Month: July 2011

Reteta de slabit bazata pe sex

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Reteta de slabit bazata pe sex

Un studiu recent realizat arată că femeile sunt mult mai dispuse să aibă relaţii sexuale la sfârşitul unei zile lungi şi obositoare, pentru că sunt convinse că acesta este modul ideal de a pierde în greutate.

Aproape două treimi dintre femeile care au abonamente la săli de sport au declarat că sunt mai fericite atunci când fac sex sau curăţenie dacă aceste activităţi le ajută să ardă acelaşi număr de calorii si sa isi mentina sanatatea ca o şedinţă la sala de fitness.

Cercetările arată că 76% dintre femei sunt dispuse să includă în rutina nocturnă activitatea sexuală dacă sunt de părere că le ajută să ardă calorii, scrie dailymail.co.uk.

“O jumătate de oră de relaţii sexuale ajută la arderea a 150-250 de calorii şi poate ajunge chiar la 350 de calorii, în funcţie de cât de activă este persoana” spune Kerry McCloskey, autoarea cărţii “Dieta bazată pe sex”.

Binenteles ca celebritatile vorbesc despre reteta de slabit bazata pe sex, de ani buni de zile si actrita Kim Cattrall din serialul “Sex and the City” ne-a dezvaluit  că activitatea sexuală este una dintre metodele folosite de ea în dietă, alături de exerciţiie Pilates şi antrenorul personal de sport, iar cântăreaţa Mel B din fosta trupa Spice Girls, ne  spune că această dietă a ajutat-o foarte mult  să slăbească după naştere.

Se spune că, sexul practicat frecvent , scade riscul de atacuri de cord şi prelungeste viaţa. Doctorii susţin că endorfinele eliberate stimulează celulele sistemului nervos şi ajută la prevenirea cancerului şi a ridurilor.

Celulita

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Celulita

 

Celulita, numita si “pielea de portocala”, este o problema care le afecteaza indeosebi pe femei. Adanciturile inestetice de pe coapse, picioare, brate sau din zona abdomenului apar la aproape 80% din femei. In schimb, barbatii sunt cu mult mai putin afectati de celulita.

Ce este celulita?

Suprafata pielii prezinta structuri neregulate. Adanciturile vizibile se datoreaza structurii tesutului conjunctiv femeiesc. Acesta este cu mult mai elastic decat cel al barbatilor, pentru ca pielea sa se poata intinde suficient in timpul sarcinii. In plus,la femei, stratul de grasime este mult mai mare in anumite regiuni (abdomen, picioare si sezut) decat la barbati. Favorizate de marea elasticitate a tesutului conjunctiv femeiesc, celulele de grasime pot patrunde relativ usor intre fibre, dilatand tesutul. Odata cu inaintarea in varsta si in caz de predispozitie la celulita, aceste depuneri de grasime devin vizibile spre exterior: pielea prezinta adancituri si valuri.

Cum recunoastem celulita?

Pentru a diagnostica celulita, puneti mainile in jurul coapsei si intindeti degetul mare si cel aratator. Acum, cu degetele intinse, prindeti o portiune de piele si strangeti. Daca se formeaza adancituri si incretituri, atunci sunteti predispusa spre aparitia celulitei. Daca adanciturile pot fi observate si fara testul de mai sus, atunci celulita a inceput deja sa se instaleze.

Ce poate face medicina alopata?

Din punctul de vedere al medicinii alopate, in cazul celulitei este vorba mai ales de o problema cosmetica, ceea ce face imposibil un tratament pe cheltuiala casei de sanatate.

De regula, medicii recomanda alimentele necalorice, sanatoase, multa miscare (ideale sunt inotul si mersul pe bicicleta) dar si masajele sunt foarte eficiente.

[ad#articol]

Pentru a scapa de grasimea suplimentara, exista posibilitatea liposuctiei, insa nici in acest caz adanciturile nu dispar integral. De aceea, pielea trebuie intinsa prin activitati sportive regulate si ingrijire constanta

Un mod de viata sanatos

Premisa pentru a detine controlul de durata asupra celulitei este oferita de o alimentatie echilibrata si fara grasimi. Astfel ca slabirea lenta se dovedeste preferabila in locul celei rapide, care conduce deseori la un efect jo-jo (cu alternari de greutate).

Exista cateva alimente care te ajuta in lupta cu celulita. Cerealele integrale, la fel ca un mic-dejun bogat in fructe, pot face minuni. La fel de mult conteaza sa bei suficienta apa pentru a-ti mentine corpul hidratat si pentru a putea elimina mai usor toxinele.

Ouale ofera lecitina, care intareste tesuturile conective. Soia si algele marine au si ele multa lecitina, iar fructele si legumele contin atat apa cat si nutrienti.

Boabele goji sunt pline de aminoacizi si substante antiinflamatorii, care lupta cu radicalii liberi.

Evitati grasimile ascunse din produsele de carne, din dulciuri si din semipreparate. De asemenea tigarile, cofeina si alcoolul au un efect negativ asupra aspectului pielii.

Cum putem evita iritatiile dupa epilat?

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cum putem evita iritatiile dupa epilat?

