negativarea virusului. Aproape 34 de milioane de persoane trăiesc în prezent fiind infectate cu virusul HIV, potrivit estimărilor ONUSIDA.

Remedii naturale pentru ochii umflati

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Remedii pentru ochii umflati si obositi
Ochii nu numai ca sunt “oglinda sufletului” , dar pot da si indicii despre starea de sanatatea a cuiva.

“In mod natural, exista o anumita cantitate de grasime in zona de sub ochi. Pe masura ce inaintam in varsta, ligamentele devin mai slabe, pielea isi pierde elasticitatea, ceea ce duce la formarea unei mici pungi sub ochi”, susutine doctorul Darrick E. Antell.

[ad#articol]

Daca de vina pentru ochii tai umflati, mai precis pentru pungile de sub ei, nu sunt anumiti factori iritanti, atunci acesta ar putea fi un simptom al unei afectiuni serioase, cum ar fi bolile de rinichi. De obicei, ochii umflati, iritati, durerosi, cu pleoapele umflate si, uneori, roseata pe albul ohilor, nu inseamna decat o problema de ordin de ordin cosmetic. Cel mai adesea, in spatele acestora manifestari sta lipsa de somn, o reactie alergica sau anumiti factori iritanti din mediul inconjurator. Daca te trezesti dimineata cu asa ceva, nu ar trebui sa-ti faci griji. Insa trebuie sa stii ca ar putea indica si ceva mai serios, conform Suite101.com.

Somnul este un factor foarte important în remedierea acestei probleme. După mai multe ore în faţa computerului sau a televizorului, ochii obosesc şi cel mai probabil se vor umfla. Un somn de şapte-opt ore este cel mai eficient tratament cosmetic în rezolvarea problemelor tenului şi în ceea ce priveşte eliminarea pungilor care se formează sub ochi.

Trebuie sa stii ca toate alimentele pe care le consumi influenteaza decisiv sanatatea generala a organismului. Astfel, dieta ta zilnica isi lasa amprenta inclusiv asupra sanatatii ochilor. Sarea in exces are acest efect, alergiile sau sinuzita sunt si ele motive ale aparitiei ochilor umflati.

[ad#articol]

Consumaţi în fiecare zi legume şi fructe astfel încât organismul dumneavoastră să primească necesarul de minerale şi vitamine care sunt esenţiale în menţinerea sănătăţii pielii. Dacă aveţi în mod regulat probleme cu ochii umflaţi, consumaţi alimente bogate în potasiu, precum roşii, castraveţi şi pepene roşu

Compresele de ceai verde sau negru te ajuta sa rezolvi problema intr-o seara. Aplica inainte de culcare doua comprese caldute pe ochii tai obositi si poti adormi linistit. Cafeina continuta stimuleaza circulatia sangelui si reduce inflamatiile.

Castravetele are acelasi efect fiind recomandat si in lupta cu cearcanele. Proprietatile sale astringente il recomanda pentru tratarea problemelor oculare, sub forma de comprese proaspete pe care le lasi sa actioneze cel putin zece minute.

 

“Sanatatea inainte de toate”

Etichete populare:

cearcanemineralepleoape

Parazitul care se hraneste cu creierul uman

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Parazitul care se hraneste cu creierul uman

Doi copii si un barbat in varsta de 30 de ani, au fost ucisi in vara aceasta de catre o amiba care se hraneste cu creierul uman si supravituieste in lacuri si in raurile din Atlanta, SUA.

Bacteria, numita Naegleria fowleri, poate ajunge in corpul uman prin caile nazale, deplasandu-se ulterior spre creier.

In aceasta luna, acest parazit a ucis o adolescenta de 16 ani, din Florida, care dupa cursurile de inot a inceput sa se simta foarte rau si un baiat de 9 ani din Virginia, care a murit imediat la o saptamana dupa ce a fost intr-o tabara de pescuit.

[ad#articol]

Al treilea caz,mai putin obisnuit, s-a petrecut in Louisiana,unde un tanar a carui moarte a fost trasata de apa de la robinet. El isi improvizase un dispozitiv pe care il folosea pentru uzul personal al nasului si sinusurilor cu apa sarata, pentru a-si calma alergiile si racelile.

