Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: mai putin de un minut
Primul caz de contaminare cu bacteria E. Coli enterohemoragica (ECEH), asemanator tulpinii din Germania, a fost descoperit in Suedia, au anuntat de curand autoritatile sanitare suedeze, relateaza AFP.
Acest caz de contaminare cu bacteria E. Coli enterohemoragica (ECEH) este “fara legatura evidenta cu cazurile germane”, a precizat doctorul Karin Tegmark Wissell, din cadrul Institutului Suedez de Control al Bolilor Contagioase. Persoana infectata fiind un barbat de varsta medie, care locuieste in sudul Suediei “nu a fost în Germania şi nu s-a stabilit nici o legătură între el şi Germania”, a declarat medicul.
[ad#articol]
Potrivit Institutului suedez, bolnavul care a fost contaminat la jumatatea lunii iunie, este in continua recuperare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se afle originea contaminarii.
‘Nu este clar dacă contaminarea provine de la alimentele din Suedia sau dacă există vreo legătură cu cazurile din Germania’, se afirmă într-un comunicat al Institutului suedez.
In jur de 48 de persoane au decedat in urma contaminarii bacteriei E. Coli, in ultimele saptamani in Germania.
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 3 minute
Studiile au aratat ca 10-15% din cupluri sufera de forme de dereglari ale fertilitatii.
Ce sunt dereglarile de fertilitate?
Daca tu si partenerul tau v-ati hotarat ca ar fi vremea conceperii unui copil, ar trebui sa stiti toate informatiile necesare despre fertilitate. Fertilitatea inseamna fecundare si se refera la capacitatea corpului femeiesc de a procrea, de a purta sarcina si de a naste. Conditia optima pentru ca o sarcina sa decurga normal este, ca toate organele sexuale sa fie normale, iar canalul de la ovare la uter sa fie circulabil. In plus menstruatia femeii trebuie sa decurga normal, fara dereglari, ovarele sa produca ovule mature functionale, iar vaginul sa prezinte o colonizare bacteriana normala.
Cauzele posibile ale infertilitatii la femei
Conform directivelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu este considerat steril, atunci cand in urma unor raporturi sexuale dese si neprotejate, nu apare ca rezultat o sarcina. Statistic privind, cauzele pot aparea in egala masura atat la femei, cat si la barbati. La aproape 50% din cazurile femeilor sterile, infertilitatea are la baza o disfunctionalitate a ovarelor. Infertilitatea la femei poate fi provocata, printre altele, de boli precum endometrioza, ovarul polichistic, tumorile ovariene, deformarile uterului si modificarile maladive ale uterului, dereglari de ciclu. Sterilitatile de origine tubara sunt cauzate de o obstructie a trompelor, in general ca urmare a unei salpingite legate, de exemplu, de o boala cu transmisie sexuala. Dar o sterilitate tubara poate proveni, de asemenea, in urma unor infectii contractate la nastere, cu ocazia unui avort, a punerii unui sterilet sau a practicarii unei histerosalpingografii.
Sterilitateade origine imunologica este, la femeie, o forma de alergie la sperma barbatului, femeia fabrica atunci anticorpi antispermatozoizi, care se pun in evidenta in glera cervicala sau in sange.
[ad#articol]
Sterilitatea de origine ovulatorie poate fi provocata de absenta ovulatiei in cursul ciclului menstrual, de o neregularitate sau de o incetinire a acestei ovulatii. Absenta sau neregularitatea ovulatiei rezulta din tulburari hormonale (insuficienta ovariana, boala suprarenaliana sau tiroidiana). In sfarsit, o tulburare a ovulatiei poate fi urmarea stresului.
Cauzele posibile ale infertilitatii la barbat
Un numar considerent de factori pot afecta abilitatea sau capacitatea spermatozoizilor de fertilizare a ovulului. Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii masculine includ:
productia anormala de sperma : cauzele acestei probleme fiind infectiile repetate si netratate la timp, defecte genetice sau necoborarea testicolelor
ejacularea prematura; probleme de sanatate cum ar fi ejacularea retrogradata; anumite boli genetice (fibroza chistica) sau unele din acele probleme structurale cum ar fi blocarea pe o parte a unuia din testicole care contine sperma (epididimul)
Stilul de viata : alimentatia deficienta, obezitatea, consumul de alcool, tutun si droguri
Supraexpunerea la anumiti factori de mediu, cum ar fi pesticidele si alte substante chimice. In plus, expunerea frecventa la caldura, cum ar fi saunele sau jacuzzi, care ridica brusc temperatura corpului si poate afecta productia de sperma si numarul de spermatozoizi
tratamentul chimioterapeutic si expunerea frecventa la radiatii poate afecta sever productia de sperma. Indepartarea unuia sau ambelor testicole poate uneori afecta fertilitatea masculina
Cum recunosc o dereglare a fertilitatii?