Anotimpul calduros este perfect pentru a ne expune picioarele frumos bronzate si proaspat epilate. Dar cum procedam daca dupa sedintele de epilat ne apar acele iritatii nesuferite, care risca sa ne compromita aspectul?

In randurile care urmeaza poti afla cei 5 pasi care te vor ajuta sa ai o piele catifelata si fara acele mici leziuni de dupa epilat.

  1. Igiena

Inainte de a te duce la cosmetica si chiar dupa epilat, cateva zile,  incearca sa folosesti un sapun antibacterian pentru a scadea riscul de infectie a pielii, reducand astfel flora bacteriana a pielii.

2. Exfolierea

O activitate preferata in special de femei, exfolierea, este utila si necesara atunci cand vrei sa ai o piele curata si corect tratata.Inainte de a incepe un astfel de tratament trebuie sa tii cont de: tipul tau de piele, de metoda pe care vrei sa o folosesti pentru a o exfolia, climatul in care traiesti si cat de des poti sa repeti aceasta operatiune.Exfolierea permite indepartarea celulelor moarte de pe suprafata pielii si ajuta la o mai buna patrundere a cremelor hidratante in interiroul ei.

[ad#articol]

3. Lubrifierea si inmuierea firelor de par

In cazul in care pentru indepartarea parului folosesti lama, asigura-te ca ai aplicat cu generozitate un produs care ajuta la lubrifierea si inmuierea firelor de par.

4. Pudra antibiotica

Imediat dupa epilat este recomandat sa aplicam imediat un produs antibiotic, o crema, care vara este mai putin recomandata, deoarece poate obtura porii, iar traspiratia pe o piele curata, proaspat epilata poate avea un efect iritant. De aceea este indicat un produs pe baza de pudra sau mixtura, care sa mentina pielea uscata.

5. Evita hainele stramte si din materiale sintetice. Produsele din bumbac fiind recomandate.

Tratament sinuzita. Cauze

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Tratament sinuzita. Cauze

Sinuzita este descrisa ca fiind inflamarea mucoasei sinusurilor nazale care poate fi foarte neplacuta, mai ales atunci cand aceasta se manifesta cronic. Propice pentru aceasta boala sunt particularitatile anatomice, de exemplu o deviatie de sept.

Ce este sinuzita?

Sinusurile sunt cavitati in osatura faciala a craniului, captusite cu mucoasa. aceste cavitati ale maxilarului si fruntii au o legatura cu nasul si asigura umectarea si incalzirea aerului inspirat. Pe langa acestea, ele reduc greutatea craniului si formeaza spatii de rezonanta pentru voce.

Sinuzita este de doua tipuri:sinuzita acuta(se declanseaza brusc si violent) si sinuzita cronica (se manifesta treptat).

Sinuzita cronica este mult mai des intalnita decat forma acuta, o persoana putand sa se imbolnaveasca de mai multe ori pe an. Sinuzita apare cel mai des din cauza suflatului prea puternic al nasului, unde raman blocate din cauza proastei aerisiri a sinusurilor nazale. Mucoasa iritata a sinusurilor obturate este un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Acestea provoaca inflamarea mucoasei sinusurilor, ducand la aparitia unei secretii purulenta si densa, care se scurge greu, inlesnind cronicizarea inflamatiei. O inflamatie a sinusurilor maxilare se bazeaza de cele mai multe ori pe o inflamatie a radacinii dintelui. Si imbolnavirile alergice ale cailor respiratorii (alergiile) sau obturarea nasului din cauza (polipilor) pot duce la aparitia unei sinuzite.

Sinuzita – simptome

In cele mai multe cazuri, sinuzita apare in urma unei infectii virale, o raceala sau gripa propriu-zisa. Cand suflati nasul, observati pe batista un mucus vascos, verde-galbui. Efectele tipice sunt durerile de cap si senzatia de presiune deasupra ochilor si in obraji, care se accentueaza in cazul aplecarii. Simtul olfactiv este puternic afectat, vocea este nazala si pofta de mancarea este foarte des scazuta. Pot aparea si stari febrile.

In cazul cronicizarii, durerile scad mai degraba insa aveti o stare generala de slabiciune, care poate dura mai multe luni. Din cauza mucusului care se scurge in faringe, poate aparea si o tuse iritanta, care va seaca de puteri.

Medicul poate diagnostica o sinuzita cu ajutorul unui endoscop introdus prin nas sau printr-o ecografie.

Cauze

Cea mai intalnita cauza a sinuzitei este reprezentata de infectia virala, cuma r fi de pilda banala raceala. Daca aceste canale de legatura intre nas si sinusuri ajung sa fie blocate din cauza infectiei virale, mucusul se acumuleaza in sinusuri. Atunci cand nu poate fi eliminat se poate infecta cu bacterii. Persoanele care prezinta o deformare a nasului, o deviatie de sept sau de polipi nazali sunt mai predispuse sa li se blocheze aceste canale. Si cei care sufera de fibroza chistica sau rinita alergica sunt predispusi la sinuzita.