Infectia cu amiba provoaca aproape intotdeauna meningita, printre simptome numarandu-se febra, greata, gat intepenit si durere de cap puternica.

Expertii spun ca este un mister medical faptul  ca sistemul nervos al unor oameni care inoata in raurile infestate, este fatal afectat , in timp ce al altora nu.

Dupa rapoartele Centrelor pentru Controlul si Prevenirea bolilor ,dupa ce a fost descoperita aceasta amiba la inceputul anilor 1960, aproximativ 120 de cazuri au fost raportate in SUA- aproape toate dintre ele au fost decese.

Sursa de inspiratie Yahoo News

Contraceptie definitiva pentru femei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Contraceptie definitiva pentru femei

In marile clinici din Marea Britanie este intalnita din ce in ce mai des , o noua metoda de contraceptie definitiva pentru femei. Procedura se numeste Essure si este o solutie ideala pentru femeile ale caror familii sunt complete. Este o tehnologie de varf care ajuta femeile sa se elibereze din regimul de contraceptive temporare si le permite sa se bucure pe deplin de relatia cu partenerul si cu copii.

[ad#articol]

Aceasta tehnologie ofera femeilor ceea ce contraceptivele nu vor putea niciodata oferi si anume:

  • nu implică anestezie şi durează 20 de minute, timp în care, cu ajutorul unui histeroscop (mic telesop), sunt inserate în peretele trompelor uterine două mici implanturi din polietilenă. Acestea produc o iritaţie ce duce la formarea unui ţesut cicatricial care obturează trompele.
  • In urmatoarele saptamani de la aceasta procedura, corpul si aceste implanturi lucreaza impreuna pentru a forma o bariera naturala care impiedica sperma sa ajunga la ou. In aceasta perioada necesita utilizarea contraceptivelor locale. Dupa 3 luni de la procedura, medicul dumneavoastra va efectua un test de confirmare Essure, pentru a verifica plasarea de insertii micro si pentru a va confirma contraceptia permanenta.

Până de curând contracepţia definitivă la femei însemna legarea trompelor, sub anestezie, cu spitalizare. După operaţie, există  un risc de 1 din 200 ca femeia să rămână gravidă, iar sarcina poate fi în afara uterului,potrivit Dailynews.co.uk

Etichete populare:

contraceptivefemeiimplant

Crustele de lapte la bebelus

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Crustele de lapte la bebelus

 

Crustele de lapte sunt niste cojite galbene, care pot aparea pe scalpul bebelusilor

Crustele de lapte apar de obicei la sugari, dar sunt si cazuri care pot persista pana la varsta de 3 ani. Acestea apar fie pe arii limitate, fie la nivelul intregului scalp. Crustele nu se datoreaza lipsei de igiena  ci excesului de sebum la nivelul pielii capului.

Aparitia crustelor se datoreaza faptului ca regenerarea pielii este mai rapida la sugari, iar celulele moarte din piele raman prinse in sebum si se aglomereaza, formand aceste cojite, al caror aspect aminteste de laptele prins. Pot aparea neplacute la vedere, dar sunt inofensive si de obicei dispar de la sine pana la varsta de 8-9 luni. Daca insa pe corpul bebelusului sunt zone rosii si solzoase s-ar putea sa fie vorba de dermatita seboreica.

[ad#articol]

Simptome

  • Cruste galbene uleioase pe tot scalpul sau numai in anumite zone

Sa ma adresez medicului?

Adresati-va medicului daca bebelusul are zone rosii si solzoase pe alte parti ale corpului.

Ce tratament exista?

Nu zgandariti si nici nu indepartati cu forta crustele de lapte. Medicul sau asistenta medicala va pot recomanda un sampon care sa previna formarea crustelor si va vor sfatui cum sa  le indepartati sau sa preveniti aparitia lor.

Ce putem face?

  • Puteti indeparta scuamele pieptand zilnic copilul cu o perie de par moale. Nu frecati scalpul copilului.
  • Nu frecati niciodata scalpul copilului atunci cand il spalati pe cap. Samponul indeparteaza murdaria in cateva secunde, asa ca nu trebuie decat sa il distribuiti uniform si apoi clatiti bine capul copilului.
  • Crustele pot fi indepartate si prin masarea usoara a capului cu ulei de masline, de migdale dulci sau cu vaselina, cu o ora inainte de baie si spalandu-l in ziua urmatoare pe cap. In farmacii puteti gasi o crema kerato-regulatoare, care elimina rapid scuamele de lapte si previne aparitia altora. Daca crustele devin tari si groase , ar trebui sa mentineti tratamentul cu ulei pentru bebelusi sau cu vaselina timp de inca 10 zile, respectiv pana la eliminarea completa a tuturor crustelor. 