Pentru a depista cauzele lipsei sarcinii, medicul tau ginecolog trebuie sa efectueze cateva investigatii. Foarte util in acest caz este un calendar al ciclului cu curbele de temperatura, pentru a depista momentul optim pentru fecundare, respectiv pentru a verifica daca au loc ovulatii regulate. Cu ajutorul analizelor de sange, se stabileste nivelul hormonilor. Controlul medical poate oferi indicii asupra diferitelor cauze organice posibile. Daca medicul tau ginecolog in urma acestor investigatii, nu gaseste rezultatul final, atunci el il va sfatui pe partenerul tau sa efectueze o spermograma, in cadrul careia se va analiza numarul spermatozoizilor si calitatea spermei. Doar daca nici in acest caz nu se vor gasi raspunsuri, se vor face alte investigatii.
Ce poate face medicina stiintifica?
Daca a putut fi depistata cauza pentru dereglarile de fertilitate, atunci medicina are la dispozitie diverse posibilitati de terapie:
in cazul supra sau subproductiei de hormoni, vor fi administrate preparate pe baza de hormoni. Un efect secundar ar fi o sarcina multipla.
in varianta existentei cauzelor organice (de ex un oviduct astupat) exista posibilitatea fertilizarii artificiale; rata de succes nu este insa deosebit de mare si in acest caz rata sarcinilor multiple este mare
in cazul unor dereglari a calitatii spermei sau al absentei erectiei la barbat (impotenta), sperma poate fi introdusa in uter, cu ajutorul unei canule (inseminatie)
Un mod de viata sanatos
Pentru a avea un mod de viata sanatos,se recomanda renuntarea la alcool, tutun si cafea. Evitati pe cat posibil stresul cotidian, el deregleaza puternic nivelul de hormoni si afecteaza in mod constant sanatatea fiecaruia dintre noi.
Sursa de inspiratie: “Ce ar trebui fiecare femeie sa stie despre fertilitate si despre ceasul ei biologic” ( Cara Birittierri),”Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet”(Dr Mary Jane Minkin, Carol V Wright)
Bacterii ucigase gasite in aparatele electrocasnice
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 1 minut
Masinile de spalat vase sunt ca o pepiniera pentru posibilele bacterii ucigase, au declarat oamenii de stiinta. Mediul cald si umed serveste ca un habitat perfect pentru doua tipuri de ciuperci, pe care le putem intalni si in alte aparate de uz casnic, cum ar fi masinile de spalat rufe si cafetierele.
[ad#articol]
Cercetatorii britanici au gasit ciuperci diverse în garnitura de cauciuc a uşii, la 62% dintre maşinile de spălat vase cercetate în 101 gospodării de pe şase continente. În 56% din cazuri au fost identificate Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis, două ciuperci negre extrem de tolerante la diverse fungicide, ce pot provoca infectii în special persoanelor imunodeficitare sau slabite, ca batranii si copiii.
Exophiala dermatitidis este des intalnita ca fiind localizata in plamanii oamenilor care sufera de fibroza chistica. Cu toate că incă se fac cercetări pentru a se stabili exact ce boli provoaca, se stie deja ca pot intoxica oamenii atunci cand sunt ingerate – odata cu resturile de pe farfuriile şi tacamurile spalate. Rare sunt cazurile cand provoaca infectii letale la oamenii sanatosi.
“Pana in prezent nu stiam ca aceste bacterii traiesc in masinile de spalat vase si se pare ca au evoluat si pot forma noi genotipuri in aparatele electrocasnice. Fungii, care la o primă vedere par a fi un mucegai negru, prolifereaza în combinaţie cu diversi detergenti, pe benzi de cauciuc si pe cutii cu detergent”, a atras atentia microbioloaga slovena Nina Gunde-Cimerman.
” Am ajuns la concluzia ca trebuie sa folosim masina de spalat la temperaturi ridicate si sa schimbam cat mai des garnitura de cauciuc, dar le revine şi fabricanţilor obligaţia de a interveni, probabil printr-un program suplimentar care să permită dezinfectarea aparatelor la temperaturi mai înalte”, a adăugat ea.
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 4 minute
Cresterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmanta, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situatia actuala este in primul rand dovada unei lipse de informare si educatie in cadrul publicului larg, dar si a unei atitudini pasive generale” (sursa citynews)
Ce este diabetul?
Boala zaharului sau diabetul impiedica celulele organismului nostru sa mai poata prelua suficient zahar din sange. Motivul este o carenta de insulina, care se formeaza in pancreas.