Ce poate face medicina alopata

Ca si in cazul sinuzitei, medicina clasica poate dispune de diferite metode de tratament

[ad#articol]

Picaturile si spray-urile pentru desfundarea nasului. Din cauza efectelor secundare, acestea trebuie utilizate pentru o scurta perioada de timp

  • In cazul in care umflarea mucoasei este provocata de o alergie (de exemplu la fan), spray-urile pe baza de cortizon va vor ajuta
  • Analgezicele alina durerile de cap
  • Antibioticele combat agentii patogeni insa trebuie folosite doar sub prescriptia medicului care va consulta

In cazul unei sinuzite cronice provocate de amigdale sau de polipii mariti, exista posibilitatea indepartarii prin operatie a obstacolului din calea scurgerii. In plus, orificiile sinusurilor maxilare si frontale pot fi marite prin operatie, asigurandu-se astfel o mai buna scurgere a secretiei purulente.

Cum sa duci o viata sanatoasa

Pentru ocrotirea mucoaselor, asigurati o umiditate suficienta a aerului, de exemplu prin carpe ude puse noaptea pe calorifer, cu plante de apartament si umectoare de aer. Camera bolnavului trebuie aerisita frecvent si acesta trebuie sa faca plimbari zilnice.

Beti cel putin 2 litri de lichide pe zi, hidratarea actioneaza degajator. Recomandabile sunt in primul rand ceaiurile caldute si sucurile din fructe. Picaturile sau solutiile de nas cu continut ridicat de sare, umezesc mucoasele, actioneaza dezinflamator si inlesnesc respiratia.

 

 

Sursa de inspiratie: Ghidul medical al scolii Harvard”Vindeca-ti sinusurile”( Ralph Metson si Steven Mardon)

 

 

Etichete populare:

cai respiratoriisinusuri

Calatoriti inteligent! Sanatate inainte de toate

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 3 minute

Calatoriti inteligent! Sanatate inainte de toate

Fie ca este vorba de afaceri sau de vacanta, calatoriile au devenit o necesitate in viata cotidiana a fiecarui individ si de aceea uitam sa acordam o atentie deosebita sanatatii noastre cand plecam in voiaj. Riscul de a ne imbolnavi in timpul unei calatorii este ca se poate de real. Pe deasupra, este mai greu sa aveti acces la serviciile medicale din alte tari si se pot dovedi a fi extrem de scumpe daca nu detineti o asigurare de sanatate valabila pe teritoriul unde ati efectuat calatoria.

Exista cateva metode prin care puteti evita riscul de a va imbolnavi si de a plati facturi uriase pentru serviciile medicale puse la dispozitie. Luati in calcul urmatoarele:

  • Cautati informatii despre posibilele acorduri incheiate intre Romania si alte tari cu privire la furnizarea serviciilor medicale– in aceste tari puteti primi ingrijiri medicale gratuite sau la un pret mic. Depuneti cerere pentru a vi se elibera cardul european. In baza acestui document, romanii care calatoresc in tarile membre ale Uniunii Europene beneficiaza de aceleasi servicii medicale oferite cetatenilor din tarile respective de sistemul public al asigurarilor de sanatate. Din data de 1 iunie 2004, toti cetatenii europeni, inclusiv tinerii, care calatoresc in Spatiul Economic European, adica Uniunea Europeana, Elvetia si tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Lichtenstein si Norvegia) primesc cardul european de asigurare medicala. Nu uitati sa luati la dumneavoastra cardul sau formularul corespunzator(E111, E111B, E128). Pentru a afla mai multe detalii, conactati biroul national de asigurare sociala sau filialele sale locale. Nu uitati ca acesta nu inlocuieste asigurareaobisnuita de calatorie. El se refera la asistenta necesara in caz de accident sau in situatii medicale deosebite. Cardul nu acopera cheltuielile cuiva care alege sa beneficieze de tratament medical intr-un alt stat membru.
  • Intrebati medicul dumneavoastra de familie daca necesitati vaccinari suplimentare pentru tarile pe care le puteti vizita. Vaccinati-va cu cel putin doua luni inainte de a pleca, pentru ca vaccinul sa poata sa isi faca efectul. Daca trebuie sa plecati de urgenta, contactati medicul si vaccinati-va. Orice masura de protectie este binevenita.
  • Nu stati prea mult la soare. Expunerile prelungite pot provoca arsuri si insolatii, copiii fiind cei mai vulnerabili. Evitati sa faceti plaja intre orele 11 si 16, mutati-va la umbra de fiecare data cand simtiti nevoia si folositi crema cu factor de protectie ridicat. Copiii, fiind cei mai sensibili, trebuie sa foloseasca o crema cu factor de protectie maxim si palarie de soare care acopera ceafa. Consumati lichide multe, apa plata si ceaiuri cele acidulate nefiindu-va de mare ajutor.