 

Etichete populare:

bebeluscrustele de lapte

Uleiul de macadamia: izvor de sanatate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Uleiul de macadamia: izvor de sanatate

Arborii macadamia, cu frunzişul lor veşnic verde, înveşmântează coastele estice, subtropicale din Australia. Totuşi, doar două dintre cele nouă specii produc fructe comestibile

Pulberea obţinută din cojile zdrobite este atât de dură, încât poate fi folosită ca material abraziv industrial.

Uleiul de macadamia este extras din nucile arborelui cu acelasi nume.Uleiul de macadamia este in special recomandat pielii fragile, in tratamentul vergeturilor, cicatricilor si a tesutului cutanat deteriorat.La fel de bine, uleiul de macadamia este recomandat pentru tenul dezechilibrat, in stimularea microcirculatiei si drenarea sistemului limfatic cat si pentru hranirea si protejarea parului.

[ad#articol]

De fap, dintre toate nucile bogate în ulei, nuca macadamia conţine cea mai mare cantitate de ulei.

Potrivit unor studii recente, consumul moderat de nuci macadamia reduce nivelul colesterolului LDL (colesterol dăunător) şi al trigliceridelor, contribuind totodată la combaterea hipertensiunii.

Uleiul il putem utiliza ca:

  • Ulei de masaj, ulei de macadamia simplu sau combinat cu alte uleiuri esentiale si vegetale, pentru slabire sau mentinerea siluetei,
  • Incorporarea uleiului de macadamia in creme, unguente sau prepararea de cosmetice bio pentru  picioare obosite :creme,lapte,balsamuri,unguente
  • Incorporarea uleiului de macadamia in uleiuri pentru si dupa plaja
  • Incorporarea uleiului de macadamia in doza zilnica de crema sau prepararea de creme, lapte contra vergeturilor
  • Incorporarea uleiului de macadamiain doza zilnica de crema sau prepararea de cosmetice bio, creme, lapte,serumuri unguente pentru pielea sensibila, agresata sau fragila(zona ochilor) si pielea sensibila a copiilor mici
  • Incorporarea uleiului de macadamia in doza zilnica de crema sau prepararea de cosmetice bio: creme, balsamuri, unguente, uleiuri pentru pielea deteriorate, aspra (maini, coate)
  • Incorporarea in doza zilnica de crema sau prepararea de cosmetice bio: de creme, serumuri, lapte, pentru tenul gras cu probleme, dezechilibrat
  • Incorporarea uleiului de macadamia in doza de utilizare sampon, balsam, masca sau prepararea de cosmetice bio pentru ingrijirea si protejarea parului
  • Incorporarea uleiului de macadamia in masti pentru tenul fragil,cu probleme,combinat cu alte uleiuri esentiale, vegetale, ingrediente si activi cosmetici.

 

Sursa de inspiratie: http://www.horticulturefortomorrow.com.au/

 

Eruptia dentara

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Eruptia dentara

 

Eruptia dentara este termenul folosit pentru descrierea simptomelor care pot aparea o data cu cresterea primilor dinti. De obicei, bebelusilor incep sa le creasca dintii la 6-7 luni. Majoritatea dintilor fiind iesiti inainte de implinirea varstei de 18 luni.

Copilul va saliva mai mult ca de obicei, va incerca sa isi bage degetele in gura si sa isi suga sau sa isi muste degetele sau orice alt obiect la care poate sa ajunga. Este posibil sa fie indispus si iritabil, sa aibe probleme cu somnul si sa planga mai mult decat de obicei. Majoritatea acestor simptome apar chiar inainte de eruptia dintilor. Este bine de stiut ca bronsita, eritemul fesier, varsaturile, diareea si lipsa poftei de mancare nu se datoreaza eruptiei dentare. Nici inflamarea urechii mijlocii nu are legatura cu aparitia dintior. Toate acestea sunt simptome ale unor alte afectiuni, care vor trebui tratate in mod corespunzator.