Exista doua tipuri de diabet:
– diabetul juvenil (de tip 1), caracterizat prin inhibarea productiei de insulina din cauza unei reactii autoimune, inca din primii ani de viata
– diabetul adultului (de tip 2) unde insulina are fie dificultatea de a trece in sange, fie de a asimila glucoza.
Intr-o situatie normala, nivelul glucozei din sange se afla intre 60 si 100 mg la un decilitru. Prin carenta de insulina se ajunge la valori sanguine ridicate, ceea ce face ca excendentul de glucoza sa fie eliminat prin urina. In mod compensatoriu, corpul isi ia energia si din metabolismul lipidic, ceea ce determina o hiperaciditate, chetoacidoza, care pune viata in pericol. Printre factorii de risc, figureaza modul de viata nesanatos, alimentatia incorecta, lipsa de miscare, excesul de greutate, stresul psiho-social permanent, toti acesti factori fac din diabetul tip 2 o boala a civilizatiei. La femeile mai tinere intalnim si diabetul de sarcina, care, este descoperit la controalele medicale prenatale si in majoritatea cazurilor poate fi tratat printr-o dieta corespunzatoare.
Cum recunoastem diabetul?
De multe ori, boala este depistata cu mare intarziere, deoarece, intr-o prima faza, nu prezinta aproape nici un fel de simptom.
Diabeticii au o persistenta senzatie de sete, furnicaturi in extremitati, urinari dese, senzatie de foame sau in unele cazuri lipsa toatala a apetitului, ranile care se vindeca mai greu, stare de slabiciune.
Daca identificati astfel de simptome, mergeti de urgenta la medic! Diabetulnetratat poate provoca o crestere a glucozei din sange care va poate pune in pericol viata. Din cauza nivelului ridicat al zaharului din sange, sistemul imunitar este si el afectat, astfel incat apar frecvent infectii, pielea este iritata si cum am spus si mai sus ranile se vindeca din ce in ce mai greu, infectii cronice a cailor urinare. In plus, apar o serie de urmari, cum ar fi depunerile de grasimi la nivelul ficatului si pe peretii vaselor de sange, crescand astfel riscul de ateroscleroza. Apar problemele de vascularizare, disfunctii renale, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, orbire. Nervii, sunt de asemenea afectati de excesul de zahar. Apar tulburarile de perceptie si neuropatii.
[ad#articol]
Un mod de viata sanatos
Multi dintre bolnavii de diabettip 2 sunt supraponderali. O reducere insemnata a greutatii antreneaza cu sine si o normalizare a valorilor glucozei sanguine. Ca sfaturi medicale, se recomanda o hrana completa, bogata in legume, saraca in grasimi si hidrati de carbon (cartofi, orez si paste fainoase)
de evitat : zaharul, mierea, dulciurile, dulceata, bauturile indulcite (limonada, berea, sucurile de fructe), alimentele denaturate (conserve, produse pe baza de faina rafinata)
se recomanda: toate varietatile de legume, in special cele care contin zahar putin (telina, toate varietatile de varza, sparanghelul, ceapa, fasolea, salata), de preferinta crude, deoarece cruditatile pot scadea efectiv doza de insulina; salata de papadie, usturoiul, hreanul, cresonul si morcovii proaspeti au un real efect asupra functiei hepatice.
se va folosi zaharina si se vor cumpara produse pentru diabetici
reduceti cat mai mult consumul de nicotina (care va poate afecta retina) si de alcool ,recomadat fiind sa renuntati la aceste obisnuinte.
suplimente alimentare: in special mineralele, ca cromul (contribuie la formarea insulinei)
in nici un caz nu renuntati sa mancati; subalimentatia poate conduce la hipoglicemie
se va controla cu regularitate procentul de glucoza din sange, ca si tensiunea arteriala. In fiecare oras mare exista un grup de auto-asistenta pentru diabetici, cu care puteti face schimb de experienta si de la care puteti prim sfaturi ajutatoare
evitati situatiile stresante; orice fel de stres mareste procentul de glucoza din sange
ingrijiti-va picioarele; nu purtati incaltaminte care va strange (astazi exista incaltaminte conceputa special pentru diabetici, care nu strange si protejeaza picioarele de ulceratii)
ingrijiti-va imediat cea mai mica zgarietura, taietura
Remedii naturiste
Frunzele de scorus si de branca stimuleaza regenerarea pancreasului.
Scoarta arborelui de chininaactioneaza asupra metabolismului glucozei si astfel reduce nivelul zaharului din sange.