[ad#articol]

  • Fiti cu bagare de seama la insecte si  animale. Muscatura acestora poate fi extrem de periculoasa. Capusele pot fi purtatoare de malarie chiar si in zonele considerate sigure. Daca va plimbati prin zone cu vegetatie deasa sau prin paduri, purtati ciorapi si pantaloni lungi, iar bratele sa fie deasemenea acoperite. Aveti grija de copii, imbracati-i adecvat pentru astfel de plimbari. Folositi spray-ul impotriva insectelor. Daca vi s-au prescris medicamente anti-malarie, asigurati-va ca le luati in fiecare zi. Muscaturile animalelor pot fi foarte periculoase, chiar fatale daca nu sunt imediat tratate. Fiti precauti cu animalele chiar daca par blande. Indemnati copiii sa fie de asemenea atenti. Daca un membru al familiei a fost muscat, cautati imediat ajutor de specialitate.
  • Daca aveti indoieli cu privire la calitatea apei din locul unde sunteti cazat, consumati numai lichite imbuteliate. Folositi tablete dezinfectante daca trebuie sa utilizati apa pentru a spala alimente sau pentru igiena personala. Consumati bauturile fara gheata.
  • Asigurati-va ca mancarea gatita este proaspata si corect facuta.Evitati legumele si fructele decojite; daca doriti sa mancati fructe, crutati-le chiar dumneavostra de coaja. Evitati fructele de mare, mai ales cele servite crude, cum sunt stridiile. Nu consumati lapte nepasteurizat.
  • Nu inotati singur si supravegheati intodeauna copiii cand sunt in apa. Nu lasati copiii singuri langa piscina sau pe plaja langa apa, acestia fiind in pericol de a se ineca chiar si intr-o piscina amenajata special pentru ei
  • Fiti foarte atenti atunci cand conduceti sau va plimbati cu bicicleta pe strazile din tara pe care o vizitati. Folositi un GPS pentru a va orienta in directia dorita. Este de preferat sa cunoasteti regulile de circulatie a tarii respective.
  • Daca zborul dumneavoastra este unul foarte lung, faceti miscare cel putin o data pe ora pentru a mentine circulatia sangelui la un nivel normal- astfel reduceti riscul de aparitie a trombozei venoase profunde.
  • Mergeti la un dentist pentru un consult de rutina. Astfel de consultatii sunt foarte scumpe in strainatate.

 

10 pasi pentru un somn linistitor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

10 pasi pentru un somn linistitor

 

  1. Luati o coala de hartie si notati tot ce aveti de facut a doua zi, urmand sa o pastrati pe noptiera patului, unde urmeaza sa va desfasurati somnul de noapte. Atunci cand notati ideile care va trec prin minte, ii transmiteti creierului ca nu mai are voie sa se gandeasca la aceste sarcini.
  2. Nu va uitati la televizor sau nu ascultati radio ( mai ales stirile) inainte de somnul de noapte si mai ales cercetatorii interzic functionarea televizorului in timpul somnului.
  3. Cititi  cu cel putin 30 de minute inainte de culcare, materiale de inspiratie sau auto-dezvoltare emotionala. Scopul acestor materiale este sa va elibereze gandurile de evenimentele stresante din timpul zilei, mai ales cand stim ca majoritatea oamenilor inainte de culcare se gandesc la consecintele stresului cotidian.
  4. Asigurati-va ca in camera in care va odihniti este cat  de intuneric  posibil- trupul nostru este facut sa se odihneasca in intuneric, cu cat camera este mai intunecata cu atat somnul va fi mai adanc.
  5. Asigurati-va linistea in camera pe cat posibil, opriti toate aparatele electrice si rugati-va ceilalti memebri ai familiei sa faca liniste atata timp cat doriti sa va odihniti.
  6. Nu mancati timp de cel putin 3 ore inainte de culcare. Atunci cand stomacul nu are timp sa proceseze alimentele, corpul este fortat sa se concentreze asupra digestiei, impiedicandu-i atentia spre relaxare. Corpul a fost conceput sa digere aunci cand este in miscare nu cand este in repaus.
  7. Incercati sa mergeti la culcare la ora 22.00 si sa va treziti la aproximativ ora 6.00 dimineata. In medicina ayuverdica se presupune ca exista cicluri care sunt mult mai favorabile pentru anumite activitati. A merge la culcare la ora 22.00 si a te trezi la ora 6.00 dimineata, permite organismului tau sa se odihneasca profund, dandu-ti energia necesara pentru tot parcursul zilei.
  8. Nu luati medicamente/vitamine/ plante aromatice care ar trebui sa va ajute sa va odihniti (cu exceptia cazului cand medicul dumneavoastra le prescrie). Cele mai multe din aceste asa numite “ajutoare”, nu fac decat sa va amorteasca simturile, scopul odihnei este de a oferi corpului timp si mijloace sa se repare si sa se pregateasca pentru venirea zilei.
  9. Asigurati-va ca exista o alimentare cu aer proaspat in camera. Aerul curat va v-a ajuta organismul sa se repare in timpul noptii.
  10. In timpul zilei faceti exercitii cel putin 60 de minute pe zi. Daca nu aveti timp sa le faceti intr-o singura repriza, puteti sa impartiti acele 60 de minute in 2-3 reprize, cum va este confortabil. Cel mai bun exercitiu cand vine vorba de starea generala de sanatate si pentru pregatirea organismului pentru un somn de noapte odihnitor , este mersul pe jos

[ad#articol]

Etichete populare:

organismsanatatesomn

Vitaminele necesare femeilor, indiferent de varsta

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 6 minute

Vitaminele necesare femeilor, indiferent de varsta

 

Daca faceti parte dintre femeile care sunt preocupate de sanatatea lor ,atunci cu siguranta sunteti la zi cu informatiile despre necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra.