Sa ma adresez medicului?

Nu este nevoie sa va adresati medicului decat daca copilul prezinta si alte simptome care nu pot fi asociate cu eruptia dentara.

Ce tratament exista?

Medicul va va sfatui cum sa atenuati simptomele eruptiei dentare si ar putea prescrie un analgezic usor care sa diminueze durerea.

[ad#articol]

Ce pot face?

  • Stati cat mai mult timp cu copilul. Un copil caruia ii dau dintii are nevoie de cat mai multa tandrete si consolare.Cresterea dintitlor nu inseamna ca trebuie sa va grabiti sa-l intarcati-puteti continua sa-l alaptati fara nici un fel de probleme.
  • Distrageti atentia copilului cu o suzeta sau un mustiuc pediatric rece. Nu i le dati niciodata inghetate! Puteti folosi la fel de bine ceva mai tare- un morcov, de pilda. Nu il lasati niciodata sa manance singur, pentru ca se poate ineca.
  • Evitati sa ii dati copilului paracetamol pentru a-i calma durerile. Folositi analgezice doar la sfatul medicului.
  • Masati gingia umflata cu varful degetului. Evitati folosirea gelurilor orale care contin anestezice locale, deoarece acestea au doar un efect local si pot provoca alergii. Daca copilul nu vrea sa manance, incercati sa ii dati o hrana mai lichida (iaurt, piure)

Tratamente pentru artroza

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Tratamente pentru artroza

O boala cu adevarat raspandita, artroza (arthrosis deformans) afecteaza un numar foarte mare de persooane in varsta. Uzura si distrugerea cartilajelor, mai ales a celor de la articulatiile soldului, ale genunchilor si ale picioarelor, poate provoca dureri puternice afectand serios calitatea vietii si sanatatea. Fiind vorba de procese ireversibile, tratamentele medicale naturale nu le pot inlatura, dar pot contribui la reducerea riscului de agravare si la pastrarea mobilitatii.

Ce este artroza?

Pentru ca articulatiile trebuie sa efectueze o viata intreaga aceleasi miscari, ele se uzeaza, consumand si stratul de cartilaj. Aceste probleme pot aparea si la oamenii mai tineri, indeosebi din cauza suprasolicitarii unei articulatii. De exemplu, in cazul sportului de performanta, poate interveni o uzura timpurie a cartilajului, prin care , este serios avariata, iar miscarile devin dureroase. Cand cartilajul este uzat, capetele de os se freaca unele de altele, neprotejate fiind, ceea ce duce la inflamatii dar si la o comprimare si o deformare a oaselor. Cel mai des afectate sunt coloana vertebrala, precum si articulatiile mainilor, picioarelor, soldului sau ale genunchiului. Deseori, supraponderabilitatea, sedentarismul sau miscarile bruste si gresite imprima solicitari inutile aplicate articulatiilor. Si deformarile de schelet, precum picioarele in O sau in X pot favoriza aparitia artrozei.

Cum recunoastem o artroza?

Simtiti durere daca, dupa o perioada de odihna indelungata, solicitati sau miscati o articulatie? Aveti dureri in articulatiile de la genunchi cand urcati scarile? Acestea pot fi primele semne ale unei artroze. In stadiu avansat, articulatiile in cauza, provoaca durere la fiecare miscare, iar mai tarziu chiar si in momentele de odihna. In plus, in caz de solicitare produsa de frecarea oaselor, pot aparea manifestari sonore (trosnet). Cu ajutorul radiografiilor, medicul ortopedul poate constata cat de avansata este artroza.

[ad#articol]

Ce poate face medicina alopata?

Medicina stiintifica dispune de o serie intreaga de masuri, care pot fi aplicate in functie de gradul de severitate.

  • Analgezicele pot calma durerile puternice ale articulatiilor
  • Cortizonul injectat in articulatie opreste inflamatia, efectul insa dispare dupa aproximativ trei luni
  • Pentru protejarea cartilajului, se injecteaza acid hialuronic, componenta principala a lichidului sinoval, in articulatie respectiva.
  • In cazul unor dureri insuportabile, exista posibilitatea ca printr-o operatie sa se introduca in articulatia in cauza o endoproteza (de cele mai multe ori la sold sau la genunchi). Durata de viata a articulatiei artificiale fiind limitata la aproximativ 15 ani
  • Rareori se recurge la transplantarea de cartilaj propriu din structurile anatomice vecine, pe suprafata articulatiei afectate (auto-artroplastie)

Un stil de viata sanatos

Daca ati pus cateva kilograme in plus, ar trebui sa luati in calcul acest lucru, caci supraponderabilitatea solicita suplimentar articulatiile.