Frunzele de afin (Vaccinium myrtillus) si de ienupar, ca si sucul din radacina de alant preintampina daunele provocate de diabet in organism si stimuleaza producerea de insulina.
Extractele din fructele de pepene amaruidar si usturoiul, sofranul si scortisoara regularizeaza nivelul insulinei.
Avem un exemplu de reteta de ceai recomandat pentru diabetici, urmand ca dumneavoastra sa cereti acordul medicului pentru consumarea lui:
15 g frunze de afin
15 g de radacina si tulpina de papadie
40g pastai de fasole grasa
15 g radacina de cicoare
15 g frunze de menta.
Sursa de inspiratie : Ghidul indicelui glicemic (Editura All, Bucuresti); Alimentatia bolnavilor de diabet (Ed. National)
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 5 minute
Alaptatul nu doar hraneste bebelusul, ci stimuleaza si legatura emotionala intre mama si copil.
Ce sunt problemele de alaptare?
Imediat dupa nasterea copilului, organismul femeii sufera transformari hormonale, care declanseaza formarea de lapte si face posibila alaptarea. In primele zile, bebelusul primeste primul lapte de dupa nastere, numit colostru. Intre a 3 a si a 5 a zi , intervine laptele matur care poate provoca o supraincarcare brusca facand sa apara primele probleme precum galactostaza sau inflamatii ale sanilor. Urmeaza o perioada pana cand sfarcurile se obisnuiesc cu noua sarcina, a suptului. Durerile de inceput pot face alaptatul dificil si pentru mama, insa cu timpul copilul si mama se vor acomoda schimbarilor.
[ad#articol]
Cum se recunosc problemele de alaptare?
O productie insuficienta de lapte se poate recunoaste prin faptul ca bebelusul nu se satura niciodata cu adevarat: vrea la san foarte des si suge cu putere. De obicei, productia de lapte se adapteaza rapid la nevoile sugarului. Factorii psihici se pot rasfrange nefavorabil asupra fluxului de lapte, reducandu-l. Pe de alta parte blocajul laptelui in san creeaza o alta problema despre care vom vorbi in randurile care urmeaza.
1. Ragadele
Semne:
– Fisuri, roşeaţă pe mamelon
– Durere arzătoare la supt
Cauze:
– Poziţie şi ataşare incorectă la sân
– Suptul incorect al sânului de către copilul care suge şi din tetină (completare)
– Sânii angorjaţi
– Utilizarea incorectă a pompelor de muls
– Candidoza (mama/copil)
– Scoaterea incorectă a sânului din gura copilului
– Dermatite datorită spălării cu săpun, alcool, aplicarea de creme
– Mameloane ombilicate, plate
Profilaxie:
– Ataşare corectă
– Scoaterea sânului cu degetul
– Evitarea spălării cu săpun şi şampon
– Expunerea sânului la aer
– Să ungă mamelonul cu lapte după supt
– Să nu ţină sânul umed (în sutien, tampoane)
– Să evite sutienul sintetic
Tratament:
– Se unge mamelonul cu lapte de mamă şi se lasă la aer 30 min.
– Să alăpteze mai frecvent
– Să înceapă suptul la sânul fără ragadă
– Poate lua un analgezic cu 15 min. înainte de supt
– Dacă se poate să nu se întrerupă alăptatul sau dacă nu suportă durerea să se mulgă şi să dea laptele copilului cu seringa sau cana (sânul se obişnuieşte cu microtraumatismul şi se vindecă mai repede)
– Să trateze cauza ragadei
2. Angorjarea sânului
Semne:
– Sânul este umflat, roşu, sub tensiune, dureros
– Mamelonul este plat
– Copilul nu-l poate prinde
– Nu curge lapte
– Mama are febră (38 0C)
Cauze:
– Lipseşte suptul frecvent
– Supturi scurte sau limitate (la oră fixă)
– Lipsa suptului de noapte
– Ataşament slab al copilului la sân
– Folosirea suzetei, tetinei (supt ineficient la sân)
Profilaxie:
– Alăptare frecventă de la ănceput, ziua şi noaptea sau golirea sânului dacă copilul nu suge
Tratament:
– Comprese cu apă caldă pe sân 15 –20 min.
– Se masează sânul, apoi se mulge cu mâna până se înmoaie areola şi se pune copilul la sân
– Se începe cu sânul care este mai plin
– Copilul să golească de tot un sân, să sugă frecvent (nu se dă completare, suzetă) copilului), poziţia şi ataşarea să fie corecte sau sânul se goleşte prin muls
– După muls se pun comprese reci sau gheaţă
!!! Netratată, angorjarea duce la blocarea canalelor galactofore, mastită sau abces
Femeile care alapteaza au nevoie sporita de lichide, 2- 3 litri de apa plata, ceaiuri de plante sau sucuri diluate de fructe, cu un continut slab de acizi. Alcoolul, nicotina si cofeina patrund in laptele de mama si pot dauna sanatatii copilului. Astfel ca o alimentatie sanatoasa este importanta nu doar in timpul sarcinii cat si pe perioada de alaptare.