La ce ar trebui sa ne uitam atunci cand ne hotaram sa cumparam suplimente de vitamine? Aceste suplimente de vitamine au aceeasi compozitie? Ei bine medicii spun ca nu, fiecare femeie ar trebui sa caute formula de vitamine care se potriveste organismului si carentei ei. Ar trebui sa ne indreptam atentia catre vitaminele care ne ajuta sa ne reglam echilibrul hormonal al organismului si sa adoptam o modalitate sanatoasa de hrana pentru a ne putea feri de factorii negativi care ne ameninta sanatatea o data cu varsta.

[ad#articol]

Organismul femeilor trece permanent prin modificari si are nevoi energetice diferite, uneori, chiar de la o zi la alta. De aceea, este esential sa intelegem rolul acestor complexe de vitamine in organism si modul in care ele influenteaza sanatatea femeilor indiferent de varsta.

  1. Vitamina A este una din vitaminele ce se gaseste in majoritatea legumelor si a plantelor verzi (in special in morcovi, napi, usturoi, frunze de spanac, rosii, etc) si in numeroase fructe ( piersici, maces, agude, portocale, castane, caise, banane, zmeura, coacaze, ananas, etc). De asemenea, poate fi gasita si in cereale, galbenus de ou, lapte integral, smantana sau unt. Lipsa vitaminei A poate duce la probleme destul de grave in timp.Este un antioxidant puternic care ajuta la mentinerea si intarirea sanatatii ;mareste rezistenta cartilajelor la infectii, ajutand la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar;ajuta la dezvoltarea intrauterina a fatului;imbunatateste vederea, in special vederea nocturna, incetind degradarea acesteia odata cu varsta;ajuta la intarirea unghiilor si a parului;lupta impotriva insomniilor, imbunatatind calitatea somnului si a tensiunii arteriale;mentine aspectul tanar al pielii, luptand impotriva petelor aparute odata cu varsta; totodata poate ajuta la ameliorarea acneei, indepartand aspectul uscat al pielii.
  2. Complexul de vitamine B – este compus din 8 vitamine care sunt toate necesare in mentinerea sanatatii. Vitaminele B1, B2, B3, B7 sunt necesare pentru a produce energie ,vitamina B6 este importanta in procesul de metabolism, in timp ce vitamina B12 si vitamina B9 sunt esentiale in procesele celulare.Principalele vitamine B se gasesc in majoritatea alimentelor, tot ce trebuie sa facem este sa avem o dieta cat mai diversificata si bogata in fructe si legume proaspete.Chiar si la concentratii usor sub cele normale apar simptome precum depresie, astenie, slabirea memoriei. Principala consecinta a deficitul este insa anemia pernicioasa, caracterizata printr-o triada simptomatica: anemie, tulburari gastrointestinale si simptome neurologice. Persoanele vegetariene au un risc foarte crescut de a se confrunta cu deficitul acestei vitamine, in situatia lor medicul putand recomanda anumite suplimente.

Necesarul recomandat de vitamine B pentru femei variaza:
– In jur de 2 mg/ zi de vitamina B6, doza fiind crescuta in tratamentul sindromului premenstrual la 50 – 100 miligrame/zi. Doza maxima tolerata este 200 mg, riscul de aparitie a efectelor toxice fiind foarte real pentru aceasta vitamina;
– In jur de 400 micrograme de acid folic, acesta fiind mai crescut in sarcina(600 micrograme zilnic);
– Intre 2-3 micrograme pe zi de vitamina B12. Femeile insarcinate au un necesar de 2.6 micrograme, iar cele care alapteaza au un necesar de 2.8 micrograme.

3. Vitamina C (sau acidul ascorbic) este una din vitaminele care este foarte esentiala pentru sanatatea  femeilor de orice varsta.

Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar,inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor; este necesara in formarea colagenului (proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muschilor si vaselor de sange); contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor; previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire; are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale. Vitamina C ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului, creste rezistenta la infectii si mentine numarul globulelor albe din sange, ofera protectia antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor (din tigari, fum, grasimi, unele legume) in substante cancerigene. Cauzata de o alimentatie insuficienta, de o malabsorbtie digestiva, de o crestere a necesitatilor sau eliminare excesiva, carenta apare cel mai des la subiectii varstnici, alcoolici, suferind de malabsorbtie cronica (doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60 de mg).

4. Vitamina D este o vitamina steroid, un grup de prohormoni de grasime solubili, care incurajeaza metabolismul in absorbtia de calciu si fosfor. Persoanele care sunt expuse unei cantitati normale de lumina venita de la soare, nu au nevoie de suplimente de vitamina D, deoarece lumina soarelui promoveaza suficienta sinteza vitaminei D la nivelul pielii.

Au fost descoperite 5 forme de vitamina D si anume : D1, D2, D3, D4, D5. Cele doua forme care par sa conteze cel mai mult pentru organismul uman sunt vitamina D2 ( ergoclaciferol) si D3 (colecalciferol).