Din cauza durerilor, multi pacienti evita orice miscare inutila. Nu va recomnadam sa faceti asta! Miscarea determina o mai buna alimentare a cartilajului cu lichid sinovial si substante nutritive. Foarte potrivite sunt tipurile de sport care nu solicita foarte mult incheieturile, ca inotul sau mersul pe bicicleta.

 

 

Hipertensiunea

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Hipertensiunea

 

Aproape 20% dintre germani sufera de hipertensiune, iar tendinta acestei rate este crescatoare. Lipsa de miscare, alimentatia necorespunzatoare si supraponderalitatea reprezinta principalele cauze ale hipertensiunii si ale consecintelor acesteia: ateroscleroza, infarctul cartiac, accidentele cerebrale si tulburarile renale.

Ce este hipertensiunea?

Vorbim despre o hipertensiune atunci cand tensiunea se afla timp indelungat la valori de peste 140/90 mmHg. Uneori, cauza este de natura organica, de exemplu boli renale sau ale glandei tiroide. Dar la multi pacienti, hipertensiunea apare fara disfunctionalitati organice. Factorii de risc sunt similari celor pentru ateroscleroza : dispozitie ereditara, lipsa de miscare, supraponderalitate si alimentatie gresita. Prea multa sare in mancare (>12 g/zi), datorita proprietatii higroscopice pe care o detine, mareste volumul sangelui si astefl tensiunea sanguina.

Alcoolul accelereaza activitatea nervilor simpatici si controleaza eliberarea hormonilor care fac sa creasca tensiunea, adrenalina si noradrenalina. Acesti hormoni sunt eliberati si sub actiunea stresului; ca urmare, stresul si graba din existenta noastra de zi cu zi, determina cresterea tensiunii sanguine.

Ce poate face medicina alopata?

Produsele medicale pe care ni le pune la dispozitie medicina alopata sunt eficiente, dar au si efecte secundare.

  • Inhibitorul ACE determina o largire a vaselor de sange si prin aceasta o scadere a tensiunii
  • Medicamentele diuretice determina o ameliorare a excretiei urinei, adica a excesului de lichide si saruri, astfel scazand si presiunea sangelui
  • Beta- blocantele, care inhiba hormonii de stres, adrenalina si noradrenalina, provoaca o incetinire a ritmului cardiac
  • Alfa- blocantele relaxeaza peretii vasculari si contribuie astfel la reducerea tensiunii
  • De asemenea, calciu-blocantele au ca efect relaxarea peretilor vasculari si a celulelor musculare cardiace. Necesarul de oxigen al inimii, scade

Un mod de viata sanatos

Pentru regularizarea tensiunii, dumneavoastra insiva puteti face ceva important: antrenament permanent prin plimbari, mers pe bicicleta, inot. Supraponderalii trebuie sa isi reduca vizibil greutatea : la fiecare kilogram in minus, tensiunea poate scadea cu 2 pana la 5 mmHg, la 10 kilograme inseamna o scadere a tensiunii cu pana la 50 mmHg.

Sarea de bucatarie are proprietatea de legare a moleculei de apa, ceea ce conduce la cresterea tensiunii. De aceea este bine sa consumati o hrana cat mai putin sarata. Ca alternativa, se poate folosi o sare gustoasa din extract de plante. In plus, trebuie sa renuntati complet, sau cel putin sa diminuati consumul  de tutun (nicotina provoaca ingustarea vaselor de sange), delicateselor de genul cafelei, ceaiului negru si alcoolului.

In general, persoanele cu hipertensiune trebuie sa evite situatiile stresante. Orice forma de enervare determina o descarcare in organism a hormonului adrenalina, iar tensiunea arteriala creste.

Sursa de inspiratie; Dictionar de medicina, Hiria Ottino

Etichete populare:

inimasangesistemul circulator