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 3 minute
Originea aromaterapiei
Aromaterapia este, de fapt, o noua “ramura foarte veche a medicinei naturale”.
Uleiurile eterice sunt substante aromatice ale plantelor. Daca decojim o portocala, daca mirosim un trandafir sau frecam intre degete rozmarinul, uleiul eteric este cel care produce mirosul atat de placut si caracteristic. Pentru planta ele sunt substantele ajutatoare: ele atarg insectele, tin daunatorii la distanta si le protejeaza de boli. Se considera ca aceasta arta terapeutica a fost descoperita in China acum aproape 4000 de ani. In toate culturile vechi, parfumatele uleiuri eterice din plante medicinale si din flori au fost utilizate in scopuri religioase si in ritualuri, ca medicament, elixir si pentru starea personala de sanatate.
[ad#articol]
De cativa ani stiinta se ocupa serios cu substantele constitutive ale uleiurilor si de actiunea acestora. In multe spitale se utilizeaza astazi aceste uleiuri eterice in scop de ingrijire si pentru ameliorarea starii de sanatate a pacientului.
Ce este aromaterapia?
Uleiurile pentru aromaterapie se extrag prin distilare din florile sau frunzele plantelor. Ele sunt esente cu un inalt grad de concentratie, care in contact cu aerul se evapora imediat. Nu sunt solubile in apa, dar se pot dilua foarte bine cu uleiuri grase, smantana, lapte si miere. Au un miros intens, ceea ce nu este o minune daca ne gandim ca o picatura de ulei de trandafir se extrage din petalele a 30 de trandafiri.
Posibilitatile de utilizare ale uleiurilor eterice sunt foarte multiple si variate:
in recipientul pentru arome ( uleiuri cu actiuni de calmare sau de revigorare, analeptice)
ca adaos in apa de baie, ca de ex baile de picioare, cu adaos de iarba de lamaie si rozmarin. In caz de raceli si dereglari ale circulatiei, baile calde la picioare pot avea un efect recuperator, daca se adauga pin de munte si angelica ( Angelica arhangelica)
ca uleiuri de masaj (dizolvate in uleiuri grase), sunt imediat absorbite prin piele, apoi, prin vasele de sange si, in cele din urma, in organe, care le selecteaza: ca de ex cimbrisorul atrage intestinele iar tarhonul si rozmarinul vezica biliara. Prin masaj puteti anula blocaje si incordari, puteti imbunatati circulatia sagvina si calma durerile- se instaleaza relaxarea, echilibrul si stabilitatea. Masajul aromatic este deosebit de eficient pentru picioare, deoarece acolo se afla multe zone reflexogene care sunt in buna legatura cu organele interne
pentru inhalatii ( se pun cateva picaturi intr-o batista sau 3 picaturi intr-un recipient cu apa clocotita, recomandate sunt eucaliptul, anasonul si menta, pentru proprietatile lor expectorante) sau prin vaporizare (uleiurile esentiale sunt raspandite in aer cu ajutorul unui vaporizator)
pentru clatirea gurii dupa periajul zilnic
pentru comprese si cataplasme, daca cele fierbinti relaxeaza si destind, in schimb compresele reci ajuta in caz de inflamatii, febra, insolatie sau dureri de cap.
Uleiurile eterice sunt concentrate si se utilizeaza numai in cantitati mici si in mod normal, dupa diluare. Le puteti achizitiona din magazinele naturale ( plafar), asigurati-va ca acestea sunt 100 % naturale si pure, deoarece uleiurile sintetice, in afara aromei artificiale care nu se mentine, nu contin ingrediente cu actiune vindecatoare. In plus, substantele aromatice artificiale pot conduce la reactii alergice.
Cui ii este indicata aromaterapia?
Ea este indicata pentru tratarea in bune conditii a durerilor cotidiene, caracteristice fiecarei grupe de varste. In principiu, trebuie avut in vedere ca uleiurile eterice reprezinta remedii naturale foarte eficiente. De aceea in dozarea si utilizarea lor trebuie procedat ca in cazul medicamentelor. Aromaterapia este foarte indicata ca tratament autoaplicabil. In acest scop, tot ce va ramane este sa va achizitionati o carte corespunzatoare si sa respectati cu strictete retetele indicate.