Vitamina D este continuta de pestele gras – hering, sardina, somon – si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate. Vegetalele nu contin aceasta vitamina. Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa de organism.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte; permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi ;intareste sistemul imunitar; regularizeaza ritmul cardiac.Dozele zilnice obisnuite sunt de 400 pana la 1000 UI.

5. Acidul Folic sau vitamina B9 contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Fiind o substanta hidrosolubila, el nu ramane prea mult timp in corp, asa ca trebuie luat in fiecare zi pentru a actiona eficient.Acidul folic se gaseste in multe tipuri de alimente. Cea mai bogata sursa naturala de acid folic se afla ficatul de vita, ficatul de miel, ficatul de porc si cel de pui, in legumele cu frunze verzi ca spanacul, varza si fasolea verde, sparanghelul, broccoli, in frunzele de sfecla si drojdia de bere. Totusi, se estimeaza ca doar 25 – 50% din acidul folic continut in alimente este biologic disponibil. Mai mult, pregatirea la cald a hranei si alte tipuri de procese de tratare a acidului folic pot reduce continutul de acid folic cu 50 – 90%. De exemplu, 68% din continutul acidului folic este pierdut prin procesul de transformare a graului in faina alba.

Acidul folic este suportul sanatatii sistemului nervos cat si a sistemului imunitar sub mai multe aspecte. Derivatele acidului folic sunt coenzime pentru neurotransmitatori – substantele chimice care permit trimiterea semnalelor de la o fibra nervoasa la alta. Datorita acestei functii importante, acidul folic poate provoca in mod sigur afectiuni legate de functionarea sistemului nervos.Multe aspecte ale sistemului imunitar sunt afectate de deficienta acidului folic, inclusiv abilitatea de recunoastere a microbilor si de numarare si fortificare a globulelor albe sanguine. Astfel, deficienta acidului folic poate micsora rezistenta la boli.Pentru o sanatate generala buna, doza zilnica optima de acid folic este de 400 – 1 200 mcg atat pentru femei cat si pentru barbati.

6. Vitamina E este o alta vitamina necesara femeilor care ajuta in lupta impotriva radiacalilor liberi care accelereaza procesul de imbatranire, fiind o preocupare comuna in randul femeilor. De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac.Din componenta vitaminei E fac parte 8 tocoferoii ,care intervin  in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor ;limiteaza producerea de colesterol ;controleaza eliminarea apei din organism ;previne imbatranirea celulelor ;intareste si protejeaza inima si arterele impotriva instalarii aterosclerozei ;fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, ca si functia sexuala si capacitatile mintale ;actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a regenerarii pielii ;are efect diuretic si hipotensiv ;ajuta la preintampinarea producerii avorturilor ;scade riscul instalarii ischemiilor cardiace ;atenueaza ritmul procesului de imbatranire ;este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate feminina cat si masculina ;amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate ;intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ;are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson. Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E. In conditii de nematernitate, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii.

 

 

 

Etichete populare:

suplimente de vitamine

Dereglarile menstruatiei

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Dereglarile menstruatiei

 

Ciclul menstrual reprezinta totalitatea fenomenelor fiziologice care au loc regulat. El se caracterizeaza prin doua fenomene : ovulatia si sangerarea numita si mentruatie.O menstruatie normala cuprinde (in medie) 28 de zile, uneori mai mult, alteori mai putin. Daca intervalul dintre sangerari este frecvent mai scurt sau mai lung, se poate vorbi despre dereglari menstruale. Acest lucru este valabil si cand vine vorba de sangerari puternice sau foarte slabe. Chiar si atunci cand menstruatia este insotita de dureri puternice sau daca in afara ei apar sangerarile intermediare putem vorbi despre aceleasi dereglari menstruale.

Ce sunt dereglarile de menstruatie?

Daca ciclul se abate frecvent cu mai mult de 7 zile de la durata normala de 28 de zile atunci aceasta abatere este considerata ca fiind o dereglare, nefiind vorba de o sarcina. Acest lucru este valabil si pentru sangerarile deosebit de puternice sau slabe, precum si pentru durata prea scurta sau prea lunga de sangerare. Dupa cercetarile facute de aproximativ un sfert din dereglarile de menstruatie se bazeaza pe modificarea uterului sau a mucoasei uterului. Administrarea unui tratament, a anumitor medicamente, o hipertiroidie sau hipotiroidie pot la randul lor sa aiba efect negativ asupra menstruatiei. Deseori femeile constata ca dupa intreruperea tratamentului cu diferite medicamente, protectoare hormonale precum si anticonceptionalele sau spirala, apar in nenumarate cazuri aceste dereglari ale menstrei. Dar si stresul de durata si toxinele din mediul inconjurator pot ataca echilibrul hormonal. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de suprasolicitarea fizica adusa de sportul de performanta sau un program de alimentare, odihna neregulat.

In unele cazuri , in spatele acestor dereglari se pot ascunde boli, precum endometrioza, chisturile ovariene, fibroamele (excrescente ale tesutului conjunctiv),miomuri(tumori benigne in uter) sau o inflamatie pelviana. Este necesar ca in momentul descoperirii acestor dereglari sa mergeti sa lamuriti cauzele cu medicul ginecolog.

[ad#articol]

Cum recunosc dereglarile menstruale?