Pentru femeile insarcinate exista retete terapeutice pe care le puteti aplica numai dupa o discutie in prealabil cu medicul, terapeutul dumneavoastra. Acelasi lucru este valabil si pentru copiii nou nascuti.
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 3 minute
Herpesul adesea numit si leziunea de febra este o grupare de vezicule localizata la nivelul buzei si pe marginea exterioara a ei. Anumiti factori, precum stresul, suprasolicitarea, o infectie acuta sau radiatii solare in exces, pot slabi sistemul imunitar in asa masura incat sa declanseze debutul eruptiei.
Ce este herpesul?
Infectiile cu herpes sunt declansate de doua tipuri diferite de virusi:
virusul herpes simplex (HSV-1) – care produce herpesul bucal
virusul herpes simplex (HSV-2) – care produce herpesul genital
De regula cei care port virusul herpes simplex nu se pot imbolnavi de virusul HSV 2 si invers.
Herpesul bucal se transmite aerogen (prin picaturi, stropi) si este localizat la nivelul buzelor si la marginea externa (unghiul extern) a gurii.Exista posibilitatea ca in momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Daca totusi apare, leziunea herpetica poate fi mai severa decat la urmatoarele recurente. In timpul primei recurente veziculele se pot raspandi in orice parte a gurii.
Odata pacientul infectat, virusul herpes simplex ramane in corp si poate duce la reaparitia leziunii herpetice peparcursul intregii vieti (leziunea herpetica recurenta). Majoritatea pacientilor au 3 pana la 4 recurente pe an, desi un numar mic de pacienti au mai mult de o recurenta pe luna.
Herpesul genital este o infectie inalt contagioasa transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata care are leziuni ulcerative, dar poate fi transmisa si prin contactul sexual oral sau anal. Poate fi transmisa si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile. Este una din acele boli cu transmitere sexuala cele mai frecvente.
In cazuri foarte rare, virusii herpetici pot ataca ochii si organele interne. Pornind de la piele, virusii se deplaseaza prin traiectul nervilor spre radacinile nervilor spinali. Acolo acestia raman intr-o stare similare celei de coma, pana ce sunt reactivati.
Cum recunoastem herpesul?
Atat in cazul herpesului la buze, cat si in cazul celui genital, infectia primara se manifesta mult mai violent si are o durata mai lunga, decat in cazul bolilor tarzii. Cei afectati sufera adesea de febra, dureri ale membrelor, cefalee, oscilatii ale nodulilor limfatici. Simptomele principale fiind puruitul si un sentiment de tensiune in locurile umflate si inflamate, cu vezicule supurante, pline de lichid. Basicile infectioase pline de virusi se sparg si formeaza rani mici si dureroase. Dupa opt-zece zile acestea se vindeca, formandu-se o crusta. Daca infectia primara de herpes simplex 1 apare la varsta frageda, aceasta decurge deseori fara semne de boala. In unele cazuri rare, apare o afta, in cadrul careia cavitatea bucala este impresurata cu mici basici.
[ad#articol]
Mod de viata sanatos
Pentru a preveni herpesul de buze, se recomanda folosirea, mai ales vara sau in cazul practicarii de sporturi de iarna, a unui balsam de buze cu factor de protectie ridicat, pentru a va proteja pielea impotriva razelor UV.Nu exista tratament pentru leziunea herpetica, asa cum nu exista tratament pentru virusul herpes simplex care o cauzeaza.
Un studiu a aratat ca o crema topica cu oxid de zinc/glicina poate trata in mod eficient herpesul si reduce durata recidivei herpetice cu pana la 5 zile.
Majoritatea leziunilor herpetice se vindeca de la sine. Oricum pacientul isi poate ameliora simptomele acasa prin urmatoarele actiuni: aplicand un prosop umed si rece pe leziuni de 3 ori pe zi timp de 20 de minute la fiecare aplicare pentru a reduce roseata si tumefactia, evitand alimentele care contin acid (ca de exemplu citricele sau tomatele), evitand contactul intim (ca de exemplu sarutul) cu persoane care au herpes labial sau genital, evitati imbracamintea stramta pe corp sau medicul va poate prescrie medicamente antivirale, sub forma de creme sau unguente. Acestea trebuie aplicate zilnic, de mai multe ori, pe zonele de piele afectate. In cazuri foarte grave, tot el va poate prescrie tablete antivirale.
Urmatoarele masuri pot preveni contaminarea cu virusul herpetic la copii:
– spalarea cat mai frecventa a mainilor
– interzicerea folosirii jucariilor pe care alti copii le-au bagat in gura
– sa se dezinfecteze la o anumita perioada de timp jucarile
– izolarea copiilor la domiciliu atunci cand veziculele herpetice se sparg spontan si se elimina acel lichid care contine virusul pana in momentul cand se formeaza crusta peste leziuni
– sa nu se lase copiii sa se sarute intre ei cand au herpes sau saliveaza excesiv
– folosirea manusilor cand se aplica unguente peste leziunile herpetice ale copiilor.
Sursa de inspiratie: Adevarul despre herpes ( Stephen L Sacks);Sanatatea sexuala a femeii. Ghid complet (Meteor press)
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 1 minut
In weekend-ul care tocmai a trecut si mai precis duminica, la Iasi, a avut loc o expozitie neconventionala a artistului iesean Gabi Oreja, impotriva plantelor etnobotanice: ”Nu toate frunzele sunt bune. Stop etnobotanicelor!”
Gabi Obreja susţine că a utilizat materiale reciclate, piese din calculatoare sau cuptoare cu microunde, pentru a transmite astfel mesajul său împotriva drogurilor de sinteza. El va fi prezent in timpul saptamanii alaturi de doctorul Tudor Ciuhadru, in Liceul economic din Iasi, pentru a putea alege cel mai bun slogan impotriva drogurilor de sinteza, slogan ce face parte din campania ” Stop etnobotanice”!
[ad#articol]
Prin parteneriatul cu EURAD aceasta campanie a fost făcuta deja în zeci de şcoli şi licee din întreaga ţară şi va continua această activitate în multe instituţii de învăţământ.
De asemenea, în cadrul campaniei, a fost lansat în şcolile din Iaşi ”carnetul etnobotanic” care informează asupra riscurilor consumului drogurilor de sinteză realizat de voluntarii Centrului Integrat Regional de Tratamente Intoxicaţii Traume şi Arsuri (CIRTITA) de la fostul Spitalul de Urgenţe, acum secţia exterioară a Spitalului ”Sf Spiridon”.
“Mulţumesc tuturor ieşenilor pentru susţinere şi implicare, iar cererile lor vor fi auzite şi la Parlamentul European în data de 29 iunie. Consider această invitaţie drept o recunoaştere a expertizei în acest domeniu şi a eforturilor făcute de noi toţi pentru ca viaţa copiilor noştri să nu mai fie otrăvită”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
“Sanatatea este unitatea ce da valoare tuturor zerourilor vietii” ( Bernard de Fontenelle)
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 2 minute
Guta, in vremurile indepartate era considerata boala oamenilor bogati, acestia fiind singurii care isi puteau permite sa consume carne in fiecare zi. Intre timp, cercetatorii au constatat ca 20% dintre barbati si 3% dintre femei tind sa prezinte un nivel ridicat al acidului uric in sange, acesta fiind elementul declansator al bolii.
Ce este guta?
Daca mancati frecvent carne si mai beti cu placere si o bere sau o alta bautura alcoolica, nivelul acidului uric din sange va creste. Valorile normale la femei sunt de maximum 5,5 mg/dl, iar la barbati urca pana la 6,4 mag/dl.
Boala apare datorita depunerilor de urati (saruri ale acidului uric) in tesuturile osoase si in cele moi (tendoane, cartilaje, teci musculare) din jurul incheieturilor. Ea apare adesea pe un teren mostenit, care este etichetat cu o denumire folosita din ce in ce mai putin in medicina, artritrism. Acest teren presupune incetinirea procesului de transformare pana la capat al acidului uric din sange si al eliminarii lui, fie din cauza ficatului, fie din cauza rinichilor.
[ad#articol]
Guta se manifesta lent, intretaiata de accese dureroase ale incheieturilor. Circa 85% dintre persoanele afectate sunt de sex masculin, in timp ce femeile sunt crutate, cel putin pana la varsta climacterului. Debutul are loc deobicei noaptea, dupa o cina abundenta la care s-a consumat si alcool in belsug cu dureri violente la nivelul araticulatiilor( glezna, genunchi, coloana cervicala, cel mai frecvent localizandu-se la degetul mare de la picioare [Podagra]), care devine sediul unei inflamatii, cu tumefiere, cu roseata, piele intinsa si lucitoare. O simpla atingere la nivelul tegumentelor, provoaca dureri violente. In preajma crizei de guta, acidul uric din sange este crescut si scade in timpul crizei, cand se eliminaprin urina. Printre factorii de risc ai gutei se numara supraponderalitatea, diabetul zaharat, colesterolul marit si hipertensiunea.
Un mod de viata sanatos
Prin reducerea greutatii corporale se obtine si o scadere a nivelului de acid uric din sange.
In timpul unei crize de guta, evitati miscarile bruste si viguroase.