Se face diferenta intre diverse, care se fac sesizabile in mod diferit:

  • sangerari de menstruatie rare (oligomenoree): distanta dintre sangerari se ridica la mai mult de 35, dar mai putin de 90 de zile;
  • sangerari de menstruatie dese (polimenoree): durata menstruatiei este scurtata la mai putin de 21 de zile;
  • sangerari de menstruatie absente (amenoree): sangerarile sunt absente in mai multe luni de zile consecutive, fara sa fie prezenta o sarcina
  • sangerari de menstruatie cu durata lunga (menoragie): menstruatia dureaza mai mult de 7 zile
  • sangerarea de menstruatie foarte puternica (hipermenoree): sunt necesare mai multe absorbante pe zi sau mai mult de 20 de bucati/menstruatie
  • sangerari de menstruatie dureroase (dismenoree): simptomele tipice sunt dureri contractante de spate si de abdomen
  • sangerari intre menstruatiile normale

Durerile de cap, sentimentul de satietate, greturile/voma si diareea sunt simptomele insotitoare cele mai frecvente. Daca va regasiti intr-una din descrierile precedente, iar aceste afectiuni va influenteaza viata de zi cu zi in perioada menstruatiei, atunci ar trebui sa va consultati medicul ginecolog. Acesta poate stabili sau exclude boli, sarcina sau perioada climaterica. Din cauza riscului de osteoporoza, femeile care ajung la climateriu prea devreme , necesita un tratament.

Un mod de viata sanatos

Activitatea sportiva regulata ( excluzand sportul de performanta) poate nu doar sa aline dereglarile de menstruatie, ci chiar sa le combata. Prin miscare, bazinul are o circulatie sangvina mai buna iar crampele abdominale se reduc.

 

 

Sursa de inspiratie: Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet (Dr.Mary Jane Minkin, Carol V.Wright)

 

Plantele medicinale ne vin in ajutor

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 2 minute

Plantele medicinale ne vin in ajutor

Despre utilizarea plantelor medicinale ne-au ramas date de la sumerieni, popor care a trait intre raurile Tigru si Eufrat din Asia cu 6000 de ani i.e.n.

Cunostintele lor au avut o larga raspandire. Dupa ei urmeaza babilonienii si asirienii, de la care arheologii au scos la iveala 22.000 de tablite de lut, dintre care 33 reprezinta un adevarat dictionar al plantelor medicinale.

In Egiptul antic, plantele medicinale erau de asemenea mult pretuite, fapt dovedit de papirusurile vechi de mii de ani, care cuprind numeroase retete de plante medicinale. Papirului gasit la Eberes, 1550 i.e.n, descrie 200 de plante folosite in tamaduirea multor boli.

Si la noi in tara plantele medicinale au fost cunoscute inca din timpuri indepartate. Herodot (484-425 i.e.n) considerat parintele istoriei, mentioneaza obiceiul geto-dacilor de a folosi fumigatii de canepa pentru calmarea durerilor si producerea somnului. In anul 1578, apare la Cluj una din primele carti despre plantele medicinale numita “Herbarium”.

[ad#articol]

La inceputul secolului XIX -lea incep sa apara o serie de lucrari din care citez “Carticica tiparita intai de pe limba leseasca pe limba rumaneasca” (1806) in care se recomanda podbalul si navalnicul pentru tuse, isopul in amestec cu otet pentru dureri dentare, fiertura de pelin pentru gargara.

Daca astazi urmam sfaturi medicale venite din partea medicilor si urmarim remedii naturale, in trecut stramosii nostri utilizau plantele medicinale pe baza traditiei, astazi folosirea lor este fundamentata stiintific prin cercetari chimice, bilogice si clinice, fiind puse la dispozitia celor suferinzi sub forma de extracte, tincturi, siropuri, ceaiuri sau alte forme farmaceutice de o inalta valoare terapeutica.

In randurile care urmeza va voi prezenta proprietatile catorva plante medicinale care ne pot veni in ajutorul sanatatii atunci cand avem nevoie.