Ca remedii naturale va recomandam exercitiile lente si inotul, pastrarea aportului adecvat de lichide, reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, reducerea consumului de proteina animala cum ar fi ( carnea rosie si organele, ca de ex. ficat si rinichi, precum si unele crustacee, reducerea consumului de alcool.
Nu exista vindecare pentru aceasta afectiune insa poate fi controlata, simptomele reducandu-se in 24 de h de la inceperea tratamentului. Tipul de tratament prescris va depinde de cativa factori, inclusiv varsta persoanei, tipul de medicamente pe care le ia, sanatatea per ansamblu, istoria medicala si severitatea atacurilor de guta.
Este bine sa facem miscare in mod regulat, pentru ca astfel contribuim la o descompunere si apoi o eliminare mai rapida a toxinelor din organism.
Sursa de inspiratie: Medicina in familie. Ghid complet pentru sanatatea intregii familii, Editura Teora, Bucuresti 2008
Autor: Academia Pacientului
Publicat:
Timp citire: 2 minute
Halena este una din cele mai neplacute situatii care afecteaza oamenii de toate varstele. Acesti indivizi din cauza respiratiei lor au de suferit atat in relatia de cuplu cat si in societate.
Respiratia urat mirositoare apare, ca urmare a consumului unor anumite legume (ceapa, usturoi) ori dupa un consum excesiv de excitante, cum ar fi alcoolul, bauturile energizante, tutunul. Nu sunt rare situatiile in care o igiena defectuasa a danturii este cauza. Un studiu facut de specialisti arata ca periajul cu o pasta de dinti care contine 20 la suta bicarbonat de sodiu reduce respiratia urat mirositoare pentru circa doua ore. Apa de gură, recunoscută pentru calitatea de a distruge bacteriile, este una dintre cele mai uzuale metode de a scapa de halena. Se pare ca cea mai buna solutie nu e cea din comert, ci un amestec lichid pe baza de clor si zinc.
Dar poate fi vorba si de o intoleranta alimentara (ca in cazul produselor lactate). Totusi, in majoritatea cazurilor, acesta este un fenomen secundar al inflamatiilor din organism (inflamatia cronica a sinusurilor, a amigdalelor, a mucoasei stomacului, boli endocrine, diabetul). Pentru sanatatea dumneavoastra, trebuie luat in considerare un tratament medicamentos pentru boala in cauza. Medicii stomatologi au o responsabilitate imensa in diagnosticarea si tratarea halitozei, iar rolul lor va creste in importanta odata cu trecerea timpului, cand si pacientii vor constientiza faptul ca problema lor este de ordin bucal.
[ad#articol]
Ca remedii naturale va recomandam:
igiena dentara si a gurii, eliminarea tartrului in fiecare zi, la intervale regulate (se recomanda dupa fiecare masa) periaj cu o pasta de dinti care contine 20 la suta bicarbonat de sodiu, specialistii ne recomanda sa alegem cu incredere si produsele pentru curatarea limbii, acesta fiind mediul cel mai prielnic pentru bacteriile care produc respiratia urat mirositoare
se recomanda clatiri ale cavitatii bucale cu uleiuri esentiale (ulei de salvie sau de menta, cateva picaturi intr-un pahar cu apa calduta) sau cu infuzii de (salvie, nalba-mare, musetel, menta, patrunjel)
clatiti gura cel putin o data pe zi cu ceai de echinaceea, care ajuta la tratamentul infectiilor gingivale
puteti opta pentru guma de magnolie, recunoscuta pana acum pentru tratarea greturilor, a indigestiei si a durerilor menstruale, poate fi folosita cu succes si pentru improspatarea respiratiei. Extractele din scoarta de magnolie au fost folosite eficient pe cativa pacienti care sufereau de infectii ale cavitatii bucale
mestecati boabe de ienupar in timpul zilei, ele contin vitamina C, vitaminele din grupa B, crom si un continut ridicat de fier
mestecati (bucatele mici) peste zi, precum guma de mestecat, nu doar ca alunga mirosurile urate, dar este si un antibiotic natural de exceptie, pentru gat si intreg tractul digestiv.
mestecati seminte de anason, fenicul, marar, cardamon sau chimen pentru a indeparta halena
puteti bea cateva picaturi de ulei de ienupar, dizolvate in apa calduta
daca stomacul este supraincarcat, schimbati modul de nutritie, adoptand o alimentatie usoara, preponderent alcalina, evitati alimentele deosebit de acide, care favorizeaza fermentatia
mancati fructe si legume, pe cat posibil crude, si care sa contina vitamina C: citrice, kiwi, ardei, catina, varza acra. Citricele au functie dubla: improspateaza zona bucala, dar intaresc si sisistemul imunitar.