  • laxative: crusin, trepadatoare (Mercurialis annua), volbura
  • stimulente ale poftei de mancare: salvie, menta, lamaie,tintaura(Centarium umbellatum)
  • fortifiante: ghimbir, salvie, coada soricelului, cimbru, sunatoare, cretisoara ( Alchemilla vulgaris)
  • favorizeaza expectoratia: fenicul, coada soricelului, leustean, cimbrisor, podbal, plamanarica (Pulmonaria officinalis), nalba, patlagina, ciubotica cucului
  • revitalizante : menta
  • calmante: cetina de pin, cimbrisor (raceli), musetel, hamei (conuri), roinita, magheran, flori de tei, vetiver (stres), valeriana, sunatoare, tataneasa( radacina), radacina de nalba-mare, ciubotica cucului
  • fortifica tesutul conjunctiv : coada calului
  • combat balonarile: chimen, marar
  • scad tensiunea: levantica, lamaie, verbina
  • depurative: urzica, papadie, coada calului, scoarta de mesteacan
  • hemostatice: lamaia
  • dezinfectante (piele): rozmarin, levantica, musetel
  • dezodorante: lamaia
  • stimulente ale circulatiei sanguine: cetina de pin, rozmarin
  • antidiareice: cimbru, verbina, tataneasa, frunze de afine, patlagina,urzica
  • dezintoxicante: lamaie, lemn de sassafras [specie de laur(Sassafras officinal)], leurda
  • antireumatismale: lamaie (reumatism si artrita)
  • anti-inflamatorii: eucalipt, lemn de santal, cimbrisor, galbenele (calendula), sunatoare, ienupar, radacina de nalba-mare (organe respiratorii), nucul
  • scad febra: eucalipt, menta
  • stimuleaza vezica biliara: rozmarin, papadie, cimbru, busuioc, tintaura, dracila (Berberis vulgaris)
  • regenereaza tesuturile: coada calului, sunatoare, ghearele diavolului
  • tonice cardiace: paducel, grozama (drobita), camfor
  • antitusive( combat tusea): flori de tei, creson, lemn-dulce
  • antiseptice: cetina de pin, levantica, menta, salvie, lemn de santal, coada soricelului, cimbrisor, arborele de ceai, musetel, iarba neagra
  • antispasmodice: levantica, menta, coada soricelului, valeriana, fenicul,magheran, chimen, coriandru, paducel, lemn dulce, sulfina
  • fortifica ficatul: tintaura
  • stimulente ale stomacului si intestinelor: rozmarin, salvie, roinita, ghintura, nalba, amareala (Polygala)
  • atenueaza iritatiile: eucalipt, cuisoare, rozmarin, ienupar 9dureri reumatismale, musculare), musetel (artroza), tataneasa
  • combat transpiratia: salvie, rozmarin, soc, flori de tei, roinita
  • stimulente (anti-depresive): menta, levantica, rozmarin, portocala
  • deshidratante: frunze de mesteacan, papadie
  • stimulente ale metabolismului: tintaura
  • stimulente ale digestiei: fenicul; coriandru, ienupar, portocala
  • cicatrizante: galbenele, musetel, arnica, verbina, sunatoare, tataneasa, urechelnita (Sempervivum tectorum), alunul(Corylus avellana), nucul.
  • venotonice: hammelis (arbust american Ilamamelis Virginica), chiparos.

Sursa de inspiratie: Enciclopedia plantelor medicinale, Andrew Chevallier

 

 

Cancerul la san triplu negativ

Autor: Academia Pacientului Publicat: Timp citire: 1 minut

Cancerul la san triplu negativ

 

Un nou studiu arata cele sase tipuri distincte de cancer la san triplu negativ care raspund total diferit la chimioterapie.

Cancerul la san triplu negativ, este una din formele cele mai agresive de cancer la san care poate pune in pericol viata femeilor. Fiind agresiv, este foarte putin receptiv la terapiile standard, rata mortalitatii fiind mult mai mare decat in cazul altor tipuri de cancer.Cancerul mamar triplu negativ reprezintă 12-17% din totalul formelor de cancer.

In acest studiu, sase subtipuri distincte de cancer, au fost recunoscute de catre oamenii de stiinta de la Centrul  de Cancer Vanderbilt-Ingram. Caracteristicile moleculare ale acestor sase subtipuri de cancer la san au fost descrise de catre directorul Centrului ,Jennifer Pietenpol, Ph.D si colegii sai in jurnalul de investigatii ale Centrului. Dupa raportul din acest jurnal, raspunsul la tratarea cancerului si anume la  chimioterapie a acestor sase subtipuri de cancer la san a fost evaluat atat pe celulele de cultura cat si pe animale.

Dr. J. Pietenopol spune: “ Este o problema de sanatate destul de semnificativa, aratand ca 11% din caucaziene, 17% din hispanice si 25 % din afro-americane au acest tip de cancer la san“.

[ad#articol]

Chimoterapia in fazele incipiente ale bolii, da randament la unele paciente, insa tumoarea recidiveaza dupa o anumita perioada de timp.Cele mai folosite metode de tratament chimioterapic sunt docetaxel, paclitaxel, ixabepilon, cisplatin, carboplatin, antracicline, gemcitabină. ciclofosfamidă, metotrexat și fluorouracil. La acestea se mai adaugă agenți antiangiogenetici precum bevacizumab

Termenul de cancer la san triplu negativ este, spune Dr. Pietenopol ” doar o definitie a ceea ce cancerul NU este”.

Cele sase subtipuri distincte identificate de către cercetatori au fost – doua tipuri “mezenhimale”  (M şi MSL) controlate de gene asociate cu diferentierea celulelor si cailor  factorului de crestere; doua tipuri de “bazale-ca” (BL1 şi BL2) legate de ciclul celular şi ADN-ul daune răspuns gene; un grup de “imunomodulatoare” (IM), controlate de genele sistemului imunitar; şi un subgrup “luminal” (LAR) condus de semnalizarea hormonului de sex “masculin” (androgeni).

Factori de risc

  • consumul de contraceptive orale
  • femei tinere, menarhă la vârstă mică
  • obezitate în perioada fertilă
  • durată scăzută a alăptării
  • femei care au născut recent, multiparitate
  • mutații genetice BRCA1

 

 

Etichete populare:

chimioterpiaterapie